Blonde vrouw kijkt naar haar knieën

Onze huid: bescherming van het lichaam

Stevige beschermende laag en gevoelig zintuiglijk orgaan De huid vormt, als het grootste orgaan van de mens, ook onze beste bescherming. NIVEA laat zien wat de taken van de huid zijn en waarom deze de spiegel van onze ziel is en speciale verzorging nodig heeft.


De belichaming van veelzijdigheid: onze huid

body1

Lachen is goed voor de huid en de ziel

Positieve emoties bevorderen de bloedcirculatie in de huid en activeren de spieren die gebruikt worden om te lachen. Het resultaat? Een frisse teint en een goed humeur. De huid is de spiegel van de ziel omdat als wij blozen of bleek worden het onze emoties aan onze omgeving laat zien.

De functies van de huid

De belangrijkste taak van de huid is, als het grootste, zintuiglijke orgaan van het lichaam, het lichaam beschermen tegen externe factoren. De huid omhult ons als een jas en zorgt ervoor dat wij niet direct pijn hebben door druk of bij stoten. 

De huid waarschuwt ons ook voor gevaar, zoals hitte of extreme kou, door middel van pijn of jeuk
De zuurmantel van de huid werkt ook als barrière tegen bacteriën en parasieten. 

De huid is als temperatuurregelaar ook verantwoordelijk voor het constant houden van de temperatuur in het lichaam. Als het lichaam warm is, wordt de bloedcirculatie in de aderen verhoogd en wordt de warmte afgevoerd. Als dit onvoldoende is, gaat de huid transpireren en koelt het lichaam af. Als het lichaam koud is, gebeurt het tegenovergestelde: er wordt minder bloed door de aderen van de huid gepompt om de warmte in het lichaam te houden. Dat is de reden dat als het koud is onze handen en voeten als eerste koud aanvoelen.

Onze huid beschermt ons ook tegen zonlicht. Als je in de zon komt, ontwikkelt de huid een dikkere hoornachtige laag en donkerder pigment – je wordt bruin. Zowel de huid als het pigment functioneren als een filter waardoor schadelijke UV-stralen maar in beperkte mate kunnen binnendringen. Schade veroorzaakt door zonlicht wordt voor een deel door de huid zelf hersteld, maar heeft daar tijd voor nodig. Gebruik altijd een product dat beschermt tegen de zon met de juiste beschermingsfactor om de natuurlijke beschermende functies van de huid te ondersteunen.

Er is veel gaande onder het oppervlak van de huid: de verschillende huidlagen.

De huid is misschien maar een paar millimeter dik, maar ondanks dat erg sterk. Net als een ui bestaat hij uit talloze lagen die ruwweg in drie categorieën kunnen worden onderverdeeld:

 

 • De bovenste, beschermende laag van de huid is de epidermis, die onderverdeeld kan worden in vijf, afzonderlijke lagen. 
 • De zuurmantel bevindt zich op de epidermis. Deze houdt bacteriën op afstand en laat water van de huid druipen. 
 • Onder de epidermis liggen de vijf afzonderlijke lagen: de onderste twee voorzien de bovenste drie lagen van de epidermis van nieuwe huidcellen.

 

De dode cellen worden verwijderd door de bovenste hoornachtige laag. Zo vernieuwt de epidermis zich gemiddeld elke 27 dagen. 
 • Onder de epidermis ligt de dermis: deze heeft een dicht netwerk van elastische vezels, zenuwen en kleine bloedvaten. Deze bloedvaten reguleren de warmtebalans van het lichaam. De dermis voedt de epidermis met voedingsstoffen en zuurstof. Hier bevinden zich ook de sebum-, zweet- en geurklieren.
 • De derde laag van de huid is het subcutis. Deze bestaat voornamelijk uit weefsel en vet. De subcutis functioneert als een kussen tegen stoten van buitenaf en is een belangrijke energieopslagplaats. Hij koppelt de huid aan de onderliggende pezen en spieren.
Hautpflege

Huid – de spiegel van onze ziel

De huid is er, als zintuiglijk orgaan, verantwoordelijk voor dat wij aanrakingen voelen. Hij waarschuwt ons voor externe factoren en stuurt sensaties naar de hersenen.

Hoe aanraking ons welzijn beïnvloedt

 • Het centrale zenuwstelsel en de zintuigen, inclusief de huid, ontstaan bij embryo’s vanuit de primaire cellaag. Hierdoor kan het ongeboren kind via de huid communiceren met zijn omgeving ook als het nog niet geboren is. 
 • Aanraking is cruciaal voor de mens. Liefdevol aangeraakt worden is ook van levensbelang voor baby's en kinderen. 
 • Aanraking bevordert de ontwikkeling van de hersenen en de verspreiding van groeihormonen. Volwassenen hebben ook behoefte aan aanraking. Hierdoor komt endorfine (gelukshormoon) vrij en verlaagt de bloeddruk. 
 • Aanraking heeft een kalmerend effect en positieve invloed op ons emotionele leven. Als we gestrest zijn of de nabijheid van mensen missen, wordt de huid vaak vlekkerig, droog of ontstaan er onzuiverheden. 
Neem deze waarschuwingen serieus en luister naar wat je huid je vertelt.
 • Als iets goed voor je is, zie je dat al snel aan je huid: als je je goed voelt, voelt je huid zich ook goed en dat is zichtbaar!
 • Kortom: het tonen van affectie, zoals liefde en troosten, is goed voor de huid en de ziel!
 • Lees hier meer tips en trucjes voor een mooie huid
body3

Feiten over onze huid – de bescherming van het lichaam

De huid is het grootste en zwaarste orgaan: het heeft een oppervlak van twee vierkante meter, weegt ongeveer tien kilo en is toch maar een paar millimeter dik.

De huid: zachte aanrakingen, maken positieve emoties vrij

Alle vormen van aanraking, zowel prettig als vervelend, worden eerst door onze huid gevoeld. De verschillende receptoren vervoeren deze sensaties naar de hersenen. Elke vorm van fysiek contact heeft een effect op de psyche: hormonen en doorgevende substanties komen vrij. Dit is de reden dat wij over het algemeen omhelzingen, strelingen en massages als prettig en positief ervaren.