Vrouw met haren in de wind op het strand

Gezond en bij: waarom we zonlicht nodig hebben

De zon geeft ons lichaam energie en vitamine D Hoewel je voorzichtig om moet gaan met de brandende zon, is volledig vermijden ook niet gezond. Zonlicht zorgt voor een beter humeur en levert belangrijke stoffen zoals vitamine D. Daarbij worden we gewoon vrolijk van de zon.


Alles over zonlicht

De zon maakt ons blij

Hoe de zon ons vrolijk en gezond maakt

De meeste mensen zijn vrolijker wanneer de zon schijnt en daar is een goede reden voor: zonlicht is essentieel voor de aanmaak van vitamine D, wat weer effect heeft op onze gezondheid en daarmee onze geest.

Zonnige tijden voor lichaam en geest

Zonlicht helpt ons bij het reguleren van onze lichaamsfuncties en ons slaappatroon. We worden er opgewekter van, we voelen ons beter en het verbetert onze gezondheid in het algemeen. Bovendien stimuleert zonlicht het metabolisme en heeft het een positief effect op onze bloedcirculatie en ons immuunsysteem. Met al deze voordelen is zonlicht veel meer dan alleen maar aangenaam. Het is een belangrijk bestanddeel van een gezond leven.

Wat zorgt ervoor dat we bruin worden?

Met een egale bruine teint voelen we ons aantrekkelijker en hebben we meer zelfvertrouwen. Maar onze huid wordt niet bruin om in die behoefte te voorzien: bruin worden is het antwoord van onze huid op de schadelijke invloeden van de zon. Een kleurtje heeft daarom praktische voordelen, terwijl het ons ook nog mooi maakt en ons geweldig laat voelen. Maar als we zonnen, zouden we altijd zonnebrandcrème moeten gebruiken, zoals de zonbeschermingsproducten van NIVEA.
Zonlicht

Hoe zonlicht ons een kleurtje geeft

Onze huid kleurt donkerder in zonlicht omdat UV-straling de huid stimuleert om een pigment genaamd melanine aan te maken. De taak van melanine is het beschermen van onze huid tegen schade door uv-straling. Daarnaast beschermt het onze huidcellen.

Een tekort aan vitamine D te wijten aan te weinig zonlicht

Dankzij de hoge intensiteit van de zon wordt er in de zomer voldoende vitamine D aangemaakt, zelfs als we een zonnecrème gebruiken. Een tekort aan vitamine D treedt vaker op in de winter.

Waarom zonlicht ons dagelijks leven een stuk lichter maakt

Onze huid heeft UV-straling nodig om vitamine D aan te maken. Dit prohormoon is om diverse redenen belangrijk voor onze gezondheid: het helpt sommige vormen van kanker te voorkomen, het verouderingsproces van de cellen te vertragen, het immuunsysteem te versterken en de bloeddruk te stabiliseren. Vitamine D helpt ons lichaam ook bij de opname van calcium, wat nodig is voor gezonde botten.

Hoe de zon zorgt voor voldoende vitamine D – en waarom

Vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol in het versterken van ons immuunsysteem. Ons lichaam heeft zonlicht nodig om deze vitamine aan te maken, omdat vitamine D een pro-hormoon is, dat wordt aangemaakt als onze huid in contact komt met de zon. Sommige voedingsmiddelen bevatten weliswaar vitamine D, maar slechts een fractie van de hoeveelheid die we zelf aanmaken.

De zon en ons lichaam werken samen als een team

Vitamine D is ook een zonnehormoon en wordt alleen door het lichaam aangemaakt wanneer we voldoende zonlicht krijgen. Bovendien is vitamine D de enige vitamine die we zelf kunnen aanmaken en die we niet binnen hoeven te krijgen via het eten.
product-stage-bg