Een droge huid verzorgen

VAARWEL DROGE HUID: OORZAKEN & VERZORGING

Verzorg je droge huid en maak haar weer stralend glad! De natuurlijke beschermende barrière van je huid wordt aangetast door wind, kou en verwarmde lucht. Door deze omstandigheden kan de huid uitdrogen, strak aanvoelen of schilferen. Een droge of vochtarme huid kan vervelend zijn en daarom is het van belang de huid goed te verzorgen. In dit artikel lees je meer over wat een vochtarme huid is, de oorzaken van een droge huid en hoe je jouw huid het beste verzorgt.

WAT IS EEN DROGE HUID EN WAT GEBEURT ER?

Om mee te beginnen leggen we uit wat een droge huid precies is. Een droge huid is een huid die wat ruw, droog, gevoelig, strak en soms zelfs schilferig aanvoelt. Een vochtarme huid is te herkennen aan het volgende.

 • Lichte schilferige plekken op de huid
 • Scheurtjes in de huid
 • De huid voelt minder elastisch
 • Trekkerig, droog of ruw gevoel
 • Een jeukerig gevoel

Droge huid goed verzorgen

WAT GEBEURT ER ALS JE EEN DROGE HUID KRIJGT?

Je natuurlijke vochtfactor (NMF) en lipiden in de huid zijn van belang voor het vochtniveau en de vochtbalans in je huid. Een vochtarme huid ontstaat door een verstoring bij een van de twee of een verstoring bij beiden. Lees hieronder meer over het effect van je natuurlijke vochtfactor en lipiden.

NATUURLIJKE VOCHTFACTOR

Aan de ene kant is de natuurlijke vochtfactor (NMF)
verantwoordelijk voor de balans in de vochtniveaus van de huid. Dit mengsel van verschillende stofwisselingsproducten, transpiratie en talg absorbeert het vocht en beschermt de huid tegen uitdroging. Wanneer de natuurlijke vochtfactor te laag is, droogt de huid uit.

LIPIDEN

Aan de andere kant spelen de lipiden in de huid een
belangrijke rol in het reguleren van de vochtbalans.
De lipiden vormen een natuurlijke beschermlaag en
minimaliseren vochtverlies. Wanneer jouw huid een tekort heeft aan lipiden, kunnen strakheid en roodheid snel ontstaan. De individuele ernst van roodheid, irritatie of schilfers hangt af jouw huidstructuur.

DROGE HUID: DE OORZAKEN

De oorzaken van een droge huid zijn uiteenlopend. Oorzaken van een droge huid kunnen met zowel interne als externe factoren te maken hebben. Lees hieronder verschillende oorzaken van een vochtarme huid:

Droge huid verzorgen

 • Erfelijk - Een droge huid kan erfelijk of aangeboren zijn. Bij dit huidtype is de productie van talg en vochtregulatie verstoord. Dit veroorzaakt schilfers, jeuk, roodheid en zelfs ontstekingen die verder kunnen verergeren door externe invloeden.
 • De lucht - Kou, warmte en droge, warme lucht kunnen de huid irriteren. Zulke weersomstandigheden onttrekken vocht en vallen de natuurlijke beschermlagen aan. Dit is meestal zichtbaar in de koelere seizoenen van het jaar.
 • Heet water - Water onttrekt ook vocht aan de huid als de temperaturen te hoog zijn. Om deze reden moet je niet te lang warm douchen of een te heet bad nemen.
 • Onjuiste verzorging - Vaak kan de verkeerde verzorging ook een droge huid veroorzaken. Veel toiletartikelen, zoals douchegel met zeep, beschadigen de huid meer dan dat ze goeddoen. Gebruik deze producten spaarzaam en kies hydraterende reinigingsproducten, zoals NIVEA Rich Caring Douche-Olie.
 • Stress - Onze huid lijdt met ons mee wanneer wij gestresst zijn en geestelijk onder druk staan. Onze zenuwen en hormonen verstoren de vochtbalans en de olieproductie van het lichaam. Lees onze tips over het vinden van innerlijke balans.

EEN DROGE HUID IN DE WINTER

Een gezonde huid zit vol vitaliteit en elasticiteit. Toch kan de vochtbalans van jouw huid tijdens de winter uit evenwicht raken. Wanneer het koud is, produceren de talgklieren minder talg. Zonder deze beschermende vetlaag is het moeilijk de vochtbalans van de huid op peil te houden. Bovendien gaan de bloedvaten onder de huid samentrekken, wat leidt tot een verminderde toevoer van zuurstof. Hierdoor voelt de huid strak en schilferig aan en kan ze rood worden. Dit treft vooral de dunne plekken van de huid zonder onderhuids 
(vet-)weefsel en talgklieren, zoals schenen, ellebogen en knieën. Geef je huid tijdens de koude winterdagen wat extra liefde met de juiste producten!

Droge huid in de winter

BESCHERM JE HUID IN DE WINTER

Verwen je huid in de winter met de NIVEA Verzorgende Body Milk. Met zijn combinatie van zorgvuldig geselecteerde mineralen, voedende amandelolie en vitamine E ondersteunt deze body milk de beschermende functie van de huid en voedt hij haar effectief en langdurig.

DROGE LIPPEN IN DE WINTER

De dunne en gevoelige huid van onze lippen bevat geen talgklieren die een beschermende vetlaag over onze lippen leggen. Daarom drogen je lippen in de winter snel uit en krijg je gebarsten lippen. Gebruik Labello Original Lippenbalsem en herstel de vochtbalans van je lippen.

Droge lippen in de winter

EEN DROGE HUID VERZORGEN

Wat te doen tegen een droge huid? Het toepassen van een goede verzorgingsroutine voor de huid! Met de juiste verzorging zorg je ervoor dat je huid weer soepel en zacht aanvoelt. Je kunt de huid verzorgen van binnenuit, maar ook van buitenaf.

VERZORG JOUW DROGE HUID VAN BINNENUIT

Hieronder lees je wat te doen bij een droge huid.

 • Een evenwichtige en gezonde voeding bevordert de gezondheid van je huid en versterkt haar.
 • Drink minstens twee liter water per dag. Een tekort aan vocht kan de huid namelijk uitdrogen.
 • Eet noten! Ze zijn een fantastische bron van energie en bevatten tal van gezonde vetten, mineralen en vitamines waar je huid blij van wordt.
 • Eet producten die calcium bevatten. Calcium gaat huidveroudering tegen en houdt de huid sterk en soepel.
 • Drink wortel- of tomatensapjes. Deze drankjes zitten boordevol gezonde vitamines die zeer goed worden geabsorbeerd door ons lichaam.

Droge huid verminderen

EEN DROGE HUID VERZORGEN VAN BUITENAF: NATUURLIJKE INGREDIËNTEN

Scrub jouw huid weer zacht en soepel met een fijne scrub gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals suiker en olijfolie. Zo’n scrub is gemakkelijk te maken: pak een kommetje, strooi wat suiker erin en meng het met een scheutje olijfolie. Na het mengen is de scrub klaar voor gebruik. Een scrub verwijdert dode huidcellen en doet je huid weer stralen. Gebruik voor de beste resultaten de scrub eens per week.

VERZORGINGSTIPS OM EEN DROGE HUID TEGEN TE GAAN

Naast het bovengenoemde advies over de verzorging van een droge huid hebben we nog wat aanvullende tips op een rij gezet met verzorgende producten voor de vochtarme huid.

Hydraterende douchegel voor droge huid

HYDRATERENDE DOUCHEGEL

Gebruik geen irriterende douchegels of sterk schuimende make-up reinigingsproducten op een droge huid. Deze halen het extra vocht uit de huid en tasten de natuurlijke beschermlaag aan. Je kunt beter een hydraterende douchegel, zoals de NIVEA Rich Caring Douche-Olie gebruiken die de huid zacht en soepel maakt tijdens het douchen.

Sheaboter tegen droge huid

VOLLE CRÈMES

Gebruik volle crèmes, bodylotions en producten met ureum, hydra IQ en dexpanthenol voor je dagelijkse verzorgingsroutine, zoals NIVEA Repair & Care Bodylotion. Deze bodylotion voedt de huid intensief en voorkomt dat ze strak gaat aanvoelen.

Sheaboter tegen droge huid

PRODUCTEN MET SHEABOTER

NIVEA Verzorgende Body Milk beschermt de huid ook tegen uitdrogen. Deze rijke formule met bio sheaboter ondersteunt de natuurlijke balans van de huid. Sheaboter is een ingrediënt dat de uit intens voed en mooi houdt.

Amandelolie tegen droge huid

VITAMINE E & AMANDELOLIE

Voor een nog intenser effect breng je een crème, zoals NIVEA Vital Anti-Rimpel Extra Voedende Dagcrème, met een formule van vitamine E en amandelolie aan op je gezicht als masker. Laat het 15 minuten intrekken en verwijder dan voorzichtig de restjes met een doekje of masseer het zachtjes in.

EEN DROOG GEZICHT, BENEN, ARMEN OF HANDEN?

De meest voorkomende plekken op je lichaam die uitdrogen zijn je gezicht, benen, armen en handen. Lees hieronder welke producten van NIVEA perfect zijn voor deze specifieke droge plekken op de huid.

Gezicht

Een droge huid op je gezicht komt vaak voor. Vooral in de zomer kan je gezicht flink uitdrogen door de zon. Een droge gezichtshuid voorkom je met de juiste gezichtscrèmes. Probeer bijvoorbeeld de NIVEA Q10Plus Anti-Rimpel Dagcrème SPF30. Deze crème hydrateert de huid en beschermt je gezicht ook tegen zonlicht.

BENEN

Een droge huid op de benen, met name bij je schenen en knieën, ontstaat al gauw doordat de huid daar wat dunner is. Droge benen kun je voorkomen met een intens verzorgende bodycrème, zoals de NIVEA Bodycrème Repair & Care. De crème vermindert ook jeuk.

ARMEN

Op je armen krijg je al gauw last van droge ellebogen, wat vervelend is omdat je jouw ellebogen natuurlijk vaak buigt. Wat te doen tegen een droge huid op de armen? Smeer de armen in met een verzachtende bodylotion gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals de NIVEA Naturally Good Bodylotion Bio.

Handen

Je handen kunnen door het wassen met zeep al gauw uitdrogen. Gebruik daarom regelmatig een verzorgende handcrème die de vochtbalans in de huid van je handen herstelt. De NIVEA 3-in-1 Repair Handverzorging herstelt de droge huid, beschermt de huid en verlicht pijn door scheurtjes in de huid.