twee jonge mensen glimlachen

Hoe krijg je scheerbultjes weg? Oorzaken, verzorging en preventie

Last van scheerbultjes? Hier is alles wat je erover moet weten. Inclusief de meest voorkomende oorzaken en een scheerroutine die je kunt toepassen om ze te verminderen.

Wat zijn scheerbultjes?

Scheerbultjes verschijnen als kleine, rode en ontstoken bultjes op het huidoppervlak, meestal op plekken waar het haar onlangs is geschoren, zoals de baard bij mannen of de benen en bikinilijn bij vrouwen. Scheerbultjes worden vaak veroorzaakt door ingegroeide haren die terug in de huid krullen en irritatie veroorzaken. Mensen met krullend of stug haar hebben meer kans op scheerbultjes.

Feiten overzicht

Scheerbultjes

Oorzaak: Scheerbultjes zijn het gevolg van ingegroeide haartjes en ontstekingen na het scheren, waardoor rode, jeukende bultjes ontstaan.

Inzicht: Ze komen vaker voor bij mensen met krullend of stug haar omdat het haar de neiging heeft om terug in de huid te krullen.

Preventie: Een juiste scheertechniek, scrubben en hydrateren kunnen scheerplekken helpen voorkomen.

Behandeling: Vrij verkrijgbare behandelingen met ingrediënten zoals salicylzuur of glycolzuur kunnen verlichting brengen bij scheerbultjes.

man die Nivea-serum op zijn gezicht aanbrengt

Scheerbultjes vs scheerbrand?

Scheerbultjes en scheerbrand zijn twee veelvoorkomende huidproblemen na het scheren die ongemak en irritatie kunnen veroorzaken.

Scheerbultjes, ook wel ingegroeide haartjes of rode plekjes na het scheren genoemd, ontstaan wanneer haartjes terug in de huid krullen, wat resulteert in kleine, pijnlijke bultjes. Ze worden vaak verward met puistjes en komen sneller voor op plekken waar vaak geschoren wordt, zoals het gezicht, de hals, de benen, de oksels en de bikinilijn. 

Scheerbrand daarentegen is het gevolg van huidirritatie bij overmatige druk tijdens het scheren of bij het scheren op een droge huid. Het uit zich in roodheid, ongemak en soms kleine rode plekjes.

Met de juiste scheertechnieken, een goede voorbereiding van de huid en een goede verzorging na het scheren kun je beide scheerproblemen voorkomen en zorgen voor een gladdere en comfortabelere scheerervaring.


5 veelvoorkomende plekken voor scheerbultjes:

Scheerbultjes kunnen voorkomen op verschillende plekken waar vaak geschoren wordt. Hier zijn enkele veelvoorkomende plekken waar scheerbultjes vaak voorkomen:

 1. Gezicht: 
  Bij mannen komen scheerbultjes in het gezicht vaak voor, vooral bij de baard. Tegen de haren in scheren of een verkeerde scheertechniek kan leiden tot ingegroeide haren en bultjes in het gezicht.

 2. Hals: 
  Scheerbultjes in de nek zijn te wijten aan de gevoeligheid van de huid in dit gebied. Dit is een veel voorkomend probleem bij mannen die hun baard scheren. Een verkeerde scheertechniek kan leiden tot irriterende rode plekjes na het scheren in de nek.

 3. Oksels: 
  Het scheren van de oksels kan ook leiden tot scheerbultjes. De gebogen vorm van de oksels en de grofheid van het haar in dit gebied kan de kans op ingegroeide haren en irritatie vergroten.

 4. Bikinilijn: 
  Vrouwen die hun bikinilijn scheren kunnen last krijgen van scheerbultjes en puistjes na het scheren in dit gebied. De huid rond de bikinilijn is gevoelig en ingegroeide haartjes kunnen in dit gebied bijzonder ongemakkelijk zijn.

 5. Benen: 
  Rode bultjes na het scheren op de benen komen vaak voor, vooral bij mensen die hun benen regelmatig scheren. Ingegroeide haren kunnen ontstaan als het haar niet goed wordt geschoren of als de huid niet voldoende wordt gehydrateerd.

Het is belangrijk om te weten dat, hoewel dit veel voorkomende plekken zijn voor scheerbultjes, ze technisch gezien overal op het lichaam kunnen voorkomen waar geschoren wordt.

Nivea Men Sensitive gezichtscrème

6 veelvoorkomende oorzaken van scheerbultjes

Om bultjes na het scheren effectief te voorkomen en te behandelen, is het cruciaal om de onderliggende oorzaken te begrijpen. Hier zijn 6 veelvoorkomende oorzaken van scheerbultjes:

1. Verkeerde scheertechnieken
Het gebruik van verkeerde scheertechnieken is een veel voorkomende boosdoener voor scheerbultjes. Scheren tegen de haargroei in, te veel druk uitoefenen of een bot mesje gebruiken kunnen allemaal bijdragen aan de irritatie van de haarzakjes. Bovendien kan het herhaaldelijk behandelen van hetzelfde gebied het risico op scheerbultjes vergroten.

2. Gebrek aan smering
Onvoldoende smering tijdens het scheren is een andere belangrijke oorzaak van scheerbultjes. Scheren zonder scheercrème, -gel of -schuim kan leiden tot wrijving tussen het scheermes en de huid. Deze wrijving kan de huid irriteren, wat leidt tot roodheid en bultjes.

3. Gevoelige huid
Personen met een gevoelige huid hebben meer kans op scheerbultjes. Een gevoelige huid kan sterk reageren op het scheren, wat leidt tot verhoogde ontsteking en de ontwikkeling van bultjes.

 

4. Ingegroeide haren
Ingegroeide haren ontstaan wanneer een haartje terug in de huid groeit in plaats van naar buiten. Dit kan gebeuren na het scheren, vooral als de opening van het haarzakje verstopt raakt door dode huidcellen of vuil. Ingegroeide haren kunnen leiden tot scheerbultjes en komen vaker voor op plekken met strak gekruld haar.

5. Strakke kleding en wrijving
Het dragen van strakke kleding die schuurt tegen pas geschoren huid kan scheerbultjes verergeren, vooral in gebieden zoals de nek en oksels. De wrijving tussen kleding en geïrriteerde huid kan de ontsteking verergeren.

6. Vaak scheren
Te vaak scheren, vooral wanneer de huid geen tijd heeft gehad om volledig te herstellen, kan de kans op scheerbultjes vergroten. Als je de huid wat tijd gunt tussen twee scheerbeurten in, voorkom je irritatie.

Om rode scheerbultjes te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaken ervan te begrijpen. Gebruik een goede scheertechniek, gebruik geschikte producten en verzorg je huid voor en na het scheren voor een gladdere ervaring.


8 manieren om van scheerbultjes af te komen

Hoe krijg je scheerbultjes weg?

Van scheerbultjes afkomen kan door een combinatie van preventieve maatregelen, huismiddeltjes en in sommige gevallen, medische behandelingen. Hier zijn enkele tips om je te helpen van scheerbultjes af te komen:

 1. Exfoliëren:
  Scrub het aangetaste gebied zachtjes met een milde scrub of zachte borstel om dode huidcellen te helpen verwijderen die mogelijk haren vasthouden.

 2. Hydrateren:
  Breng na het scheren een vochtinbrengende lotion of aftershave aan om de huid te kalmeren. Ga op zoek naar producten met ingrediënten als kamille, vitamine E of Aloë Vera, omdat deze ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

 3. Warm kompres:
  Het aanbrengen van een warm kompres op het getroffen gebied voor het scheren kan helpen bij het openen van de haarzakjes, waardoor het makkelijker wordt om te scheren zonder irritatie te veroorzaken.

 4. Vermijd strakke kleding:
  Het dragen van strakke kleding kan de irritatie en wrijving in het getroffen gebied verergeren. Kies voor loszittende kleding totdat de bultjes genezen zijn.

 5. Lokale behandelingen:
  Vrij verkrijgbare producten met ingrediënten zoals Salicylzuur of Benzoylperoxide kunnen helpen bij het exfoliëren en het verminderen van ontstekingen. Breng ze aan zoals aangegeven op het etiket van het product.

 6. Stop een tijdje met scheren:
  Als je scheerbultjes ernstig of pijnlijk zijn, overweeg dan om het haar een paar dagen te laten groeien zodat de ontsteking kan afnemen.

 7. Behandelingen op recept:
  Als je chronische of ernstige scheerbultjes hebt, overweeg dan om naar een dermatoloog te gaan. Hij of zij kan je topische of orale medicijnen voorschrijven om de aandoening onder controle te houden.

 8. Laserontharing:
  In sommige gevallen, als scheerbultjes een terugkerend probleem zijn, kun je langetermijnoplossingen zoals laserontharing overwegen. Dit kan de haargroei in het getroffen gebied permanent verminderen.

Onthoud dat het enige tijd kan duren voordat de bultjes volledig genezen zijn. Als je deze stappen consequent uitvoert, kunnen ze in de toekomst minder vaak voorkomen. Als de aandoening verergert of aanhoudt ondanks deze oplossingen, raadpleeg dan een dermatoloog voor professioneel advies en behandelingsopties.

 
Hoe scheerplekken voorkomen?

NIVEA MEN Scheerroutine tegen bultjes

jonge man die Nivea-wasgel op zijn gezicht aanbrengt

Stap 1: Voorbereiding voor het scheren

Reinigen: Begin met het reinigen van je gezicht met een zachte reiniger om alle onzuiverheden van je huid te verwijderen, zodat je huid voorbereid is op een gladde scheerbeurt. De NIVEA MEN Sensitive Face Wash is geformuleerd met kamille-extract, vitamine E en menthol en helpt vuil en olie op milde wijze te verwijderen zonder de huid uit te drogen.

Exfoliëren: Exfolieer 2 tot 3 keer per week met een milde scrub om dode huidcellen te verwijderen. Dit helpt ingegroeide haartjes voorkomen en bevordert gladder scheren.

Stap 2: Scheren

Breng scheerschuim of -gel aan: Breng voor het scheren een scheercrème of -gel aan om een beschermende barrière te creëren en voor een glad scheerresultaat te zorgen. De NIVEA MEN Sensitive Scheergel, gemaakt met kamille en vitamine E, helpt je gezichtshaar te verzachten met een dun glijdend laagje voor een niet-irriterend scheerresultaat. 

Scheer je op de juiste manier: Gebruik een scherp, schoon scheermes en scheer in de richting van de haargroei. Ga niet meerdere keren over hetzelfde gebied om irritatie te minimaliseren.

Stap 3: Verzorging na het scheren

Afspoelen en droogdeppen: Spoel je huid na het scheren af met koud water om de poriën te sluiten en de achtergebleven scheerschuim of -gel te verwijderen. Dep je huid voorzichtig droog met een schone, zachte handdoek.

Breng een aftershaveproduct aan: Breng na het scheren aftershave aan om irritatie, scheerbrand en bultjes die door het scheren kunnen ontstaan te verminderen. NIVEA MEN biedt een assortiment aftershaveproducten. Deze producten kalmeren de huid, verminderen roodheid en hydrateren.

man die Nivea-scheerschuim op zijn gezicht aanbrengt

Hydrateren: Gebruik een vochtinbrengende crème die geschikt is voor je huidtype om de huid te hydrateren. De NIVEA MEN Sensitive Gezichtscrème helpt je huid te hydrateren en te kalmeren. De crème is gemaakt zonder alcohol en absorbeert snel, plakt niet en is niet vet, zodat je huid comfortabel en glad aanvoelt.

Bescherming tegen de zon: Als je routine overdag scheren inhoudt, eindig dan met zonnebrandcrème. Zonnebrandcrèmes helpen je huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen, die de irritatie en roodheid van scheerbultjes kunnen verergeren. 

Door de huidverzorgingsproducten van NIVEA in je routine op te nemen, kun je je scheerbultjes verminderen en de vorming van nieuwe scheerbultjes voorkomen.


Scheerbultjes op het lichaam

Scheerbultjes op het lichaam kunnen frustrerend en ongemakkelijk zijn.  Hoewel scheerbultjes meestal worden geassocieerd met het scheren van het gezicht, kunnen ze op verschillende plaatsen op het lichaam voorkomen, waaronder de benen, de borst, de rug en de bikinilijn, waar ontharing vaak voorkomt.

Om irritatie door scheermesjes op het lichaam te voorkomen, moet je voorzichtig scheren met een scherp scheermes, de richting van de haar volgen en regelmatig scrubben om dode huidcellen te verwijderen. Hydrateren na het scheren helpt ook om de wrijving te verminderen. De NIVEA Voedende Body Lotion is verrijkt met een combinatie van verzorgende ingrediënten, waaronder NIVEA's Deep Moisture Serum, amandelolie en vitamine E om de huid te helpen beschermen en diepgaand te hydrateren. 

In geval van ernstige scheerbultjes op je lichaam kan het essentieel zijn om advies te vragen aan een dermatoloog, omdat zij oplossingen op maat kunnen bieden om scheerbultjes op het lichaam effectief te behandelen en te voorkomen.

Overzicht

Scheerbultjes in één oogopslag

Scheerbultjes zijn een veelvoorkomend huidprobleem en komen vaak voor op scheerplekken. Je kunt ze echter effectief behandelen met een speciale huidverzorgingsroutine, zodat je ze kunt verminderen en voorkomen. Door ook de juiste scheerpraktijken, peeling, hydratatie en zonbeschermingstips te volgen, kun je je scheerervaring aanzienlijk verbeteren voor een gladdere, irritatievrije huid.

Hoewel scheerbultjes meestal niet als gevaarlijk worden beschouwd, is het sterk aan te raden om een dermatoloog te raadplegen voor een evaluatie om onderliggende of mogelijk ernstige huidaandoeningen uit te sluiten.

Veelgestelde vragen

Wat zijn scheerbultjes?

Scheerbultjes, ook wel pseudofolliculitis barbae of ingegroeide haren genoemd, zijn kleine, rode en ontstoken bultjes die vaak op de huid verschijnen na het scheren. Ze worden veroorzaakt door haartjes die terug in de huid krullen, wat leidt tot irritatie en ontsteking.

Waar komen scheerbultjes vaak voor?

Scheerbultjes komen vaak voor op plekken waar regelmatig wordt geschoren, zoals het gezicht (voor mannen), de benen, de bikinilijn (voor vrouwen), de nek en de oksels.

Wat veroorzaakt scheerbultjes?

Scheerbultjes kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder verkeerde scheertechnieken, gebrek aan glijmiddel, gevoelige huid, ingegroeide haren, strakke kleding, veelvuldig scheren en nog veel meer.

Hoe scheerbultjes voorkomen?

Om scheerbultjes te voorkomen, kun je de juiste scheerpraktijken volgen, je huid regelmatig scrubben, scheercrème of -gel gebruiken, scheren in de richting van de haargroei en strakke kleding vermijden die tegen de pas geschoren huid kan schuren.

Hoe krijg ik scheerbultjes weg?

Van scheerbultjes afkomen kan door scrubben, hydrateren, warme kompressen, topische behandelingen met ingrediënten als salicylzuur of benzoylperoxide en in sommige gevallen voorgeschreven medicijnen of laserontharing.

Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor scheerbultjes?

Je moet overwegen om naar een dermatoloog te gaan als je scheerbultjes ernstig, pijnlijk, geïnfecteerd of hardnekkig zijn ondanks huismiddeltjes. Een dermatoloog kan je professionele begeleiding en behandelingsopties bieden.

Zijn er specifieke huidverzorgingsproducten die helpen tegen scheerbultjes?

Ja, er zijn huidverzorgingsproducten, zoals aftershave lotions en crèmes, die zijn samengesteld om de huid na het scheren te kalmeren en het risico op scheerbultjes te verminderen. Sommige bevatten ingrediënten zoals Aloë Vera, kamille of Tea Tree olie, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Kan laserontharing scheerbultjes helpen voorkomen?

Ja, laserontharing kan een effectieve langetermijnoplossing zijn om het aantal scheerbultjes te verminderen. Het werkt door de haargroei in het behandelde gebied permanent te verminderen.

Hoe lang blijven scheerbultjes voor ze genezen?

De genezingstijd voor scheerbultjes kan variëren afhankelijk van de ernst en de gebruikte behandeling. Het kan een paar dagen tot een paar weken duren voordat scheerbultjes volledig genezen zijn.

Kan iedereen scheerbultjes krijgen of komen ze vaker voor bij bepaalde huidtypes?

Hoewel iedereen scheerbultjes kan krijgen, komen ze vaker voor bij mensen met krullend of stug haar omdat het haar eerder ingegroeid raakt. Mensen met een gevoelige huid kunnen ook meer last hebben van deze scheerbultjes.