Vrouw die haar schouder aanraakt

Hoe kom ik van striae af

Ontdek het deskundig advies van NIVEA over hoe je van striae afkomt

Hoe kom ik van striae af

Leer over de oorzaken, het voorkomen en behandeling van striae

Striae - lijnen of strepen over de huid - komen vaak voor en treffen 90% van de bevolking, zowel mannen als vrouwen.
Behalve dat ze soms een beetje jeuken, zijn striae ongevaarlijk en volkomen natuurlijk. Ze zijn de kaart van je lichaam van de reis die je samen hebt gemaakt, of het nu gaat om het dragen van een baby, de groei en ontwikkeling als tiener of het beoefenen van sport. Striae zijn er in alle vormen en maten en tinten en dieptes. 
Gaan striae vanzelf weg? Net als littekens kunnen ze blijvend zijn of na verloop van tijd vervagen. 
Er is niets mis met striae, maar als je er last van hebt, zijn er behandelingen die kunnen helpen ze te minimaliseren en de getroffen gebieden te verzachten.

Wat zijn striae en wat is de oorzaak van striae?

Striae is een soort litteken dat ontstaat wanneer de huid snel wordt uitgerekt of snel krimpt. Door deze plotselinge veranderingen scheurt het collageen en de elastine, twee eiwitten die de huid haar elasticiteit geven. Wanneer de huid plotseling wordt uitgerekt, raakt de middelste huidlaag (de dermis genoemd) op sommige plaatsen beschadigd. Omdat de huid haar elasticiteit verliest, kan zij niet meer zo gemakkelijk terugkaatsen, waardoor de diepere huidlaag bloot komt te liggen. 

Hoe zien striae eruit?

Om te leren hoe we van striae afkomen, moeten we de vormen ervan kennen. 
Striae zijn even gevarieerd als de personen bij wie ze voorkomen. Ze kunnen verschijnen als smalle banden over de huid of als putjes, ribbels of als paarse strepen of zilverkleurige draden. Ze kunnen roze, rood, bruin, zwart, zilver of paars zijn en beginnen meestal donkerder voordat ze vervagen. 
Hoe ze eruit zien hangt grotendeels af van de oorzaak van de striae, hoe lang je ze al hebt, de kleur van je huid, je huidtype en waar ze op je lichaam verschijnen.
Vrouw die lichaamsolie aanbrengt

Waar krijg je striae?

Striae komen het meest voor waar het lichaam vet opslaat, op de buik, borst, billen of heupen, hoewel ze overal op het lichaam kunnen voorkomen. Striae op de dijen, de onderrug of de achterkant van de armen komen ook vaak voor.

Wat zijn de oorzaken van striae?

De meest voorkomende oorzaken - maar zeker niet de enige - van striae zijn plotselinge groei of snelle gewichtstoename. Hoewel iedereen striae kan ontwikkelen, zijn er enkele factoren die de meeste kans hebben om ze te krijgen:

1. Zwangerschap

Striae tijdens de zwangerschap verschijnen meestal op de buik als deze groeit om plaats te bieden aan de baby die u draagt. Ook hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen uw huid aantasten en de kans op striae vergroten. Striae op de dijen komen vaak voor tijdens de zwangerschap en ook op de borsten. 
Wanneer verschijnen striae meestal?
Hoe ze eruit zien en wanneer ze verschijnen, verschilt per vrouw. Vaak is het eerste teken van striae tijdens de zwangerschap een gevoel van jeuk op de plaats waar de huid dunner is geworden. De striae kunnen geleidelijk vervagen en minder zichtbaar worden nadat de baby is geboren. 
Hoe lang duurt het voordat striae vervagen? 
Dat hangt af van uw huidtype, maar meestal duurt het 6 tot 12 maanden, maar de striae zullen waarschijnlijk niet helemaal verdwijnen - een mooie herinnering aan hoe geweldig uw lichaam en het nieuwe leven dat het heeft gevoed zijn.

2. Puberteit

Groeispurten tijdens de tienerjaren kunnen ertoe leiden dat de huid uitrekt en scheurt, waardoor er striae achterblijven die je waarschijnlijk tot ver na je puberteit zullen blijven meedragen. Tienermeisjes kunnen ze zien op hun borsten, dijen, heupen of billen, terwijl jongens ze eerder op hun onderrug of heupen krijgen. 

3. Snel gewichtsverlies of -toename

Striae hebben te maken met plotselinge gewichtstoename of -verlies, want elke snelle verandering van het lichaam laat zijn sporen na - en dat is helemaal niet erg!

4. Genetische aandoeningen

Zeldzame genetische aandoeningen zoals het syndroom van Cushing kunnen striae veroorzaken. Het syndroom van Cushing is een aandoening die veroorzaakt wordt door een teveel aan het hormoon cortisol in het lichaam. Het kan ernstig zijn als het niet wordt behandeld. Praat met je arts als je een vermoeden hebt.

5. Andere factoren

Vrouwen zijn gevoeliger voor striae dan mannen. Naar schatting 50% tot 90% van de vrouwen heeft ze. Maar ook mannen kunnen ze krijgen, vooral als gevolg van gewichtstoename of -verlies, hetzij door extra spieren, hetzij door vet. 
Je hebt meer kans op striae als je familie ze heeft. Dus als je moeder striae op haar dijen kreeg toen ze zwanger was van jou, is de kans groot dat jij ze ook krijgt.


Gaan striae weg?

Is het verwijderen van striae mogelijk?

Nu we weten wat striae zijn en wat de oorzaken ervan zijn, is de volgende vraag: hoe kunnen we voorkomen dat striae ontstaan?
Vrouw die bodylotion op haar arm aanbrengt

Laten we duidelijk zijn: je kunt helaas niet volledig van striae afkomen, maar als je wilt, kun je striae aanzienlijk verminderen.

Een evenwichtige voeding, een goede hydratatie, regelmatige lichaamsbeweging en systematische lichaamsverzorging zorgen ervoor dat uw huid gehydrateerd en elastisch blijft, zodat ze voorbereid is op mogelijke veranderingen door snelle gewichtstoename of -verlies, zelfs tijdens de zwangerschap.

 

 Striae verwijderen:

Er zijn manieren om striae effectiever te verminderen door middel van behandelingen door dermatologen:

  • licht- of laserbehandelingen
  • microdermabrasie, waarbij een dun laagje huid wordt verwijderd
  • Gebruik van voorgeschreven retinoloplossing of -crème (niet gebruiken bij zwangerschap) 


Striae voorkomen:

Voedende bodylotions hydrateren de striae, wat vooral kan helpen als ze nieuw, ontstoken of jeukerig zijn.  

Vooral natuurlijke oliën kunnen striae op dijen en andere plaatsen helpen verminderen, terwijl crèmes en gels uitstekende hydraterende en verstevigende eigenschappen hebben en snel worden opgenomen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik overdag.

Als je een droge huid hebt, probeer dan NIVEA Body Lotion Q10 + Vitamine C Verstevigend. Het verstevigt de huid merkbaar en verbetert de elasticiteit in 10 dagen en houdt je huid tot 48 uur gevoed.     
                              

Vrouw in rode jurk