Hoe krijg je ouderdomsvlekken weg?

Leer alles over ouderdomsvlekken, wat ze zijn, wat het veroorzaakt, en hoe krijg je ouderdomsvlekken weg?

Hoe krijg je ouderdomsvlekken weg?

Ouderdomsvlekken op je handen? Ouderdomsvlekken in het gezicht? Geen zorgen: deze zogenoemde ouderdomsvlekken zijn een volkomen natuurlijke en ongevaarlijke reactie van de huid. Toch zijn er veel mensen die hun ouderdomsvlekken op handen of in het gezicht willen laten verwijderen. Dus wat zijn ouderdomsvlekken? We laten jullie zien wat helpt en geven advies over hoe je ouderdomsvlekken weg krijgt.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

vrouw gezichtscrème

Of het nu op het gezicht is of op de handen, ouderdomsvlekken verschijnen meestal bij mensen vanaf 40 jaar en zijn een natuurlijk teken van veroudering. Onze huid heeft door de jaren heen immers ook veel voor ons doorstaan. Mensen met allerlei huidtypes kunnen ouderdomsvlekken krijgen, maar ze komen vaker voor bij volwassenen met een lichte huid.

Ouderdomsvlekken zijn lichtbruine tot zwarte verkleuringen van de huid. Omdat ze in de loop der jaren in aantal en intensiteit toenemen, worden ze ''ouderdomsvlekken'' genoemd.

Maar het zijn eigenlijk pigmentvlekken die ontstaan bij huidveroudering en door jarenlange blootstelling aan de zon. Op het gezicht kunnen veel verschillende huidvlekken verschijnen, dus hoe weet je welke ouderdomsvlekken zijn? Ouderdomsvlekken herken je aan de huid die verkleurt, maar niet omhoog gaat (zoals bijvoorbeeld bij levervlekken).

Sproeten worden ook gemakkelijk verward met ouderdomsvlekken in het gezicht omdat deze ook niet omhoog gaan. Ouderdomsvlekken in het gezicht zijn echter vaak uitgebreider dan sproeten. Ook is het zo dat sproeten er vaak al zijn sinds de kindertijd, aangezien sproeten genetisch bepaalde pigmentvlekken in de opperhuid zijn.

Lees verder om te ontdekken wat de oorzaak is van ouderdomsvlekken. En hoe krijg je ouderdomsvlekken weg? 


Wat veroorzaakt ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken worden voornamelijk veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon. Daarnaast kunnen hormonale factoren en genetische aanleg ook oorzaken zijn van ouderdomsvlekken. Om te begrijpen hoe huidverkleuring ontstaat, wordt er onderscheid gemaakt tussen lentigines seniles (ouderdomsvlekken) en lentigines solaris (zonvlekken). 

 

 

Dit zijn de verschillen: 


Lentigines seniles: Na verloop van tijd wordt het gelige pigment lipofuscine (ook wel ouderdomspigment genoemd) afgezet op de epidermis. Daar verkleuren ze op sommige plaatsen en zo ontstaan ouderdomsvlekken. Dit proces maakt deel uit van de natuurlijke veroudering van de huid, maar UV-stralen en oxidatieve stress kunnen het proces versnellen. 

Lentigines solaris: Bij blootstelling aan zonlicht produceert de huid het pigment melanine om zichzelf te beschermen. Jarenlange blootstelling aan de zon kan op den duur leiden tot een overactieve melanineproductie, waardoor het pigment ophoopt en zich als een ouderdomsvlek manifesteert.

vrouw zonnebaden


Zijn ouderdomsvlekken gevaarlijk?

 

 

Ouderdomsvlekken zijn meestal niet gevaarlijk. Ze zijn een natuurlijk teken van veroudering van de huid. Er bestaat echter een risico dat ouderdomsvlekken worden verward met melanoom. Laat bij twijfel de huidverkleuring onderzoeken door een dermatoloog.

Ouderdomsvlekken op de handen en ouderdomsvlekken in het gezicht

 

De ontwikkeling van ouderdomsvlekken staan nauw in verband met blootstelling aan de zon die je in de loop van de tijd "verzameld". Ouderdomsvlekken verschijnen hierdoor voornamelijk op aan zon blootgestelde delen van de huid. Logischerwijs vormen ouderdomsvlekken zich voornamelijk op het gezicht en de handen. Maar ook andere gebieden kunnen worden aangetast: de vlekken verschijnen vaak aan de bovenzijde van de onderarmen of in het decolleté.


Ouderdomsvlekken in gezicht - Wat zijn het?

jonge vrouw die lacht

 

 

Ouderdomsvlekken in het gezicht, wat zijn het? Ouderdomsvlekken in het gezicht komen heel vaak voor, omdat het een gebied is dat vaak wordt blootgesteld aan de zon, een primaire oorzaak van ouderdomsvlekken.

 
Ouderdomsvlekken in het gezicht verschijnen wanneer melanine (dat verantwoordelijk is voor huidpigment) in hoge concentraties wordt geproduceerd - bekend als hyperpigmentatie. Daarom komen ouderdomsvlekken vaker voor op de blootgestelde delen van de huid.


Ouderdomsvlekken in het gezicht of op de handen variëren in grootte en groeien vaak in de loop van de tijd. 

 

Ze beginnen meestal groter dan sproeten, waarmee ze soms worden verward, maar ouderdomsvlekken in het gezicht zullen niet vervagen zonder dat ze worden behandeld.


Ouderdomsvlekken in gezicht - Hoe krijg je het weg?

Ouderdomsvlekken in het gezicht, wat er mee? De beste manier om ouderdomsvlekken in het gezicht te behandelen, is door de huid zo min mogelijk bloot te stellen aan UV-licht, wat betekent dat je dagelijks SPF moet aanbrengen, zelfs op koele, bewolkte dagen. Als je je zorgen maakt over ouderdomsvlekken in het gezicht, is het belangrijk om deze door een specialist te laten controleren om eventuele andere aandoeningen uit te sluiten.  


Als je last hebt van ouderdomsvlekken, zijn er procedures beschikbaar die ouderdomsvlekken in het gezicht kunnen behandelen - inclusief laser- of cryotherapie. Het is belangrijk om specialistische hulp te zoeken voordat je aan een invasieve (en vaak dure) behandeling begint. 

 

Probeer vast te houden aan een normale huidroutine, voordat je aan een invasieve en dure behandeling begint. Het toepassen van een routine die ingredienten bevat om ouderdomsvlekken in het gezicht aan te pakken, kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van het uiterlijk van de ouderdomsvlekken in het gezicht en het egaliseren van je huidskleur. 

In de ochtend: Nieuw Cellular LUMINOUS630 Anti-Spot is onze baanbrekende behandeling tegen donkere vlekken die, bij regelmatig gebruik, met je huid samenwerkt om ouderdomsvlekken in het gezicht binnen vier weken te verminderen. Breng eerst ons serum aan op een schone huid en masseer daarna de SPF in die bestaande ouderdomsvlekken in het gezicht beschermt tegen donkerder worden en voorkomt dat ze opnieuw ontstaan. 

In de avond: Nadat je Cellular LUMINOUS630 Serum op de schone huid hebt aangebracht, masseer je de regenererende en revitaliserende nachtcrème in tegen de ouderdomsvlekken in het gezicht.

 

ouderdomsvlekken verwijderen


Ouderdomsvlekken handen - Wat is het?

ouderdomsvlekken verwijderen

 

 

Je handen zijn net zo kwetsbaar voor de zon en andere elementen als je gezicht - en vaak zijn we niet zo vriendelijk voor ze. Onze handen worden vaak over het hoofd gezien wanneer we ons insmeren met zonnebrandcrème, waardoor ze extra blootgesteld zijn aan ouderdomsvlekken. 

 

Ouderdomsvlekken op handen komen meestal voor op de rug van de handen en kunnen, net als ouderdomsvlekken in het gezicht, uitgroeien en in elkaar overgaan.

 

Ouderdomsvlekken op handen kunnen er vlak en bruinachtig uitzien. Soms kunnen ouderdomsvlekken op de handen verschijnen als verheven gezwellen die bekend staan als seborrheïsche keratose.Maar hoe krijg je de ouderdomsvlekken weg?


Ouderdomsvlekken handen - Hoe krijg je het?

 

 

 

 

Smeer de rug van je handen net zo vaak in met zonnebrandcrème als je gezicht om ouderdomsvlekken op de handen te minimaliseren.

Maak er een gewoonte van om een handcrème op te smeren die ouderdomsvlekken op de handen aanpakt. Gebruik een voedende lotion die rimpels zichtbaar vermindert, UV veroorzaakte ouderdomsvlekken op de handen helpt te voorkomen en de teint van de huid egaliseert. Gebruik de crème regelmatig, vooral voor het slapen gaan, om er optimaal van te profiteren.

 

ouderdomsvlekken verwijderen


Wat zijn ouderdomsvlekken op de benen

vrouw liggend op een bed

 

 

 

Hoewel ouderdomsvlekken in het gezicht en ouderdomsvlekken op de handen vaak voorkomen, kunnen ouderdomsvlekken ook op andere delen van het lichaam verschijnen, waaronder de benen. Ouderdomsvlekken op de benen zijn een veel voorkomende oorzaak van deze verkleuring en net als ouderdomsvlekken in het gezicht ontstaan deze pigmentaties door blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, zwangerschap of sommige soorten geneesmiddelen.

Hoewel ouderdomsvlekken op de benen, net als ouderdomsvlekken in het gezicht of op de handen, geen medische oorzaak hebben, kunnen deze bruine vlekken soms een vroeg symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals chronische veneuze insufficiëntie. Als je je zorgen maakt over het plotseling verschijnen van bruine vlekken, vraag dan medisch advies.

 


Hoe krijg je ouderdomsvlekken weg en hoe voorkom je ze?

Heb je je eerste ouderdomsvlekken ontdekt? Als je wilt, kunnen ze met de juiste verzorging worden behandeld. Hier lees je hoe je van ouderdomsvlekken afkomt met een paar tips en trucs.


Advies over hoe je ouderdomsvlekken kunt voorkomen en hoe je ouderdomsvlekken weg krijgt:


Om ouderdomsvlekken weg te krijgen, heb je de volgende opties over hoe je van ouderdomsvlekken af kunt komen:
ouderdomsvlekken verwijderen

Gebruik crème voor ouderdomsvlekken

Crème voor ouderdomsvlekken kan helpen om de zichtbaarheid van ouderdomsvlekken te verminderen en de vorming van nieuwe vlekken te voorkomen. Recepten met celbeschermende actieve ingrediënten zoals vitamine C of vitamine E zijn ideaal - en zullen ook helpen om te beschermen tegen ouderdomsvlekken in het gezicht.
 
Tip: Om een duidelijk effect te bereiken, moet je dagelijks een crème tegen ouderdomsvlekken gebruiken, gedurende een langere periode.

ouderdomsvlekken verwijderen

Gebruik een serum tegen ouderdomsvlekken

Serums zijn intensiever geformuleerd dan dag- en nachtcrèmes. Daarom zijn ze perfect om in te spelen op de individuele behoeften van de huid en vormen ze een geweldige aanvulling op jouw huidverzorgingsroutine, vooral als je ouderdomsvlekken weg wilt krijgen. Speciale serums tegen ouderdomsvlekken kunnen helpen om donkere verkleuringen lichter te maken en zo je teint op een gerichte manier te verfijnen. 
 
Tip: dep het serum zachtjes in de huid.

ouderdomsvlekken verwijderen

Gebruik een chemische peeling

Fruitzuurpeelings zorgen ervoor dat de bovenste laag van de huid afbladdert en zich vervolgens opnieuw vormt. Oppervlakkige ouderdomsvlekken kunnen na meerdere behandelingen vervagen. Als je echter diepere ouderdomsvlekken wilt verwijderen, moet de chemische peeling geconcentreerder zijn. Hoe dan ook, de toepassing moet altijd worden uitgevoerd door een dermatoloog om het risico op huidletsels te vermijden. 
 
Belangrijk: na een zuurpeeling is de huid geïrriteerd en gevoeliger voor licht dan ervoor.

ouderdomsvlekken verwijderen

Microdermabrasie laten uitvoeren

Bij deze behandeling worden de bovenste lagen van de huid gecontroleerd en mechanisch verwijderd. Dit gebeurt met fijne kristallen die met hoge snelheid op de huid worden gestraald en vervolgens weer worden afgezogen. Het resultaat: Diepe ouderdomsvlekken worden verwijderd en de huid regenereert.
 
Belangrijk: Microdermabrasie wordt uitgevoerd door schoonheidsspecialisten en dermatologen. Het is het beste om eerst precies uit te zoeken of een behandeling geschikt is voor jouw huidtype.

ouderdomsvlekken verwijderen

Ouderdomsvlekken laten laseren

Ouderdomsvlekken kunnen ook worden verwijderd met laser. De methode waarbij lichtenergie overtollige pigmenten vernietigt, wordt als bijzonder effectief beschouwd. Zwelling en branderigheid na de behandeling zijn echter niet ongewoon. Bovendien mag er gedurende een paar weken geen UV-straling op de aangetaste huidzone terechtkomen.

ouderdomsvlekken verwijderen

Probeer huismiddeltjes

Citroenen worden beschouwd als een natuurlijk huismiddeltje tegen ouderdomsvlekken. De essentiële oliën in de schillen en de vitamine C die in de vrucht zit, helpen de melanineproductie te remmen en donkere pigmenten in de huid af te breken. Als je het effect wilt uitproberen, dep dan wat citroenolie of -sap op de aangetaste ouderdomsvlekken in het gezicht en laat het inwerken. Andere huismiddeltjes tegen ouderdomsvlekken zijn appelciderazijn of aardappelsap. Wanneer deze middelen op de huid worden gedept, kunnen ze ook een lichtmakend effect hebben. 
 
Belangrijk: deze huismiddeltjes vervangen niet de dagelijkse schoonheidsroutine.

ouderdomsvlekken verwijderen

Concealer

Als je ouderdomsvlekken wilt verdoezelen, kun je ze verminderen of bedekken met concealer, een foundation of een getinte dagcrème. 
 
Tip: Hoe donkerder de ouderdomsvlekken, hoe dekkender de make-up moet zijn. Bovendien voorkomen producten met verzorgende bestanddelen en een geïntegreerde zonbeschermingsfactor het ontstaan van nieuwe ouderdomsvlekken in het gezicht of op de handen.

Niet vergeten: bescherming tegen de zon

De meest betrouwbare remedie om van ouderdomsvlekken af te komen en ze in de eerste plaats te voorkomen, is zonnebrandcrème. Want met een voldoende hoge UV-bescherming komen donkere huidverkleuringen minder vaak voor.


Ouderdomsvlekken voorkomen: beschermen tegen de zon

Ouderdomsvlekken in het gezicht en elders zijn een zeer aangenaam teken van een rijpere huid. Verschillende factoren kunnen er echter voor zorgen dat de huid zeer snel en ernstig veroudert. Om dit te voorkomen is er vooral één manier om jouw huid gezond en langzaam te laten verouderen, in de geest van slow aging: zonbescherming. Hier volgen enkele tips om niet alleen ouderdomsvlekken weg te krijgen, maar ook om het ontstaan ervan te vertragen.
ouderdomsvlekken verwijderen

Lotion aanbrengen: wie zijn huid consequent beschermt tegen de zonnestralen, en met de juiste zonbeschermingsfactor, zal het ontstaan van ouderdomsvlekken voorkomen - of in ieder geval vertragen. Zonnecrèmes zijn een must, vooral in zonnige maanden. Dit geldt met name voor de delen van de huid die niet door kleding worden beschermd: zoals het gezicht, het decolleté, de onderarmen en de handen. 
Tip: Vermijd in de zomer de middag, wanneer de zon het hevigst schijnt. Zoek dan een plekje in de schaduw. Zonnehoeden en parasols zijn ook aan te bevelen als extra bescherming tegen UV-straling.

Vermijd het solarium: Kunstmatige UV-straling in het solarium bevordert ook de vorming van ouderdomsvlekken en huidveroudering in het algemeen. Tussen haakjes: Zelfs een enkel bezoek aan de zonnebank verhoogt het risico op huidkanker.

Vertrouw op antioxidanten: UV-straling creëert vrije radicalen. Deze leiden op hun beurt tot oxidatieve stress, waardoor de huid veroudert en ouderdomsvlekken kunnen ontstaan. Het tegenprogramma: antioxidanten. In huidcrèmes helpen ze de vrije radicalen te neutraliseren in de vorm van vitamine C of coenzyme q10 .

Tip: je kunt de regenererende eigenschappen van je huid ook ondersteunen met een gezonde voeding. Met name voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zorgen voor een gezonde en stralende huid. Eet daarom veel fruit, groenten en peulvruchten.