vrouw met milia

Gerstekorrel verwijderen?

Alles wat je moet weten over gerstekorrels & gerstekorrel-behandeling

Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels (of milia/milium) zijn kleine witte bultjes in de buurt van het oppervlak van je huid. Ze komen heel vaak voor bij baby's (ze worden soms melkvlekken of oliezaden genoemd) maar iedereen kan ze op elk moment van het leven krijgen. Je kunt ze overal op het lichaam vinden, maar ze clusteren vaak rond de ogen, neus, wangen en voorhoofd.

Laten we eens nader bekijken wat gerstekorrels op het gezicht veroorzaakt, hoe een gerstekorrel verwijderen en waarom we deze kleine witte bultjes krijgen.


Wat is een gerstekorrel op het gezicht?

Gerstekorrels zijn een beetje een mysterie - er is eigenlijk niet veel bekend over deze kleine melkwitte vlekken. Maar een gerstekoorel gaat vanzelf weg, dat weten we wel! Mensen zien ze vaak in het gezicht waar ze zich in clusters kunnen vormen, maar het is niet ongebruikelijk om een gerstekorrel rond uw oog te vinden, op uw ooglid of op de nek en handen. Je kan met name gerstekorrels op of rond donkere kringen of op donkere plekken op de wangen opmerken.
 
vrouw die milia behandelt

Deze kleine cysten zijn gevuld met keratine - het eiwit dat wordt aangetroffen in huid, haar en nagels - wanneer, in plaats van te worden geëlimineerd, deze clusters van dode huid zich oprollen om een bal onder het huidoppervlak te vormen en deze kleine bultjes te vormen. En ze zijn echt heel klein, meestal niet groter dan 1-2 millimeter in diameter.

Hoewel we nog niet alles weten over de oorzaak van deze witte bultjes, zijn er verzwarende factoren. Een gerstekorrel wordt soms in verband gebracht met blootstelling aan de zon of herhaald gebruik van steroïde crèmes, maar het is ook genetisch bepaald, wat betekent dat sommige mensen er meer vatbaar voor zijn dan anderen. Maar ze kunnen alle huidtypes aantasten - droog, gecombineerd, gevoelig of vettig - en alle leeftijden, van babyhuid tot rijpere huid.

Deze kleine witte puistjes zijn goedaardig en oppervlakkig, maar als je er last van hebt, wil je ze misschien verwijderen. Ontdek de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om hun uiterlijk te beperken en hoe je ze indien nodig kan verwijderen.


Wat is het verschil tussen een whitehead en een gerstekorrel-vlek?

Gerstekorrels en whiteheads (of gesloten comedonen) zijn microcysten. Ze worden veroorzaakt door een ophoping van materiaal onder een dunne huidlaag, waardoor verheven kleurloze puistjes ontstaan.

De samenstelling van milia en whiteheads verschilt echter. Een gesloten comedon wordt veroorzaakt door een ophoping van talg, de olie in de huid, soms vergezeld van bacteriën. Het kan geïnfecteerd raken en veranderen in een rood puistje.


Hoe verschijnen gerstekorrels?

De oorzaak van miliumkorrels is nog steeds onduidelijk. Hun uiterlijk wordt veroorzaakt door de obstructie van de haarzakjes onder de poriën van de huid. De blokkade kan het gevolg zijn van een slechte eliminatie van dode cellen of agressieve externe factoren die de huid strippen.

Miliumkorrels kunnen ook genetisch zijn. Maar hoe dan ook, milium wordt waarschijnlijk verergerd door factoren die de huid destabiliseren en de celvernieuwing verstoren.

Hier zijn enkele verzwarende factoren die de schijn ervan waarschijnlijker kunnen maken:

- blootstelling aan UV
- tabak en alcohol
- overmatig gebruik van hygiëneproducten
- occlusieve, agressieve of ongeschikte cosmetische producten
- herhaalde schurende hygiënebewegingen
- laesie: wond, brandwond, chirurgisch of esthetische interventie
- Bepaalde huidaandoeningen zoals dermatosen.

vrouw die haar gezicht reinigt

blonde vrouw lacht


Kunnen we het verschijnen van gerstekorrels voorkomen?

Het is niet mogelijk om het verschijnen van gerstekorrels volledig te voorkomen. Maar een paar voorzorgsmaatregelen en een goede huidverzorgingsroutine kunnen het verschijnen helpen beperken.

Preventieve maatregelen kunnen ook het algehele uiterlijk van de huid ten goede komen en kunnen het verschijnen van mee-eters vertragen, de uitstraling van de teint versterken en vroegtijdige huidveroudering helpen voorkomen.

- Kies niet-comedogene cosmetica, waarvan de formule de poriën van de huid niet verstopt.

- Kies voor zachte reinigingsproducten die jouw huidtype respecteren.

- Overlaad de huid niet met formules die te rijk zijn of producten die te veel dekken. Tenzij jouw huidtype dit vereist, kies je voor alles-in-één, niet-vette formules.

- Gebruik een foundation die bij jouw huidtype past en niet te zwaar is.

- Gebruik een eenvoudige maar regelmatige huidverzorgingsroutine om de verwijdering van dode cellen te bevorderen: reinig jouw gezicht elke avond en 's ochtends voorzichtig. Een keer per week exfoliëren om de verwijdering van dode huidcellen te stimuleren.

- Vermijd het gebruik van schurende en strippende acties of producten. Kies voor zachte scrubs en beperk hun frequentie. Vermijd schillen en lasers totdat het milium verdwijnt. Droog de huid door te deppen in plaats van te wrijven.

- Hydrateer en voed je huid om celvernieuwing te vergemakkelijken. Breng 's ochtends en 's avonds een vochtinbrengende crème aan op het gezicht. Kies een voedende formule voor de droge huid of iets verzachtends voor de gevoelige huid.

- Zorg voor specifieke verzorging voor de oogcontour. Om dit kwetsbare gebied te ondersteunen, kies je voor een geschikte behandeling die niet te rijk is.

- Bescherm uzelf tegen UV-stralen. Vermijd zonnebanken, draag een hoed in de zon, beperk de blootstellingstijd en draag altijd zonnebrandcrème, ook in de winter.

- Leefstijlfactoren spelen een rol: voldoende slapen, stress beperken, regelm


vrouw met milia op haar gezicht

Gestekorrels verwijderen

Het is in theorie niet nodig om de gerstekorrels te verwijderen. Ze verdwijnen op natuurlijke wijze, zonder tussenkomst, in een paar weken... of een paar maanden.

Voor degenen die last hebben van gerstekorrels op donkere kringen, of wanneer er een cluster van gerstekorrels op het gezicht is, is  het mogelijk om contact op te nemen met een dermatoloog om ze te verwijderen.

Afhankelijk van de omvang van de gerstekorrels, kan een huidverzorgingsexpert professionele exfoliërende behandelingen aanbevelen of de huid reinigen: er wordt een kleine incisie gemaakt met een specifieke naald, voordat de korrel wordt verwijderd van milia.

Kan je zelf een gerstekorrel verwijderen?

Neen! Je kunt ze helpen verdwijnen door zachte scrubs te gebruiken, maar pas op dat je de huid niet stript door ze te vaak te gebruiken (een of twee keer per week is meestal voldoende) of te heftig te schrobben.

Ontdek onze NIVEA Egaliserende Rijst Scrub, gemaakt voor de normale huid, om dode huidcellen te exfoliëren, terwijl de natuurlijke balans van de huid behouden blijft.

Het wordt sterk afgeraden om te proberen gerstekorrels thuis te extraheren, zonder professionele tussenkomst.Het plukken en uitknijpen van een gerstekorrel is zelden succesvol en de beschadigde huid kan geïnfecteerd, die dan littekens kunnen achterlaten.Het is beter om geduld te hebben of een dermatoloog te raadplegen om een geschikte behandeling te kiezen.

vrouw die lacht

vrouw exfoliëren

Gerstekorrel behandeling

Kies voor huidvriendelijke, zachte reinigers. Ontdek ons assortiment NIVEA-reinigers, voor een betrouwbare en effectieve gezichtsreiniging - met zachte formules om je huid te verzorgen en gehydrateerd te houden.

Afschilfering is ook belangrijk, maar scrub niet te hard met de door jou gekozen product en beperk het gebruik tot één of twee keer per week.Door de huid gehydrateerd te houden, helpt dit ook om de natuurlijke pH-balans te behouden en geeft het een betere kans om in topconditie te blijven.