vrouw die lacht

Hoe kom je van bruine vlekken af: Oorzaken, Verzorging & Preventie

Zie je bruine vlekken op je huid? Hier is alles wat je moet weten over donkere vlekken op het gezicht en lichaam, inclusief de meest voorkomende oorzaken en een huidverzorgingsroutine die je kunt aannemen om hun verschijning te verminderen.

Donkere vlekken - Overzicht

Donkere vlekken, vaak aangeduid als hyperpigmentatie of bruine vlekken, zijn een veelvoorkomende huidzorg die iedereen kan treffen. Of ze nu veroorzaakt worden door blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen of veroudering, deze vlekken kunnen de natuurlijke uitstraling van de huid verminderen. Om van donkere vlekken af te komen, is het belangrijk om een huidverzorgingsroutine te volgen met ingrediënten die gericht zijn op het verminderen van hun verschijning. Om te voorkomen dat donkere vlekken ontstaan of verergeren, is het raadzaam om zonnebrandcrème te gebruiken, beschermende kleding te dragen en de schaduw op te zoeken tijdens de uren van maximale zonneschijn.

In deze uitgebreide gids onderzoekt NIVEA de oorzaken van donkere vlekken en deelt effectieve manieren om ze te beheren en te voorkomen, met als resultaat een stralende en gelijkmatig getinte teint.


Het begrijpen van bruine vlekjes huid

Wat zijn donkere vlekken?

Donkere vlekken of bruine plekken zijn gebieden op de huid waar pigmentatie ontstaat. Ze verschijnen wanneer melanine - het pigment dat de kleur van je huid bepaalt - overmatig wordt geproduceerd. Dit resulteert in een plekje op de huid dat donkerder is dan de omliggende huid. Donkere vlekken op het gezicht komen bijzonder vaak voor, hoewel donkere vlekken op het lichaam ook veel mensen treffen.

Het begrijpen van licht bruine vlekken op huid

4 veelvoorkomende gebieden voor donkere vlekken?

Donkere vlekken kunnen op verschillende delen van het lichaam verschijnen als gevolg van factoren zoals blootstelling aan de zon, veroudering, hormonale veranderingen en huidtrauma. Hier zijn vier veelvoorkomende gebieden waar donkere vlekken vaak voorkomen:

 1. Gezicht:
  Donkere vlekken op het gezicht zijn zeer gebruikelijk vanwege de hoge blootstelling van het gezicht aan zonlicht en de gevoelige aard van de huid. Donkere vlekken, hormonale veranderingen en post-inflammatoire hyperpigmentatie kunnen allemaal bijdragen aan een oneffen teint en verkleuring van het gezicht.

 2. Handen:
  De handen worden vaak blootgesteld aan omgevingsfactoren zoals UV-stralen en vervuiling. De huid op de handen is dunner, waardoor deze gevoeliger is voor hyperpigmentatie door zonvlekken en ouderdomsvlekken.

 3. Borst:
  De delicate huid van de borst wordt vaak blootgesteld aan de zon, waardoor deze vatbaar is voor donkere vlekken. Kleding met een lage halsuitsnijding en de cumulatieve effecten van blootstelling aan de zon dragen bij aan de ontwikkeling van donkere vlekken op dit gebied.

 4. Rug:
  De huid op de rug kan gevoelig zijn voor wrijving, kleding en omgevingsfactoren, waardoor deze vatbaar is voor huidtrauma en acne. Dit kan leiden tot post-inflammatoire hyperpigmentatie en de vorming van donkere vlekken.

6 donkere vlekken oorzaken

Wat veroorzaakt donkere vlekken op het gezicht en lichaam?

Het kennen van de belangrijkste oorzaken van bruine vlekken op de huid kan helpen om te begrijpen hoe ze in de eerste plaats vermeden kunnen worden. Hoewel sommige oorzaken onvermijdelijk zijn, is het nog steeds belangrijk om te begrijpen waarom je ze hebt ontwikkeld, aangezien dit preventie kan informeren. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van donkere vlekken op de huid:

 
vrouw met een Nivea Luminous630 Antispot Advanced Handcrème
 1. Blootstelling aan de Zon:
  Langdurige blootstelling aan de ultraviolette (UV) stralen van de zon stimuleert de productie van melanine, wat leidt tot de vorming van donkere vlekken. Dit geldt met name voor gebieden die vaak aan zonlicht worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen, de armen en de schouders.

 2. Hormonale Veranderingen:
  Schommelingen in hormonen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van donkere vlekken. Aandoeningen zoals melasma ontstaan vaak door hormonale onbalans, wat leidt tot plekken van hyperpigmentatie en donkere vlekken op het gezicht.

 3. Post-inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH):
  Ontsteking veroorzaakt door acne, insectenbeten of ander huidtrauma kan een overproductie van melanine triggeren. Naarmate de huid geneest, kunnen er vlekken ontstaan, vooral bij mensen met een donkerdere huidskleur.

 4. Genetica:
  Genetische aanleg kan invloed hebben op de gevoeligheid van de huid voor donkere vlekken. Mensen met een familiegeschiedenis van hyperpigmentatie kunnen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van donkere vlekken, ongeacht externe factoren.

 5. Wrijving en Wrijven:
  Gebieden van de huid die constant wrijving ervaren, zoals de binnenkant van de dijen of de oksels, kunnen donkerbruine vlekken ontwikkelen als reactie op herhaalde irritatie.

 6. Veroudering::
  Naarmate we ouder worden, kunnen de natuurlijke processen van de huid minder efficiënt worden, inclusief de verdeling van melanine. Dit kan leiden tot ophoping van pigmentatie in bepaalde gebieden, waardoor donkerbruine tot zwarte vlekken ontstaan.
6 manieren om van donkere vlekken af te komen

Hoe kom je van donkere vlekken af?

Het verwijderen of verminderen van donkere vlekken kan behoorlijk moeilijk zijn, maar er zijn enkele benaderingen die je kunt volgen om te helpen ze te verminderen. Hier zijn enkele effectieve benaderingen om de verschijning van donkere vlekken te minimaliseren. Zorg ervoor dat je in gedachten houdt dat sommige van deze oplossingen ingrijpend kunnen zijn, dus raadpleeg indien nodig een dermatoloog:

 1. Lasertherapie:
  Laserprocedures, zoals intens gepulseerd licht (IPL) of fractionele lasertherapie, hebben de mogelijkheid om zich te richten op melanine in gebieden met hyperpigmentatie, met als resultaat een verminderde verschijning. Meestal worden deze procedures uitgevoerd door dermatologen of ervaren practitioners.

 2. Chemische Peelings:
  Chemische peelings gebruiken een chemische oplossing om de buitenste huidlagen te verwijderen, wat nieuwe huidgroei bevordert en de verschijning van donkere vlekken vermindert.

 3. Cryotherapie
  Bij deze methode wordt vloeibare stikstof gebruikt om de overtollige melanine in donkere vlekken te bevriezen en elimineren, waardoor ze geleidelijk vervagen.

 4. Microdermabrasie: 
  Met microdermabrasie worden de buitenste huidlagen mechanisch verwijderd. Dit wordt bereikt door fijne kristallen met hoge snelheid op het huidoppervlak te blazen, gevolgd door hun snelle verwijdering via zuigkracht. Hierdoor worden diepe verkleuringen verwijderd en regenereert de huid.

 5. Huisremedies: 
  Bepaalde natuurlijke remedies zoals citroensap, Aloë Vera, appelazijn en groene thee-extract kunnen helpen om huidvlekken lichter te maken wanneer ze rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Het is echter belangrijk om deze remedies voorzichtig te gebruiken en een pleistertest uit te voeren om eventuele mogelijke huidirritatie te voorkomen.

 6. Huidverzorgingsroutine: 
  Neem een huidverzorgingsroutine aan die specifiek gericht is op dit probleem door reinigers, serums, moisturizers en een zonnebrandcrème te kiezen die kunnen helpen om donkere vlekken in de loop van de tijd te vervagen en verminderen.

  Raadpleeg voordat je met een behandeling begint een dermatoloog om de meest geschikte aanpak voor jouw huidtype en de ernst van je donkere vlekken te bepalen. Onthoud dat consistente bescherming tegen de zon essentieel is om te voorkomen dat er nieuwe donkere vlekken ontstaan en om de algehele gezondheid van de huid te behouden.
Donkere vlekken in het gezicht behandelen

NIVEA Luminous630 Huidverzorgingsroutine om donkere vlekken te verminderen:

Reinigen: Begin je huidverzorgingsroutine met een gezichtsreiniging om effectief onzuiverheden te verwijderen en je huid voor te bereiden op de volgende stappen. Deze initiële stap zorgt voor een schone, ontvankelijke basis voor de rest van je huidverzorgingsproducten.
 

vrouw die Nivea Luminous630-producten gebruikt
Serum: Breng een serum aan dat je huid kan verhelderen en donkere vlekken kan vervagen. Het NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Face Treatment Serum bevat Luminous630 om bestaande pigmentatie aan te pakken, vlekken lichter te maken en hun grootte te verminderen. Dermatologisch getest en geschikt voor alle huidtypes, het biedt een zachte en goedgekeurde benadering van huidverzorging.

Voor mannen kan het NIVEA MEN Anti-Age 2 in 1 Power Serum helpen om donkere vlekken aan te pakken. Het is geformuleerd met Luminous630 en hyaluronzuur om te hydrateren, rimpels te bestrijden en de grootte van bruine vlekken te verminderen. Het serum biedt een handige oplossing voor mannen die effectieve zorg tegen donkere vlekken zoeken.

Hydrateren: Kies een moisturizer die je huid effectief hydrateert zonder porieverstopping te veroorzaken. Het behouden van de juiste huidhydratatie kan de algehele uitstraling en het gevoel van je huid aanzienlijk verbeteren.

Een dagcrème biedt essentiële vocht en hydratatie gedurende de dag om de natuurlijke barrière van de huid te herstellen. Het fungeert als een schild tegen externe factoren zoals UV-stralen, vervuiling en stressoren, die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van donkere vlekken en andere huidproblemen. De NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Dark Spot Day Cream is een lichte moisturizer die niet alleen diepe hydratatie biedt, maar ook geleidelijk werkt om de zichtbaarheid van donkere vlekken te verminderen.

's Nachts is het gunstig om het huidverjongingsproces te ondersteunen door een nachtcrème te gebruiken. Kies een nachtcrème die is verrijkt met ingrediënten die kunnen helpen om de zichtbaarheid van donkere vlekken te verminderen terwijl je slaapt. De NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Dark Spot Night Cream bevat celactiverend hyaluronzuur, dat helpt bij huidvernieuwing. Deze crème bevat ook Luminous630 om de verschijning van donkere vlekken te verminderen.
 
Zonnebrandcrème: Gedurende de dag is het essentieel om je huid te beschermen tegen de zon en schadelijke UV-stralen door een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken. Blootstelling aan de zon kan je donkere vlekken verder verdonkeren.

De NIVEA SUN UV Face Specialist Dark Spot Control Fluid helpt om zonne-geïnduceerde vlekken te voorkomen en zichtbaar te verminderen door je gevoelige gezichtshuid te beschermen tegen UV-stralen. Het lichte en niet-vette vloeibare formule bevat Luminous630 en is verrijkt met hyaluronzuur en vitamine E voor een verfrissend effect en een zachte huid.

Optionele Wekelijkse Maskerbehandeling: Eens per week kun je ook een verhelderend gezichtsmasker in je routine opnemen voor een extra oppepper van verheldering.

Optionele Wekelijkse Exfoliatie: 1-3 keer per week kun je je huid voorzichtig exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen en de effectiviteit van je huidverzorgingsproducten te verbeteren. Exfoliatie kan helpen om de natuurlijke vernieuwingsprocessen van de huid te versnellen, wat donkere vlekken in de loop van de tijd kan vervagen.

Wees voorzichtig dat je je huid niet te veel exfolieert, omdat dit tot irritatie kan leiden.
Door NIVEA's Luminous huidverzorgingsproducten in je routine op te nemen, kun je je donkere vlekken verbeteren en nieuwe vlekken helpen voorkomen.
drie vrouwen die Nivea Luminous630 Oogbehandeling gebruiken

Hoe helpt Luminous630 bij donkere vlekken?

Luminous630 is NIVEA's baanbrekende gepatenteerde ingrediënt dat kan helpen bij het vervagen en voorkomen van donkere vlekken. De Luminous630-reeks is verrijkt met effectieve ingrediënten zoals hyaluronzuur, dat te vinden is in het geavanceerde behandelings-serum om de huid op te helderen.

NIVEA Luminous630-producten zijn ontwikkeld om donkere vlekken veilig te vervagen en toekomstige pigmentatie te helpen voorkomen door op cellulair niveau te werken om de melanineproductie in balans te brengen en donkere vlekken bij de kernoorzaak aan te pakken.

Hoe voorkom je donkere vlekken op de huid?

Niet alle oorzaken van donkere vlekken op de huid kunnen worden voorkomen - sommige ontstaan natuurlijk door veroudering en andere factoren. Dat gezegd hebbende, kunnen zwarte en bruine vlekken op de huid veroorzaakt door zonneschade worden voorkomen. We hebben enkele tips benadrukt om je te helpen bruine vlekken op de huid als gevolg van zonneschade te voorkomen:

 1. Gebruik Zonnebrandcrème
  Het gebruik van zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de zonneschade die bruine vlekken veroorzaakt. Door een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken, kun je voorkomen dat je huid beschadigd raakt en ervoor zorgen dat deze zo gezond mogelijk blijft om donkere vlekken op de huid te bestrijden.

 2. Bedek Je Huid
  Zwarte of bruine vlekken op het gezicht, de nek en andere veel blootgestelde gebieden kunnen worden voorkomen door ze tegen de zon te bedekken. Zelfs als je zonnebrandcrème gebruikt, zijn deze gebieden nog steeds gevoeliger voor donkere vlekken dan andere. Probeer een petje of een hoed met brede rand om je gezicht en nek te beschermen tegen de zon.

 3. Vermijd de Middagzon 
  De zon bereikt zijn hoogste temperatuur en meest intense punten tijdens de middag en vroege avonden, wat het risico op zonneschade en de mogelijke ontwikkeling van zwarte en bruine vlekken op de huid verhoogt. Om je huid te beschermen, zoek schaduw tijdens deze tijden en kies ervoor om van de zon te genieten tijdens periodes waarin deze minder schadelijk is voor je huid.

  Door deze preventieve maatregelen aan te nemen en zonbescherming tot een prioriteit te maken, kun je het risico op het ontwikkelen van donkere vlekken aanzienlijk verminderen en in de loop van de tijd een gezondere, jeugdig uitziende huid behouden.

Donkere vlekken - Conclusie

Donkere vlekken zijn een veelvoorkomende zorg voor de huid en komen vaak voor op zonbelichte gebieden zoals het gezicht, de handen, de rug en de borst. Ze kunnen echter effectief worden beheerd met een toegewijde huidverzorgingsroutine, waardoor ze verminderd en voorkomen kunnen worden.

Consistentie is cruciaal, evenals het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en te voorkomen dat de donkere vlekken intenser worden.

Hoewel donkere vlekken over het algemeen niet gevaarlijk zijn, wordt sterk aangeraden om elke verkleuring van de huid te laten onderzoeken door een dermatoloog om ernstige huidaandoeningen uit te sluiten.

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt donkere vlekken?

Donkere vlekken kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals UV-blootstelling, hormonale veranderingen, veroudering, genetica, huidletsels en ontsteking.

Kunnen donkere vlekken worden voorkomen?

Ja, het voorkomen van donkere vlekken houdt in dat je consequent beschermd bent tegen de zon. Regelmatig het aanbrengen van breedspectrum zonnebrandcrème, het dragen van beschermende kleding en het zoeken van schaduw tijdens de piekuren van de zon kan helpen om nieuwe donkere vlekken te voorkomen of bestaande vlekken erger te maken.

Zijn er natuurlijke remedies voor donkere vlekken?

Enkele natuurlijke remedies zijn citroensap, Aloë Vera, honing en kurkuma. Hun effectiviteit kan echter variëren, en het wordt aanbevolen om een dermatoloog te raadplegen voordat je deze remedies probeert, omdat ze mogelijk niet zo krachtig zijn als medische ingrepen.

Hoe lang duurt het voordat je resultaten ziet van behandelingen voor donkere vlekken?

Resultaten variëren afhankelijk van de gebruikte behandeling en de ernst van de donkere vlekken.Over het algemeen kan het enkele weken tot maanden duren voordat zichtbare verbeteringen merkbaar zijn.

Zijn donkere vlekken gevaarlijk?

In de meeste gevallen zijn donkere vlekken onschadelijk en puur een cosmetische zorg. Het is echter belangrijk om een dermatoloog te raadplegen om ernstige onderliggende huidaandoeningen uit te sluiten, vooral als een vlek onregelmatig van vorm is, verandert of gepaard gaat met andere symptomen.

Kan ik donkere vlekken bedekken met make-up?

Ja, make-up kan helpen donkere vlekken tijdelijk te verbergen. Het gebruik van huidverzorgingsproducten om de donkere vlekken effectief te behandelen, zal echter langdurigere resultaten opleveren.

Kunnen mensen met een donkerdere huidskleur donkere vlekken ontwikkelen?

Ja, mensen met alle huidtinten kunnen donkere vlekken ontwikkelen. Sterker nog, mensen met een donkerdere huidskleur zijn vaak vatbaarder voor bepaalde soorten donkere vlekken, zoals post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH).