Vrouw springt op het strand

Zonnecrème aanbrengen: wanneer, hoe vaak en hoeveel?

Wanneer moet je eigenlijk zonnecrème aanbrengen: alleen als de zon schijnt, of ook als het bewolkt is? Hoeveel zonnecrème moet je gebruiken? En hoe vaak herhaal je het? Lees alles over hoe je zonnecrème op de juiste manier gebruikt om jouw huid optimaal te beschermen.

WANNEER MOET JE zonnecrème insmeren?

Ben je buiten, dan kom je altijd in aanraking met UV-straling van de zon. Ook als het bewolkt is. Of als je in de schaduw zit. Al is het natuurlijk wel het meest wanneer je direct in de zon vertoeft.

Wanneer je je moet insmeren, hangt deels af van de sterkte van de UV-straling. De intensiteit van UV-straling kan verschillen gedurende dag, maar is ook afhankelijk van de periode van het jaar en locatie. Sneeuw, water en zand kunnen de blootstelling aan straling verhogen. Let er ook op dat de daadwerkelijke UV-factor hoger kan zijn dan de voorspelling. Goede zonbescherming is dus altijd noodzakelijk.

WAT IS DE UV-INDEX IN JOUW REGIO?

HOE VAAK MOET JE ZONNECRÈME AANBRENGEN?

Hoe vaak je zonnecrème moet aanbrengen, is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst de SPF die je gebruikt. SPF, de factor van zonbeschermingsproducten, staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan hoe lang je in de zon kunt, beschermd met zonnecrème, zonder te verbranden. Verbrand je normaal in tien minuten, dan kan je met SPF20 tien keer langer in de zon, dus tweehonderd minuten. Niet alleen is de verbranding afhankelijk van je huidtype, maar ook de plaats waar je bent, de tijd van het jaar en de UV-index van die dag. Sneeuw, water en zand kunnen de blootstelling aan straling verhogen.

Met één keer insmeren ben je er niet. Zonnecrème verliest langzaam zijn werking nadat je het hebt gesmeerd. Dat je dankzij de berekening tweehonderd minuten in de zon kan, betekent helaas niet dat dit in de praktijk ook precies tweehonderd minuten is. Zo kan bijvoorbeeld zweten, zwemmen of afdrogen effect hebben op de werking. Door te kiezen voor een waterresistente zonnebescherming heb je hier minder last van, maar dan is het nog steeds belangrijk om regelmatig te met zonnecrème in te smeren.

Hoeveel zonnecrème moet je gebruiken?

Hoeveel zonnecrème heb je nodig om je goed in te smeren? Helaas bestaan er geen perfecte hoeveelheden voor het insmeren van jouw lichaam. Het belangrijkste is dat je heel het huidoppervlak bedekt met een laagje zonnecrème.

Breng het product altijd aan voordat je de zon ingaat, zodat je direct beschermd bent. De aan te brengen hoeveelheid voor een gemiddelde volwassene bedraagt ongeveer 2-3 eetlepels. Het product dient elke twee uur opnieuw te worden aangebracht, plus altijd na het zwemmen, afdrogen en zweten.

Natuurlijk verschilt deze hoeveelheid per persoon. Een volwassen man van 2 meter heeft meer nodig dan een vrouw van 1.60m. Houd daarom altijd in je achterhoofd dat je beter te veel zonnecrème kunt smeren dan te weinig. 

INSMEREN MET ZONNECRÈME, ZO DOE JE HET GOED

Je weet nu wanneer, hoe vaak en hoeveel zonnecrème je moet smeren. Maar hoe doe je het goed? Met deze tips smeer jij je altijd goed in met zonnecrème.

  • Smeer je een half uur voordat je de zon in gaat al in. Zo heeft je zonnecrème tijd om in te trekken en geniet je van optimale bescherming zodra je de zon in stapt.
  • Hoe snel je je weer moet insmeren hangt af van de factor die je gebruikt, maar smeer je minimaal iedere twee uur in. 
  • Smeer je altijd in als je in het water bent geweest of veel hebt gezweet – ook als je een waterproof product gebruikt. 
  • Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. 
  • Smeer je ook in als je gaat sporten, tuinieren, wandelen of een andere activiteit doet, niet alleen als je gaat zonnebaden. 
  • Gebruik een speciale zonnecrème om je gezicht in te smeren, om bijvoorbeeld een glimmend effect te voorkomen.

JE RUG INSMEREN MOEILIJK? NIET MET DEZE TIPS!

Je eigen rug insmeren als je alleen bent kan nogal lastig zijn. Je schouderbladen en onderrug lukken vaak nog wel redelijk, maar zeker het middelste gedeelte van je rug is een uitdaging. Gelukkig zijn er slimme oplossingen die ervoor zorgen dat je toch je rug kunt insmeren.

VERNEVELENDE SPRAY

Allereerst kun je kiezen voor een goed verstuivende spray. Kies bijvoorbeeld voor NIVEA Protect & Dry Touch Vernevelende Zonnespray SPF30. Deze trekt snel in, zodat je al snel na het sprayen weer je kleding kunt aantrekken. Ook heb je hierdoor geen hulp nodig bij het uitsmeren van de zonnecrème. 

AANBRENGHULPMIDDELEN

Ook zijn er aanbrenghulpmiddelen die je kunt kopen om gemakkelijk zelf je rug in te smeren. Zo zijn er slimme crèmerollers, die een beetje lijken op een verfroller. Maar ook lange borstels kunnen handig zijn om die moeilijk bereikbare plekjes toch goed in te smeren.

HOE VAAK MOET JE AFTERSUN INSMEREN?

Hoe vaak moet je aftersun insmeren: alleen als je verbrand bent of überhaupt als je in de zon hebt gezeten? Het antwoord is het tweede. Idealiter smeer jij je altijd ’s avonds in als je in de zon bent geweest. Aftersun smeren verkoelt en verzacht de huid en hydrateert 48u. Ook ondersteunt het de huid bij het herstellen van de de vochtbalans van de huid. Daarnaast heeft het een heerlijk verkoelend effect, wat jouw huid wel kan gebruiken na een dagje zonnebaden.