Wat zijn microplastics

Wat zijn microplastics?

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

WAT ZIJN MICROPLASTICS?

Volgens de definitie van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), zijn microplastics vaste plastic deeltjes van vijf millimeter of kleiner, die niet oplosbaar in water of biologisch afbreekbaar zijn. Vanwege hun eigenschappen vormen ze in de hele wereld een bron van vervuiling voor het land en de zee.

Microplastics kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: primaire microplastics en secundaire microplastics. Primaire microplastics worden ontwikkeld om minuscuul te zijn en aan bepaalde producten te kunnen worden toegevoegd, terwijl secundaire microplastics afkomstig zijn van de afbraak van grotere stukken plastic in kleinere deeltjes als gevolg van meteorologische verschijnselen (wind, zon, enz.) en erosie. Maar uiteindelijk maakt het weinig uit hoe microplastics als afval worden afgevoerd en in het milieu terechtkomen, zodra ze er zijn, wordt het een probleem.

De producten van NIVEA zijn sinds eind 2021 microplastic-vrij.

WIJ HEBBEN FORMULES 100% VRIJ VAN MICROPLASTICS

NIVEA heeft er al vroeg werk van gemaakt om het gebruik van microplastics in al zijn formules uit te bannen. Sinds 2013 hebben we besloten om peelingdeeltjes gemaakt van polyethyleen, in de cosmeticasector vaak ‘microbeads’ genoemd, uit formules te weren. Sinds eind 2015 zijn alle peelingproducten van NIVEA samengesteld zonder microbeads. In plaats daarvan gebruiken we meer ecologische alternatieven.

Maar we zijn nog verder gegaan dan de gewone microplastics die zichtbaar en voelbaar zijn. De volgende stap, die bestaat uit het vermijden van opacifiers in onze afspoelbare producten, is eind 2019 bereikt. Die ingrediënten werden voorheen gebruikt voor de kleur en het uiterlijk van onze formules. Sinds het verwijderen van die bestanddelen, zijn al onze afspoelbare formules zoals onze gezichts- en lichaamsreinigingsformules voor 100% vrij van microplastics.

Dan blijven alleen nog de vulstoffen op basis van microplastics over, die worden gebruikt in ‘leave-on’ formules om de viscositeit te veranderen en het gevoel op de huid te verbeteren. Dit hebben we bereikt en sinds eind 2021 zijn dan ook alle formules van NIVEA zonder microplastics.

nivea products

Formules zonder microplastics van NIVEA

Voor veel van onze producten, zoals al onze productlijnen met gezichts- en lichaamsreinigers, zijn de formules nu al 100% zonder microplastics,waardoor u voor een duurzamer product kunt kiezen. Bovendien bevat heel ons Naturally Good gamma formules 100% zonder microplastics.

sustainability

Geleid door de wetenschap: onze keuze voor biologisch afbreekbare polymeren

De discussie over microplastics heeft zich uitgebreid om tot in een bepaalde mate stoffen op te nemen die totaal andere eigenschappen hebben. De ingrediënten in kwestie zijn polymeren die zijn opgelost in water of aanwezig zijn in de vorm van een gel. Ze worden soms ook wel ‘vloeibare microplastics’ genoemd, hoewel die term zowel misleidend als wetenschappelijk onjuist is. Bij gebruik in kleine hoeveelheden als verdikkingsmiddelen, stabilisatoren of filmvormers, bieden ze meerdere voordelen, zoals een betere waterbestendigheid in zonnebeschermingsproducten of betere verzachtende eigenschappen in shampoos. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) maken polymeren echter geen deel uit van microplastics.

Hoe ze ook worden genoemd en wat hun doel ook is, alle polymeren die door NIVEA worden gebruikt, moeten voldoen aan extreem hoge veiligheidseisen. Ze worden dus zeer goed door de huid verdragen en zijn niet allergeen. NIVEA streeft ernaar dat alle polymeren die in onze Europese formules worden gebruikt tegen eind 2025 biologisch afbreekbaar zijn. In onze ogen speelt biologische afbreekbaarheid een grote rol in het vermijden vanmogelijke negatieve invloeden op de ecosystemen.

One Skin. One Planet. One Care.

We want to be 100 percent transparent and answer all your questions about sustainability at NIVEA. If you could not find the answers you were looking for on this website, or are looking for more detailed information, please visit the sustainability website of NIVEA’s parent company, Beiersdorf.