Biologisch afbreekbare producten

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Biologische afbraak is een biologisch proces dat deel uitmaakt van de natuurlijke levenscyclus op aarde. We zien dit verschijnsel in de herfst, wanneer de bomen hun bladeren verliezen, die rotten op de bodem van bossen en ze verschillende maanden van essentiële voedingsstoffen voorzien. Maar bepaalde moderne materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn, verstoren dit natuurlijke proces vaak.

Bij de samenstelling van onze formules is biologische afbreekbaarheid dan ook een prioriteit voor ons. Door biologisch afbreekbare ingrediënten te gebruiken, zorgen we ervoor dat deze materialen weer in de natuur kunnen terugkeren, zonder iets achter te laten wat het milieu niet kan afbreken. Om de biologische afbreekbaarheid van onze formules te evalueren, volgen we de analysemethoden uit de richtlijnen van de OESO of gelijkwaardige methoden.

Waarom is het belangrijk om biologisch afbreekbare formules te hebben?

Om de voordelen van een biologisch afbreekbare formule te kunnen begrijpen, nemen we het voorbeeld van een afspoelbaar product zoals een douchegel. Stel je eens voor hoeveel van het product met het water wordt weggespoeld telkens als we een douche nemen. Dat gebruikte water wordt behandeld in een waterzuiveringsstation volgens processen die het proces van natuurlijke biologische afbreekbaarheid nabootsen. Een biologisch afbreekbaar verzorgingsproduct vergemakkelijkt de behandeling van gebruikt water en garandeert dat alleen niet-schadelijke stoffen in ons waterdistributienetwerk terechtkomen.

Om de biologische afbreekbaarheid van onze formules te verbeteren, heeft NIVEA sinds 2013 besloten om geen peeling-deeltjes gemaakt van polyethyleen, in de cosmeticasector ook wel microbeads genoemd, meer te gebruiken. Sinds eind 2015 zijn alle peelingproducten van NIVEA samengesteld zonder microbeads. Sinds 2020 zijn alle afspoelbare producten van NIVEA, zoals douchegel en shampoo, vrij van microplastics, volgens de definitie van het UNEP (het milieuprogramma van de Verenigde Naties). In plaats daarvan gebruiken we meer ecologische alternatieven. Bovendien zullen eind 2021 alle NIVEA-producten vrij zijn van microplastics volgens de definitie van het UNEP.

En hoe zit het met polymeren?

De discussie over microplastics heeft zich uitgebreid om tot in een bepaalde mate stoffen op te nemen die totaal andere eigenschappen hebben. De ingrediënten in kwestie zijn polymeren die zijn opgelost in water of aanwezig zijn in de vorm van een gel. Ze worden soms ook wel ‘vloeibare microplastics’ genoemd, hoewel die term zowel misleidend als wetenschappelijk onjuist is. Bij gebruik in kleine hoeveelheden als verdikkingsmiddelen, stabilisatoren of filmvormers, bieden ze meerdere voordelen, zoals een betere waterbestendigheid in zonnebeschermingsproducten of betere verzachtende eigenschappen in shampoos. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) maken polymeren echter geen deel uit van microplastics.

Hoe ze ook worden genoemd en wat hun doel ook is, alle polymeren die door NIVEA worden gebruikt moeten voldoen aan extreem hoge veiligheidseisen. Ze worden dus zeer goed door de huid verdragen. NIVEA belooft dat alle polymeren die in onze Europese formules worden gebruikt tegen eind 2025 biologisch afbreekbaar zijn. In onze ogen is biologische afbreekbaarheid een grote uitdaging om elke mogelijke negatieve invloed op de ecosystemen te vermijden.

Sister2Sister

 

Het NIVEA gamma douchegels met biologisch afbreekbare formules

Onze douchegels zijn de belangrijkste producten uit ons gamma producten met biologisch afbreekbare formules. De meeste van uw favoriete producten, net zoals onze iconische Waterlily&Oil douchegel, hebben al formules die voor meer dan 95% biologisch afbreekbaar zijn.

- Ontdek onze douchegels

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Wij willen 100% transparant zijn en antwoord geven op al uw vragen over ons engagement voor het milieu bij NIVEA. Indien u niet alle antwoorden die u over dit onderwerp zoekt op onze website kunt vinden, of indien u meer informatie wenst, ga dan naar de website Duurzame ontwikkeling van Beiersdorf, het moederbedrijf van NIVEA.