huid

De juiste verzorging voor een gecombineerde huid

Gemengde huid: een veelvoorkomend huidtype

Een gemengde huid is een van de vaakst voorkomende huidtypen. Het heeft alleen betrekking op het gezicht, waarbij de huid op sommige plekken vet aanvoelt en op andere juist droog. De gemengde huid is vooral duidelijk aanwezig in de zogenaamde T-zone: het voorhoofd, de neus en de kin. Hier kan de huid erg gaan glimmen, want dit is het gebied met de hoogste concentratie talgklieren die huidvetten produceren. Naast een vettig laagje op de huid ontstaan op deze plekken ook de meeste onzuiverheden. In tegenstelling tot de T-zone zijn de wangen en de huid rond de ogen vaak juist droog. Roodheid en irritatie komen voor en soms zien bepaalde plekjes er schilferig uit. Een lage luchtvochtigheid, bijvoorbeeld veroorzaakt door de verwarming, kan deze droogheid verergeren. Maar op warme dagen vallen juist de vette gezichtsdelen meer op. Houd daarom rekening met het seizoen als je op zoek gaat naar de juiste huidverzorgingsproducten voor jouw huid.

De juiste zorg voor een gemengde huid met vette en droge gedeelten

Bij een gemengde huid draait het om het vinden van de juiste balans. De huid is zowel vet als droog, dus is het van belang dat er een evenwicht wordt gevonden dat rekening houdt met beide eigenschappen. De vettige plekken moeten niet nog vetter worden, om onzuiverheden te voorkomen. Maar de droge gedeelten moeten wel voldoende gehydrateerd worden. Om dit evenwicht te creëren zonder afhankelijk te zijn van een hele reeks huidverzorgingsproducten, zijn er speciale combinatieproducten ontwikkeld voor de gemengde huid. Reinig je huid tweemaal per dag met warm water en een milde reinigingsgel of mousse, die talg- en vuilresten verwijdert. Een scrub met extra fijne scrubdeeltjes om onzuiverheden te voorkomen is ook geschikt voor de T-zone. We adviseren je na het wassen een vochtinbrengende dagcrème aan te brengen. Veel producten hebben al een beschermingsfactor tegen de zon voor optimale bescherming. Gebruik 's avonds een rijkere nachtcrème met een regenererende werking op de huid. Breng ruimer aan op de droge gedeelten van je gezicht. Af en toe kun je de T-zone overslaan.

Speciale behandelingen voor de gemengde huid

Naast de dagelijkse reiniging en verzorging zijn er nog andere mogelijkheden om je gemengde huid optimaal te verzorgen. Je kunt zo nu en dan een gezichtsscrub gebruiken om dode huidcellen te verwijderen en de huid intensief te reinigen. Speciale clear-up strips of een peel-off masker verwijderen ook onzuiverheden uit de T-zone en maken de poriën fijner. In plaats van zware make-up kun je kiezen voor innovatieve BB creams die camoufleren, hydrateren en voor een egale teint zorgen. Voor het verwijderen van make-up raden we een milde reinigingslotion aan. Is de gemengde huid toch niet jouw huidtype? Dan vind je op nivea.be natuurlijk ook informatie en tips voor de normale huid, onzuivere huid, gevoelige huid of droge huid.