jonge vrouw die Nivea lichaamsroller gebruikt

Lichaamsgeur en stinkende oksels

Hier is alles wat je moet weten over lichaamsgeur en stinkende oksels. Inclusief de meest voorkomende oorzaken en een lichaamsverzorgingsroutine die je kunt gebruiken om het te verminderen.

Wat is een stinkende oksel?

Okselgeur, ook wel lichaamsgeur genoemd, is de natuurlijke geur die het menselijk lichaam produceert als gevolg van de wisselwerking tussen zweet en bacteriën op het huidoppervlak. Deze geur kan van persoon tot persoon verschillen door factoren als genetica, dieet en algemene gezondheid. Hoewel zweet zelf geurloos is, breken de bacteriën op onze huid het af, waardoor vluchtige verbindingen vrijkomen die een onaangename geur kunnen veroorzaken. 

Een goede persoonlijke hygiëne door je regelmatig te wassen, ademende kleding te dragen en antitranspiratiemiddelen of deodorants te gebruiken, kan helpen om onaangename okselgeur te minimaliseren en effectief te bestrijden.


Veelvoorkomende gebieden voor lichaamsgeur

6 Veelvoorkomende gebieden voor lichaamsgeur

Lichaamsgeur kan op verschillende plekken op het lichaam voorkomen, maar wordt het meest geassocieerd met de volgende plekken vanwege de hogere concentratie zweetklieren:

 1. Oksels:
  De oksels zijn een van de primaire locaties voor lichaamsgeur omdat ze een hoge dichtheid van zweetklieren bevatten. Wanneer zweet zich vermengt met bacteriën op het huidoppervlak, kan dit resulteren in een merkbare geur.

 2. Liesstreek:
  Het genitale en perianale gebied hebben ook een aanzienlijk aantal zweetklieren. Zweet en bacteriën kunnen in deze gebieden samenkomen, wat kan leiden tot een duidelijke geur

 3. Voeten:
  Voeten zijn gevoelig voor lichaamsgeur omdat ze veel zweetklieren hebben, vooral op de zolen. Als voeten zweten en in contact komen met vochtabsorberende schoenen of sokken, ontstaat er een omgeving waar bacteriën goed gedijen, wat voetengeur veroorzaakt.

 4. Borst en rug:
  De borst en de rug hebben zweetklieren en bij sommige mensen, vooral degenen die fysieke activiteiten ondernemen, kan op deze plekken lichaamsgeur ontstaan.

 5. Haar en hoofdhuid: 
  Hoofdhuidgeur kan ontstaan wanneer zweet zich vermengt met oliën en haarproducten. Het komt minder vaak voor dan okselgeur of voetengeur, maar kan in sommige gevallen wel merkbaar zijn.

 6. Gezicht:
  Hoewel het niet zo vaak voorkomt als op andere plekken, kan gezichtszweet in combinatie met bacteriën leiden tot lichaamsgeur, vooral in warme en vochtige omstandigheden.
 
5 Oorzaken van lichaamsgeur

De veelvoorkomende oorzaak voor stinkende oksels

Lichaamsgeur, waaronder stinkende oksels, wordt voornamelijk veroorzaakt door de interactie tussen zweet en bacteriën op de huid. Hier zijn 6 veelvoorkomende oorzaken:

 
vrouw die Nivea-deodorant gebruikt
 1. Interactie tussen zweet en bacteriën: 
  De meest voorkomende oorzaak van stinkende okselgeur is de interactie tussen zweet en bacteriën op het huidoppervlak. Zweet bestaat meestal uit water en zout, maar wanneer bacteriën zweet afbreken, kan dit onaangename geurtjes veroorzaken.

 2. Apocriene zweetklieren:
  Apocriene zweetklieren, die vooral te vinden zijn in gebieden zoals de oksels, liezen en hoofdhuid, produceren een dikker type zweet dat eiwitten en lipiden bevat. Wanneer dit zweet in contact komt met bacteriën, kan het een sterkere en meer opvallende geur veroorzaken.

 3. Hormonale veranderingen:
  Hormonale schommelingen, zoals tijdens de puberteit, menopauze of zwangerschap, kunnen leiden tot een verhoogde zweetproductie en veranderingen in okselgeur. Hormonen kunnen de activiteit van zweetklieren beïnvloeden, wat kan bijdragen aan een veranderende lichaamsgeur.

 4. Dieetkeuzes: 
  Het voedsel dat je consumeert kan je lichaamsgeur beïnvloeden. Sterk ruikende voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en specerijen bevatten zwavelverbindingen die kunnen worden uitgescheiden via zweet en adem, wat kan bijdragen aan een onaangename geur zoals naar uien ruikend zweet.

 5. Stress en angst:
  Emotionele stress en angst kunnen de zweetklieren van het lichaam stimuleren, wat leidt tot meer transpiratie. Stresszweet bevat vaak meer eiwitten en vetzuren, wat een gunstige omgeving biedt voor bacteriën die geurtjes produceren.

  Om stinkende oksels en onaangename lichaamsgeur tegen te gaan, zijn een goede persoonlijke hygiëne, het gebruik van antitranspiratiemiddelen of deodorants, het dragen van ademende kleding en het aanpakken van onderliggende medische aandoeningen effectieve strategieën.

9 behandeling om stinkende oksels en lichaamsgeur te voorkomen

Hoe voorkom je stinkende oksels dankzij lichaamsverzorgingsroutine?

Om onaangename lichaamsgeur en stinkende oksels te voorkomen, moet je zorgen voor een goede hygiëne en bepaalde keuzes maken in je levensstijl om zweten en bacteriegroei te minimaliseren. Hier zijn 10 tips om lichaamsgeur te voorkomen:

 1. Regelmatig douchen:
  Neem dagelijks een douche met een milde, antibacteriële zeep. Reinig alle plekken waar je snel zweet, zoals oksels, liezen en voeten. Douchen helpt om stinkend zweet en bacteriën van je huidoppervlak te verwijderen.

 2. Gebruik antibacteriële zeep:
  Kies een zeep met antibacteriële eigenschappen om de bacteriën op je huid verder te verminderen.

 3. Scheren of trimmen:
  Overweeg om gebieden met dichte haargroei, zoals je oksels, te scheren of te trimmen. Haar kan zweet en bacteriën vasthouden en zo een omgeving creëren waarin geur zich kan ontwikkelen.

 4. Blijf gehydrateerd:
  Drink voldoende water om goed gehydrateerd te blijven. Als je gehydrateerd blijft, kun je je lichaamstemperatuur reguleren en overmatig zweten tegengaan. Het wordt aanbevolen om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.

 5. Kies ademende stoffen: 
  Draag kleding van ademende materialen zoals katoen of vochtafvoerende stoffen. Deze stoffen laten lucht circuleren en helpen zweetophoping te voorkomen. Bovendien kan het dragen van deze stoffen tijdens het slapen helpen om sterke lichaamsgeur 's nachts te verminderen.

 6. Zorg voor een gezond dieet:
  Vermijd sterk ruikende voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en gekruide gerechten, omdat deze kunnen bijdragen aan lichaamsgeur. Kies voor een evenwichtige voeding rijk aan fruit, groenten en volle granen.

 7. Beperk cafeïne en alcohol: 
  Cafeïne en alcohol kunnen het zweten doen toenemen, dus probeer je consumptie te beperken, vooral bij warm weer.

 8. Houd stress onder controle:
  Veel stress kan de zweetklieren triggeren. Doe aan stressverminderingstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe

 9. Regelmatig bewegen: 
  Doe regelmatig aan lichaamsbeweging om de algehele gezondheid te bevorderen en stress te verminderen. Douche en kleed je meteen om na het sporten om zweet en bacteriën te verwijderen.

Onthoud dat okselgeur een natuurlijk verschijnsel is en dat een zekere mate van geur normaal is. Maar als je deze preventieve maatregelen neemt, kun je lichaamsgeur aanzienlijk beheersen en verbeteren om fris en zelfverzekerd te blijven.

Als je aanhoudende of ernstige lichaamsgeur hebt ondanks goede hygiënepraktijken, raadpleeg dan een professional in de gezondheidszorg.

 
Overzicht feiten

Feiten over stinkende okselgeur:

Kenmerken: Een onaangename geur die ontstaat uit de oksels door de afbraak van zweet door bacteriën op de huid.

Oorzaken:Door zweet dat zich vermengt met bacteriën op het huidoppervlak. Zweet zelf is over het algemeen geurloos, maar wanneer het in contact komt met bacteriën, ontstaat er een duidelijke geur.

Preventie: Zorg voor een goede hygiëne, zoals regelmatig baden en het gebruik van antitranspiratiemiddelen of deodorants.

jonge vrouw die Nivea LOVE douchegel gebruikt
Hoe verminder je lichaamsgeur

NIVEA Lichaamsverzorgingsroutine tegen stinkende oksels en lichaamsgeur

Last van stinkende oksels kan onaangenaam zijn en zelfbewustzijn veroorzaken. Of het nu wordt veroorzaakt door voedingskeuzes, hormonale veranderingen of stress, NIVEA heeft oplossingen. Hier volgt een uitgebreide lichaamsverzorgingsroutine om lekker te ruiken en onaangename lichaamsgeur en stinkende oksels te verminderen

Douchen en reinigen: 
Begin je lichaamsverzorgingsroutine met douchen. Douchen helpt om zweetgeur, bacteriën en onzuiverheden van het huidoppervlak te verwijderen. Bacteriën gedijen goed in warme, vochtige omstandigheden, dus deze stap is cruciaal om geurveroorzakende microben te elimineren. 

 

Exfoliëren (1-2 keer per week):
Een of twee keer per week scrubben helpt bij het verwijderen van dode huidcellen die bacteriën kunnen vasthouden en geur kunnen veroorzaken. Gebruik een zachte scrub om je huid fris en glad te houden.

Scheren of trimmen:
Als je lichaamshaar hebt, scheer of trim het dan als dat nodig is. Haar kan zweet en bacteriën vasthouden en zo een omgeving creëren waarin geur zich kan ontwikkelen. Het verwijderen of trimmen van lichaamshaar kan de groei van bacteriën verminderen en de effectiviteit van deodorant of antitranspirant verbeteren. 

Gebruik een antitranspirant of deodorant:
Gebruik een antitranspirant of deodorant om zweet en geur onder controle te houden. Terwijl een antitranspirant de zweetproductie vermindert, helpt een deodorant de geur te maskeren en te neutraliseren. NIVEA biedt een assortiment antiperspiranten en deodoranten die langdurige bescherming en een aangename geur bieden. De NIVEA Black & White Clear Originele Deodorant Antitranspiratiespray is geschikt voor alle huidtypes en biedt 48 uur lang bescherming tegen zweet en lichaamsgeur, terwijl je huid wordt verzorgd.

Vergeet niet dat ieders lichaam anders is, dus het kan nodig zijn om je routine aan te passen aan je specifieke behoeften en voorkeuren. Het NIVEAs assortiment lichaamsverzorgingsproducten is ontworpen om je te helpen de hele dag fris en zelfverzekerd te blijven.


De verschillende soorten geuren

Wat zegt je geur over je gezondheid?

 • Knoflook- of uiengeur: Aanhoudend naar knoflook of ui ruikend zweet kan verband houden met je voedingspatroon. Deze voedingsmiddelen bevatten zwavelverbindingen die vrijkomen via je zweet en adem. Om deze geur tegen te gaan, kun je overwegen om minder van deze voedingsmiddelen te eten of je mondhygiëne te verbeteren.

 • Zure of azijnachtige geur: Als je merkt dat er een zure of azijnachtige geur uit je lichaam komt, kan dat een teken van stress en angst zijn. Stress kan leiden tot een overmaat aan zweet en veranderingen in de pH-waarde van je lichaam, wat resulteert in deze aparte geur. Het kan helpen om deze geur tegen te gaan als je stressbeperkende technieken zoals meditatie of yoga in je routine opneemt.

 • Zoete of fruitige geur: Een zoete of fruitige geur die uit je lichaam komt kan duiden op een hoge bloedsuikerspiegel, wat een veelvoorkomend symptoom van diabetes is. Regelmatige lichaamsbeweging, een evenwichtig dieet en het controleren van je bloedsuikerspiegel kunnen essentiële stappen zijn in het beheersen van deze geur en het behouden van je algehele gezondheid.

 • Ammoniakachtige geur: Een ammoniakachtige geur kan een teken zijn van nierproblemen, omdat het kan wijzen op een ophoping van afvalstoffen in je lichaam. Als je gehydrateerd blijft en een dieet eet dat rijk is aan niervriendelijke voedingsmiddelen, zoals bladgroenten en bessen, kun je deze geur verminderen en de nierfunctie ondersteunen.

 • Muffe geur: Een muffe of schimmelachtige geur kan het gevolg zijn van overmatig vocht en onvoldoende afdrogen, wat leidt tot schimmel- of bacteriegroei op de huid. De oorzaak van een muffe lichaamsgeur kan worden voorkomen door je goed af te drogen na het baden, vochtafvoerende kleding te gebruiken en indien nodig schimmelwerende of antibacteriële crèmes aan te brengen om dergelijke geuren te voorkomen.
   
 • Visachtige geur: Een visachtige geur, vooral bij vrouwen, kan in verband worden gebracht met bacteriële vaginose, een veel voorkomende vaginale infectie. Een goede genitale hygiëne, het dragen van ademend katoenen ondergoed en een arts raadplegen als de geur aanhoudt, kunnen helpen om dit probleem aan te pakken.

  Individuele lichaamsgeuren kunnen variëren, dus het is belangrijk om op veranderingen te letten. Als je deze inzichten in je lichaamsverzorgingsroutine integreert, kun je mogelijke problemen proactief aanpakken. Als je je zorgen maakt over een plotselinge verandering in je lichaamsgeur, is het aan te raden om naar je huisarts te gaan voor advies.
jonge man die deodorant Nivea Men Fresh Sensation gebruikt

Geslachtsverschillen in lichaamsgeur en zweten

Mannen

Zweten en lichaamsgeur zijn natuurlijke processen waar zowel mannen als vrouwen last van hebben, maar er kunnen verschillen zijn in het patroon en de intensiteit bij mannen en vrouwen. Mannen hebben meestal een grotere dichtheid aan zweetklieren, vooral in gebieden zoals de oksels, wat kan leiden tot meer uitgesproken zweten. Deze verhoogde zweetproductie kan een omgeving creëren waar bacteriën goed gedijen, wat kan leiden tot een sterkere lichaamsgeur.

NIVEA MEN deodorants geven prioriteit aan persoonlijke hygiëne en geurpreventie en bieden een voedende en langdurige frisheid voor dagelijkse activiteiten. Met opties variërend van sticks tot sprays, roll-ons en verstuivers, is er een keuze voor elke voorkeur, allemaal doordrenkt met mannelijke geuren. 

Vrouwen

Vrouwen daarentegen kunnen hormonale schommelingen ervaren tijdens hun menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze, wat de timing en intensiteit van zweten en lichaamsgeur kan beïnvloeden.

Ongeacht het geslacht kunnen goede hygiënepraktijken en het gebruik van geschikte producten zoals antitranspiratiemiddelen of deodorants mensen helpen om lichaamsgeur effectief te beheersen en te verminderen.

Als je op zoek bent naar een langdurig werkende antitranspirant met een frisse geur van sensuele bloemen en sappige bessen, dan biedt de Nivea Fresh Sensation Anti-transpirant betrouwbare bescherming tot 72 uur lang. Het is gemaakt met een unieke NIVEA INFINIFRESH formule: die niet alleen geurtjes maskeert, maar in plaats daarvan bacteriën effectief elimineert voordat nare geurtjes zelfs maar kunnen ontstaan.

Samenvatting

Veel mensen maken zich inderdaad zorgen over onaangename okselgeurtjes en lichaamsgeur. Maar met de juiste zorg en kennis kan het effectief worden aangepakt en zelfs worden voorkomen. Om dit probleem aan te pakken, is het essentieel om de oorzaken te begrijpen, waaronder factoren als hormonale veranderingen, voedingskeuzes en stress. 

Het ontwikkelen van een doelgerichte lichaamsverzorgingsroutine die is afgestemd op de behoeften van je lichaam is van vitaal belang bij het aanpakken van lichaamsgeur en overmatig zweten. Door regelmatige hygiënepraktijken, het gebruik van geschikte producten zoals antitranspiratiemiddelen of deodorants, en aanpassingen in je levensstijl zoals gehydrateerd blijven en ademende kleding kiezen, kun je de hele dag fris en zelfverzekerd blijven.

Stinkende oksels & lichaamsgeur - Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt stinkende okselgeur?

Stinkende okselgeur wordt voornamelijk veroorzaakt door de interactie tussen zweet en bacteriën op de huid. Wanneer zweet zich vermengt met de bacteriën op het huidoppervlak, kan dit een onaangename geur veroorzaken.

Hoe kan ik stinkende okselgeur voorkomen?

Je kunt stinkende okselgeur voorkomen door een goede hygiëne, waaronder het regelmatig wassen van je oksels met water en zeep, en het gebruik van een antitranspirant of deodorant om zweet en geur te verminderen.

Wat is het verschil tussen antitranspirant en deodorant?

Antiperspiranten zijn ontwikkeld om de zweetproductie te verminderen, terwijl deodoranten de geur maskeren of neutraliseren. Veel producten op de markt zijn combinatie antiperspirant-deodorants, die zowel zweet als geur tegengaan.

Hoe vaak moet ik deodorant of antitranspirant aanbrengen?

Je moet dagelijks deodorant of antitranspirant aanbrengen, bij voorkeur na het douchen of baden. Bij sommige mensen kan het nodig zijn om de deodorant de hele dag opnieuw aan te brengen, vooral bij warm weer of lichamelijke activiteit.

Wat veroorzaakt lichaamsgeur?

Lichaamsgeur wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de bacteriën op je huid zweet afbreken en verbindingen met een uitgesproken geur produceren. Dieet, genetica en algemene gezondheid kunnen ook een rol spelen.

Is lichaamsgeur normaal?

Ja, lichaamsgeur is een normaal onderdeel van het mens zijn. Iedereen heeft zijn eigen unieke geur en die kan variëren op basis van factoren zoals genetica, voeding en levensstijl.

Hoe kan je lichaamsgeur voorkomen?

Je kunt lichaamsgeur voorkomen door een goede hygiëne, zoals dagelijks douchen, het gebruik van antitranspirant of deodorant en het dragen van schone kleren van ademende stoffen.

Kan voeding lichaamsgeur beïnvloeden?

Ja, bepaalde voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en kruiden kunnen bijdragen aan lichaamsgeur. Een uitgebalanceerd dieet met veel water en fruit en groenten kan helpen om de geur te minimaliseren.

Vermindert het scheren van oksels de geur?

Haar kan zweet en bacteriën vasthouden en zo een omgeving creëren waarin geur zich kan ontwikkelen. Lichaamshaar scheren kan de groei van bacteriën tegengaan en de zweetgeur onder de armen wegnemen.

Zijn er natuurlijke huismiddeltjes tegen lichaamsgeur?

Sommige mensen gebruiken zuiveringszout, citroensap of appelazijn als deodorant als huismiddeltje tegen lichaamsgeur en okselgeur. De effectiviteit varieert echter van persoon tot persoon.