Vrouw smeert zonnecreme

Hoelang blijft
zonnecrème goed?

Helaas blijft zonnebrand niet voor eeuwig goed. Voor een goede bescherming tegen de zon is het van belang om een zonnecrème te hebben waarvan de houdbaarheid nog niet is verstreken. In dit artikel lees je alles over de houdbaarheid van zonnecrème: hoelang blijft zonnebrand houdbaar en waarom is dit belangrijk?

WAAROM IS DE HOUDBAARHEID VAN ZONNECRÈME BELANGRIJK?

Is de zon volop aan het schijnen? Dan is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand. De felle UV-straling tast de huid namelijk aan: je kunt verbranden, je huid kan uitdrogen waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan of je krijgt zelfs eerder last van huidveroudering. Met een zonnecrème met een hoge SPF bescherm je jouw huid tegen deze sterke UV-straling.


Een goede bescherming tegen de zon is dus cruciaal voor een gezonde huid. Wil je meer weten over de zon en onze huid? Lees meer over de zonbescherming en de effecten van UV-straling. Bekijk ook onze verschillende zonbeschermingsproducten en vind een geschikte zonnecrème voor jouw huid. 

Maar hoelang is een zonnecrème houdbaar? Dit is een waardevolle vraag, want een zonnecrème die over datum is, kun je beter niet gebruiken. Wanneer een zonnecrème over datum is, beschermt hij de huid niet krachtig genoeg tegen UV-straling. Zodra de crème in contact is gekomen met zuurstof, licht en warmte neemt de bescherming van het product langzaam af. Ook de kwaliteit van de crème kan minder worden. Wanneer je de verpakking niet goed afsluit, kan de crème bijvoorbeeld uitdrogen of verkleuren. 

Verder neemt de hoeveelheid SPF (Sun Protection Factor) in de crème jaarlijks af. Daarom is het goed om de houdbaarheid van een zonnecrème goed in de gaten te houden en voor goede bescherming te kunnen kiezen en verbranding door de zon tegen te gaan.

HOELANG IS ZONNECRÈME HOUDBAAR NA OPENEN?

Nadat je een zonnecrème hebt geopend, kun je hem gemiddeld tot 12 maanden gebruiken. De houdbaarheid van de zonnebrand wordt universeel aangeduid met een icoontje van een geopend potje. Naast dit potje staat de letter ‘M’ met een cijfer ervoor. De letter M staat voor maanden. Het icoontje geeft aan hoelang de zonnecrème houdbaar is. Wanneer er dus ‘12M’ op de verpakking staat, betekent dit dat de zonnebrand 12 maanden houdbaar is.

Maar: dit is allemaal in theorie. Hoelang zonnecrème goed blijft, hangt ook af van hoe je hem bewaart en of de kwaliteit veranderd is. Om te zien of de kwaliteit van de crème nog goed is, controleer je de kleur. Heeft de zonnebrand een vreemde kleur? Gebruik hem dan niet meer. Verder kun je de crème ook even uitsmeren of eraan ruiken. Ruikt hij vreemd? Of smeert hij niet meer goed? Dan is het tijd voor een nieuwe zonnebrand. 

HOE KUN JE ZONNECRÈME BEWAREN?

Wanneer je jouw zonnebrand op de juiste manier bewaart, dan is de kans groter dat hij langer meegaat. Hoe kun je het beste jouw zonnecrème bewaren? Zodra de crème in aanraking komt met hoge temperaturen, kan de factor teruglopen. Een zonnecrème bewaren op de juiste manier gaat als volgt: plaats de zonnebrand op een koele en donkere plek in huis. Zorg er ook voor dat de verpakking altijd goed gesloten is, zo droogt de crème minder snel uit. 

HOELANG IS AFTERSUN HOUDBAAR?

Na een lange dag zonnen heeft jouw huid wat extra verzorging nodig. Je huid is namelijk wat gevoeliger of wellicht zelfs een beetje verbrand na het zonnen. Met aftersun kalmeer en verzorg je jouw huid, zodat hij gezond en soepel blijft. De houdbaarheid van aftersun is belangrijker dan je misschien denkt. Maar hoelang is aftersun eigenlijk houdbaar? Net als zonnecrème is de gemiddelde houdbaarheidsdatum ongeveer 12 maanden na opening. Verder is het, net als bij zonnecrème, belangrijk om de geur en kleur van de crème altijd even te controleren voor gebruik. Wil je extra informatie over aftersun? Lees meer over de voordelen van aftersun.

ZONNECRÈME KOPEN

Bij ons kun je altijd terecht om een goede zonnebrand te kopen. NIVEA heeft een groot aanbod aan verzorgende zonnecrèmes voor iedereen: mannen en vrouwen, jong en oud. Wij hebben verschillende zonbeschermingsproducten, zoals zonnemelk, zonneolie, zonnespray en zonnecrème. Wil je naast een goede bescherming ook snel bruin worden? Probeer dan een van onze NIVEA Protect & Bronze-producten. Dankzij het natuurlijke pro-melanine extract in deze producten wordt het bruiningsproces gestimuleerd.