Stappenplan om je baby in bad te doen

Hoe doe je een pasgeboren baby in bad?

Om de zorgbehoeften van de jongste kinderen goed te begrijpen, moet je je vooral bewust zijn van de gevoeligheid van hun huid. Deze verschilt bij pasgeborenen (tot 4 weken oud) en baby’s (van 1 – 12 maanden) aanzienlijk van de huid van een volwassene. Beschermende mechanismen van de huid zijn nog niet volledig ontwikkeld. De huid is dunner, kwetsbaarder, heeft een “losser” celsysteem en is daarom poreus. Daarom is goede zorg van cruciaal belang. Dus hoe was je een pasgeboren baby of jong kindje?

Hoe ziet de huid van een pasgeborene en een baby eruit?

Bij de verzorging van pasgeborenen en baby’s moet je rekening houden met hun unieke behoeften. Hun huid is namelijk dunner dan bij een volwassene en kinderen hebben meer kans op een droge huid. De beschermende opperhuid is nog niet stevig genoeg zodat schadelijke externe factoren gemakkelijker diep in de huid kunnen doordringen – denk daarbij aan chemicaliën, verontreinigende stoffen of bacteriën. De doorlaatbaarheid van de huid is uitzonderlijk hoog gedurende de eerste twee weken na de geboorte. De huid raakt gemakkelijker geïrriteerd, en eventuele irritatie kan de beschermende functies van de huid verzwakken. Daarom is een goede verzorging van de huid van pasgeborenen en baby's zo essentieel. Zorgen voor de huid vormt een cruciaal element als het gaat om het welzijn van het kind.

Een pasgeborene of baby in bad doen - wat moet je weten?

We verzorgen een baby in de eerste weken en zelfs maanden van hun leven onder meer door ze in bad te doen. Er moet aan dit ritueel speciale aandacht worden besteed om ervoor te zorgen dat het veilig is voor het kind en zijn tere huid. Welke verzorgingsproducten moet je kiezen voor pasgeborenen en baby's? Het wassen mag nooit de beschermende barrière van de huid beschadigen anders neemt de kans op droge huid toe. Te lang baden in te warm water met een hoog chloorgehalte, het gebruik van alkalische zepen of wasgels met sterke reinigingsmiddelen zijn de meest voorkomende fouten die tot huidirritatie leiden.

Hoe was je een pasgeborene of baby - stap voor stap

Bij pasgeborenen reinig je eerst alle huidplooien voordat ze in bad gaan. Was eerst het hoofdje, dan de nek, armen (van de oksels tot de handen), borst, rug, buik en benen (van de voeten tot de lies). Het principe is “van de schoonste naar de meest vieze” plek. Zorg dat je de baby in bad stevig vast hebt.

Hoe was je een pasgeboren baby die nog een navelstrengstomp heeft? Je kan al beginnen met baden voordat de navelstrengstomp eraf valt. Maar totdat de navelstrengstomp eraf valt, moet je deze niet weken en grondig drogen. De diepte van het water in het bad moet ter hoogte van de heupen van de baby zijn. Gebruik altijd een verzorgingsproduct dat past bij de leeftijd van je baby, zoals Happy Bath Shampoo & Bad.

Hoe droog je een pasgeborene of baby af na een bad?

Bedek de baby na het bad met een zachte handdoek en droog hem of haar af door zachtjes te deppen en niet door met de handdoek over de huid te wrijven. Als de huid van de baby tekenen van droogte vertoont, kun je enkele minuten na het bad een crème aanbrengen, zoals My First Cream, om de huid te beschermen en te hydrateren.

Welke temperatuur mag het badwater hebben?

Een baby kan zichzelf de eerste weken nog niet goed op temperatuur houden. Let er daarom bij het baden op dat je kindje niet te veel afkoelt. De ideale watertemperatuur ligt tussen de 37 en 37,5 °C en de omgevingstemperatuur tussen 21 en 24 °C. Baad een baby niet langer dan 5 tot 10 minuten.