Blonde vrouw maakt smiley met crème

Gezin, carrière, vrije tijd – in balans houden

Innerlijk evenwicht, sereniteit en een nieuw gevoel van Je innerlijk evenwicht en rust vinden is niet altijd eenvoudig. Maar met een beetje bewustzijn, wat mindfulness en een paar eenvoudige trucjes kun je nieuwe prioriteiten stellen om meer ontspannen de dag door te komen.


Balans tussen werk en privé

Hoe kun je op een evenredig verdeelde manier omgaan met de eisen die een carrière en je gezin, ontspanning en het dagelijks leven, aan je stellen? We zullen laten zien hoe je alle aspecten van je leven in balans kunt houden.

Balans tussen werk en privé – wat is dat precies? We hebben onze expert, Brigitte Pajonik, vijf vragen gesteld

1e vraag: bestaat een gebalanceerd leven echt?
Antwoord: natuurlijk. We kunnen deze balans op vier terreinen van ons leven bereiken: relatie, carrière, gezondheid en toekomst. Het is belangrijk om voor elk terrein doelen te stellen. Dit helpt bij het ordenen van je gedachten.
2e vraag: moeten alle vier de terreinen in balans zijn?
Antwoord: nee. Jij bent de enige die bepaalt welk percentage van je energie je aan elk gebied besteedt. Vergelijk deze wensen met je huidige situatie. Als ze niet overeenkomen, dan moet je iets veranderen.
3e vraag: dus dan moet de verdeling goed voor mij zijn?
Antwoord: inderdaad. Het hoeft niet op ieder gebied perfect te zijn, maar je moet je goed voelen bij de manier waarop je je tijd hebt verdeeld. Voor jezelf kiezen is het allerbelangrijkste.
4e vraag: hoe verlos ik mezelf van het juk dat ik alles 100% wil geven?
Antwoord: met kalmte! Stel jezelf de vraag: als ik iets niet perfect doe, vergaat de wereld dan? Waarschijnlijk niet!
5e vraag: zijn er nog andere specifieke tips voor het dagelijks leven?
Antwoord: maak een dagelijks plan: het afronden van taken zal je gemoedsrust verbeteren. En als je even een pauze nodig hebt, ga dan rustig zitten, luister naar je ademhaling en neem een moment voor jezelf.
Balans

Meer balans met meer variatie

Vind je je werk echt super en geef je altijd alles? Dat is goed, want daardoor kom je dichter bij je doelstellingen. Maar denk ook eens aan het beste uit je vrije tijd halen. Dit zorgt voor een belangrijke balans tussen werk en privé.

Vergeet jezelf niet: neem de tijd om te ontspannen

Als je je hoofd verliest door pure stress, dan snak je naar wat tijd voor jezelf. Omdat je leven in balans houden ook betekent dat je aan jezelf denkt.
Tijd samen

Tijd samen – tijd voor liefde

Houd één dag per week vrij voor jullie tweeën en plan regelmatig een romantisch uitje in het weekend.

Je baan, je gezin, je routine – en waar blijf ik?

Veel vrouwen kennen dit probleem: direct na je studie carrière maken, trouwen en dan komen de kinderen. Voordat je het weet, is iedere dag volledig volgepland en is er verantwoording voor iedere minuut. Maar er mist één ding: tijd voor jezelf. Om de broodnodige balans te vinden, moet je je routine even doorbreken en dingen doen die je weer echt gelukkig maken. 
Dat is veel eenvoudiger dan dat het klinkt: trakteer jezelf één keer per week op een babysitter en ga met je vrienden koffie drinken: klets, eet een hapje en je bent zo weer ontspannen. Heb je meer tijd nodig? Pak je spullen en ga een weekend naar een spa of boek een reis naar de bergen. Gebruik de rust om je gedachten te ordenen en je batterij weer op te laden.

Mijn eigen momenten van geluk

Lach elke dag

Stel jezelf kleine doelen: verwen jezelf elke dag met een glimlach

Het in balans houden betekent ook dat je in harmonie bent met jezelf. Onze tip: ga elke dag even voor de spiegel staan en lach! Lachen geeft gelukshormonen af en verbetert je gemoedstoestand. En het zorgt ervoor dat je je eigen innerlijke zelf in een opgewekte toestand ervaart.

Droom niet alleen van dromen!

Het vervullen van een al lang gekoesterde wens kan een grote bijdrage leveren aan je innerlijke balans. Omdat dromen gemakkelijker kunnen worden gerealiseerd dan je denkt! Ben je een echte kunstliefhebber en heb je altijd al willen schilderen? Plan dan in je vrije tijd eens per maand een bezoek aan een tentoonstelling of museum. Het hebben van je eigen ezel helpt je bij het realiseren van je droom. Of hou je van make-up? Een kleine kaptafel in je slaapkamer neemt niet veel plaats in. Experimenteer hier met nieuwe looks en laat jezelf elke dag zien hoe mooi je bent.