Blonde vrouw

Ontdek wat is collageen

Ontdek alles wat je moet weten over collageen, de werking van collageen en waarom het zo goed is voor de huid met NIVEA

Collageen voor de huid

Collageen is een modewoord in de verzorgingswereld. Maar ondanks een enorme toename van collageenproducten in de afgelopen jaren, weten veel mensen eigenlijk niet wat het is, wat het doet in het lichaam, en zelfs niet of het wel goed voor je is.  
 
Klinkt het bekend? Lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten over collageen, waaronder de voordelen van collageen voor de huid en hoe de combinatie met collageen in je verzorgingsroutine kan helpen die jeugdige gloed terug te winnen.

Dus, wat is collageen en wat doet collageen?

 Collageen druppel

Collageen is een krachtig eiwit dat ons lichaam van nature produceert. Het is in feite ons meest voorkomende structurele eiwit, dat een derde van het eiwit in ons lichaam uitmaakt. Dit betekent in feite dat het het belangrijkste kader vormt voor onze cellen en weefsels, en structuur, kracht en steun biedt in ons hele lichaam - een beetje zoals de lijm die alles bij elkaar houdt.
 
Als zodanig speelt het een sleutelrol in veel van onze belangrijkste lichaamsstructuren, waaronder huid, haar, botten, pezen, ligamenten, bloedvaten, kraakbeen en bindweefsel.   
 
Collageen zit vol aminozuren die echt belangrijk zijn voor de normale werking van ons lichaam. De juiste hoeveelheid collageen houdt onze gewrichten gezond, beschermt onze nieren, zorgt ervoor dat ons hart- en vaatstelsel naar behoren werkt en helpt ons bloed te stollen.

Dus, wat is collageen en wat doet het?

Verschillende types collageen

Er zijn meer types collageen. Ons lichaam maakt ongeveer 28 verschillende types collageen. De meeste bestaan uit lange, dunne structuren, fibrillen genaamd, die sterk en flexibel zijn.

Het verschil tussen deze collagenen is hoe de moleculen zijn gegroepeerd, hun cellen en waar het collageen wordt gebruikt. Dit zijn de vijf belangrijkste types collageen, gegroepeerd volgens hun verschillende functies:

  • Type I: Vormt 90% van het collageen van ons lichaam en geeft structuur aan onze huid, botten, pezen en ligamenten.
  • Type II: bevindt zich in elastisch kraakbeen en ondersteunt onze gewrichten.
  • Type III: te vinden in spieren, slagaders en organen.
  • Type IV: te vinden in de lagen van onze huid.
  • Type V: Gevonden in het hoornvlies, sommige huidlagen, haar en de placenta.

 

Type I en Type III zijn de twee belangrijkste types collageen in de huid, en worden algemeen beschouwd als de beste collagenen om rimpels tegen te gaan. 


Wat doet collageen voor de huid?

Collageen maakt ongeveer 80% van onze huid uit. Samen met elastine (een ander eiwit) geeft het onze huid stevigheid en is het essentieel voor het behoud van elasticiteit. Collageen is grotendeels aanwezig in de middelste laag van de huid (de dermis) en heeft vele voordelen voor onze huid: het houdt haar stevig, veerkrachtig en soepel. Het is ook essentieel voor het natuurlijke vernieuwingsproces van onze huid, waarbij oude huidcellen worden afgestoten en plaats maken voor nieuwe.

Wat doet collageen voor de huid?

De voordelen van collageen voor je gezicht

Collageen speelt een belangrijke rol bij het jong houden van de gezichtshuid. Het zorgt voor stevigheid, elasticiteit en hydratatie die allemaal zorgen voor een zichtbaar jeugdige teint. Hierdoor ziet uw huid er beter uit:

1.     Dauwachtig en voller
2.     Stevig en glad
3.     Gezonde gloed
4.     Een soepele huid die terugveert
5.     De gevoelige oogzone ziet er helder en gerevitaliseerd uit
 
Ons collageengehalte is het hoogst als we jong zijn en daarom hebben kinderen zo'n gladde huid. Naarmate we ouder worden, vertraagt de collageenproductie echter op natuurlijke wijze. Vanaf onze twintiger jaren daalt ons collageengehalte met ongeveer 1% per jaar. Vanaf dat moment kan ons lichaam het collageen dat we verliezen niet meer zo snel vervangen. De collageenvezels worden ook dunner en zwakker. 

Vrouw met lang donker haar

Voor onze huid betekent dit dat we onze jeugdige uitstraling beginnen te verliezen en de kenmerkende tekenen van veroudering opmerken:
 
- Droge huid
- Papierachtige huid
- Verlies van elasticiteit 
- Verslapte huid 
- Fijne lijntjes en rimpels


Collageen tegen rimpels

Naarmate ons lichaam ouder wordt en produceren we minder collageen, onze huid wordt dunner, droger en minder elastisch. Dit leidt tot de vorming van rimpels en fijne lijntjes op het huidoppervlak. Bij NIVEA zijn we grote voorstanders van het omarmen van de schoonheid van de rijpere huid, inclusief rimpels, maar we begrijpen ook dat het belangrijk is om ons goed en zelfverzekerd te voelen in onze huid. Dus als je rimpels wilt verminderen, is het stimuleren van je collageenniveau één manier om dat te doen.
 Vrouw met een Nivea gezichtscrème

Hoe collageen in het gezicht herstellen

Het goede nieuws is dat er een paar manieren zijn om de productie van collageen in onze huid te stimuleren wanneer die vertraagt - zelfs voor de rijpere huid.
 
Een goed begin is het opnemen van collageen in je verzorgingsroutine. Als het gaat om collageencrèmes, investeer dan in producten die collageenaminozuren bevatten die klein genoeg zijn om daadwerkelijk in de huid te dringen en er niet alleen bovenop te zitten.
 
Onze NIVEA Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol Anti-Age Dagcrème. SPF30 heeft een innovatieve formule met zorgvuldig geselecteerde Pure Bakuchiol die het collageen aanzienlijk versterkt en de gezichtscontouren opnieuw definieert. Macro & Micro Hyaluronzuur hydrateert intensief en maakt het huidoppervlak glad terwijl het doordringt tot diepere lagen, voor een langdurig, rimpelverminderend en "verstevigend effect ".

Probeer 's avonds onze NIVEA Cellular Expert Lift Anti-Age Nachtcrème. Samen met Pure Bakuchiol en Macro & Micro Hyaluronzuur heeft het ook een krachtige balsemformule voor de avond die collageen stimuleert en de huid versterkt terwijl je slaapt. 
 
Beide crèmes zijn geschikt voor alle huidtypes, ook als je aan de gevoelige kant bent.

Het kiezen van de juiste verzorgingsproducten is niet de enige manier om het collageengehalte te verhogen. Hier zijn enkele eenvoudige tips en trucs die je in je dagelijkse leven kunt toepassen om een collageenboost te krijgen:

1. Gezichtsmassage

Door de huid van je gezicht te masseren kun je de collageenproductie stimuleren en het spiergeheugen versterken. Als de spieren in je gezicht strakker zijn, zullen ze beter in staat zijn de huid strak te houden, en zal er meer bloed rond de huid circuleren, wat helpt om een stralende teint te krijgen.

2. Blijf gehydrateerd

Veel water drinken is altijd een goed idee om gifstoffen weg te spoelen en je teint helder te houden. De huid gehydrateerd houden helpt ook om een huidbarrière te vormen voor waterverlies. Collageen kan zich binden aan water en kan de huid op natuurlijke wijze conditioneren om het vochtgehalte op peil te houden.

3. Eet goed

Het eten van de juiste voedingsstoffen voedt niet alleen ons lichaam, maar helpt het ook om meer collageen aan te maken. Eiwitrijk voedsel, zoals bottenbouillon, zalm, varkensvlees, kip en eierdooiers zijn een goede keuze. Kijk ook naar manieren om je inname van vitamine c te verhogen. Zonder vitamine c kan het lichaam geen collageen vormen, opslaan of synthetiseren en het is verantwoordelijk voor het bij elkaar houden van cellen tijdens de aanmaak van collageen. Voedingsmiddelen als broccoli, spruitjes, aardbeien en ananas bevatten allemaal veel vitamine c.

4. Verbeter uw levensstijl

Kijk uit voor zaken die de aanmaak van collageen remmen en huidveroudering versnellen. Roken is een belangrijke factor, omdat het de bloedtoevoer naar je gezicht beperkt, waardoor de huid er soepel en gezond blijft uitzien. Schade door de zon is een andere factor die je moet vermijden. UVA-stralen dringen diep door in de lederhuid en kunnen de collageenvezels beschadigen. Een teveel aan suiker en alcohol kan ook het collageengehalte aantasten en moet worden vermeden.


Collageen en hyaluronzuur

Over hyaluronzuur wordt vaak gesproken naast collageen, maar wat is het verband tussen beide? Hyaluronzuur is eigenlijk geen zuur, maar net als collageen wordt het van nature in het lichaam aangemaakt en vaak gereproduceerd in huidverzorgingsproducten. Hyaluronzuur is een bevochtigingsmiddel, wat betekent dat het vocht vasthoudt en een belangrijke rol speelt bij de hydratatie van de huid. Het is een vergelijkbaar verhaal met collageen, want naarmate we ouder worden produceren we minder hyaluronzuur, waardoor onze huid strak aanvoelt, de teint er droog en dof uitziet en lijntjes zichtbaar worden. 
 
Hyaluronzuur helpt water te binden aan collageen en houdt het vast in de huid, waardoor die er voller, dikker en gehydrateerder uitziet. Omdat de rijpere huid droog kan zijn, is het nog belangrijker om te zoeken naar huidverzorgingsproducten met zowel collageen als hyaluronzuur die de huid diep hydrateren en tegelijkertijd de tekenen van veroudering tegengaan.
 
Als jij dat bent, kijk dan eens naar onze NIVEA huidverzorgingsproducten. Deze bestaat uit dagcrèmes, nachtcrèmes, oogcrèmes, serums en gezichtsmaskers. Ze bevatten collageen en hyaluronzuur en bieden deskundige anti-age verzorging voor de rijpere huid.

Vrouw die lacht

Hoe gebruik je collageen voor de huid

Uw huidverzorgingsroutine aanpassen is een gemakkelijke manier om de collageenproductie in de huid te stimuleren. Het is belangrijk om een nieuw huidverzorgingsritueel langzaam in te voeren. Begin met één gericht product, volg de instructies van het product en bouw van daaruit verder op. Onze eenvoudige huidverzorgingstips en -adviezen zijn er altijd om te helpen. Vergeet niet om met een dermatoloog of medisch deskundige te overleggen als u nieuwe producten gaat proberen - vooral als u een gevoelige huid hebt of collageen bijwerkingen ervaart.