Maak je eigen maskers, exfoliërende scrubs, badproducten en zeep

Zo mooi en toch zo gemakkelijk: eigengemaakte, natuurlijke Ben je op vakantie en mist je jouw favoriete masker? Of misschien zijn de winkels dicht en heb je geen exfoliërende scrub meer? Waarom niet even in je keukenkastje kijken en je eigen exfoliërende lichaamsscrub, badproducten, zeep, douchegel enz. zelf maken?


Natuurlijke verzorging en exfoliëren

Eerste hulp bij pukkeltjes: gezichtsmaskers gemaakt van medicinale klei

Eerste hulp bij pukkeltjes? Een gezichtsmasker gemaakt van medicinale klei heeft een poriën vernauwend en kalmerend effect. Voeg hiervoor 3 eetlepels klei toe aan ongeveer 100 ml water. Breng het mengsel aan op je gezicht en laat het ongeveer 15 minuten drogen. Daarna grondig spoelen met lauwwarm water. Nog een supermasker: Meng de klei met koude kamillethee in plaats van water, kamille is van nature ontsmettend.

Een frisse boost uit de koelkast: appel-, honing- en yoghurtmasker

Probeer voor een zachte huid en stralende teint een vol masker van appel, honing en yoghurt. Meng hiervoor gewoon 3 eetlepels yoghurt met 1 eetlepel honing en breng dit mengsel aan op gezicht en decolleté. Dunne plakjes appel voorzien de huid ook van vitamine A en C.

Dat ruikt heerlijk! Maak je eigen zeep en badproducten

Met eigengemaakte zeep en badproducten verwen je jouw huid gebaseerd op jouw persoonlijke geurvoorkeuren en verzorgingsbehoeften. En heerlijke, unieke geuren zijn altijd pure verwennerij!

Maak je eigen zeep. Zo doe je dat:

  • Voor een groot stuk eigengemaakte zeep heb je nodig: 400 g puur plantaardige margarine, 250 g kokosolie, 200 ml olijfolie, 300 ml gedestilleerd water, 137 g natriumhydroxide (te koop bij de apotheek) en 4 tl zachte geplette havermout. 
  • Maak eerste een zoutoplossing. Voeg hiervoor voorzichtig het natriumhydroxide toe aan het koude, gedestilleerde water. Draag hierbij bij voorkeur een schort en een veiligheidsbril. Pas op! De zoutoplossing wordt snel warm! Zet de vloeistof opzij en laat het ongeveer 1 uur lang afkoelen. 
  • Smelt nu de hydrogegenereerde vetten in een pan op laag vuur. Voeg hier voorzichtig hier de vloeibare olie aan toe en haal vervolgens de pan van het vuur. 
  • Op het moment dat beide vloeistoffen, het vet en de zoutoplossing, een beetje zijn afgekoeld, kunnen ze gemengd worden. 
  • Blijf roeren tot het merkbaar dikker wordt. 
  • Nu kun je de geplette havermout toevoegen. Als je wilt, kun je ook een beetje geurolie toevoegen. Geuren als vanille, roos, oranjebloesem en lavendelessence ruiken bijvoorbeeld heerlijk. 
  • Schenk daarna het zeepmengsel in een siliconenvorm en laat minstens 24 uur stollen. 
  • De volgende dag kan de zeep uit de vorm gehaald worden en in kleine stukjes gesneden worden. Hierna moet het nog 4 tot 6 weken aan de lucht drogen. 
  • Deze zeep bevat niet alleen intensief vocht dankzij de hoogwaardige vetten; hij heeft ook een fantastisch, exfoliërend effect dankzij de geplette havermout.

Kleine moeite, groot effect: een snelle, exfoliërende lichaamsscrub

Maak je huid zacht met spullen uit je keukenkastje! 3 eetlepels grof zeezout en 3 eetlepels olijfolie vormen de ideale basis voor een exfoliërende lichaamsscrub. Met een beetje citroensap is de scrub goed tegen ruwe ellenbogen. Belangrijk: achteraf goed insmeren!

Maak je eigen zeep. Zo doe je dat:

Door een roombad wordt de droge huid heerlijk zacht en glad:
Meng hiervoor 100 ml room en 2 eetlepels walnotenolie in een kom. 1 eetlepel surfactant zorgt ervoor dat de room en olie goed mengen. 

Voeg voor nog meer verwennerij een paar druppels lavendel- of roosolie toe aan het water. Dit geeft het bad een heerlijke geur en stelt je in staat echt te ontspannen.

Verzorgingsproducten voor jouw wellness thuis

DIY peeling

Create an exfoliating body scrub in 1 minute