twee vrienden lachen

Wat is salicylzuur? Gebruik en voordelen voor de huid

Salicylzuur is een actief ingrediënt dat geweldig is voor het verhelderen van een onzuivere huid. Ontdek wat salicylzuur is, wat het doet voor de huid, de voordelen ervan en hoe u het aan uw huidverzorgingsroutine kunt toevoegen.

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een type bèta-hydroxyzuur (BHA) dat wordt gebruikt als een actief huidverzorgingsingrediënt om de huid te exfoliëren, de overmatige talgproductie onder controle te houden en de poriën schoon te houden. Het is geweldig voor de onzuivere huid en kan helpen de huid te verfijnen en op te frissen in slechts 7 dagen bij dagelijks gebruik.

Het wordt vaak aangetroffen in reinigingsmiddelen en producten voor de behandeling van puistjes, maar kan ook worden aangetroffen in acnevriendelijke make-upproducten en anti-roosshampoo.

Salicylzuur is verkrijgbaar in verschillende concentraties, waarbij elke concentratie voor een specifiek doel is ontworpen. Hoger geconcentreerd salicylzuur wordt gebruikt als peelingmiddel, dat de verschijning van acne, melasma en donkere vlekken kan verminderen, terwijl lagere concentraties dagelijks kunnen worden gebruikt in reinigingsmiddelen en toners.

salicyl serum
Feitenoverzicht

Salicylzuur

Voordelen: Bescherming tegen acne veroorzakende bacteriën, exfoliatie van de huid, verlichting van ontstekingen, vermindering van de talkproductie.

Toepassing: Behandeling van symptomen van milde acne, alle soorten mee-eters en puistjes.

Toepassingen: Producten die lagere concentraties van het actieve ingrediënt bevatten, kunnen aan de dagelijkse huidverzorgingsroutine worden toegevoegd.

Bijzonderheden: Salicylzuur is een BHA (bèta-hydroxyzuur), een organische verbinding die voorkomt in planten zoals wilgen.

Is salicylzuur een BHA?

Salicylzuur is inderdaad een soort bèta-hydroxyzuur (BHA), dit zijn organische verbindingen die vaak in cosmetica worden gebruikt. Hoewel de naam doet vermoeden dat salicylzuur volledig kunstmatig is, komt het van nature voor in planten zoals wilgen vanwege het natuurlijke vermogen om exfoliatie te bevorderen, wat helpt de plant te beschermen tegen bacteriële infecties.

Huidverzorgingsproducten gebruiken doorgaans synthetisch salicylzuur, maar deze vorm is goedgekeurd door de cosmetica-industrie en de FDA en wordt geroemd vanwege de eigenschappen die vlekjes bestrijden. 

Waar is salicylzuur goed voor?

Voordelen van salicylzuur voor de huid

Dankzij de natuurlijke exfoliërende eigenschappen is salicylzuur ideaal voor de behandeling van symptomen van lichtere acne, zoals mee-eters, whiteheads en puistjes. Salicylzuur dringt diep door in de huid waar het dode huidcellen afbreekt die anders de poriën zouden verstoppen. Maar waar is salicylzuur nog meer goed voor? Hier zijn de 7 belangrijkste voordelen van salicylzuur:

1: Beschermt tegen acnebacteriën

Is salicylzuur goed voor acne? Absoluut. Acnebacteriën gedijen goed in een zuurstofvrije omgeving. Daarom zijn verstopte poriën de perfecte broedplaats. Salicylzuur verwijdert overtollig talg en dode huidcellen uit verstopte poriën, waardoor de omgeving minder geschikt wordt voor bacteriegroei. Dit op zichzelf zal de bacteriën niet volledig elimineren, maar het zal zeker een impact hebben als je gevoelig bent voor een onzuivere huid.

2: Exfolieert

Salicylzuur wordt vaak verkocht als peelingmiddel en maakt op milde wijze de cellen in de buitenste huidlaag los om dode cellen te zuiveren en te verwijderen zonder irritatie te veroorzaken. Dit kan helpen bij het voorkomen van oneffenheden.

3: Verzacht ontstekingen

Salicylzuur bevat een chemische stof genaamd salicine, die ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Wanneer het op de huid wordt aangebracht, kan het de roodheid en pijn, vaak veroorzaakt door acne, verminderen.

4: Vermindert de talgproductie en -afscheiding

Salicylzuur kan de talgklieren remmen die talg (olie) produceren. Het bereikt dit door de vetbarrière van de huid te doorbreken en overtollige olie op te ruimen die anders de porie zou verstoppen en mogelijk acne zou veroorzaken. Door de talgproductie te reguleren, kan salicylzuur helpen de glans onder controle te houden en bijdragen aan een meer evenwichtige teint.

5: Verbeterde productpenetratie

Door zijn exfoliërende eigenschappen kan salicylzuur de opname van andere huidverzorgingsproducten verbeteren, waardoor deze dieper kunnen doordringen en effectiever kunnen werken.

6: Gladdere huidskleur en textuur

Regelmatig gebruik kan leiden tot een gladdere huid dankzij een verbeterde celvernieuwing en het verwijderen van ruwe, dode huidcellen. Het bevorderen van de celvernieuwing kan de verschijning van oneffenheden, zoals donkere vlekken na acne, helpen verminderen.

7: Poriën ontstoppen en puistjes voorkomen

Dankzij de in olie oplosbare aard kan het effectief de poriën binnendringen en reinigen, waardoor hun gevoeligheid voor verstopping wordt verminderd. Hierdoor kan dit puistjes helpen minimaliseren en een zuiverdere huid bevorderen.

Hoe salicylzuur gebruiken

Huidverzorgingsroutine met salicylzuur om oneffenheden te verminderen

Hoe u salicylzuur moet gebruiken, hangt grotendeels af van het type product; hogere concentraties kunnen het beste spaarzaam worden gebruikt. Terwijl andere, zoals die in het NIVEA Derma Skin Clear-assortiment, zijn samengesteld voor dagelijks gebruik. Hieronder vindt u onze stapsgewijze handleiding voor het gebruik van salicylzuur in een anti-puistjesroutine.

Reinigen

Begin met het wassen van je gezicht met een zachte maar effectieve salicylzuurreiniger, zoals de NIVEA Derma Skin Clear Wasgel. Hierdoor worden eventuele make-up en onzuiverheden verwijderd en worden de poriën diep gereinigd om te voorkomen dat puistjes opnieuw verschijnen. Masseer het zachtjes op een nat gezicht, zorg ervoor dat u het gevoelige gebied rond de ogen vermijdt, en spoel het vervolgens af.

Nivea DermaSkin Wasgel

Toon

Volg de reiniging door voorzichtig een salicylzuurtoner aan te brengen. De NIVEA Derma Huidtoner is een fantastische optie, omdat deze de pH-waarde van de huid opnieuw in evenwicht brengt en overtollige olie, make-up of vuil verwijdert zonder de poriën verder te verstoppen. Dit bereidt je huid ook voor op hydratatie.

Nivea DermaSkintoner

Schrobben

Om een nog helderdere teint te bereiken, vervangt u de reiniger door een salicylzuurscrub in 2-3 van uw dagelijkse nachtelijke routines. De NIVEA Derma Skin Clear Scrub kan de poriën ontstoppen en de huid verfijnen zonder deze uit te drogen, dus ideaal voor vette huidtypes. Net als bij de reiniger masseert u de scrub eenvoudig op een nat gezicht en spoelt u deze voorzichtig af. 

Exfoliëren

Sluit de dagelijkse nachtelijke routine af met een chemische exfoliator, zoals de DERMA SKIN CLEAR DAGELIJKSE VERZORGENDE NACHT EXFOLIANT, die als laatste stap moet worden aangebracht en een nacht moet blijven zitten. Een exfoliant met salicylzuur. Deze antibacteriële zuiverende formule combineert salicylzuur, niacinamide en glycolzuur om het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid te ondersteunen en tegelijkertijd een zichtbaar zuiverdere huid te bieden in slechts 7 dagen.

Hoe salicylzuur gebruiken

Rond uw huidverzorgingsroutine met salicylzuur af

Het NIVEA Derma Skin Clear-assortiment kan zowel in je ochtend- als nachtverzorgingsroutine worden gebruikt, en net als bij alle andere routines kun je het beste afsluiten met een voedende vochtinbrengende crème. De NIVEA Matterende Dagcrème is de perfecte aanvulling omdat het de huid intens hydrateert en tegelijkertijd de eventuele overtollige olie verwijdert. Zodat de huid er fris en glansvrij uitziet voor de komende dag. Zorg er ook voor dat u 's ochtends na uw vochtinbrengende crème, SPF aanbrengt om uw huid de hele dag beschermd te houden.

Sluit uw nacht-routine eenvoudig af met de NIVEA Derma Skin Clear Chemical Exfoliator.

Het kan zijn dat u een zeer licht prikkend gevoel ervaart als u salicylzuur voor de eerste keer gebruikt, maar dit is volkomen normaal en te verwachten. Wanneer u een nieuw product voor de eerste keer gebruikt, volg dan altijd de instructies op de verpakking. Als u aanhoudende irritatie opmerkt, stop dan en raadpleeg een dermatoloog. NIVEA-producten zijn dermatologisch getest en veilig voor alle huidtypes.

man die Nivea DermaSkin-exfoliator gebruikt
NIvea DermaSkin-productenassortiment

NIVEA Derma Skin Clear-assortiment

Een huid die gevoelig is voor onzuiverheden, is weliswaar volledig natuurlijk, maar kan lastig onder controle te houden zijn en kan invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde. NIVEA geeft om je huid. Dus als er dingen zijn die je wilt verbeteren, kan NIVEA je helpen.

 Het innovatieve NIVEA Derma Skin Clear-assortiment is geformuleerd met een heldere, verfijnde huid in gedachten. Gebruikmakend van de verhelderende combinatie van salicylzuur en niacinamide om de poriën te ontstoppen en de verschijning van puistjes en mee-eters te verminderen bij regelmatig gebruik. Als uw huid gevoelig is voor puistjes en uitbraken, is dit hoogwaardige assortiment wellicht de oplossing waarnaar u op zoek was.

Volg zoals altijd de instructies op het etiket wanneer u een nieuw huidverzorgingsproduct probeert en als u aanhoudende irritatie ervaart, stop dan met het gebruik en raadpleeg een dermatoloog voor verder advies.

Helpt salicylzuur bij donkere vlekken en post-acnevlekken?

Vanwege de exfoliërende eigenschappen kan salicylzuur gunstig zijn bij het vervagen van donkere vlekken en post-acnevlekken. Dit komt omdat het helpt dode huidcellen te verwijderen en de vernieuwing van nieuwere gezonde cellen te bevorderen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een gladdere huidstint, waardoor deze vlekken minder zichtbaar worden.

Het NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Post-Acnevlekken Serum combineert op effectieve wijze NIVEA's gepatenteerde anti-donkere vlek Luminous630-ingrediënt met salicylzuur om donkere vlekken na acne te verminderen, de huid glad te maken en te matteren. Dagelijks gebruik kan helpen zichtbare resultaten te bereiken in slechts 2 weken, omdat de donkere vlekken na de acne lichter worden.

Samenvatting

Salicylzuur in één oogopslag

Salicylzuur is een actief ingrediënt in huidverzorgingsproducten dat de huid exfolieert, de productie van overtollig talg reguleert en de poriën ontstopt. Salicylzuur is ideaal voor een huid die gevoelig is voor puistjes en kan bij dagelijks gebruik de huid verfijnen en verfrissen in slechts 7 dagen. Vier voordelen van salicylzuur zijn:

  • Bescherming tegen acne-veroorzakende bacteriën
  • Exfoliëren van de huid
  • Ontstekingsverlichting
  • Controleert de productie van overtollig talg

    Na verloop van tijd kan salicylzuur ook helpen bij het vervagen van acne en donkere vlekken. NIVEA's Derma Skin-assortiment en Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Post-Acne Serum benutten de voordelen van salicylzuur voor effectieve huidverzorgingsoplossingen.

Verdere veelgestelde vragen over salicylzuur

Kan ik salicylzuur elke dag gebruiken?

Het is prima om salicylzuur te gebruiken als onderdeel van uw dagelijkse huidverzorgingsroutine. Als u dit wel doet, blijft uw huid helder en fris, terwijl de overmatige olieproductie wordt beperkt. Als u echter begint met een nieuw exfoliant- of huidpeelingingrediënt in hoge concentraties, wordt aanbevolen dit rustig aan te doen door het gebruik de eerste paar weken te beperken tot tweemaal per week.

Kan ik salicylzuur en niacinamide samen gebruiken?

Ja, het is prima om salicylzuur en niacinamide tegelijkertijd te gebruiken.

In feite vullen de twee ingrediënten elkaar aan en kunnen ze vooral effectief zijn voor de vette huid. Salicylzuur zorgt ervoor dat het diep in de huid doordringt om overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen, terwijl Niacinamide zorgt voor een golf van voedende hydratatie. Samen zorgen deze twee ingrediënten ervoor dat de huid gezuiverd, helderder en gehydrateerder aanvoelt, waardoor ze een ideale keuze zijn voor een dagelijkse huidverzorgingsroutine tegen puistjes.

Veroorzaakt salicylzuur zuivering?

Zuiveren in de context van huidverzorging betekent een verhoogde snelheid van huidcelvernieuwing. Dit proces kan optreden wanneer een actief ingrediënt zoals salicylzuur in contact komt met de huid, waardoor een nieuwe laag huidcellen daaronder bloot komt te liggen. Hiermee worden alle soorten puistjes blootgelegd. Hierdoor worden er samen met de huidcellen, dingen naar de oppervlakte gebracht, inclusief overtollige olie en dode huidcellen die anders de poriën zouden verstoppen.

Als gevolg hiervan kan er een nieuwe golf puistjes verschijnen. In tegenstelling tot een slechte reactie op een nieuw product – die puistjes kan veroorzaken op delen van de huid waar ze normaal gesproken niet voorkomen – vormen zich zuiverende puistjes op de gebruikelijke plaatsen en hebben ze de neiging sneller te vervagen dan normaal.

Maakt salicylzuur acne erger voordat het beter wordt?

Hoewel salicylzuur goed werkt tegen acne en de bacteriën die dit veroorzaken, kan het zuiveringsproces in eerste instantie de symptomen van acne verergeren. Dit potentieel alarmerende proces zou niet langer dan zes weken moeten duren, en het is het wachten waard, aangezien uw huid er helderder en stralender uit zou moeten zien dan voorheen.

Als het langer dan zes weken aanhoudt, of als u denkt dat u een slechte reactie ervaart in plaats van te zuiveren, stop dan met het gebruik van het product en raadpleeg onmiddellijk een dermatoloog.

Kan salicylzuur op de gevoelige huid worden gebruikt?

Salicylzuur kan gunstig zijn voor veel huidtypes, inclusief de gevoelige huid. Personen met een gevoelige huid moeten mogelijk beginnen met lagere concentraties en minder frequent gebruik. Alle NIVEA-producten zijn veilig in gebruik en je moet altijd het etiket van elk product lezen voordat je het gebruikt.

Is salicylzuur goed voor acnelittekens?

Acnelittekens zijn heel anders dan acne-vlekken en zijn veel moeilijker te verminderen. Met zijn exfoliërende eigenschappen die de celvernieuwing en de gladdere textuur stimuleren, kan het helpen acnevlekken te vervagen. De resultaten voor acnelittekens zullen waarschijnlijk niet zo duidelijk zijn. Het kan ook roodheid en ontstekingen verminderen die verband houden met specifieke soorten littekens. De resultaten kunnen echter variëren, afhankelijk van het littekentype en de ernst.