Blonde vrouw met frou en roze wangen

Haar sneller laten groeien? Feiten en tips!

In een mum van tijd lang haar: met de juiste verzorging Lang, gezond uitziend haar wordt al tijden als het toppunt van vrouwelijkheid gezien. Maar omdat haar ongeveer een centimeter per maand groeit, vraagt dat wel wat tijd. Met onze tips helpen wij je het beste uit je haar te halen en de haargroei te versnellen.


Ons haar: een echte groeikampioen

Haar snel laten groeien resultaat

Baanbrekend

Wist je dat de meeste mensen ongeveer 100.000 haren op hun hoofd hebben en dat elk afzonderlijke haartje ongeveer 0,35 millimeter per dag groeit? Dat komt overeen met een totale groei van 1 meter per maand – een topprestatie!

Haargroei: fascinerende feiten

Haar bestaat hoofdzakelijk uit keratine, net zoals vinger- en teennagels. 
De hoofdhuid is bedekt met ongeveer 200 haartjes per vierkante centimeter; de dikte van de haartjes is genetisch bepaald en varieert tussen de 0,04 en 0,12 millimeter. 

De haargroei doorloopt verschillende cycli: 

  • Het begint met een groeifase van twee tot zes jaar; tijdens deze fase wordt een nieuwe haarwortel gevormd en blijven de haren constant groeien. 
  • Tot 90 procent van de haren op uw hoofdhuid zitten momenteel in deze fase.
  • Dan is er een overgangsfase van twee tot drie weken waarin de haren stoppen met groeien. 
  • In de daaropvolgende rustfase blijven de haren nog negen maanden in de hoofdhuid zitten en worden dan vervangen door haren die uit de dezelfde haarwortel groeien. 

Haargroei is dus een constante cyclus die door tal van verschillende factoren wordt beïnvloed: stress, mentale druk en een verstoorde hormonale balans hebben een negatieve invloed op de haargroei.

Maar maak je geen zorgen: met de juiste voeding en verzorging kun je het groeiproces actief ondersteunen en alvast dromen van mooie lange lokken.

Hoewel de bewering dat haar sneller groeit als het wordt geknipt tijdens bepaalde maanstanden niet wetenschappelijk bewezen is, zijn er veel vrouwen die zweren bij dit idee. De maan heeft dan misschien geen invloed op de getijden, maar tijdens bepaalde fasen naar zeggen wel een positieve invloed op het lichaam. 

Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over fascinerende verzorging en schoonheidsmythes.

Je haar sneller laten groeien met deze tips

Verzorgingstip: zo kun je helpen om je haar sneller te laten groeien

Belangrijk is dat je je haar voorzichtig kamt of borstelt. Hoe minder haren je per dag verliest, hoe beter. 

Een tip: als je je haar wilt vlechten, gebruik dan geen goedkope elastiekjes. Deze kunnen de haarstructuur beschadigen en er voor zorgen dat je haar splijt. Kies haarelastiekjes die er uitzien als een spiraal, zoals een ouderwets telefoonsnoer, en wikkel ze voorzichtig rond je haar. Ze zijn erg praktisch omdat ze bijna geen afdruk op het haar achterlaten. Afwisselen is altijd fijn! Het is goed voor je haar als je het iedere dag anders draagt.

Geef je haar na een ingewikkeld kapsel bij voorkeur wat rust. Verwen het met een verzorging, zoals de volle en regenererende NIVEA Verzorgende Shampoo Repair & Targeted Care en masseer ook wat kokosolie in de punten. Dat zal de vochtbalans in je haar herstellen en het een prachtige glans geven.

En niet vergeten: gebruik altijd een haarverzorgingsproduct dat is afgestemd op de behoeften van jouw haar. Het is aan te bevelen om shampoo en conditioner uit dezelfde lijn te gebruiken voor mooie krullen, minder vet haar of glanzend gekleurd haar.

Haar bijpunten voor snellere haargroei

Groeit mijn haar sneller als ik het laat bijpunten?

De mythe dat je haar sneller gaat groeien als je het laat bijpunten is hardnekkig maar onjuist. Maar het is wel raadzaam je haar elke vier tot zes weken te laten knippen. Dat geeft fijn haar een heuse boost en maakt het sterker.

hoofdmassage voor snellere haargroei

Hoe haar sneller laten groeien met hoofdmassages

Oefen alleen lichte druk uit en beweeg je vingertoppen met kleine, langzame ronddraaiende bewegingen van de haarlijn naar de achterkant van je hoofd en vanuit de nek weer naar boven toe. Zo stimuleer je niet alleen de hoofdhuid, maar masseer je ook de nekspieren –voor optimale ontspanning.

Hoe haar sneller laten groeien met hoofdmassages

Wrijf ten slotte met beide handen over de hoofdhuid en het haar.
Voor de massage kun je het beste shampoo of een olie gebruiken met toevoegingen die de circulatie bevorderen; PAS OP: de wrijving is te belastend voor droog haar en kan het beschadigen.

Hoe haar sneller laten groeien met hoofdmassages

Begin met grote ronddraaiende bewegingen en masseer de hoofdhuid met je vingertoppen om de zenuwen in de hoofdhuid te stimuleren. Voor een extra ontspannen gevoel kun je ook je slapen en voorhoofd masseren.

haar sneller laten groeien door gezonde voeding

Kracht van binnenuit

Zorg dat je voldoende onverzadigde vetzuren zoals omega-3 binnenkrijgt. Deze zijn essentieel voor het leven en kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Omega-3 komt voor in noten, vis en tarwekiemolie en kan de groei van de zogenaamde haarfollikels ondersteunen.

Kracht van binnenuit

Zorg dat je gezond en voldoende fruit en groenten eet en te veel stress vermijdt. Dit kan niet alleen de haargroei vertragen, maar ook leiden tot haaruitval, omdat het alle voedingstoffen en mineralen verbruikt die het lichaam nodig heeft om het haar te laten groeien.

Kracht van binnenuit

Voedingssupplementen met biotine, vitamine B of silicium kunnen de haarstructuur versterken en de haargroei bevorderen. Een leuk bijkomend effect: je vingernagels zullen hier ook erg blij mee zijn en wat sterker worden.