Vrouw ogen toe en handen gekruist op bed

BEREKEN JOUW IDEALE GEWICHT

KOM MEER TE WETEN OVER JE BMI EN HOE JE DEZE KUNT BEREKENEN

Berekenen BMI

ONTDEK JE IDEALE GEWICHT MET DE BODY MASS INDEX

Wil jij jouw ideale gewicht weten? De Body Mass Index (BMI) kan je helpen bij de berekening ervan. Je deelt dan je gewicht door het kwadraat van je lengte. Leeftijd en gewicht spelen ook een specifieke rol bij het uitrekenen van je BMI. De formule voor het vinden van je eigen ideale gewicht is als volgt: (lichaamsmassa in kilogram)/(hoogte in meters)²

BMI BEREKENEN

Wat geeft de Body Mass Index aan?

De BMI geeft de verhouding tussen je gewicht en lengte aan. Afhankelijk van het resultaat van deze berekening (en in relatie tot leeftijd en geslacht) kan onze BMI-calculator een waarde bepalen die jou precies vertelt of je een gezond gewicht hebt of niet. De BMI-tabel hiernaast bevat een classificatie van de verschillende gewichtscategorieën op basis van leeftijd en toont in het overzicht of jouw waarde op de grens ligt met een andere gewichtscategorie. Je zou bijvoorbeeld in de categorie ‘normaal gewicht’ kunnen vallen, met een neiging naar overgewicht of ondergewicht. Afhankelijk van je huidige gesteldheid en gezondheid kan het nodig zijn om aan te komen of af te vallen. In het geval van extreme waarden moet je echter je arts raadplegen om mogelijke maatregelen te nemen en de risico's voor je gezondheid tot een minimum te beperken. Meer informatie over de afzonderlijke gewichtscategorieën vind je in de volgende paragrafen.

Bekijk het resultaat

BMI

BMI inzichten

WAT ZEGT DE BMI-TABEL EN WAT IS UW IDEALE GEWICHT?

De ideale of normale waarden voor je body mass index voor vrouwen, mannen en kinderen bevinden zich op zeer verschillende gebieden. Je kunt de BMI-formules als leidraad gebruiken en het ideale gewicht berekenen, maar voor alle leeftijdsgroepen is gezondheid en een goed lichaamsgevoel het belangrijkste.
Normaal Gewicht

Normaal gewicht

Het normale gewicht is het natuurlijke of ideale gewicht dat je kunt hebben. Dit is afhankelijk van je  leeftijd en geslacht. Houd hier dus rekening mee als je als vrouw of man aan de slag gaat met het uitrekenen van je BMI. Voor vrouwen is een gezond BMI tussen 19 en 24, terwijl voor mannen een gezond BMI tussen 20 en 25 ligt. Deze respectievelijke waarden geven aan dat gewicht en lengte in perfecte harmonie met elkaar zijn. Hieruit volgt dat je, wat betreft voeding en gezondheid, tot nu toe veel juiste keuzes hebt gemaakt. Een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging zullen je helpen dit gewicht te houden.

Overgewicht

De term overgewicht kan betrekking hebben op drie categorieën: overgewicht (waarbij de BMI tussen 24 en 30 voor vrouwen en tussen 25 en 30 voor mannen ligt), adipositas (d.w.z. obesitas, met een BMI tussen 30 en 40 voor zowel mannen als vrouwen) en ernstige adipositas (met een BMI boven 40 voor zowel mannen als vrouwen). Als je overgewicht hebt moet je in ieder geval een arts en een diëtist raadplegen, omdat er een risico bestaat op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Voor een meer betrouwbaar overzicht van je type overgewicht kun je je arts raadplegen. Samen met je arts analyseer je de samenstelling van je lichaam in termen van percentage lichaamsvet, spiermassa en water. Van daaruit stel je doelen die niet noodzakelijkerwijs alleen gericht zijn op het verminderen van het lichaamsgewicht. Om vooruitgang te meten, worden vaak metingen gebruikt zoals kleermakers dat doen. Meet voor je start met een nieuw voedingsschema de kritische punten zoals je buik, taille en borst. Vervolgens meet je deze maten gedurende een langere periode, of voel je vanzelf dat je kleding wat losser gaan zitten. Het voordeel: eventuele gewichtsschommelingen als gevolg van het vasthouden van water of je menstruatiecyclus, die als extra kilo's op de weegschaal zouden verschijnen, zullen je meting niet verstoren. Door te meten zul je zien dat je centimeters blijft verliezen.

Overgewicht

Ondergewicht

Ondergewicht

Een vrouw heeft ondergewicht als haar BMI-waarde onder de 19 is, terwijl voor een man de drempel 20 is. Als je ondergewicht hebt, kun je het beste naar een arts gaan voor dieetadvies. Ondergewicht kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Als dit te wijten is aan een vrijwillige beslissing zoals voedselonttrekking of voedseltekort (anorexia) of veroorzaakt wordt door braken (boulimia), raden wij je aan om een arts te raadplegen. Deze eetstoornissen kunnen zowel mannen als vrouwen treffen, ongeacht hun leeftijd. In veel situaties is hulp van de sociale omgeving en/of specialisten nodig om op de lange termijn een verandering in voeding en mentaliteit teweeg te brengen.

Andere oorzaken van ondergewicht zijn onder meer metabole ziekten zoals hyperthyreoïdie of diabetes, parasieten, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn, voedselintoleranties of leverziekten. Psychische factoren, zoals stress, kunnen ook leiden tot een gebrek aan eetlust en tot ondergewicht.

In ieder geval is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan een vet- en calorierijk dieet. Sport en spierversterkende oefeningen kunnen je ook helpen bij de gewichtstoename.

Obesitas en morbide obesitas

Obesitas wordt gedefinieerd als ernstig overgewicht dat mannen, vrouwen en kinderen kan treffen, ongeacht de sociale klasse. Bij mannen en vrouwen spreken we van obesitas als de BMI-waarde tussen 30 en 40 is en van morbide obesitas als de BMI groter is dan 40. Als je zo'n waarde hebt, raden we je aan een afspraak te maken met je arts om je gezondheid, bloeddruk en bloedwaarden te controleren. Hart- en vaatziekten worden vaak geassocieerd met een hoge BMI. In dit geval speelt ook de verdeling van het lichaamsvet een belangrijke rol.

Als er te veel energie in het lichaam komt, dus  meer dan het kan verbruiken, verandert het in vet. In de loop der tijd stapelen zich een paar extra kilo's op. Metabole ziekten, zoals hypothyreoïdie of diabetes, evenals hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap of de menopauze, zijn onder andere redenen voor een dergelijke hoge gewichtstoename. Als je last hebt van ernstige adipositas dan is het absoluut noodzakelijk dat je je lichaamsgewicht vermindert.


8 STAPPEN OM IN VORM TE BLIJVEN

ONTDEK JE IDEALE VORM MET 8 EENVOUDIGE DAGELIJKSE STAPPEN

Fit blijven is belangrijk, omdat we er graag gezond uitzien en ons gezond voelen. Het bereiken en behouden van je ideale gewicht is niet onmogelijk! Lees hieronder 8 eenvoudige stappen aan om je ideale gewicht op een gezonde manier en zonder te diëten te bereiken.
BMI berekenen

1. Bereken je BMI

Eerst moet je weten in welke gewichtscategorie je zit. Misschien heb je je ideale gewicht al bereikt, misschien ben je slechts een paar kilo te zwaar of heb je eigenlijk overgewicht.

Ondergewicht en overgewicht zijn beide slecht voor de gezondheid. Val jij in die categorie? Dan is het nu tijd voor actie! Het beste is om een arts te raadplegen en hulp te krijgen van een diëtist. Maar ook als je al je ideale gewicht hebt bereikt, kan ons advies je helpen: je wilt immers fit blijven!

2. Zeg diëten gedag

Terug in je oude jurk of pak kunnen voor een belangrijke afspraak: er zijn veel redenen waarom we willen afvallen. En we eisen vaak snelle resultaten: zoals 10 kilo verliezen in 2 weken. Dit zijn resultaten die je normaal gesproken echter niet met een dieet kunt bereiken. Het probleem is in feite: het is en blijft erg moeilijk om een streng dieet te blijven volgen op de lange termijn.

Na een of twee weken, misschien een beetje langer, geven we het op. We beginnen met het eten van chocolade, trakteren onszelf op een pizza en kort daarna is het dieet al een vage herinnering en gaan we terug naar onze oude eetgewoonten.

Het probleem is dat ons lichaam op dat moment wraak neemt voor de hongersnood die we met het dieet hebben afgedwongen. Dit noemen we het jojo-effect.

Alle stofwisselingsprocessen zijn tot een minimum beperkt, waardoor ons metabolisme daalt. Dit blijft op een laag niveau, zelfs na het dieet. Zodra je weer normaal begint te eten, worden extra calorieën genadeloos opgenomen door de weegschaal.

3. Vermijd kant-en-klare gerechten en geraffineerde voedingsmiddelen

Diepvriespizza, hamburgers, chocolade, suiker: al deze voedingsmiddelen bestaan pas sinds enkele decennia.

Dit is de reden waarom onze stofwisseling helemaal niet is voorbereid op dit type dieet. Kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers zijn stoffen die ons lichaam niet kan gebruiken. Industriële voeding verstoort het hormonale evenwicht en het lichaam krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen. Met als gevolg: overgewicht, je voelt je moe, traag en hongerig.

Het geheim van het bereiken of behouden van je ideale gewicht is een gezond dieet. Vergeet zoveel mogelijk kant-en-klaarproducten en verander je dieet door te kiezen voor voedzaam en vers voedsel. Alleen zo kun je op een gezonde en duurzame manier afvallen.

4. Nooit naar de supermarkt gaan met een lege maag

De maag moppert zo luid dat zelfs de buren het kunnen horen. Hét moment om boodschappen te gaan doen. Fout!

Waarom? Een lege maag koopt te veel. Als we honger krijgen, hebben we automatisch de neiging om meer producten en minder gezond voedsel te kopen.

Onze suggestie is als je honger hebt, trakteer jezelf dan eerst op een klein gezond tussendoortje. Maak dan een boodschappenlijstje en houd je er strikt aan. Zo vermijd je impulsaankopen.

5. Versterking van de spieren: oefeningen voor gewichtsverlies

Afslanken lukt niet zonder te sporten – in ieder geval niet op de lange termijn. Het vermijden van calorieën laat je niet afvallen, maar het verbranden ervan wel. En de beste manier om er vanaf te komen is door je spieren te trainen en elke dag regelmatig te bewegen.

Als je 30 minuten per dag kunt trainen, worden je spieren sterker, je huid steviger en verbrand je vet. Ook je gezondheid zal er baat bij hebben: je immuunsysteem verbetert, je botten en gewrichten worden sterker en alle risico's op ziektes zullen afnemen. Deze omvatten diabetes, hartaanval, kanker, depressie en beroerte.

OEFENINGEN VOOR EEN STEVIGE ACHTERKANT

Deze eenvoudige oefening traint de billen:

  • Sta op, stabiliseer je positie door tegen de rugleuning van een fauteuil of tafel te leunen en verleng je rug door je buik in te trekken en schouders naar achter te rollen.
  • Breng je linkerhand naar je zij.
  • Strek je linkerbeen en til het zijwaarts op tot je je linkerbil voelt trekken.
  • Houd de positie een paar seconden vast en laat het been weer zakken.
  • Doe 10 - 16 herhalingen en rust 20 seconden uit.
  • Til dan hetzelfde been in dezelfde positie op en trek de spier 10 - 16 keer samen.
  • Rust 20 seconden uit en herhaal.
  • Verander van been en herhaal de oefening.
  • Als je vindt dat het optillen van het been alleen al genoeg inspanning is, ontspan dan en concentreer je volledig op het optillen.

6. Slank maken door te drinken

Naast verkeerde voeding zijn verkeerde dranken vaak grote bondgenoten van mensen met overgewicht. Koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en alcohol bevatten veel suiker. In 1 liter cola zit bijvoorbeeld bijna 40 suikerklontjes (110 gram suiker) verborgen. Daarom moet je, als je streefgewicht wilt bereiken, voorzichtig zijn met het kiezen van wat je drinkt. Perfect voor afslanken zijn: water en ongezoete thee - minstens 2 liter per dag, hoe meer, hoe beter. Als je puur water te saai vindt, kun je het makkelijk een beetje smakelijker maken. Verse munt, citroen, maar ook frambozen of granaatappelpitten in water zijn verfrissend en bovendien gezond.

7. Elke beweging telt

Lift of trap? Auto of fiets? Te voet of met het openbaar vervoer? Een wandeling maken of op de bank blijven liggen?

Het zijn vaak de kleine dagelijkse beslissingen die onze conditie beïnvloeden.

Rennen of trainen zijn niet de enige activiteiten die onze balans positief beïnvloeden. Elke beweging telt! Dus grijp elke gelegenheid aan om te bewegen.

8. Neem de tijd om te eten

Degenen die langzaam eten, verliezen gewicht. Studies hebben dit bevestigd: hoe meer tijd we besteden aan voedselinname, hoe duidelijker de tekenen van verzadiging uit onze darmen komen en hoe minder we eten.

Wetenschappers van de Universiteit van Rhode Island hebben ontdekt dat degenen die langzaam eten tot 10% minder calorieën verbruiken. De reden: onze hersenen beseffen pas na 15 tot 20 minuten dat we vol zijn.

Daarom eten we langzaam en bewust. Zet de televisie uit, leg je telefoon weg en concentreer je op wat er op je bord ligt. Je zult op tijd merken wanneer je vol zit.

Met deze 8 suggesties kun je zeer binnenkort resultaten bereiken... en zal je ze ook op de lange termijn kunnen behouden. Veel succes toegewenst met je BMI berekenen en het uiteindelijk bereiken van je streefgewicht!


Tips voor een goed gevoel

Ontdek onze wellness-tips

Ontspannings- oefeningen voor de innerlijke balans

Maak een geweldige indruk!

Tips voor een gladde en strakke huid