Vrouw met zelfgeknipt haar

ZELF JE HAAR KNIPPEN: VAN JE PONY TOT DE PUNTJES

Is jouw favoriete kapper volgeboekt, heb je geen tijd voor een kappersbezoek of is de kapper gesloten? Met deze tips en trucs kun je eenvoudig je eigen, je dochters en de rest van de kinderen zelf knippen.

VOOR DE DIY CUT: DIT MOET JE WETEN

Als je zelf je haar wilt knippen, moet je van tevoren een aantal dingen overwegen en vooral ook de juiste uitrusting aanschaffen: bijvoorbeeld een speciale schaar.

HOE KNIP IK MIJN HAAR THUIS?

 • Ten eerste: als het mogelijk is, ga dan naar een kapper. De reden is simpel: als je experiment mislukt dan kun je de afknipte lengte helaas niet meer terugkrijgen.
 • Less is more: Knip niet alles in één keer op de gewenste lengte af. Het is beter om de gewenste lengte stukje voor stukje bij te knippen, zodat je niet meer haar eraf knipt dan gewenst.
 • Houd het simpel: Probeer geen gecompliceerde kapsels. Zelf een asymmetrische bob knippen? Dat is misschien een stapje te ver. De puntjes thuis bijknippen is daarentegen een stuk eenvoudig.
 • Zelf kort haar knippen? Liever niet! Want met korte kapsels zijn zelfs kleine foutjes snel zichtbaar en moeilijk te herstellen.
 • De juiste schaar voor je knipbeurt: keuken- of papierscharen zijn niet aan te raden voor het knippen van je haar, ze knijpen in het haar en kunnen gespleten haarpunten veroorzaken. Het is beter om een speciale haarschaar te kopen bij de drogist.
Schaar om haar te knippen

HET DRAAIT ALLEMAAL OM HET KIEZEN VAN DE JUISTE SCHAAR

Wie zijn eigen haar wil knippen heeft geen speciale professionele apparatuur nodig. Een scherpe kappersschaar, een spiegel en een kam zijn alles wat je nodig hebt. Afhankelijk van de lengte van je haar, kan het nuttig zijn om een aantal extra klipjes of klemmen te gebruiken om je haar in meerdere plukken te kunnen verdelen.

Nat haar knippen

JE HAAR KNIPPEN: BETER NAT OF DROOG?

Steil haar is eenvoudig en precies te knippen als het haar nat is. Vergeet alleen niet dat het haar na het drogen nog een beetje omhoog zal trekken. Het is daarom het beste om pony of krullend haar te knippen als het droog is.

WIST JE DAT?

Er is uitgerekend dat haar bij een Europese vrouw ongeveer 0,3 mm per dag groeit. Dit betekent dat vanuit alle haarzakjes, ongeveer 100.000 haren op de hoofdhuid - samen ongeveer 30 meter nieuw haar per dag vormen. In de loop van het leven groeit je haar tot 1000 kilometer - een afstand van Berlijn tot Parijs.

OP ÉÉN LIJN: ZELF LANG HAAR KNIPPEN

Als je lang haar hebt, is thuis knippen geen probleem met een beetje moed en deze stapsgewijze instructies.

Puntjes knippen

NEEM DE TIJD, HAASTIGE SPOED IS ZELDEN GOED

Zelfs als je je haar op één lengte recht wilt knippen, moet je de plukken niet in één keer knippen. Dit kan leiden tot vreemde hoeken. Je kunt je haar beter voorzichtig stap voor stap inkorten.

KNIPINSTRUCTIES IN 6 STAPPEN

Goed om te weten: bij een steil kapsel wordt bij de kapper vaak zeer lang haar in een U-vorm geknipt. Dit betekent dat het haar aan de voorkant iets korter is dan de achterkant. Zo valt het haar mooier over de schouders. Thuis werkt het zo:

 1. Kam droog of vochtig haar (afhankelijk van persoonlijke voorkeur en haartype) grondig door met een kam met fijne tanden.
 2. Maak een midden scheiding van het voorhoofd naar de nek. Plaats elke helft van het haar over de schouder naar voren.
 3. Begin met één kant: pak een smalle haarlok, kam het haar weer door. Houdt vervolgens de haarlok tussen je wijs- en middelvinger en trek deze precies naar de plaats waar je de schaar wilt plaatsen.
 4. Knip het haar onder de vingers af. Het is beter om voorzichtig te werken met meerdere kleine knipjes in plaats van de streng in één keer te knippen. Hiermee voorkom je dat je eindigt met lelijke randen.
 5. Verander van kant en gebruik dezelfde kniptechniek.
 6. Controleer bij het knippen altijd de uniforme lengte. Dit doe je door de uiteinden van de geknipte strengen strak naar beneden te trekken met de vingers aan beide zijden tegelijk. Patronen op de kleding, bijvoorbeeld strepen, kunnen worden gebruikt ter oriëntatie.

GESPLETEN PUNTEN THUIS KNIPPEN? ZO WERKT HET

Vooral bij lang haar zijn gespleten haarpunten vaak onvermijdelijk. Lees hier hoe je de gespleten haarpunten afknipt zonder te veel van de totale lengte op te offeren.

Gespleten haarpunten

IN 4 STAPPEN ZELF PUNTJES KNIPPEN

Hoe langer het haar, hoe ouder de puntjes zijn en hoe vaker ze al zijn blootgesteld aan zon, haarverf of föhnwarmte - invloeden die kunnen leiden tot gespleten punten na verloop van tijd. Om te voorkomen dat het haar verder naar de wortels toe splitst, kun je gespleten haarpunten het beste om de 4-6 weken afknippen. Doe dit op de volgende manier:

 1. Pak een pluk van ongeveer 2-3 cm breed in droog haar.
 2. Draai het haar strak tegen elkaar aan.
 3. Knip nu de uitstekende gespleten haarpunten met een scherpe schaar.
 4. Volg de beschreven methode, stap voor stap, totdat je alle haren van de gespleten punten hebt bevrijd.
Voorkom gespleten haarpunten door je haar extra te verzorgen met een conditioner en bescherm je haar tegen hitte met een styling primer.

ZELF JE HAAR IN LAAGJES KNIPPEN: CREËER VOLUME

Verschillende haarlengtes zorgen voor veerkracht en volume. Zelf laagjes knippen? Met zeer lang haar is dit mogelijk. Toch te spannend? Probeer dan volume te creeren met een volume shampoo zoals NIVEA Volume & strength shampoo.

INSTRUCTIES VOOR ZELF HAAR IN LAAGJES KNIPPEN:

 • Kam het net gewassen handdoek-droog haar goed uit.
 • Bind een paardenstaart vast op het hoogste punt van het hoofd, oftewel helemaal bovenop het hoofd in het midden.
 • Zorg ervoor dat de paardenstaart zo strak mogelijk aan de basis zit.
 • Houd de staart verticaal omhoog, klem de staart tussen je wijs- en middelvinger en knip hem recht (!) af op de gewenste lengte.
 • Omdat het bovenste haar een kortere weg naar de paardenstaart heeft dan de onderste delen, zal het automatisch ietsjes korter worden. Het onderste haar blijft langer zitten. Dit resulteert in lagen in het haar.
 • Let op: Hoe meer haarlengte er wordt verwijderd, hoe meer de bovenste delen van de treden eruit zullen vallen.

KAN IK MIJN PONY ZELF KNIPPEN?

In principe kun je het knippen van je pony het beste aan een professional overlaten. Maar als je de pony alleen maar wilt knippen of een nieuwe vorm wilt geven, kun je hem ook zelf bijknippen.

Zelf een pony knippen

KNIP DE PONY LIEVER DROOG DAN NAT

Je pony kan het beste droog geknipt worden. Vochtig haar strekt zich uit en ziet er daardoor langer uit. Wanneer het opdroogt, trekt het terug en kunnen de randen te kort worden geknipt.

INSTRUCTIES VOOR HET ZELF KNIPPEN VAN PONY'S

Voorbereiding: Verdeel het ponygebied netjes met een kam. De haarplukken aan de zijkanten kunnen het beste worden weggezet met haarclips, zodat ze niet op het gezicht vallen en het knippen bemoeilijken. Als je haar lang genoeg is, kun je ook gewoon een vlecht binden.

Knip zelf een rechte pony: Begin in het midden van de pony. Klem een smalle haarlok tussen je wijs- en middelvinger en knip de haren onder de vingers. Belangrijk: Het is beter om de haarplukken te knippen in meerdere keren en iets diagonaal van onderen - op deze manier vermijd je harde randen. Bij deze techniek werk je je weg naar de zijkant, pluk voor pluk.

Knip een diagonale pony in je eentje: Knip de verdeelde pony in een licht diagonale lijn, volgens de gewenste ponykoers. De beste manier om dit te doen is om de schaar loodrecht op je haar te houden met de punt van de schaar naar beneden.

LEVENDIG EN GOED VERZORGD: HOE VAAK KNIP JE JE HAAR?

Of je nu zelf je haar knipt of naar de kapper gaat, een veelgestelde vraag is: hoe vaak is het eigenlijk nodig om je haar bij te knippen? Dit hangt vooral af van je kapsel, maar ook van de conditie van je haar.

WANNEER MOET IK WEER NAAR DE KAPPER?

 • Wanneer je kort haar hebt, kun je eenvoudig zien wanneer het te lang is. Maandelijks opnieuw knippen is daarom aan te raden. Zelf kort haar knippen is een vak apart en is alleen aan te raden voor professionals.
 • Een rechte pony moet om de 2 à 3 weken worden geknipt om te voorkomen dat er ongewenst haar in je wimpers hangt.
 • Als het haar vaak met hitte wordt gestyled of als het gekleurd is, wordt het blootgesteld aan meer stress en kan het beschadigd raken. In dit geval is het goed om de puntjes uiterlijk om de 6 weken te knippen.
 • Normaal gesproken is het voldoende om de punten om de 8 tot 12 weken te knippen - in ieder geval voor lang haar.
Gezond haar

GROEIT NET GEKNIPT HAAR SNELLER?

Het is een mythe dat het haar sneller groeit als je de uiteinden regelmatig laat knippen. Maar als je je haar elke 6 tot 12 weken laat knippen, kun je mooie krullen en een gezonde uitstraling krijgen – vooral bij fijn haar.