twee meisjes die Nivea-producten gebruiken

Ontdek wat glycolzuur is en welke voordelen het biedt voor de huid

Ontdek alles wat je moet weten over glycolzuur en de voordelen ervan voor de huid. Lees verder om erachter te komen hoe je glycolzuur het beste kunt opnemen in je huidverzorgingsroutine.

WAT IS GLYCOLZUUR?

Glycolzuur is een alfahydroxyzuur (of AHA) dat in water oplosbaar is en afkomstig is van planten en andere natuurlijke bronnen, zoals fruit, suikerriet en melk. AHA's worden gebruikt in allerlei schoonheidsproducten, zoals reinigers, toners of exfoliators. Een van de voordelen van glycolzuur is dat het een kleinere molecuulgrootte heeft dan alle andere AHA's, wat betekent dat het gemakkelijk door de huid kan worden opgenomen. In pure vorm is glycolzuur geurloos en kleurloos.

WAT DOET GLYCOLZUUR?

Glycolzuur kan helpen bij veel huidproblemen en is zeer effectief vanwege de kleine molecuulgrootte. Het is de krachtigste van alle AHA's en moet daarom voorzichtig worden gebruikt. Als het verkeerd wordt gebruikt, kan het de huid irriteren.
WAT DOET GLYCOLZUUR?

WAARVOOR WORDT GLYCOLZUUR IN DE HUIDVERZORGING GEBRUIKT?

Glycolzuur wordt in de huidverzorging meestal gebruikt als exfoliant. Het helpt dode huidcellen te verwijderen en de onderliggende cellagen te onthullen voor een meer stralende teint. In tegenstelling tot andere exfolianten, zoals gezichtsscrubs, hoef je bij een glycolzuurpeeling niet hard te scrubben vanwege zijn vermogen om door te dringen in de huid.

Het is ook een bevochtigingsmiddel, wat betekent dat het water aantrekt en bindt in de huidcellen.Het kan helpen om tekenen van huidveroudering en rimpels tegen te gaan, doordat het de huid voller helpt te maken. Glycolzuur kan ook de productie van collageen en hyaluronzuur stimuleren binnen de huid.

WAT DOET GLYCOLZUUR?

IS GLYCOLZUUR GESCHIKT VOOR ALLE HUIDTYPES?

Dus is Glycolzuur geschikt voor alle huidtypes? Een glycolzuurpeeling is het meest effectief bij gebruik op een normale, gemengde of vette huid.  Bij een gevoelige of droge huid wordt echter aanbevolen om voorzichtig te zijn met het gebruik van dit product. 

Het is ook belangrijk om te weten dat een glycolzuurpeeling dode huidcellen van het huidoppervlak verwijdert. Je huid is hierdoor kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals het weer. Bij een hoge zonkracht is het belangrijk om de jeugdige cellagen van de huid te beschermen met een zeer hoge zonbeschermingsfactor en directe blootstelling aan de zon zo veel mogelijk te vermijden.

WAT DOET GLYCOLZUUR?

VOORDELEN VAN GLYCOLZUUR

Bij correct gebruik biedt glycolzuur vele voordelen voor de huid:

1. ONZUIVERHEDEN

Door het exfoliërende effect van glycolzuur, kan het puistjes helpen verminderen. Het exfoliëren van de huid helpt ophoping van onzuiverheden tegen te gaan omdat de poriën worden gezuiverd, waardoor het risico op puistjes vermindert. Glycolzuur kan de huid die gevoelig is voor onzuiverheden ook helpen doordat het een huidbarrière creëert die vocht vasthoudt in de huid, in plaats van de huid juist uit te drogen, zoals veel producten tegen onzuiverheden doen.

2. HYPERPIGMENTATIE

Glycolzuur kan nuttig zijn in geval van hyperpigmentatie en melasma, die in de hand kunnen worden gewerkt  door overmatige blootstelling aan UV-stralen. Glycolzuur  kan helpen om donkere vlekken op te lichten dankzij zijn antioxidatieve werking en exfoliërende eigenschappen, die het in staat stellen om oude beschadigde huidcellen te verwijderen en de jeugdige huid eronder te onthullen.

3. RIMPELS

Dankzij deze indrukwekkende exfoliërende eigenschappen en het stimuleren van de collageenproductie kan glycolzuur helpen om de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels te verminderen, zonder dat deze echter volledig verdwijnen.

4. INGEGROEIDE HAARTJES

Als er ingegroeide haartjes ontstaan omdat de haren niet door het huidoppervlak kunnen dringen, kan het helpen om de huid te exfoliëren, zodat de bovenste laag dode huidcellen wordt verwijderd en de haartjes vrijkomen. Daarnaast wordt de huid ontdaan van onzuiverheden en overmatige talg, wat het proces ook ten goede komt.


GLYCOLZUUR EN RETINOL

Glycolzuur en retinol worden beschouwd als twee van de belangrijkste ingrediënten als het gaat om het vertragen van tekenen van veroudering. Er wordt daarom vaak gevraagd of je glycolzuur kunt gebruiken in combinatie met retinol om van alle voordelen te profiteren. Kort gezegd: ja dat kan, maar niet tegelijkertijd, vooral niet bij zeer geconcentreerde producten. Dit zijn vrij intense huidverzorgingsoplossingen die kunnen leiden tot een gevoel van irritatie. Het advies is om glycolzuur één keer per week te gebruiken in geval van geconcentreerde producten of de aanbevelingen op de verpakking van het product te volgen.
 NIVEA draagt zorg voor je huid. Het is belangrijk om te weten dat een hoge concentratie glycolzuur niet gelijktijdig gebruikt moet worden met andere oplossingen, zoals retinol of vitamine A. Als je van plan bent beide te gebruiken, doe dat dan afwisselend en raadpleeg eerst je dermatoloog.

vrouw die haar huid controleert

Glycolzuur gebruiken en toe voegen aan je huidverzorgingsroutine:
Je begint met een glycolzuurproduct met een concentratie van maximaal 10%. Producten met een concentratie tussen 10% en 20% kunnen leiden tot een gevoel van ernstige irritatie en mogen uitsluitend in een professionele omgeving worden gebruikt.

GLYCOLZUUR GEBRUIKEN EN TOE VOEGEN AAN JE HUIDVERZORGINGSROUTINE:

GLYCOLZUUR GEBRUIKEN

Voordat je een product met glycolzuur gebruikt, moet je controleren of je huid vrij is van open wondjes of zweertjes. Begin met het wassen van je gezicht met een milde reiniger of toner om talg of olie te verwijderen. Breng vervolgens het product voorzichtig aan op je gezicht, en vermijd gevoelige gebieden zoals ogen, neusgaten of lippen. In de minuten na het aanbrengen kan je huid licht gaan prikken. Deze reactie is afhankelijk van de gevoeligheid van je huid en de gebruikte concentratie. Bij geconcentreerdere producten kan ook roodheid of een gevoel van irritatie ontstaan. In dat geval moet de huid met veel water of met een zoutoplossing worden afgespoeld. Ook bij onbedoeld contact met de ogen, neusgaten of lippen moet de betreffende zone met veel water worden afgespoeld.

GLYCOLZUUR GEBRUIKEN EN TOE VOEGEN AAN JE HUIDVERZORGINGSROUTINE

WANNEER GEBRUIK JE EEN GLYCOLZUUR PEELING?

Breng glycolzuur's avonds aan voordat je naar bed gaat, want glycolzuur verhoogt de gevoeligheid van de huid voor zonlicht. Als je naar buiten gaat, moet je voorzorgsmaatregelen nemen en blootstelling aan de zon zo veel mogelijk vermijden door of een moisturizer met een voldoende hoge SPF of een zonbeschermingsproduct te gebruiken, ongeacht het weer. Je moet deze maatregelen blijven nemen zolang je het product gebruikt en tot een week erna, zodat je huid kan herstellen.

GLYCOLZUUR GEBRUIKEN EN TOE VOEGEN AAN JE HUIDVERZORGINGSROUTINE

HOE VAAK MOET JE GLYCOLZUUR GEBRUIKEN?

Als je wilt profiteren van alle voordelen die glycolzuur biedt, heeft NIVEA een aantal suggesties voor je waarmee je het optimaal kunt inpassen in je verzorgingsroutine. Afhankelijk van de concentratie van het gebruikte product, kan het soms nodig zijn om het gebruik van glycolzuur geleidelijk op te bouwen. Bepaalde producten zijn geformuleerd om maximaal één keer per week te worden gebruikt en moeten worden afgespoeld, terwijl andere producten met een mildere formule elke dag kunnen worden gebruikt, zonder af te spoelen. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.