Huid

VERZORGING VAN DE GEVOELIGE HUID

Roodheid van de gevoelige huid
 
Symptomen zoals roodheid of een constant strak gevoel kenmerken de gevoelige huid. De overgevoeligheid van de huid kan op verschillende manieren tot uiting komen, van jeuk tot rode plekken. Die gevoeligheid komt vaak voor: tot wel 54% van de mensen heeft een gevoelige huid. Heb jij last van een rode huid na het douchen of voelt je gezichtshuid ongemakkelijk en strak aan, dan komt dit je waarschijnlijk door een overgevoeligheidsreactie. Een extra milde crème zal je huid precies datgene geven waaraan hij behoefte heeft: zachte verzorging op elk moment van de dag.
 
Kenmerken en oorzaken van een gevoelige huid
 
Een gevoelige huid kan ontstaan door een combinatie van externe invloeden, zoals omgevingsomstandigheden, en aanleg. Naast erfelijke factoren spelen ook leeftijd en psychische gesteldheid een grote rol. De gevoelige huid kenmerkt zich door een onprettig gevoel op de huid met roodheid, spanningen en ruwe plekken. Ook onaangename jeuk komt vaak voor. Bij veel mensen reageert de huid gevoelig op prikkels van buitenaf, zoals zonlicht, temperatuur, ruwe stoffen of bepaalde verzorgingsproducten. Met name lichte huidtypen reageren ook gevoelig op UV-licht.
 
Verzorgingstips voor de gevoelige huid
 
Blijf niet rondlopen met een jeukende, strakke huid! Er bestaan verzorgingsproducten voor de gevoelige huid, die geschikt zijn voor alle leeftijden. Gebruik bijvoorbeeld speciale crèmes en cleansers voor de gevoelige huid. Let er bij de keuze van de juiste gezichts- en lichaamsverzorging voor de gevoelige huid op dat de producten een neutrale pH-waarde hebben. Speciale verzorgingsproducten voor de gevoelige huid zijn vaak vrij van ingrediënten zoals kleurstoffen, parabenen, parfum en siliconen. Een beschermingsfactor tegen de zon is effectief tegen de effecten van UV-straling, waaronder vroegtijdige huidveroudering. Lichte dag- en nachtcrèmes behoren tot de meest populaire producten voor de gevoelige huid. Deze crèmes hebben een bijzonder milde formule en richten zich met succes op het typische strakke gevoel van een gevoelige huid. Ook een zachte reinigingsvloeistof die make-up resten verwijdert, behoort tot de dagelijkse gezichtsreiniging. Hoewel de huidverzorging voor de gevoelige gezichtshuid beperkt moet blijven tot de basis, is een cleanser wel nodig. Dit product is met name van belang voor de onzuivere huid, waarop snel puistjes en mee-eters ontstaan, en voor de gemengde huid met een vettige T-zone. Als je huid gevoelig reageert, kun je beter een mild reinigingsproduct gebruiken dan korrelige scrubs.