vrouw met een Nivea roll-on

Waarom jeuken mijn oksels? 7 manieren om van jeukende oksels af te komen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je oksels zo jeuken? Lees verder voor de oorzaken van jeukende oksels en hoe je ze kunt behandelen en voorkomen.

WAT ZIJN JEUKENDE OKSELS?

Een jeukende oksel verwijst naar het gevoel waarbij de oksels irritatie of ongemak ervaren, wat de drang kan opwekken om het getroffen gebied te krabben of te wrijven.

Jeuk onder oksels kan worden veroorzaakt door verschillende redenen zoals slechte hygiëne, overmatige hitte of droge huidplekken. Uitslag onder oksels kan een zeer oncomfortabel gevoel geven, dus lees verder om meer te weten te komen over hoe je er vanaf kunt komen en hoe je ze kunt voorkomen.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN JEUKENDE OKSELS?

Over het algemeen worden uitslag onder oksels geassocieerd met irritatie of ongemak in de oksel en afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan het mild, matig of ernstig zijn. Verschillende symptomen kunnen gepaard gaan met jeuk, zoals rode plekken onder de oksels, zwelling, bultjes, puistjes in de oksels en huiduitslag.


Zoek medische hulp als de jeuk aanhoudt of gepaard gaat met ernstige pijn, omdat dit kan wijzen op een infectie.

vrouw in de sportschool

OORZAKEN VAN JEUKENDE OKSELS

6 REDENEN WAAROM JE OKSELS JEUKEN

Jeuk onder oksels kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

1. Hitte: Wanneer je wordt blootgesteld aan te veel warmte, kunnen je zweetklieren verstopt raken en kan zweet niet vrijkomen. Dit veroorzaakt zwelling, wat leidt tot jeukende, pijnlijke bultjes onder je armen.

2. Slechte hygiëne: Het is essentieel om je oksels schoon te houden om jeukende oksels te voorkomen. Oksels zijn een broedplaats voor verschillende soorten bacteriën. De ophoping van zweet en vuil op de huid kan ervoor zorgen dat deze bacteriën zich vermenigvuldigen, wat leidt tot jeukende huid.

3. Scheerbrand of uitslag: Dit treedt meestal op wanneer een gebied niet correct wordt geschoren, wat kan leiden tot irritatie of jeuk. Als je een scheerbrand of uitslag ontwikkelt, pauzeer dan met scheren voor een paar dagen en laat je huid herstellen.

4. Contactdermatitis: Dit treedt op wanneer de huid wordt blootgesteld aan een irriterende stof of allergeen, wat leidt tot roodheid en irritatie. Dergelijke stoffen kunnen zeep, wasmiddelen of bepaalde deodorants bevatten. Als je denkt dat je aan een irriterende stof bent blootgesteld, stop dan met het gebruik van alle verdachte producten en introduceer ze geleidelijk één voor één opnieuw. Als er na drie dagen geen uitslag verschijnt, kan je het uitsluiten als oorzaak.

5. Intertrigo: Dit is een uitslag die optreedt in vochtige huidplooien. Het wordt gekenmerkt als een rode of bruine uitslag die jeuk en branderigheid kan veroorzaken.

6. Gevoelige huid: Mensen met een gevoelige huid zijn vatbaarder voor jeukende oksels. Het gebruik van deodorants met agressieve chemicaliën kan irritatie veroorzaken, vooral voor mensen met een gevoelige huid. Gebruik milde, geurvrije producten om jeuk te voorkomen en te behandelen.

vrouw die een Nivea-deodorant vasthoudt

 

Als je extreme symptomen ervaart, wordt aangeraden om medische hulp te zoeken.


WAAROM JEUKEN MIJN OKSELS 'S NACHTS?

Een brandend of pijnlijk gevoel in je oksels kan om deze redenen voorkomen:

Deodorant uitslag: Als je een uitslag of een branderig gevoel in je oksels ervaart na het aanbrengen van deodorant, kan dit een allergische reactie zijn. Zorg ervoor dat je de deodorant goed afspoelt om te voorkomen dat het erger wordt.

Ontstoken lymfeklieren: Pijn in de oksels samen met een kleine bult kan wijzen op een ontstoken lymfeklier. Dit is vaak een teken van een schimmelinfectie of bacteriële infectie, daarom moet je je dokter raadplegen.

Ingroeiende haren: Dit gebeurt wanneer een haarzakje zijwaarts in de huid groeit. Dit kan leiden tot het ontstaan van steenpuisten of okselpuistjes die rood en pijnlijk zijn bij aanraking.

7 MANIEREN OM VAN JEUKENDE OKSELS EN PUISTJES AF TE KOMEN

Hier zijn enkele methoden die je kunt gebruiken om jeukende oksels te behandelen, samen met symptomen zoals okselpuistjes:
vrouw die Nivea lichaamscrème aanbrengt

1. Anti-jeuk crèmes of lotions: Over-the-counter anti-jeuk crèmes die ingrediënten bevatten zoals Hydrocortison of Calamine kunnen helpen bij het verwijderen van jeukende oksels.
2. Hydraterende crème: Het aanbrengen van een hydraterende crème zoals de NIVEA voedende lichaamsmelk kan helpen bij verzachten van jeukende oksels, vooral als de huid daar droog is. 
3. Anti-wrijvingspoeders helpen bij het verwijderen van bacteriën en verminderen het ongemak veroorzaakt door  huiduitslag door de wrijving in de oksels te verminderen.

HUISHOUDELIJKE MIDDELEN:

4. IJsblokjes helpen bij het verzachten en verlichten van de huid tegen irritatie en jeuk. Zorg ervoor dat je het niet direct op de blote huid aanbrengt, maar wikkel het in een schone handdoek of keukenpapier en breng het aan op de huid.
5. Aloë vera heeft ontstekingsremmende en verkoelende eigenschappen die kunnen helpen bij het verzachten en verlichten van jeukende oksels.
6. Vitamine C is een effectieve antioxidant die jeukende oksels kan verlichten. Voeg Vitamine C-rijke fruit- en groentesoorten toe aan je dieet, zoals citroenen en aardbeien.
7. Etherische oliën: Tea Tree of Lavendelolie zijn etherische oliën die antiseptische en verzachtende eigenschappen hebben die kunnen helpen bij het behandelen van okseluitslag of jeukende oksels. Verdun de olie voor gebruik met een moisturizer om irritatie te voorkomen.


JEUK ONDER OKSEL WAT TE DOEN, 6 TIPS

Hier zijn een paar maatregelen die je kunt nemen om jeukende oksels te voorkomen:

1. Vermijd krabben of wrijven over de huid, omdat dit de aandoening kan verergeren.
2. Draag losse katoenen kleding en vermijd materialen zoals wol die de gevoelige huid kunnen irriteren.
3. Oefen goede hygiëne uit, zoals regelmatig douchen en ervoor zorgen dat je je oksels grondig wast.
4. Was kleding en handdoeken regelmatig en gebruik geurvrije wasmiddelen.
5. Houd je huid gehydrateerd om droge huid te voorkomen, die tot jeuk kan leiden.
6. Gebruik een deodorant of antitranspirant die is gemaakt om zacht te zijn voor de huid, zoals de NIVEA Pearl & Beauty Deodorant Spray, om irritatie en jeuk te beperken.

KAN DE DEODORANTASSORTIMENT VAN NIVEA HELPEN TEGEN MIJN JEUKENDE OKSELS?

Het deodorantassortiment van NIVEA is ontworpen om effectieve bescherming tegen transpiratie te bieden terwijl het zacht is voor de huid. Bekijk het Pearl & Beauty Deodorant range die extra zachte bescherming biedt voor je oksels.