vrouw die in de spiegel kijkt

Wat is een onderhuidse puist

Ontdek wat een onderhuidse puist is en hoe je hier van afkomt met NIVEA

WAT IS EEN ONDERHUIDSE PUIST ?

Veel mensen hebben nog nooit van de term 'onderhuidse puist' gehoord, dus... wat is een onderhuidse puist?
Een onderhuidse puist is ook bekend als cystische acne, die zich onder het huidoppervlak vormt en soms moeilijk op te merken is. Omdat blinde puistjes onder de huid ontstaan, worden ze medisch aangeduid als puistjes met onderhuidse zwelling. Je kunt ze opmerken als kleine bultjes, ze kunnen pijnlijk, ontstoken en roodachtig van kleur zijn. Lees verder om erachter te komen wat de oorzaken van blinde puistjes zijn en hoe je van een blinde puist afkomt.


Onderhuidse puistjes op de kin en het voorhoofd

Blinde puistjes/onderhuidse puistjes ontstaan meestal in het gezicht, met name op de kin en het voorhoofd; ze kunnen ook op de bovenrug of borst ontstaan. U kunt blinde puistjes het beste vinden door met uw vinger over het huidoppervlak te gaan en vaak een bultje te voelen; dit is echter niet altijd het geval. Je moet niet proberen om blinde puistjes te ploppen; zo kom je niet van een blinde puist af. Dit geldt vooral voor die op je kin en voorhoofd, omdat dit vaak kan leiden tot littekens of infecties, waarbij de inhoud van de puist dieper in de huid wordt gedrukt en tot ontstekingen leidt. Misschien zie je ze vaker ontstaan op je kin en voorhoofd, omdat make-up en aanraking enkele belangrijke factoren zijn die blinde puistjes veroorzaken.

vrouw met krullend haar glimlachen

ONDERHUIDSE PUIST OORZAAK

Onderhuidse puistjes zijn als gewone puistjes in die zin dat ze ontstaan wanneer de poriën van je huid verstopt raken met talg (door je lichaam geproduceerde olie), vuil, bacteriën, dode huid en haar. Er zijn meerdere redenen waarom je lichaam moeite kan hebben met het reguleren van deze factoren; deze omvatten:
 

Hormonale veranderingen center>

Als tieners in de puberteit komen, krijgen ze vaak last van acne omdat de hormoonspiegels veranderen. Dit komt ook voor bij vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus of zwangerschap.
 

Zweet

Activiteiten waarbij je zweet kunnen acne en blinde puistjes verergeren, vooral als je strakke kleding of een hoed/helm draagt.

 

Slechte hygiëne

Als je niet regelmatig doucht of je huid wast, zul je zien dat er olie en vuil op je huid wordt opgebouwd, wat acne en blinde puistjes in de hand werkt. 

 

Medicijnen

Blinde puistjes en acne in het algemeen kunnen worden veroorzaakt door medicijnen die corticosteroïden, testosteron of lithium bevatten.

 

Familiegeschiedenis

Acne kan het gevolg zijn van familiegeschiedenis, omdat het in de familie voorkomt; als je ouders er last van hadden, is de kans groot dat jij dat ook hebt. Dit geldt ook voor blinde puistjes.

 

Huidverzorgingsproducten

Het dragen van dikke make-up of zware vochtinbrengende producten kan de poriën verstoppen, waardoor puistjes en blinde puistjes kunnen ontstaan. 


VOORKOMEN VAN ONDERHUIDSE PUISTEN

Als je voortdurend blinde puistjes hebt, zijn hier onze aanbevelingen om verdere vorming van blinde puistjes te voorkomen: 
 
vrouw die lacht

- Reinig de huid regelmatig
Het is essentieel dat je je huid regelmatig reinigt en een goede hygiëne handhaaft als je verdere onderhuidse puistjes wilt voorkomen. Wij raden je aan je gezicht 's ochtends, voor het slapen gaan en na het zweten te wassen met een cleanser.
 
- Geschikte huidverzorgings-/make-upproducten gebruiken
We raden je aan geen vette producten te gebruiken. Een vette huid is een kritieke factor voor het ontstaan van acne en blinde puistjes. We raden je aan je gezichtscrème te vervangen door een olievrije gezichtscrème zoals de NIVEA vochtinbrengende dagcrème. Als je make-up draagt, moet je proberen het tot een minimum te beperken, zware hoeveelheden make-up kunnen leiden tot een vieze huid en je poriën verstoppen. 
 
- Laat ze zijn
Een van de ergste dingen die je kunt doen is proberen een onderhuids puistje uit te knijpen of te blijven aanraken. Dat maakt het gebied alleen maar geïrriteerder en kan leiden tot infectie of littekens. Als je je hebt gereinigd en producten hebt aangebracht, moet je het gebied met rust laten. 


Hardnekkige onderhuidse puistjes

Als je na het proberen van deze tips over wat is een blinde puist, wat veroorzaakt blinde puistjes en de behandeling van blinde puistjes nog maandenlang met hardnekkige ondergrondse puistjes zit. Dan raden wij je aan een persoonlijke specialist te zoeken die je kan helpen bij het vinden van een persoonlijke blinde puist behandeling. Je moet een specialist in de gezondheidszorg zoeken als de ondergrondse blinde puist ernstig ontstoken is, of als je tekenen van infectie ziet, zoals zweten of koorts. 

blonde vrouw die lacht

Ontdek Derma Skin Clear Assotiment

Ontdek de Derma Skin Clear Range van NIVEA die bestaat uit vier producten die de acnegevoelige huid aanpakken door de zichtbaarheid van acne te verminderen en herhaling ervan te voorkomen. De Derma Skin Clear is geschikt voor alle huidtypes en heeft een veganistische formule. Het is zacht, maar effectief in het verwijderen van puistjes voor een helderdere, gezonder uitziende huid.