haaruitval bij vrouwen - NIVEA

HAARUITVAL BIJ VROUWEN: OORZAKEN & OPLOSSINGEN

Haaruitval – deze term is traditioneel vooral verbonden met mannen. We denken dan in eerste instantie aan een terugtrekkende haarlijn en een kale plek aan de achterkant van het hoofd. Maar haaruitval komt ook vaak bij vrouwen voor.

HAAR VERLIEZEN BETEKENT NIET DIRECT HAARUITVAL

Haarverlies staat niet gelijk aan haaruitval. We verliezen ongeveer 100 haren per dag. Maar als dat er aanzienlijk meer worden, kan er sprake zijn van haaruitval.

Haaruitval, ook wel bekend als alopecia, wordt bepaald door je genen en is niet uitsluitend een mannenprobleem: vrouwen kunnen ook te maken krijgen met haaruitval, maar worden niet per definitie kaal. Wel kunnen vrouwen last krijgen van een beginnende kaalheid.

Maak je geen zorgen als je een paar haren op je kussen vindt, normaal haarverlies bij een vrouw wisselt van dag tot dag en betekent niet per definitie dat er sprake is van alopecia.

haarverlies vrouw - NIVEA

HAARVERLIES BIJ VROUWEN: TOT 100 HAREN PER DAG IS NORMAAL

Let bij de aankoop van borstels en kammen vooral op de kwaliteit. Het kiezen van de juiste borstels en kammen is essentieel voor de verzorging van je haar. Kies bijvoorbeeld voor borstels met natuurlijk haar.

HAARUITVAL BIJ VROUWEN: OORZAKEN

Het is moeilijk te bepalen wat de oorzaken zijn van haaruitval bij vrouwen. In principe is het altijd verstandig naar de dokter te gaan wanneer je vermoedt dat je haar uitvalt, want haaruitval is altijd verbonden met je persoonlijke stemming.

Haaruitval vrouwen - NIVEA

Mogelijke oorzaken van alopecia:

 • genetische bepaling
 • hormonale schommelingen (veroorzaakt door zwangerschap of de menopauze)
 • ernstige aandoeningen van het lichaam (bijv. schildklieraandoeningen, ijzertekort, infecties, foliumzuur tekort)
 • slechte voeding (veroorzaakt door een drastische verandering in je eetpatroon of een streng dieet)
 • ongezonde levensstijl
 • haaruitval bij stress
 • huidziekte (soms vanwege mycose)

HAARUITVAL VROUWEN OPLOSSING

Als je al een expert gesproken hebt en haaruitval is vastgesteld, moet je goed nadenken over de juiste behandeling. Doe dit in overleg met je arts en aangepast aan je persoonlijke behoeften en die van je lichaam.

WAT TE DOEN TEGEN HAARUITVAL?

Terwijl er veel producten zijn die beweren het beste middel tegen haaruitval voor vrouwen te zijn, is er geen 'haarhersteller’ die de symptomen in een fractie van een seconde laat verdwijnen. Als je denkt dat je haar uitvalt omdat je niet juist eet, bijvoorbeeld door een foliumzuur tekort of ijzertekort, bespreek dit dan rechtstreeks met je arts.

Je kunt er ook voor zorgen dat je een gebalanceerde levensstijl hebt, bewust ontspanning zoekt en stress vermijdt – met een beetje geluk gaat je haar dan gewoon weer groeien.

Een aantal tips tegen haaruitval bij vrouwen:

 • drink voldoende. Drink iedere dag 1,5 tot 2 liter water;
 • verminder stress waar mogelijk. Haaruitval als gevolg van stress is wetenschappelijk bewezen – het kan worden voorkomen door bewust te ontspannen. Lees hier meer over ontspanningstechnieken voor je innerlijke balans;
 • versterk je haar! Silica, biotine en vitamine B kunnen haaruitval helpen te voorkomen. Deze zijn verkrijgbaar als voedingssupplement en versterken niet alleen je haar, maar ook je nagels en bindweefsel;
 • lees meer over het verzorgen van je haar.

EXTREME HAARUITVAL ALS VROUW: WEL OF GEEN ARTS RAADPLEGEN?

Belangrijke informatie: er staan alleen algemene tips tegen haaruitval bij vrouwen in dit artikel en het kan niet worden gebruikt om zelf een diagnose te stellen of om zelfstandig een behandeling te starten. Het is zeker geen vervanging van een bezoek aan je huisarts.

Raak niet in paniek omdat je denkt dat je meer haar verliest dan normaal, omdat de normale hoeveelheid haarverlies bij vrouwen kan variëren. Maar als je je zorgen maakt en denkt dat je haar dunner wordt, maak dan een afspraak met je huisarts of een specialist, zodat de aandoening professioneel kan worden behandeld.

Raadpleeg een arts bij haaruitval vrouwen - NIVEA