ALUMINIUM IN DEODORANTS

Aluminium: de voornaamste feiten
Aluminium in deodorants: aluminiumzouten, wat zijn dat en waarom worden ze gebruikt in cosmetica? We vertellen je alles!

Aluminium in deo's

De discussie over het gebruik van aluminium in deodorants is op dit moment erg actueel in de media en bij de consument.

Je hebt waarschijnlijk veel vragen over dit onderwerp. Daarom geven we je in dit artikel meer informatie en uitleg over het gebruik van aluminium in antitranspiranten.

Aluminium in de natuur

Aluminium is het meest verspreide metaal in de aardkorst.

Ons lichaam absorbeert elke dag aluminium, bijvoorbeeld als we een appel eten of water drinken.

Dit gebeurt omdat aluminiumverbindingen natuurlijke bestanddelen zijn, die aanwezig zijn in onze dagelijkse voeding en drinkwater. Fruit, granen en vlees bevatten dus aluminium, net zoals medicijnen.

Bovendien dringt aluminium ook binnen in ons organisme als we voorwerpen gebruiken die aluminium bevatten, denk maar aan kookpotten, verpakking of vaatwerk. 

Aluminium in cosmetica/schoonheidsproducten

In de cosmetica gebruiken we aluminiumzouten (bijvoorbeeld ACH – afkorting voor aluminiumhydrochloride). Dat zijn verbindingsextracten van aluminium, die oplosbaar zijn in water.

In antitranspiranten worden aluminiumzouten gebruikt om de zweetproductie te verminderen. Aluminiumzouten zijn ook efficiënt tegen okselvocht en transpiratievlekken. In producten tegen transpiratie gebruiken we aluminiumzouten omdat de huid ze heel goed verdraagt en omdat hun werking tegelijkertijd betrouwbaar en uniek is.

Van dit soort aluminiumzouten wordt momenteel beweerd dat ze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Nochtans bestaat er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor deze bewering. Antitranspiranten met aluminiumzouten zijn, zoals alle cosmeticaproducten, onderworpen aan talloze reglementeringen van de wetgeving op cosmetica. Strikte controles en wetenschappelijke analyses stellen ons in staat om te verzekeren dat deze producten veilig zijn voor de gezondheid.

Hoeveel aluminium verdraagt ons organisme eigenlijk?

De opname van aluminium door ons organisme is onvermijdelijk, maar helemaal niet gevaarlijk. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is een wekelijkse opname van 1 mg aluminium per kilo lichaamsgewicht risicovrij.

Volgens de eerste wetenschappelijke studies en, gelet op de chemische eigenschappen van de aluminiumverbindingen die wij gebruiken, veronderstellen we dat de aluminiumopname die veroorzaakt wordt door cosmetische producten heel laag is, en dus volstrekt ongevaarlijk. Op dit moment gebeurt er een uitgebreide studie op Europees niveau, om precies vast te stellen welke hoeveelheid aluminium door de huid wordt opgenomen bij het gebruik van antitranspiranten.

Waarom wordt het gebruik van aluminium in deodorants bekritiseerd?

In 2014 ontstond er een grote discussie in de media over het aanwezig zijn van aluminium in deodorants. Een van de belangrijkste bezorgdheden was of de aanwezigheid van aluminium in deodorants borstkanker kon veroorzaken. Deze veronderstelling was gebaseerd op het feit dat men regelmatig verhoogde hoeveelheden aluminium aantrof in het borstweefsel van vrouwen met borstkanker. In deze studie werd nochtans niets gezegd over het mogelijke verband met aluminium in deodorants. Het zou bijvoorbeeld even goed de kanker kunnen zijn die zorgde voor deze opeenhoping in het weefsel. Na jaren van studies werd er geen verband gevonden tussen het gebruik van antitransparanten en het verschijnen van borstkankers.

In het kader van een grote synthese van 59 gepubliceerde studies kwamen Franse onderzoekers (Namer e.a.) in 2008 tot de conclusie dat het veronderstelde verband tussen borstkanker en het gebruik van antitranspiranten niet bevestigd kon worden. In het kader van een volledige evaluatie van de risico's betreffende aluminium in cosmetica, ontdekte de Franse Autoriteit voor Voedselveiligheid (AFFSAPS, 2011) ook dat er geen betrouwbare gegevens bestonden die een risico op kanker bevestigden. Het Amerikaanse  Kankerinstituut (American Cancer Society, 2008) vond ook geen verbanden tussen aluminium (ACH) en kanker. Het Duitse Krebsforschungszentrum, het kankeronderzoekscentrum in Heidelberg, heeft zich ook in die zin uitgelaten.

Kan aluminium in deodorants de ziekte van Alzheimer veroorzaken?

Neen: volgens de huidige wetenschappelijke kennis is er geen verband tussen de opname van aluminium door het lichaam en de ziekte van Alzheimer.

Dit is wat de studies van de Wereldgezondheidsorganizatie (WHO), het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) en de Fondation Alzheimer Initiative hebben aangegeven.

Antitranspiranten tov deodorants

Wat zijn de verschillen

Deodorants en antitranspiranten verschillen van mekaar in hun manier van werken. Antitranspiranten bevatten aluminiumzouten die de transpiratie verminderen. Zo verhinderen ze dat vochtvlekken en onaangename lichaamsgeuren verschijnen.

Deodorants zonder aluminiumzout bestrijden geen transpiratie, maar wel de onaangename lichaamsgeurtjes. Deodorants zonder aluminium werken dus als volgt: ze 'bedekken' ongewenste geurtjes en voorkomen het woekeren van bacteriën. Deodorants zonder aluminium kunnen de productie van zweet niet verhinderen, maar ze waken erover dat zweet geurloos blijft.

Deodorants en antitranspiranten correct gebruiken

Het gebruik van deodorants en antitranspiranten veroorzaakt geen gevaren voor de gezondheid. Beide producten zijn geschikt voor dagelijks gebruik. Voor een optimaal effect breng je deodorant of antitranspirant best aan op een propere huid. Als bacteriën al begonnen zijn met het afbreken van zweet, zullen de producten onaangename geurtjes niet zo effectief kunnen bestrijden. Zorg er wel voor om antitranspiranten niet op een gekwetste of geïrriteerde huid te gebruiken (zoals bij scheerwondjes).

Kies deoproducten op basis van je persoonlijke behoeften. We stellen antitranspiranten voor, die de productie van zweet tegengaan en zorgen voor droge oksels, maar ook deodorants zonder aluminium, zoals bijvoorbeeld de NIVEA Fresh Natural Spray met oceaanextracten. Je herkent deodorants zonder aluminiumzouten aan de blauwe band op het product. Ontdek hier ons volledige gamma deodorants zonder aluminium.

Aluminium in deodorants

Aluminium in deodorants