Wat is de oorzaak van een droge hoofdhuid?

0122-HC-how-to-deal-with-a-dry-scalp-intro-image-1

De complexiteit van onze hoofdhuid

In de diepere lagen van onze hoofdhuid worden constant nieuwe cellen gevormd. Een gezonde hoofdhuid en een goede circulatie scheppen de beste voorwaarden voor mooi haar.
Net als de rest van onze huid bestaat onze hoofdhuid ook uit verschillende lagen:  In de diepere lagen worden nieuwe cellen aangemaakt, terwijl aan het oppervlak de oude cellen worden afgestoten. Bepaalde triggers kunnen dit systeem verstoren – dat veroorzaakt jeuk, een droog en strak gevoel en de vorming van roos. Andere invloeden zoals te veel zon, zout water of chloorwater onttrekken vocht aan de hoofdhuid waardoor er roos kan ontstaan. Onevenwichtige voeding, te veel stress en te vaak douchen, kunnen de hoofdhuid ook uitdrogen. Een droge hoofdhuid kan ook erfelijk zijn. Maar wanneer de jeuk ondraaglijk wordt, dien je contact op te nemen met een arts – de oorzaak kan een schimmelinfectie, luis of mijt zijn. Maar maak je geen zorgen. Deze zaken kunnen nu snel en gemakkelijk worden behandeld.

Checklist: hoe kun je een droge hoofdhuid en roos voorkomen?

  • Vermijd te warm douchen– hierdoor verliest de hoofdhuid natuurlijke oliën en vocht.
  •  Wind, koude en droge lucht kunnen de hoofdhuid ook beschadigen.
  • Als je hoofdhuid veel roos aanmaakt, probeer dan eens een milde anti-roos shampoo zoals NIVEA MEN Power Anti-Roos Verzorgende Shampoo. Behandel een droge hoofdhuid met een milde shampoo zoals NIVEA Comforting Micellar Shampoo, omdat een anti-roos shampoo in dit geval de natuurlijke balans van de hoofdhuid zou kunnen verstoren.
  • Zelfs een gezonde hoofdhuid kan beschadigd raken door veelvuldig gebruik van een haardroger. Probeer deze dus af en toe eens te laten liggen en je haar aan de lucht te laten drogen.
  • Was je haar een paar dagen niet om een droge hoofdhuid te kalmeren en de talgproductie te stimuleren. Als je last hebt van veel roos is het belangrijk dat je je haar elke dag wast, zodat de shampoo beter kan inwerken op de hoofdhuid.
0122-HC-how-to-deal-with-a-dry-scalp-intro-image-2

De juiste balans: een gezonde en gevoede hoofdhuid

Als de natuurlijke balans van de hoofdhuid is verstoord, moet je haar voorzichtig worden gewassen en gevoed zodat de balans kan worden hersteld. NIVEA Comforting Micellar Shampoo met waterlelie-extract hydrateert het haar intensief zonder het zwaar te maken.

Natuurlijke verzorging voor je hoofdhuid

Natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera hydrateren en vitaliseren een droge hoofdhuid– zodat je je snel weer prettig voelt.
0122-HC-how-to-deal-with-a-dry-scalp-intro-image-2-1

Glad en glanzend

Je kunt een droge hoofdhuid op een volledig natuurlijke manier behandelen met olijfolie of kokosnootolie. Masseer enkele druppels in de hoofdhuid en spoel de olie niet uit – de natuurlijke oliën van de hoofdhuid worden aangevuld en het haar wordt gehydrateerd en gevoed. 
0122-HC-how-to-deal-with-a-dry-scalp-intro-image-2

Sterk duo

Een andere natuurlijke methode om een droge hoofdhuid tegen te gaan: masseer een mengsel van 2:1 brandnetelthee en appelazijn in de hoofdhuid. Let wel op de juiste verhoudingen van de ingrediënten, want azijn kan irritatie van de hoofdhuid veroorzaken.