woman learning how to get rid of dark spots

Hoe pigmentvlekken behandelen?

Hoe pigmentvlekken behandelen? Lees onze tips over alles wat je moet weten over pigmentvlekken in het gezicht & op het lichaam.

Pigmentvlekken gezicht - Hoe verwijder je ze?

Donkere vlekken of bruine vlekken zijn pigmentvlekken die zich op de huid vormen. Pigmentvlekken in het gezicht komen bijzonder vaak voor, hoewel ook veel mensen last hebben van pigmentvlekken op het lichaam. Ze ontstaan wanneer melanine - het pigment dat de kleur van de huid bepaalt - overmatig wordt geproduceerd. Hierdoor wordt een stukje huid donkerder dan de huid eromheen.
vrouw die lacht

 

 

 

Pigmentvlekken komen vaak voor op de volgende plaatsen:

- rug van de handen
- gezicht
- rug
- schouders

Hoewel ze niet gevaarlijk zijn, kunnen pigmentvlekken, vooral in het gezicht, ongewenst zijn en sommige mensen die er last van hebben willen weten hoe ze pigmentvlekken behandelen. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om pigmentvlekken te verminderen met gerichte behandelingen en ingrediënten. 
Lees verder om te ontdekken wat pigmentvlekken veroorzaakt, hoe je van pigmentvlekken in het gezicht afkomt en hoe je van pigmentvlekken op het lichaam afkomt.


Wat zijn de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken?

Als je de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken op de huid kent, kun je beter begrijpen hoe je ze kunt voorkomen. Hoewel sommige oorzaken onvermijdelijk zijn, is het toch belangrijk om te begrijpen waarom je pigmentvlekken hebt ontwikkeld. Pigmentvlekken op de huid kunnen worden veroorzaakt door een aantal verschillende redenen:
vrouw met serum

Schade door de zon - Een belangrijke bron van pigmentvlekken is overmatige blootstelling aan de zon. Dit is de reden waarom pigmentvlekken op het gezicht vaak voorkomen, evenals op andere gebieden die vaak aan de zon worden blootgesteld. Schade door de zon zorgt ervoor dat de huid extra melanine aanmaakt als bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Als gevolg daarvan ontstaan er pigmentvlekken in het gezicht en op andere delen van het lichaam.

Melasma - Melasma treft ook delen van je lichaam die vaak aan de zon worden blootgesteld - en veroorzaakt pigmentvlekken op gezicht, hals, handen en andere zones. Melasma komt veel vaker voor bij vrouwen, omdat het kan worden uitgelokt door hormonale onevenwichtigheden die ontstaan tijdens de zwangerschap, menopauze of bij het gebruik van anticonceptie. Je hoeft je geen zorgen te maken, melasma is onschadelijk en geeft geen aanleiding tot medische problemen.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie - Dit wordt veroorzaakt wanneer de huid een vorm van trauma heeft ondergaan, bv. acnelittekens, brandwonden of psoriasis, en pigmentvlekken op de huid heeft achtergelaten. Het komt vooral voor naarmate we ouder worden, omdat onze huidcellen zich niet zo snel meer vermenigvuldigen, deze worden soms ouderdomsvlekken genoemd.
 


Pigmentvlekken gezicht

Pigmentvlekken in het gezicht komen vaak voor omdat het gezicht vaak aan de zon wordt blootgesteld, en UV-licht is een belangrijke oorzaak van pigmentvlekken.

Pigmentvlekken in het gezicht kunnen ontstaan:

 

  • Nadat een puist of psoriasis opflakkering verdwijnt
  • Tijdens de zwangerschap of de menopauze
  • Als een insectenbeet, snijwond, brandwond of andere verwonding geneest

  • Bij bepaalde medicijnen
  • Als een huid- of haarverzorgingsproduct de huid irriteert
  • Bij hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap

Pigmentvlekken zijn anders dan sproeten; pigmentvlekken zijn meestal groter en verschijnen op latere leeftijd.  


Hoe pigmentvlekken behandelen?

Hoe zich te ontdoen van donkere vlekken op het gezicht

vitamine C

 

 

Afhankelijk van de oorzaak kunnen pigmentvlekken in het gezicht soms vanzelf verdwijnen, bijvoorbeeld als je stopt met het gebruik van een product dat de huid irriteert, of als een litteken geneest. Pigmentvlekken kunnen vervagen, maar dan verschijnen er weer nieuwe, en soms is er een helpende hand nodig om van pigmentvlekken in het gezicht af te komen. 

 

Pigmentvlekken op het gezicht worden versneld door blootstelling aan vervuiling en zijn duidelijker zichtbaar op een doffe huid.

 

Er zijn crèmes en correctoren voor pigmentvlekken die speciaal ontwikkeld zijn om pigmentvlekken aan te pakken. Deze producten bevatten actieve ingrediënten die ongewenst pigment op een bepaalde plaats behandelen en helpen toekomstige pigmentvlekken te verminderen.

 Zoek naar producten met vitamine C en E die vrije radicalen bestrijden, helpen pigmentvlekken te vervagen en de huid weer stralend maken.

  • Gebruik corrigerende crèmes die pigmentvlekken in het gezicht aanpakken
  • Draag SPF: zonnebrandcrème is je beste verdediging tegen pigmentvlekken in het gezicht. Maak er een gewoonte van om dagelijks een gezichtscrème met een hoge SPF te gebruiken, zelfs op bewolkte koele dagen, over je gewone vochtinbrengende crème. Streef naar een SPF van ten minste 30. 
  • Pas je huidverzorgingsroutine aan met producten die ingrediënten bevatten om pigmentvlekken weg te werken


Pigmentvlekken gezicht - Tips voor huidverzorgingsroutine om er van af te komen

Moisturizer aanbrengen

Gebruik een zachte reiniger of balsem om je gezicht tweemaal daags mee te wassen. Pigmentvlekken kunnen verergeren door ingrediënten die je huid irriteren. Breng vervolgens een serum en dagcrème aan die pigmentvlekken aanpakken.

Luminous serum

Onze NIVEA Cellular LUMINOUS630 Anti-Spot Dagcrème SPF50 en NIVEA Cellular Luminous 630 Anti-Spot Serum bevatten teintverhelderende ingrediënten die pigmentproducerende cellen aanpakken, voor een egale teint, en werken aan het lichter maken van pigmentvlekken en het verminderen van hun grootte. Gebruik het als onderdeel van je ochtendroutine voor een hydraterende oppepper met een flinke zonnebeschermingsfactor. Een SPF met een hoge factor voorkomt ook donkere vlekken op het gezicht.

nachtcrème aanbrengen

Wissel je crème 's avonds af met een lotion die pigmentvlekken in het gezicht tegengaat. Onze NIVEA Cellular Luminous630 Anti Spot nachtcrème werkt in op bestaande pigmentvlekken om deze zichtbaar te verminderen, terwijl de nieuwe melanineproductie 's nachts wordt gebalanceerd om het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

vrouw die lacht

Hydratatie is ook de sleutel tot het uitbannen van pigmentvlekken in het gezicht. Het helpt de teint te egaliseren, de huid voller te maken en de vermoeide huid te herstellen - wat op zijn beurt pigmentvlekken in het gezicht vermindert. 


Pigmentvlekken op het lichaam

Net als pigmentvlekken in het gezicht zijn pigmentvlekken op het lichaam het gevolg van een overproductie van melanine. 

 

Pigmentvlekken op het lichaam kunnen verschijnen op: 

- armen
- handen 
- benen
 
Pigmentvlekken op het lichaam kunnen door een aantal factoren worden veroorzaakt. 
Deze kunnen zijn:

 
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie door trauma aan de huid door bijvoorbeeld scheren, wat de productie van melanine beïnvloedt. 
- Blootstelling aan de zon
- Verwonding van de huid 
- Scheerbrand door scheren
- Hormonale veranderingen

vrouw met rood haar

 

Benieuwd hoe je van  pigmentvlekken op je lichaam afkomt? Lees verder voor alle informatie die je nodig hebt.


Hoe af te komen van pigmentvlekken op het lichaam

Dark spots can develop on parts of the body if they are regularly exposed to the sun. Apply sunscreen of SPF 30 or above before going outdoors and cover your body whenever possible.

 

 

 

 

 

Op delen van het lichaam kunnen pigmentvlekken ontstaan als ze regelmatig aan de zon worden blootgesteld. Breng zonnebrandcrème van SPF 30 of hoger aan voordat je naar buiten gaat en bedek je lichaam wanneer dat mogelijk is.

vrouw die een boek leest


Huidverzorging tips om van pigmentvlekken op het lichaam af te komen

Vrouw liggend op een bed

 

 

Net zoals je gezicht reageert op een goede huidverzorgingsroutine, doet je lichaam dat ook. Vitamine C, vitamine B12 en vitamine E kunnen helpen bij de behandeling van pigmentvlekken op het lichaam. Vitamine E en B12 bevorderen de collageenproductie (dit is wat onze huid zijn elasticiteit en veerkracht geeft), terwijl vitamine C bekend staat om zijn antioxiderende, verstevigende en verhelderende effecten. Vitamine E kan ook littekens verzachten waardoor donkere vlekken op het lichaam minder zichtbaar worden. 

Wij adviseren om de bodylotion regelmatig te gebruiken - twee keer per dag als dat kan. Breng aan op een vochtige huid voor een maximaal effect. Probeer eens een bodylotion met natuurlijke amandelolie en vitamine E, voor een diepgaande hydratatie en verzorging. 


Hoe pigmentvlekken behandelen op je huid?

Niet alle oorzaken van pigmentvlekken op de huid kunnen worden voorkomen - sommige ontstaan op natuurlijke wijze door leeftijd en andere factoren. Dat gezegd hebbende, kunnen pigmentvlekken op de huid veroorzaakt door schade door de zon wel worden voorkomen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om pigmentvlekken op de huid als gevolg van zonschade te helpen voorkomen:1) Gebruik zonnebrandcrème - Het gebruik van zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de schade van de zon die pigmentvlekken op de huid veroorzaakt. Door een hoge SPF zonnebrandcrème te gebruiken - kun je voorkomen dat je huid beschadigd raakt en ervoor zorgen dat je huid zo gezond mogelijk is om pigmentvlekken op de huid tegen te gaan.

2) Bedekken - Pigmentvlekken in het gezicht, hals en andere overbelichte gebieden kunnen worden voorkomen door ze te bedekken tegen de zon. Zelfs als je zonnebrandcrème gebruikt, zijn deze gebieden nog steeds vatbaarder voor pigmentvlekken dan andere. Probeer een baseballpet of een breedgerande hoed om je gezicht en hals tegen de zon te beschermen.

3) Vermijd de middagzon - De zon is het heetst en het meest intens tussen 12.00 en 14.00 uur. Tijdens deze uren heb je veel meer kans op zonneschade die kan leiden tot pigmentvlekken op de huid. Om dit te voorkomen, moet je tijdens dit deel van de dag de schaduw opzoeken en van de zon genieten op momenten dat deze niet zo schadelijk is voor je huid. 

vrouw op het strand