UV-index berekenen

DE UV-INDEX VAN
VANDAAG IN JOUW OMGEVING

Wil je weten wat de UV-index vandaag is? Bekijk dagelijks de UV-index in jouw omgeving, zodat je jezelf goed kunt beschermen wanneer je naar buiten gaat.

WAT IS DE UV-INDEX?

We geven je graag uitleg over de UV-index. Want wat is de UV-index en wat betekent UV-index nou eigenlijk? De UV-index geeft aan wat de intensiteit of kracht van de zonnestraling is. De intensiteit van de zonnestraling wordt bepaald door de stand van de zon. Wanneer de zon hoger komt te staan, neem de UV-intensiteit dus toe. 

De UV-index wordt dagelijks geüpdatet, zodat je altijd op de hoogte bent van de sterkte van de UV-index van vandaag per uur. De schaal van de UV-index is opgedeeld in 5 niveaus: van laag (1 tot 2) tot enorm hoog (hoger dan 11). Voor elk niveau zijn er verschillende adviezen hoe je jouw huid het beste kunt beschermen tegen de UV-intensiteit van de dag. Hoe hoger het nummer, hoe sterker de stralen zijn. De indeling geldt voor elk huidtype en voor elke plaats op de wereld. Bekijk hier dagelijks jouw regionale UV-index en neem de juiste voorzorgsmaatregelen als je naar buiten gaat.

WAT IS DE UV-INDEX VANDAAG IN:

Wil je weten wat de UV-index vandaag is bij jou in de buurt? Vul je postcode of plaatsnaam in, zodat we de juiste UV-factor kunnen bepalen voor jouw regio. 

JOUW UV INDEX IS [uvIndex]

Dit is een lage UV-index voor [city]

JOUW UV INDEX IS [uvIndex]

Dit is een gemiddelde UV-index voor [city]

JOUW UV INDEX IS [uvIndex]

Dit is een hoge UV-index voor [city]

JOUW UV INDEX IS [uvIndex]

Dit is een zeer hoge UV-index voor [city]

JOUW UV INDEX IS [uvIndex]

Dit is een extreem hoge UV-index voor [city]

Bekijk een andere locatie
UITLEG VAN DE UV-INDEX

HOE LEES JE JOUW LOKALE UV-INDEX?

Weet je niet zo goed hoe je de UV-index moet aflezen? Wij geven je een uitgebreide uitleg over de UV-index, zodat jij precies weet hoe je jouw huid moet verzorgen wanneer je vandaag naar buiten gaat. 
UV-index 0 tot 1

UV-INDEX: 0 – 2

Is de UV-index 0 tot 2, dan is er weinig kans op verbranding. Toch is het verstandig om zonnebrandmiddelen te gebruiken om je huid te beschermen. Houd als stelregel aan dat de SPF van je zonnebrand minstens twee keer zo hoog is als de UV-index. Dit is een algemeen advies, dus merk je dat jouw huid betere bescherming nodig heeft? Verhoog dan de SPF.

UV-index 3 tot 5

UV-INDEX: 3 - 5

Beschermende kleding, zoals een shirt, T-shirt of blouse, is aan te raden bij een medium UV-index van 3 tot 5. Ook een zonnebril en (zonne)hoed beschermen je tegen UV-straling. Gebruik een zonnebrandmiddel met een factor die geschikt is voor jouw huidtype. Houd als stelregel aan dat de SPF minstens twee keer zo hoog is als de UV-factor.

UV-index 6 tot 7

UV-INDEX: 6 - 7

Bij een hoge UV-index van 6 of 7 is het noodzakelijk om je bovenlichaam tegen de zon te beschermen. Draag een zonnebril en bescherm je gevoelige hoofdhuid met een hoed. Een lippenbalsem met SPF is aan te raden. Daarnaast moet je je huid beschermen met een zonnebrand die bij jouw huidtype past. Kies een zonnebrand met een SPF-factor die minstens twee keer zo hoog is als de UV-index. Blijf niet te lang in de zon – zoek ook regelmatig de schaduw op. Zeker tijdens het middaguur!

UV-index 8 tot 10

UV-INDEX: 8 - 10

Is de UV-straling vandaag tussen de 8 en 10? Dan kun je het beste binnenblijven tijdens de heetste uren van de dag, zo tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Zelfs wanneer je in de schaduw zit, doe je er verstandig aan om je huid te bedekken met kleding. Draag lange mouwen en broekspijpen en doe een zonnebril met UV-bescherming op. Een hoed kan de gevoelige huid rondom je hoofd en nek beschermen. Wat betreft zonnebrand kun je het beste gaan voor een variant met een hoge SPF-factor.

UV-index 11 of hoger

UV-INDEX: 11 of hoger

Is de zonkracht vandaag enorm hoog, zoals 11, 12 of zelfs hoger? Blijf dan zeker tijdens de middaguren binnen. Ben je wel buiten, dan doe je er goed aan om zoveel mogelijk in de schaduw te zitten. Lange broekspijpen en mouwen zijn bijna een verplichting, net als een zonnebril met UV-bescherming en een hoofddeksel met nekbescherming. Zelfs wanneer je in de schaduw bent, is het essentieel om je in te smeren met een zonnebrandmiddel met een hoge factor.

ONTDEK MEER OVER UV-STRALING

WAT IS UV-STRALING?

De effecten van UV-licht zijn onzichtbaar en merk je niet meteen op. Kleine hoeveelheden UV-straling zijn goed voor onze gezondheid, doordat ze de aanmaak van vitamine D stimuleren. Maar te veel blootstelling aan de zon kan enorm schadelijk zijn. Ultraviolet licht, UV-A en UV-B worden vaak genoemd op de verpakkingen van zonnebrand en zijn erg schadelijk voor onze huid. Ontdek hieronder waarom.
UV-straling

UV-A en UV-B

UV-B-stralen bevorderen niet alleen de aanmaak van melatonine in onze huid, maar zorgen er ook voor dat je verbrandt. UV-A-stralen spelen juist een hele kleine rol in verbranding, maar kunnen wel zonneallergie en vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Bij NIVEA SUN gebruiken we diverse UV-filters die bescherming bieden tegen alle soorten UV-straling. De NIVEA SUN-producten bevatten beide filters voor optimale bescherming.

UV-filters

Minerale UV-filters reflecteren de UV-straling alsof het kleine spiegeltjes op de huid zijn. Er zijn ook organische UV-filters die de UV-straling juist absorberen. Hierbij worden de UV-stralen omgezet in warmte, waardoor het niet meer schadelijk is. Om de beste bescherming te bieden tegen zowel UV-A als UV-B combineren we diverse UV-filters in onze NIVEA SUN-producten. Zo kun je veiliger genieten in de zon!
LEER MEER OVER DE SCHADELIJKHEID VAN UV-STRALING

WAAROM JE UV-BESCHERMING NODIG HEBT

Zonnebrand

VERBRANDEN DOOR DE ZON

Zonnestralen zijn over het algemeen goed voor je lichaam. Ze bevorderen de aanmaak van het gelukshormoon serotonine, waardoor we ons goed voelen. Maar UV-straling kan ook negatieve effecten hebben op onze huid. Zo dringen UV-B-stralen door in onze opperhuid, waar ze verantwoordelijk zijn voor pijnlijke verbranding. Je goed insmeren is dus ontzettend belangrijk!
ONTDEK MEER BESCHERMINGTIPS VAN NIVEA SUN

VEILIG IN DE ZON

Meer weten over de UV-index van jouw omgeving is een goede eerste stap wanneer je meer wilt leren over zonbescherming. Houd er wel rekening mee dat het advies van de UV-index een algemeen advies is.

FACTOREN DIE UV-STRALING BEÏNVLOEDEN

De intensiteit van UV-straling hangt af van de dag, periode van het jaar en locatie. Sneeuw, water en zand kunnen de blootstelling aan straling verhogen. Let er ook op dat de daadwerkelijke UV-factor hoger kan zijn dan de voorspelling. Goede zonbescherming is dus altijd noodzakelijk. Of je zonnebrand goed werkt, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder je huidtype, of je de zonnebrand goed smeert, of de juiste SPF gebruikt en meer.

VRAGEN ZONBESCHERMING

Heb je specifieke vragen over de beste zonbescherming voor jouw huid, neem dan contact op met je dermatoloog. Ontdek ook onze andere artikelen om meer te leren over zonbescherming, zoals onze blog over de juiste zonbescherming voor verschillende huidtypen. Wil je weten welke zonnebrand je nodig hebt? Lees dan ons artikel over de juiste zonnebrandcrème en kom erachter welke bij jou past.