Babymassage

Babymassage, de ultieme ontspanning voor jouw kleintje

Door het lichaam van de baby te masseren, stimuleer je zijn of haar zintuigen. Het helpt bij de ontwikkeling van de tastzin, de ontspanning van spieren en gewrichten en de coördinatie van bewegingen. Babymassage is daarnaast een uitstekende manier om een sterke emotionele band tussen ouders en baby op te bouwen. Dit alles draagt bij aan de ontwikkeling en groei van een kind.
Je kunt met babymassages beginnen zodra de navel van de baby is genezen. Gebruik bij babymassage uitsluitend zachte aanrakingen, bijvoorbeeld door zachtjes met je vingertoppen over de huid te strijken. Verwarm voorafgaand aan de massage een beetje massageolie voor baby's, zoals de Extra Soft Zijdezachte Olie tussen je handen. Herhaal je bewegingen langzaam, regelmatig en rustig, en houd steeds hetzelfde tempo aan. Probeer elke beweging drie keer te herhalen en let ook op de reacties van je baby: stop met de massage als je merkt dat hij of zij een van de massagebewegingen niet prettig vindt. Masseer je baby ook niet als hij of zij ziek of hongerig is en vermijd massages net na het voeden. Een babymassage zou voor jullie beiden een heerlijk moment van ontspanning moeten zijn. Zorg daarom voor een kalme sfeer met een zacht, warm licht in een rustige omgeving. Ken je iemand die veel van babymassage weet? Vraag dan of hij of zij het een keer voor wil doen.. Sommige baby's houden er niet van om gemasseerd te worden. Gaat je kindje huilen, stop dan met masseren en knuffel hem of haar op een andere manier.

Hoofd- en gezichtsmassage

Masseer het hoofdje van je baby heel voorzichtig met beide handen en strijk met je vingers van de bovenkant van het hoofdje naar de huid achter de oren en vervolgens naar de kin. Strijk vervolgens langzaam met je vingers vanaf het midden van het voorhoofd naar buiten toe en dan richting het achterhoofd. Strijk met je vingers langs de wenkbrauwlijn naar buiten, begin bij de neusbrug en eindig met cirkelvormige bewegingen rond de slapen. Strijk met je vingers langs de zijkanten van de neus en trek cirkels rond de mond terwijl je probeert je kleintje aan het lachen te maken.

Plaats nu je vingers achter de oren van de baby en strijk met twee vingers over de huid richting de kin (herhaal deze handeling een paar keer). Je kunt de gezichtsmassage afmaken door je met je handen over het voorhoofd te strijken, vanuit het midden richting de slapen.


De armen van je baby masseren

Masseer de schouders van de baby van boven naar beneden. Pak tegelijkertijd beide handen boven de polsen vast en til ze voorzichtig op. Spreid de armen van je baby en beweeg ze in een cirkel over zijn of haar borst.

Vergeet de onderarmen en handen niet

Pak voor de massage van de onderarmen eerst een pols voorzichtig vast met je ene hand en strijk met je andere hand van de schouder naar de pols toe. Masseer daarna de handpalmen van de baby door het handje van de baby voorzichtig te openen met je duim. Wrijf vervolgens over elke vinger, terwijl je deze voorzichtig tussen je duim en wijsvinger draait. Strijk met je vingers over de hand van de baby en masseer deze zachtjes met je vingertoppen in cirkelvormige bewegingen.

Borstmassage

Leg je handpalmen op de borst van de baby en strijk zachtjes over de borst, terwijl je handen over de ribben naar buiten toe wijzen. Strijk omlaag naar de heupen en dan omhoog zodat je handpalmen bij het borstbeen samenkomen. Herhaal deze massage van de borst meerdere keren.

Buikmassage

Begin de buikmassage van de baby door met de klok mee cirkelvormige bewegingen over de heupen te maken. Buikmassage kan verlichting tijdens een aanval van krampjes geven. Maak tijdens de hele massage oogcontact met de baby en praat zachtjes tegen hem of haar.

Buikmassage bij verstopping

Buikmassage kan verlichting geven als de baby last heeft van verstopping. Naast cirkelvormige bewegingen rond de navel, kun je ook zogenaamde fietsbewegingen maken of de beentjes van de baby zachtjes tegen de buik van de baby drukken (als de baby weerstand biedt, forceer ze dan niet naar beneden). Een babymassage voor verstopping kan ook nuttig zijn bij krampjes.

Masssage van benen en voeten

Houd voor de massage van de beentjes van je baby met je linkerhand een beentje bij de enkel vast en strijk met je rechterhand over de buitenkant van het been van enkel naar billen. Strijk terug naar de enkel, neem het beentje met je rechterhand vast en strijk met je linkerhand over de binnenkant van het been. Herhaal deze beweging meerdere keren en masseer dan het andere beentje. Masseer vervolgens de voeten. Pak een voet van je kind vast en beweeg je duim van hiel naar teen terwijl je een beetje druk uitoefent op de voetzool. Masseer de spieren in de voetzolen zachtjes met kleine cirkelvormige bewegingen. Pak dan met één hand de enkel van je baby vast en strijk met de andere voorzichtig over elke teen waarbij je ze heel voorzichtig iets omhoog drukt. Je baby vindt deze been- en voetmassage vast heerlijk!

Combinatiemassage

Voor een complete massage kun je de hierboven beschreven technieken combineren. De nadruk ligt hierbij op de voorkant van het lichaam. Masseer je baby zachtjes van hoofd tot voeten.

Massage van rug en billen

Begin met het masseren van de armen en handen tot de vingertoppen en masseer vervolgens vanaf de bovenkant van het hoofd via de rug en billen (je kunt de billen van de baby meteen masseren) naar de tenen. Masseer beide schouderbladen met zowel horizontale als cirkelvormige bewegingen, van boven naar beneden en zijwaarts. Strijk met je handen langs de contouren van de ribben.

Massage van de billen en de achterkant van de benen

Begin met de massage van de spieren aan weerszijden van de ruggengraat door langzaam van boven naar beneden richting billen te strijken. Strijk vervolgens met alle vingers zachtjes over de bilspieren. Masseer vervolgens de beentjes van heupen tot voeten, en eindig met een massage van de tenen.

Tot slot

Na enige tijd zul je de gunstige effecten van massage op het welzijn van je baby opmerken. Je kunt je baby het beste masseren wanneer je baby zich klaarmaakt om te gaan slapen - dit moment van ontspanning zal helpen bij het in slaap vallen.