vrouw die lacht

Hoe kom je van zonnevlekken af?

De ultieme gids voor zonnevlekken, ontdek alles wat je moet weten over zonnevlekken, de oorzaken en hoe je ze kunt voorkomen.

WAT ZIJN ZONNEVLEKKEN?

Zonnevlekken, ook wel zonnevlekken genoemd, zijn donkere plekken op de huid die worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon. Deze platte, bruine of zwarte vlekken ontstaan meestal op delen van de huid die het meeste zonlicht ontvangen, zoals het gezicht, de handen, de schouders en de armen. 
Zonnevlekken op de huid zijn het resultaat van het natuurlijke afweermechanisme van de huid tegen UV-schade, dat leidt tot een overproductie van melanine - het pigment dat verantwoordelijk is voor de huidskleur. Hoewel ze over het algemeen onschadelijk zijn, kunnen deze vlekken vervelend zijn. Dit benadrukt het belang van bescherming tegen de zon en huidverzorging om de vorming ervan te voorkomen.
6 plaatsen waar je zonnevlekken kunt vinden

WAAR ONTSTAAN ZONNEVLEKKEN OP HET LICHAAM?

Zonnevlekken ontstaan vooral op lichaamsdelen die regelmatig worden blootgesteld aan zonlicht. Hier is een lijst met plaatsen waar je zonnevlekken op je lichaam kunt vinden:
 vrouw die Nivea Cellular Luminous Anti Spot Serum gebruikt
 1. Gezicht:
  Het gezichtsgebied is bijzonder gevoelig voor zonnevlekken omdat het vaak wordt blootgesteld aan zonlicht. Zonnevlekken in het gezicht ontstaan vaak op het voorhoofd, de wangen, de neus en rond de ogen.

 2. Handen:
  De rug van de handen wordt vaak blootgesteld aan de zon, waardoor er vaak bruine zonnevlekken ontstaan.

 3. Armen:
  Vooral de onderarmen zijn gevoelig voor zonnevlekken omdat ze vaak onbedekt zijn en worden blootgesteld aan UV-stralen tijdens verschillende buitenactiviteiten.

 4. Décolleté:
  De bovenkant van de borst, bekend als het decolleté, is een ander gebied waar zonnevlekken kunnen ontstaan, vooral bij mensen die kleding met een lage hals dragen.

 5. Benen:
  Zonnevlekken kunnen ook ontstaan op de benen, vooral op het scheenbeen en de kuiten, die tijdens buitenactiviteiten worden blootgesteld aan zonlicht.

 6. Rug:
  De bovenrug, vooral bij mensen die veel tijd buiten doorbrengen zonder adequate zonbescherming, kan ook gevoelig zijn voor zonnevlekvorming.
4 oorzaken van zonnevlekken

WAT VEROORZAAKT ZONNEVLEKKEN?

Inzicht in de oorzaken achter het ontstaan van zonnevlekken is cruciaal voor een effectieve huidverzorging. Hier zijn 4 oorzaken van zonnevlekken:
 1. Veroudering:
  Zonnevlekken worden vaak geassocieerd met het verouderingsproces. Na verloop van tijd vermindert het vermogen van de huid om zichzelf te herstellen en UV-schade te weerstaan, waardoor oudere mensen vatbaarder worden voor de ontwikkeling van zonnevlekken.

 2. Zonnebrand:
  Ernstige zonnebrand, vooral tijdens de kindertijd of adolescentie, verhoogt de kans op de vorming van zonnevlekken. Intense blootstelling aan de zon die resulteert in zonnebrand beschadigt de huid en draagt bij aan de ongelijke verdeling van melanine.

 3. Omgevingsfactoren:
  Andere omgevingselementen, zoals vervuiling en barre weersomstandigheden, kunnen bijdragen aan beschadiging van de huid en de kans op vorming van zonnevlekken vergroten, vooral in combinatie met blootstelling aan UV-straling.

 4. Genetische factoren:
  Sommige mensen kunnen genetisch voorbestemd zijn om zonnevlekken te ontwikkelen. Genetische variaties in huidpigmentatie en het vermogen van de huid om UV-straling te verwerken, kunnen de gevoeligheid voor zonneschade en de vorming van pigmentvlekken beïnvloeden.
4 manieren om zonnevlekken te voorkomen

HOE VOORKOM JE ZONNEVLEKKEN?

Zonnevlekken voorkomen houdt in dat je zonvriendelijke gewoonten toepast om de blootstelling aan schadelijke ultraviolette (UV) stralen te minimaliseren. Hier zijn effectieve manieren om zonnevlekken te voorkomen:
vrouw die Nivea Cellular Luminous Anti Spots gezichtscrème gebruikt

1. Gebruik zonnebrandcrème:

Smeer regelmatig een zonnebrandcrème met een breed werkingsspectrum en een hoge beschermingsfactor (SPF) op alle blootgestelde huid, inclusief je gezicht, handen en andere plekken die gevoelig zijn voor blootstelling aan de zon. Als je niet zeker weet hoe vaak je je moet insmeren, is een goede vuistregel om je minimaal om de twee uur opnieuw in te smeren. Breng vaker zonnebrandcrème aan als je gedurende de dag zwemt of zweet.


2. Draag beschermende kleding:

Kies kleding die je huid bedekt, zoals shirts met lange mouwen, broeken en breedgerande hoeden. Er is ook speciale kleding met UV-bescherming verkrijgbaar voor extra bescherming.


3. Zoek de schaduw op:

Beperk je tijd in direct zonlicht, vooral tijdens de piekuren voor UV-straling tussen 10.00 en 16.00 uur. Blijf indien mogelijk in de schaduw om je totale blootstelling aan de zon te verminderen.


4. Vermijd zonnebanken:

Kunstmatige UV-straling van zonnebanken kan bijdragen aan schade aan de zon en het risico op zonnevlekken vergroten. Vermijd het gebruik van zonnebanken om de huid gezond te houden.

Door deze preventieve maatregelen in je dagelijkse routine op te nemen, kun je het risico op het ontwikkelen van zonnevlekken aanzienlijk verminderen en de algehele gezondheid van je huid bevorderen.

6 MANIEREN OM ZONNEVLEKKEN OP DE HUID VERWIJDEREN

Hoewel het een uitdaging is om zonnevlekken volledig te elimineren, zijn er verschillende methoden die kunnen helpen om ze minder zichtbaar te maken. Hier zijn zes benaderingen:
 1. Natuurlijke Remedies:
  Van sommige natuurlijke ingrediënten, zoals aloë vera, appelazijn of citroensap, wordt aangenomen dat ze huidverhelderende eigenschappen hebben. Hoewel deze middelen zonnevlekken lichter kunnen maken, is het essentieel om ze voorzichtig te gebruiken om huidirritatie te voorkomen.

 2. Topische behandelingen:
  Zonder recept verkrijgbare of voorgeschreven huidverzorgingsproducten met ingrediënten als Retinoïden, Vitamine C, Niacinamide of Alpha Hydroxy Acids kunnen de huidvernieuwing en afschilfering bevorderen en na verloop van tijd de zichtbaarheid van zonnevlekken verminderen.

 3. Lasertherapie:
  Laserbehandelingen, zoals IPL-therapie (intense pulsed light) of laserresurfacing, kunnen zich richten op gepigmenteerde gebieden en de collageenproductie stimuleren, wat leidt tot een vermindering van zonnevlekken. Raadpleeg een dermatoloog om te bepalen welke laserbehandeling het meest geschikt is voor jouw huid.

 4. Chemische peeling:
  Bij chemische peelings wordt een chemische oplossing op de huid aangebracht, waardoor deze exfolieert en uiteindelijk afschilfert. Dit proces kan de zichtbaarheid van zonnevlekken helpen verbeteren door de groei van nieuwe, gelijkmatiger gepigmenteerde huid te bevorderen.

 5. Cryotherapie:
  Cryotherapie bestaat uit het bevriezen van de zonnevlek met vloeibare stikstof, waardoor de donkere huid na verloop van tijd afschilfert. Deze methode wordt vaak gebruikt voor individuele vlekken of kleine clusters van zonnevlekken.

 6. Microdermabrasie:
  Bij microdermabrasie wordt een apparaat gebruikt om de buitenste laag van de huid te scrubben, waardoor zonnevlekken minder zichtbaar worden. Hoewel het zonnevlekken niet volledig kan verwijderen, kan het de algehele textuur en teint van de huid verbeteren.

HUIDVERZORGINGSROUTINE OM ZONNEVLEKKEN TE VERMINDEREN

NIVEA kiest voor een proactieve benadering van huidverzorging en biedt een uitgebreide routine die speciaal ontwikkeld is om verschillende huidproblemen aan te pakken en te voorkomen, waaronder pigment- en zonnevlekken. Donkere vlekken en zonnevlekken hebben allebei te maken met veranderingen in de kleur van de huid door een ophoping van melanine, maar ze kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt.
Hier volgt een suggestie voor een zonnevlekkenroutine met NIVEA producten:

1. Reinigen:

Begin je routine met een zachte reiniging.Reiniging is cruciaal om onzuiverheden te verwijderen en zorgt voor een schoon canvas voor de volgende stappen. Het bereidt de huid ook voor op een betere opname van de voordelen van de volgende producten.

jonge vrouw die Nivea Sun Spot Control gezichtscrème gebruikt

2. Gerichte Spot Treatment:

Breng na het reinigen een behandelend serum aan. Een serum voor vlekbehandeling richt zich op specifieke huidproblemen, zoals zonnevlekken, en helpt om je huidtint te egaliseren en imperfecties te verminderen. Het NIVEA Cellular Luminous 630 Face Treatment Serum bevat Luminous630 en werkt in op bestaande pigmentvlekken om ze lichter te maken en hun grootte te verminderen, terwijl het de nieuwe melanineproductie balanceert om te voorkomen dat ze opnieuw verschijnen, voor een egale en stralende huid.


3. Hydrateren:

Hydrateren is een essentiële stap in huidverzorging en biedt hydratatie die de elasticiteit van de huid behoudt en droogheid voorkomt. De NIVEA Luminous630® Anti-spot Dagcrème SPF50 is een hydraterende, lichtgewicht dagcrème die helpt om zonnevlekken zichtbaar te verminderen, hij is verrijkt met hydraterend hyaluronzuur en beschermende vitamine E en UVA/UVB-filters.


4. Kleurcorrectie:

Voor wie op zoek is naar extra dekking en kleurcorrectie, biedt de NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Spot Getinte Dagcrème SPF20 een natuurlijke dekking om bestaande zonnevlekken te helpen camoufleren. Het is geformuleerd met Luminous630 om zonnevlekken zichtbaar te verminderen in 4 weken* en je teint te egaliseren. De innovatieve getinte fluid is ook verrijkt met hyaluronzuur om je huid te hydrateren en glad te maken.

*Klinische evaluatie, 48 vrouwen, 12 weken

5. Het belang van dagelijkse bescherming tegen de zon:

Hoewel de bovenstaande NIVEA Luminous630 routine producten bevat met een hoge SPF om de huid te beschermen tegen zonnestralen, is het belangrijk om deze bescherming de hele dag door op peil te houden om de huid gezond en stralend te houden.

De NIVEA SUN UV Face Luminous360 Anti-Spot Fluïde SPF50+ biedt onmiddellijke bescherming tegen UV-stralen. Deze lichte en niet-vette zonnebrandcrème is verrijkt met hyaluronzuur en vitamine E, wat zorgt voor een verfrissend effect en een glad huidgevoel. Samengesteld met NIVEA's gepatenteerde Luminous630 ingrediënt, helpt het om bestaande zonnevlekken zichtbaar te verminderen en het verschijnen van nieuwe te voorkomen. Het handige formaat kan in je tas worden bewaard om je zonbescherming onderweg op peil te houden.

Waarschuwing: gebruik producten met LUMINOUS630® niet meer dan 4 keer per dag. Vermijd contact met de ogen.

Feiten Overzicht

FEITEN OVER ZONNEVLEKKEN

Uiterlijk: Zonnevlekken manifesteren zich als platte, bruine of zwarte gepigmenteerde vlekken op de huid.

Oorzaken:
Langdurige blootstelling aan ultraviolette (UV) stralen van de zon.

Preventie:
Bestaat uit consequent gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF, het dragen van beschermende kleding en het opzoeken van schaduw.

Behandeling:
Verschillende huidverzorgingsproducten met ingrediënten zoals retinoïden, antioxidanten en exfolianten.

ZONNEVLEKKEN ELDERS OP JE LICHAAM?

Om zonnevlekken in je lichaamsverzorgingsroutine aan te pakken, kun je de NIVEA Luminous630 Anti-striae Body Verzorging in je routine opnemen. Dit product bevat Luminous630 om zichtbaarheid te helpen verminderen en pigmentvlekken in 4 weken.

Consistentie is de sleutel tot het bereiken van optimale resultaten. Als je deze NIVEA huidverzorgingsroutine toepast, verminder je in 4 weken** de zichtbaarheid van pigmentvlekjes en vlekjes in de zon en bevorder je een egale teint en een stralende teint.

** Consumententest, 87 deelnemers

WAT IS LUMINOUS630 EN WAAROM IS HET GOED VOOR ZONNEVLEKKEN?

NIVEA's gepatenteerde Luminous630 ingrediënt is het resultaat van 10 jaar nauwgezet onderzoek en 50.000 geteste moleculen. Luminous630 werkt op cellulair niveau om de melanineproductie weer in balans te brengen en pigmentvlekken bij de wortel aan te pakken. 

Door in te werken op bestaande pigmentatie en een egalere huidskleur te bevorderen, draagt Luminous630 bij aan een helderdere, duidelijkere teint en ondersteunt het de algemene doelstelling om de impact van zonnevlekken op de huid te verminderen.

Overzicht

ZONNEVLEKKEN IN ÉÉN OOGOPSLAG

Zonnevlekken of zonnesproeten zijn pigmentvlekken op de huid die worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan UV-stralen van de zon. Hoewel ze over het algemeen onschadelijk zijn, kunnen ze het algemene uiterlijk en de uitstraling van de huid aantasten. Door beschermende maatregelen te nemen, zoals het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème, het dragen van beschermende kleding en het volgen van een speciale huidverzorgingsroutine, kunnen mensen het risico op het ontstaan van zonnevlekken effectief minimaliseren en een gezonde, jeugdig ogende huid behouden.

FAQ - Zonnevlekken

Waardoor ontstaan zonnevlekken op de huid?

Zonnevlekken, of zonnesproeten, zijn voornamelijk het gevolg van langdurige blootstelling aan ultraviolette (UV) stralen van de zon. De UV-stralen stimuleren de aanmaak van melanine, waardoor pigmentvlekken op de huid ontstaan.

Zijn zonnevlekken op de huid gevaarlijk of vormen ze een gezondheidsrisico?

Zonnevlekken zijn over het algemeen ongevaarlijk en houden geen gezondheidsrisico's in. Hun aanwezigheid kan echter wijzen op cumulatieve zonneschade en het is raadzaam om je huid te controleren op eventuele veranderingen en indien nodig een dermatoloog te raadplegen.

Kunnen zonnevlekken worden voorkomen?

Ja, zonnevlekken kunnen worden voorkomen door zonvriendelijke gewoonten te gebruiken. Dit omvat het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF, het dragen van beschermende kleding, het opzoeken van schaduw en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon, vooral tijdens piekuren.

Gaan zonnevlekken vanzelf weg?

Zonnevlekken verdwijnen vaak niet vanzelf. Maar met de juiste zonbescherming en gerichte huidverzorging kunnen ze na verloop van tijd wel minder zichtbaar worden. Consequent gebruik van zonnebrandcrème en gespecialiseerde huidverzorgingsproducten kan helpen om de zichtbaarheid van zonnevlekken te minimaliseren.

Kan make-up zonnevlekken effectief camoufleren?

Hoewel make-up zonnevlekken tijdelijk kan camoufleren, pakt het de onderliggende oorzaak niet aan. Een speciale huidverzorgingsroutine, inclusief het gebruik van producten die pigmentvlekken verminderen, is op de lange termijn effectiever.

Op welke leeftijd verschijnen zonnevlekken?

Zonnevlekken worden vaak geassocieerd met veroudering en ze worden meestal zichtbaarder naarmate mensen ouder worden. De ontwikkeling ervan kan echter worden versneld door langdurige blootstelling aan de zon, wat betekent dat ze op elke leeftijd kunnen verschijnen, vooral bij mensen die veel aan de zon zijn blootgesteld zonder de juiste bescherming.

Wat zijn zonnevlekken en waarin verschillen ze van sproeten en moedervlekken?

Zonnevlekken zijn platte, bruine of zwarte vlekken die zich ontwikkelen op aan de zon blootgestelde delen van de huid als gevolg van langdurige blootstelling aan UV-straling. Sproeten zijn kleine, lichtbruine vlekjes die het resultaat zijn van een ongelijkmatige verdeling van melanine en meestal genetisch bepaald zijn en donkerder worden door blootstelling aan de zon. Moedervlekken daarentegen zijn gezwellen op de huid die verheven of plat kunnen zijn en in kleur variëren van roze tot donkerbruin.

Hoe kun je op basis van het uiterlijk onderscheid maken tussen zonnevlekken, sproeten en moedervlekken?

Zonnevlekken zien er meestal uit als vlakke, goed gedefinieerde en donkere plekken op de huid, die vaak te vinden zijn op aan de zon blootgestelde plekken zoals het gezicht en de handen. Sproeten zijn meestal kleiner, lichter van kleur en meer willekeurig verdeeld. Moedervlekken kunnen variëren in grootte, kleur en textuur, en ze kunnen verheven of plat zijn.