Blonde en brunette liggen op strand

De juiste zonbescherm-
ing voor alle huidtypen

Hoe reageert jouw huidtype op de zon? De huid is ons grootste orgaan, verantwoordelijk om onze gezondheid te beschermen. De huid beschermt ons lichaam tegen externe factoren. Hoe beter de huidverzorging, hoe beter de lichaamsbescherming.


Zonbescherming is afhankelijk van je huidtype

Zontype

Een zon, veel verschillende huidtypen

Er bestaan zes verschillende huidtypes, waarvan de natuurlijke huidtinten worden bepaald door het melaninegehalte dat ze bevatten. Melanine is het lichaamseigen pigment, wat je beschermt tegen UV-stralen. Doordat de intensiteit van de UV-stralen van de zon stijgt naarmate je dichter bij de evenaar komt, hebben mensen uit deze gebieden doorgaans een donkerdere huid. Tegenwoordig zien we allerlei soorten huidtypen om ons heen. Dit komt door de genetische mix van diverse generaties en de verdeling in de wereld. Wanneer het gaat om beschermingsfactoradvies: weet dat behalve je huidtype, ook het land waar je naartoe gaat een grote rol speelt. Als je twijfelt, kun je daarom beter een hogere SPF gebruiken.  Lees hier meer over beschermingsfactoren.

Welk huidtype heb ik? De zes huidtypes

Doe hier de huidtypetest.

Huidtype 1: Keltisch type

 • Erg lichte huid, blond of rood haar en blauwe ogen.
 • Mensen met het Keltische huidtype worden zelden bruin maar krijgen wel sproeten – en ze verbranden snel. 
 • Zij zouden altijd een zonnebrandcrème moeten gebruiken met een SPF van 30 - 50+.
Keltisch type
Noordelijk type

Huidtype 2: Noordelijk type

 • Lichte huid maar blond, bruin of donkerbruin haar.
 • Mensen met huidtype 2 verbranden doorgaans snel en worden over het algemeen zeer langzaam bruin.
 • Je zou een crème moeten gebruiken met een SPF van 25 - 30, maar als je langer in de zon wilt blijven, moet je factor 50+ gebruiken.

Huidtype 3: Gemengd type

 • Een gemiddeld donkere huidskleur, donkerblond tot bruin haar.
 • Heb je een gemengd huidtype? Dan verbrand je soms, maar over het algemeen wordt je langzaam en geleidelijk lichtbruin. 
 • Je zou een crème met een SPF van 15 - 30 moeten gebruiken. Maar als je langer in de zon wilt blijven, moet je factor 50+ gebruiken.
Gemengd type
Zuidelijk type

Huidtype 4: Zuidelijk type

 • Zelfs wanneer je niet gebruind bent, heb je een getinte of olijfkleurige huidskleur, bruin of zwart haar, bruine ogen en bereik je snel een gemiddelde bruine teint.
 • Je zou een crème met een SPF van 10 - 15 moeten gebruiken. 
 • Als je langer in de zon wilt blijven kan je factor 30 gebruiken.

Huidtype 5: Donker type

 • Van nature donkere tot lichtbruine huid, afkomstig uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië. Je verbrandt zelden. 
 • Je zou een crème met een SPF van minstens 6 - 10 moeten gebruiken. 
 • Als je langer in de zon wilt blijven kan je factor 30 gebruiken.
Donker type
Zwart type

Huidtype 6: Zwart type

 • Ook van nature een donkerbruine tot zwarte huid
 • Afkomstig uit Centraal-Afrika, India en Australië. Je verbrandt zo goed als nooit. 
 • Je zou een crème met een SPF van minstens 6 - 10 moeten gebruiken. Als je langer in de zon wilt blijven kan je factor 30 gebruiken.

Huid die speciale bescherming nodig heeft

Baby's

Baby's en peuters tot 3 jaar hebben een bijzonder gevoelige huid, omdat het beschermingssysteem van hun huid nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom mogen baby's en peuters niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Op zonnige dagen zouden ze volledig gekleed naar buiten moeten gaan, een zonnehoed moeten dragen en bij voorkeur in de schaduw blijven.  Lees hier meer over zonnebescherming voor baby's.
Zonnebescherming voor baby

Speciale zonnebescherming voor baby's

Baby's hebben behoefte aan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor zoals de Zonnemelk Zeer Hoge Bescherming SPF50+. Smeer ze altijd royaal in met zonnebrandcrème vooraleer ze bloot te stellen aan de en herhaal de behandeling regelmatig.

Kinderen

De huid van iets oudere kinderen blijft erg gevoelig, daar de beschermingsfunctie en het herstelmechanisme nog niet volledig zijn ontwikkeld. Omdat kinderen van alle leeftijden graag in het water spelen, is het erg belangrijk om hun huid in te smeren met een waterproof zonnebrandcrème. Als uw kind dol is op zwemmen, adviseren we Kids Protect & Hydrate Roll-on SPF 50+. Deze Roll-on is waterproof voor een opmerkelijk lange periode.
De tere kinderhuid

Zonbescherming voor de tere kinderhuid

Zomer, zon, zee: voor zorgeloos plezier bij het water gebruik je speciale zonbeschermingsproducten voor kinderen, zoals NIVEA Kids Protect & Sensitive Zonnespray die geurloos is, geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen bevat en hoge UVA-bescherming biedt.