Familie spelen in het water

Wat zijn de effecten van de zon als je in de bergen of op het strand bent?

Hoe kan ik van de zon genieten maar toch volledig Wanneer de zon schijnt, stralen we. En de beste tijd om wat extra zon te krijgen is wanneer we op vakantie zijn. Of je nu tijd op het strand of in de bergen doorbrengt, met NIVEA kun je van de vakantiezon genieten zonder je ergens zorgen over te maken.


Op naar het strand

In de zomer is het strand is onze favoriete plek. De branding, de golven, de zandkorrels tussen je tenen en de zon die van de partij is ... fantastisch! Maar vergeet de aandachtspunten niet wanneer je een dagje op het strand doorbrengt.

Geniet van elk moment op het strand

Op het strand genieten we zelfs van de hoogste temperaturen. De zeewind werkt verkoelend en als we het nog steeds te warm hebben, nemen we gewoon een frisse duik. Maar let op! Zelfs al staat er een aangenaam verkoelend windje, de straling van de zon is wel degelijk aanwezig. Hetzelfde geldt voor het water: 60% van de UVB- en 85% van de UVA-stralen kunnen je huid bereiken, tot 50 cm onder het wateroppervlak. Daarom is het uitermate belangrijk om jezelf te beschermen met waterproof zonnebrandcrème. Het goede nieuws is dat alle NIVEA sun-beschermingsproducten waterproof zijn en je huid daarom ook tijdens het zwemmen beschermt blijft. Je kunt daarom gewoon je favoriete product gebruiken.
Zonnebrandcrème op het strand

Geniet veilig van de zon

Als je steeds na het zwemmen en afdrogen zonbescherming aanbrengt, kun je optimaal ontspannen en genieten van je dag in de zon.

Dit zijn de delen van de huid die extra bescherming vragen op het strand.

Als algemene regel geldt dat je je hele lichaam op de juiste wijze dient te beschermen. Wanneer je crème aanbrengt, vergeet dan vooral de zogenaamde ‘zonneterrassen’ van je lichaam niet (neus, wangen, schouders, nek, voetbogen, kaal hoofd), omdat deze extra blootgesteld worden aan de zon.

Na blootstelling aan de zon, hydrateer en verzacht je de huid met aftersun

Zelfs met de juiste verzorging, voelt je huid na een lange dag in de zon vaak gloeiend en droog aan en heeft behoefte aan intensieve hydratatie. Aftersun-producten zijn speciaal ontwikkeld voor de behoeften van je huid en voeden deze met de juiste ingrediënten.

Essentieel op het strand

  • Parasol – ontspan en geniet van de zon, in de schaduw.
  • Vergeet je niet in te smeren met zonnebrandcrème.
  • Zonnebrandcrème – steeds opnieuw aanbrengen na het zwemmen en afdrogen.
  • Een hoed, pet of sjaal – ook je haar en hoofdhuid hebben bescherming nodig. 
  • Zonnebril – je ogen moetenbijzonder goed beschermd zijn met een goede zonnebril. En vergeet niet dat ook je kinderen een zonnebril nodig hebben!
Voldoende hydratatie
En zorg er ook voor dat je voldoende drinkt op het strand.

Schaduw is het beste zonlicht

De beste plek in de zon, is een plek in de schaduw. Dit geldt ook voor het strand, vooral als je een gezonde, zomerse huidskleur wilt krijgen. Ondanks dat de schaduw redelijke bescherming tegen UV-licht biedt, beschermt deze je niet volledig. Tot 40% van de UV-stralen bereiken je nog steeds in de schaduw. Dat betekent dat je ook bruin wordt als je niet in de zon zit. Het risico op verbranden is hier dus aanzienlijk groter dan de meeste mensen denken. Zelfs wolken bieden geen volledige bescherming. Een bewolkte, grijze lucht vermindert de UV-straling slechts met een klein percentage. Op een bewolkte dagt, zou je dus nog steeds de juiste bescherming moeten gebruiken.

In de bergen

Steeds vaker kiezen mensen voor een vakantie in de bergen en niet alleen om te skiën. De bergen staan de rest van het jaar ook hoog op ieders verlanglijstje, om te wandelen, trektochten te ondernemen of om te mountainbiken. Als je van plan bent om de bergen in te trekken, moet je aantal zaken in rekening brengen.
Zonnebrandcrème in de bergen

Smeer jezelf regelmatig opnieuw in

Belangrijk: je transpireert makkelijk tijdens het wandelen. Dit maakt de zonbescherming minder effectief. Breng de bescherming tijdens je wandeling opnieuw aan, zodat je kunt ontspannen en genieten van je dag.
Huid met zonnebrandcrème

Dit zijn de delen van de huid die je vooral moet beschermen wanneer je

Ook moet je wanneer je in de bergen bent, alle delen van je lichaam beschermen die in contact komen met zonlicht. Vergeet vooral je gezicht, neus, nek, armen en oren niet.

Niet vergeten als je een dagje de bergen intrekt

Je zult meer van je dag in de bergen genieten wanneer je alles wat je nodig hebt bij je hebt. Hier is een checklist van de dingen die regelmatig worden vergeten: 
  • zonnebril – zorg ervoor dat de lenzen voorzien zijn van UV-bescherming; 
  • hoofdbedekking – de kou en de zon beschadigen zowel huid als haar;
  • veel drinken – tip: een lichte plastic fles weegt amper iets;
  • lipverzorging – controleer ook hier de beschermingsfactor; 
  • snacks – probeer gedroogde abrikozen. Deze zijn voedzaam, lekker en bevatten bètacaroteen dat de beschermende functie van de huid versterkt.
UV-straling in de bergen

Belangrijk voor vakantiegangers in de bergen: hoe hoger, hoe sterker de UV-stralen

Nog meer belangrijke informatie voor wanneer je in de bergen verblijft: de intensiteit van UVB-stralen wordt sterker naarmate je hoger klimt: met 15 - 20% per 1.000 meter. Dit betekent dat je steeds een hogere beschermingsfactor nodig hebt.

Thuis, in de stad, op het platteland: extra zon opnemen

Ga tijdens je lunchpauze even naar buiten om wat extra zon op te nemen. Het maakt niet uit waar je bent, dit kan bijna overal. In een park in de buurt of op het terras bij je werk. Even wat tijd buiten doorbrengen helpt je ontspannen en je hoofd leeg te maken. Maar de kracht van de zon wordt vaak onderschat en in een oogwenk trekken je lippen strak en verbrandt je huid. Voorkom dit en blijf niet langer dan 15 minuten zonder bescherming in de zon. Natuurlijk varieert deze tijd op basis van je huidtype, als vuistregel geldt een kwartier. Als je langer zorgeloos in de zon wilt blijven, gebruik dan een zonnebrandcrème voor je gezicht, zoals Hydraterende Dagcrème SPF 15.
Een pauze in de zon
Een pauze in de zon? Helaas nemen vrije radicalen geen pauze. Laat je gezicht niet onnodig verbranden – helaas is dit beperkt tot 10 - 15 minuten zonder bescherming.

Dit is wat er zo bijzonder is aan de bergen

Hoog in de bergen, ver boven alles en iedereen uit kan je genieten van het ongelooflijke panorama – bergen zijn top! Geniet van elk moment. Maar net zoals op het strand kan een koel windje in de bergen bedrieglijk zijn, daar UV-straling steeds aanwezig is. Een koel windje kan ook snel veranderen in een ijzige wind, vooral op grote hoogtes. De huid moet daarom niet alleen worden beschermd tegen UVA- en UVB-stralen, maar ook tegen de koude. Vaak blijft er in deze gebieden zelfs in de lente en zomer nog hier en daar wat sneeuw liggen. Wees hier extra voorzichtig: sneeuw reflecteert de zonnestralen en verhoogt de effecten – tot wel 90% van de reeds aanwezige UV-straling.
Bescherm jezelf