Deodorant fresh pure en flower met blauwe achtergrond

ALUMINIUM EN DEODORANTS

Aluminium: de voornaamste feiten Aluminium en deodorants: aluminiumzouten, wat zijn dat en waarom worden ze gebruikt in cosmetica? We vertellen je alles!

Aluminium en deodorants

ALUMINIUM EN DEODORANTS

Waarvoor dienen aluminiumzouten? Deodorant of antitranspirant: hoe maak je de keuze?

In dit artikel beantwoorden we je vragen en bezorgen we je de belangrijkste informatie over aluminiumzouten in antitranspiranten.

Antitranspiranten tov deodorants

Wat zijn de verschillen?  

Deodorants en antitranspiranten verschillen van elkaar in hun manier van werken.

Antitranspiranten bevatten aluminiumzouten die de transpiratie verminderen. Zo beperken ze het ontstaan van zweetvlekken en onaangename lichaamsgeuren.

Deodorants bevatten geen aluminiumzouten. Ze bestrijden geen transpiratie, maar wel de onaangename lichaamsgeurtjes. Deodorants werken dus als volgt: ze maskeren ongewenste geurtjes en beperken het woekeren van bacteriën. Deodorants kunnen de productie van zweet niet verminderen, maar ze waken erover dat zweet geurloos blijft.

Deodorants en antitranspiranten correct gebruiken

Voor een optimaal effect breng je de deodorant of antitranspirant best aan op een propere huid. Als bacteriën al begonnen zijn met het afbreken van zweet, zullen de producten onaangename geurtjes niet zo effectief kunnen bestrijden.

Kies deoproducten op basis van je persoonlijke behoeften. NIVEA biedt antitranspiranten aan, die de productie van zweet tegengaan en zorgen voor droge oksels, maar ook deodorants (dus zonder aluminiumzouten), zoals bijvoorbeeld NIVEA Fresh Flower Spray met een frisse bloemengeur.
Je herkent de deodorants aan de blauwe band op de verpakking.

Aluminium in de natuur

Aluminium is een element dat van nature aanwezig is in de omgeving. Het is het derde meest voorkomende element op aarde en aanwezig in de aardkorst en in het water. Bijgevolg is het opgenomen in het drinkwater en in tal van voedingsstoffen.

Hierdoor absorbeert ons lichaam elke dag een kleine hoeveelheid aluminium wanneer we bv een appel eten of water drinken. Fruit, groenten, granen en vlees bevatten dus aluminium, net zoals medicijnen.

Bovendien dringt aluminium ook binnen in ons organisme als we voorwerpen gebruiken die aluminium bevatten, denk maar aan bakplaten, verpakkingen of kookgerei.  

Het grootste deel hiervan wordt snel afgevoerd via de urine.

Aluminium in schoonheidsproducten

In de cosmetica gebruiken we aluminiumzouten (bijvoorbeeld ACH – afkorting voor aluminiumchloorhydraat).

In antitranspiranten worden aluminiumzouten gebruikt om de zweetproductie te verminderen. Aluminiumzouten handelen ook efficiënt tegen vochtige oksels en transpiratievlekken. In producten om transpiratie te beperken gebruiken we aluminiumzouten omdat de huid ze heel goed verdraagt en omdat hun werking tegelijkertijd betrouwbaar en uniek is.

Antitranspiranten met aluminiumzouten zijn, zoals alle cosmeticaproducten, onderworpen aan talloze reglementeringen van de wetgeving op cosmetica. Strikte controles en wetenschappelijke analyses stellen ons in staat om te verzekeren dat deze producten veilig zijn voor de gezondheid.
Ontdek de NIVEA deodorants zonder aluminiumzouten in de winkel en geniet van € 0,50 korting dankzij de bon die je hier kan downloaden.

De discussie over het gebruik van aluminium in deodorants is op dit moment erg actueel in de media en bij de consument.

 

Je hebt waarschijnlijk veel vragen over dit onderwerp. Daarom geven we je in dit artikel meer informatie en uitleg over het gebruik van aluminium in antitranspiranten.

 

Kan aluminium in deodorants de ziekte van Alzheimer veroorzaken?

Neen: volgens de huidige wetenschappelijke kennis is er geen verband tussen de opname van aluminium door het lichaam en de ziekte van Alzheimer.

Dit is wat de studies van de Wereldgezondheidsorganizatie (WHO), het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) en de Fondation Alzheimer Initiative hebben aangegeven.