twee adolescenten

Hoe kom je van ingegroeide haren af?

Voorkom ingegroeide haren en werk aan een gladde, egale huid met de deskundige gids van NIVEA over ingegroeide haren.

Ingegroeide Haren Uitgelegd

Ingegroeide haren zijn haarzakjes die terug in de huid zijn gegroeid in plaats van naar buiten. Deze aandoening resulteert vaak in het haar dat vast komt te zitten onder het huidoppervlak, wat leidt tot ontsteking, roodheid en de vorming van kleine bultjes of puistjes.

Ingegroeide haren kunnen ongemakkelijk en soms pijnlijk zijn, en ze komen vaak voor na het scheren of waxen. Het beheersen van ingegroeide haren is essentieel om infecties en littekens te voorkomen, en zorgt voor zowel een gezonde huid als comfort.


Hoe zien ingegroeide haren eruit?

Er zijn verschillende soorten ingegroeide haren, waaronder die resulteren in kleine rode bultjes, puistjes of diepe, pijnlijke bobbels. Verschillende factoren dragen bij aan het ontwikkelen van ingegroeide haren, waaronder haartype, methoden voor het verwijderen van haar en huidverzorgingspraktijken.

jonge vrouw die haar gezicht aanraakt

6 veelvoorkomende oorzaken van ingegroeide haren

Ingegroeide haren kunnen ontstaan door een combinatie van factoren, die van persoon tot persoon kunnen variëren. Het begrijpen van deze oorzaken kan u helpen preventieve maatregelen te nemen:

 1. Haartype: Het type haar dat u heeft speelt een grote rol bij het ontwikkelen van ingegroeide haren. Krullend of grof haar heeft meer kans om terug te buigen in de huid terwijl het groeit, wat het risico op ingegroeide haren vergroot.

 2. Methoden voor Haarverwijdering: Ingegroeide haren worden vaak geassocieerd met haarverwijderingstechnieken zoals scheren, waxen en epileren. Wanneer haar wordt afgesneden of verwijderd, kan het een scherpe punt hebben die gemakkelijk in de huid kan prikken of terug kan krullen in de haarfollikel, wat leidt tot ingegroeide haren.

 3. Onjuiste Techniek: Het gebruik van onjuiste scheer- of ontharingstechnieken kan bijdragen aan ingegroeide haren. Scheren tegen de richting van de haargroei, het gebruik van botte scheermessen of te veel druk uitoefenen tijdens het scheren kan de kans op ingegroeide haren vergroten.

 4. Dode Huidcellen: Ophoping van dode huidcellen op het huidoppervlak kan haarfollikels blokkeren, waardoor het haar moeilijk naar buiten kan groeien. Dit kan leiden tot het terugkrullen van het haar in de huid.

 5. Strakke Kleding: Het dragen van strakzittende kleding, vooral direct na het verwijderen van haar, kan wrijving tegen de huid creëren. Deze wrijving kan pasgroeiende haren dwingen om te buigen of gevangen te raken, wat het risico op ingegroeide haren vergroot.

 6. Huidtype: Uw huidtype kan ook invloed hebben op uw gevoeligheid voor ingegroeide haren. Mensen met een droge huid zijn mogelijk vatbaarder omdat droge huid een barrière kan vormen die de juiste haargroei belemmert.

4 Algemene Tips om Ingegroeide Haren te Voorkomen

Overweeg de volgende algemene tips om ingegroeide haren zo min mogelijk te laten voorkomen:

 1. Exfoliëren: Scrub je huid regelmatig om dode cellen te verwijderen en te voorkomen dat haren onder het oppervlak vast komen te zitten.

 2. Aanbevolen scheertechniek: Als je je scheert, gebruik dan een scherp, schoon scheermes en scheer in de richting van de haargroei. Druk niet te hard en ga niet herhaaldelijk over hetzelfde gebied.

 3. Vermijd strakke kleding: Draag loszittende kleding, vooral na het ontharen, om wrijving en irritatie te verminderen.

 4. Hydrateren: Houd je huid goed gehydrateerd met een geschikte vochtinbrengende crème om uitdroging te voorkomen die kan leiden tot ingegroeide haren.
OVERZICHT VAN FEITEN

Overzicht van Feiten

Wat is een ingegroeid haartje ?
Een ingegroeid haartje is een haar die onder de huid gevangen zit, wat leidt tot roodheid en bultjes, vaak na het scheren of waxen.

Verschillende verschijningsvormen
Ingegroeide haren kunnen zich manifesteren als kleine rode bultjes, puistjes of pijnlijke bobbels, waarbij het uiterlijk wordt beïnvloed door factoren zoals haartype en verzorgingspraktijken.

Richting van haargroei 
Scheren of waxen tegen de richting van de haargroei kan de kans op ingegroeide haren vergroten.

Hoe kan je ingegroeide haar verwijderen
Om van ingegroeide haren af te komen, exfolieer voorzichtig het aangetaste gebied en breng een warm kompres aan, gebruik vervolgens een schone naald of pincet om voorzichtig de gevangen haar vrij te maken.

man die Nivea-scheerschuim gebruikt

Strategieën om ingegroeide haren op verschillende lichaamsdelen te voorkomen

 

Ingegroeid haar op de benen

 1. Scrub je benen voor het scheren om dode huidcellen te verwijderen.
 2. Gebruik een vochtinbrengende scheergel of -crème.
 3. Scheer in de richting van de haargroei.

 

Ingegroeide haren oksels

 1. Exfolieer het okselgebied regelmatig, maar wees voorzichtig om irritatie te voorkomen.
 2. Overweeg het gebruik van een gevoelige, huidvriendelijke antitranspirant om wrijving te verminderen.

Ingegroeide haren in het gezicht

 1. Gebruik een scherp, schoon scheermes of overweeg elektrische scheerapparaten voor gezichtshaar.
 2. Scheer na een warme douche om de haartjes zachter te maken.
 3. Breng een milde aftershave of vochtinbrengende crème aan..

 

Ingegroeid baardhaar

 1. Houd je baard schoon en goed onderhouden met regelmatige verzorging.
 2. Gebruik een baardtrimmer om een gelijkmatige lengte te behouden en irritatie te minimaliseren.

Ingegroeide haren in de intieme zone

 1. Ga voorzichtig om met het verwijderen van haar in de intieme zone en overweeg professioneel harsen of raadpleeg een dermatoloog.
 2. Vermijd strakke kleding direct na het ontharen.

  Door deze lichaamsspecifieke preventiestrategieën te volgen, kun je de kans op ingegroeide haren aanzienlijk verkleinen en genieten van een gladdere, irritatievrije huid.

Omgaan met ingegroeide haarbulten en littekens

Wanneer je een ingegroeide haar opmerkt, kun je deze huismiddeltjes en behandelingen proberen:

Warme kompressen: Breng een paar minuten een warme, vochtige doek aan op het getroffen gebied om de huid en het haar te verzachten. Dit kan helpen om de haar gemakkelijker te laten uitkomen.

Exfoliëren: Scrub het gebied zachtjes met een zachte borstel of een scrub om dode huidcellen te verwijderen. Regelmatig scrubben kan toekomstige ingegroeide haren voorkomen.

Pincet of extractie: Gebruik een gesteriliseerd pincet om de ingegroeide haar voorzichtig van de huid te tillen. Zorg ervoor dat je dit met schone handen doet om infectie te voorkomen.

Crèmes en lotions: Crèmes zonder recept met ingrediënten zoals salicylzuur of glycolzuur kunnen helpen bij het exfoliëren en het verminderen van ontstekingen. Breng ze aan zoals voorgeschreven.
Hoe te handelen in ernstige gevallen
In ernstige gevallen of als je meerdere ingegroeide haren op één plek hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Een dermatoloog kan ingegroeide haren veilig verwijderen en de juiste behandeling aanbevelen.

Omgaan met ingegroeide haarbulten en littekens

Als een ingegroeide haar een harde bult onder de huid wordt, graaf deze dan niet zelf uit, want dit kan leiden tot infectie of littekenvorming. Raadpleeg in plaats daarvan een dermatoloog die deze hardnekkige ingegroeide haren kan beoordelen en de beste behandeling kan geven.

 
NIVEA's Derma Skin Clear chemische exfoliator

Juiste verzorging en preventie

Volg deze stappen voor de juiste verzorging en preventie om een plek of bult met een ingegroeide haar aan te pakken:

 1. Houd het gebied schoon: Zorg voor een goede hygiëne in het getroffen gebied om infectie te voorkomen. Reinig het gebied regelmatig met milde zeep en water.

 2. Voorkom verergering: Pluk of knijp niet aan ingegroeide haarbulten of puistjes, want dit kan leiden tot verdere irritatie, infectie of littekenvorming.

 3. Topische behandelingen: Breng antibacteriële zalven of crèmes aan op het getroffen gebied om infectie te helpen voorkomen.

 4. Exfoliëren: Blijf regelmatig scrubben om ingegroeide haren te voorkomen. Kies voor exfoliators met salicylzuur of glycolzuur, zoals Nivea Derma Skin Clear Nacht Exfoliant. Gebruikt salicylzuur, glycolzuur en niacinamide in een antibacteriële formule om het natuurlijke vernieuwingsproces van je huid te bevorderen.
 

Littekens voorkomen

Om littekens veroorzaakt door ingegroeide haren te minimaliseren, kun je het volgende overwegen:

 1. Vermijd plukken: Weersta de drang om aan ingegroeide haarbulten of puistjes te pulken, want dat kan tot littekens leiden.

 2. Crèmes die littekens verminderen: Overweeg het gebruik van littekenverlagende crèmes of gels die ingrediënten bevatten zoals Luminous630 of Hyaluronzuur om het uiterlijk van littekens na verloop van tijd te verbeteren. Nivea Cellular Luminous 630 Anti-spot Post-acne Vlekken Serum is samengesteld met salicylzuur en hyaluronzuur. Het maakt de huid gladder en vermindert donkere littekens na acne voor een egale, stralende teint.

 3. Raadpleeg een dermatoloog:Als littekens aanhouden of verergeren, raadpleeg dan een dermatoloog voor professioneel advies op maat.

  Door de juiste verzorgings- en preventiemaatregelen te nemen, kun je effectief omgaan met ingegroeide haarpuistjes en bultjes en tegelijkertijd het risico op littekenvorming minimaliseren.
 

Scheerroutine om ingegroeide haren te voorkomen

1. Voorbereiding

Kies het juiste scheermes: Gebruik een schoon, scherp en bij voorkeur enkelvoudig scheermes. Scheermessen met meerdere bladen kunnen het haar onder het huidoppervlak afsnijden, waardoor het risico op ingegroeide haren toeneemt.

Exfoliëren:
Exfolieer je huid regelmatig, 2-3 keer minimaal per week wordt aanbevolen. Gebruik een scrubproduct met salicylzuur of glycolzuur. Dit helpt dode huidcellen te verwijderen die de haarzakjes kunnen blokkeren, wat leidt tot ingegroeide haren.  De Nivea Derma Skin Clear is geschikt voor dagelijks gebruik en maakt gebruik van de voordelen van salicylzuur en glycolzuur om de huid er helderder uit te laten zien in slechts 7 dagen.


Warme douche: Neem een warme douche of gebruik een warme, vochtige doek om de haartjes zachter te maken en je poriën te openen. Dit maakt scheren makkelijker en vermindert de kans op ingegroeide haartjes.

 

2. Scheren

Gebruik scheerschuim of -gel: Breng een scheercrème of -gel van goede kwaliteit aan om een gesmeerd oppervlak te creëren waarop het scheermes soepel kan glijden. Een scheergel of -crème speciaal voor de gevoelige huid verdient de voorkeur omdat dit irritatie voorkomt die kan leiden tot ingegroeide haartjes.
NIVEA MEN Sensitive Scheergel is een alcoholvrije scheergel met kamille-extract voor een glad scheerresultaat zonder irritatie.

Scheer in de richting van de haargroei:
Scheer altijd in de richting waarin je haar van nature groeit. Tegen de groeirichting in scheren kan de kans op ingegroeide haren vergroten.

Oefen niet te veel druk uit:
Laat het scheermes het werk doen. Als je te veel druk uitoefent, kun je het haar te dicht op de huid afsnijden, wat kan leiden tot ingegroeide haren.

 

3. Verzorging na het scheren

Afspoelen met koud water: Spoel je gezicht na het scheren af met koud water om de poriën te sluiten en irritatie te verminderen.

Breng een aftershavebalsem aan:
Gebruik een alcoholvrije aftershave of een hydraterende balsem om je huid te kalmeren en te hydrateren. Zoek naar producten met ingrediënten zoals aloë vera of kamille.

NIVEA MEN Sensitive Cooling Aftershave Balsem is een alcoholvrije balsem met kamille-extract. De balsem verkoelt en hydrateert intensief en langdurig voor ultiem huidcomfort.

 

4. Onderhoud

Regelmatig hydrateren: Houd je huid dagelijks gehydrateerd, zelfs op dagen dat je niet scheert. Een droge huid kan leiden tot verstopping van de haarzakjes en ingegroeide haren.

Vervang de scheermesjes regelmatig: Een bot scheermesje kan aan de haartjes trekken en irritatie veroorzaken. Vervang het scheermesje of de cartridge zodra het bot aanvoelt

Samenvatting

De behandeling en preventie van ingegroeide haren zijn essentieel voor een gezonde en comfortabele huid. Door de oorzaken te begrijpen en huidverzorgingsstrategieën op maat toe te passen, kun je het aantal ingegroeide haren aanzienlijk verminderen. Een goede voorbereiding, scheertechnieken en het gebruik van geschikte producten zijn belangrijke onderdelen van dit proces. Het is belangrijk om prioriteit te geven aan hygiëne en je routine aan te passen voor verschillende lichaamszones. In het geval van ernstige ingegroeide haren of hardnekkige littekens wordt professioneel advies van een dermatoloog aanbevolen. Met effectieve verzorgings- en preventiemaatregelen kun je een gladdere, irritatievrije huid krijgen en geen last meer hebben van ingegroeide haren.

Veelgestelde vragen over ingegroeide haren

Wat zijn ingegroeide haren en waarom komen ze voor?

Ingegroeide haren zijn haren die terug in de huid groeien in plaats van naar buiten, vaak veroorzaakt door ontharingsmethoden zoals scheren of harsen.

Hoe kan ik ingegroeide haren na het scheren of harsen voorkomen?

Om ingegroeide haartjes na het scheren of harsen te voorkomen, moet je scrubben voor het ontharen, een schoon, scherp scheermes gebruiken en daarna hydraterende lotion aanbrengen.

Zijn er specifieke strategieën om ingegroeide haren op verschillende lichaamsdelen te voorkomen?

Verschillende lichaamszones vereisen specifieke strategieën om ingegroeide haren te voorkomen, zoals het scheren met de groeirichting op je gezicht en het gebruik van de juiste technieken voor gevoelige zones zoals de bikinilijn.

Welke huismiddeltjes kan ik gebruiken om een ingegroeide haar te behandelen?

Thuisremedies voor ingegroeide haren zijn onder andere het gebruik van warme kompressen om de huid te verzachten, het voorzichtig optillen van de haar met een gesteriliseerde pincet en het aanbrengen van salicylzuur om te scrubben.

Hoe ga ik om met ingegroeide haarbultjes en littekens?

Om ingegroeide haarbultjes en littekens aan te pakken, moet je het gebied schoonhouden, niet plukken en zo nodig plaatselijke antibiotica gebruiken.

Wat is de aanbevolen huidverzorgingsroutine voor het voorkomen en behandelen van ingegroeide haren?

Een aanbevolen huidverzorgingsroutine voor het voorkomen en behandelen van ingegroeide haren bestaat uit regelmatig scrubben, hydrateren en het gebruik van zachte ontharingsmethoden.

Welke producten zijn het beste om littekens van ingegroeide haren te verminderen?

Producten met ingrediënten zoals alfahydroxyzuren (AHA's) of retinoïden kunnen littekens door ingegroeide haren helpen verminderen.