Meisje dat crème op haar gezicht aanbrengt

Hoe rimpels bestrijden

Ontdek wat de verschillende soorten fijne lijntjes en rimpels veroorzaakt, en hoe je ze kunt aanpakken met NIVEA

Blonde vrouw lacht

Rimpels: hoe ontstaan ze en hoe moeten we ze behandelen?

Hoe consequent je ook bent met jouw huidverzorgingsroutine, er gebeuren in de loop van de tijd bepaalde dingen met ons lichaam. 

 

Rimpels zijn misschien wel een van de meest voor de hand liggende. Gezichtsrimpels, kraaienpootjes, lachrimpels - het zijn allemaal uitdrukkingen van ons leven die in de loop van de tijd op ons gezicht verschijnen.

 

Of je nu wilt leren hoe je jouw rimpels kunt voorkomen of behandelen, in dit artikel vind je alles wat je moet weten over een gerimpelde huid en tips om ermee om te gaan.


Wat zijn rimpels precies?

 

Rimpels zijn plooien, plooien of ribbels die in de huid verschijnen naarmate we ouder worden. Ze lijken een beetje op de lijnen in de palm van onze handen. Het is misschien niet wat we willen horen, maar rimpels zijn een volledig natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces.

Zijn er verschillende soorten rimpels?

Ja. Terwijl sommigen van ons fijne lijntjes of meer prominente vouwen rond de delicate oogzones zullen ervaren, zullen anderen die verticale lijnen tussen de wenkbrauwen krijgen.

Rimpels komen het meest voor op ons gezicht, nek en armen, maar kunnen overal op ons lichaam voorkomen.


Zijn er verschillende soorten rimpels?

De 7 belangrijkste soorten rimpels

Hier zijn de 7 meest voorkomende soorten rimpels op het gezicht:

1. Voorhoofdrimpels

Ook bekend als voorhoofdsrimpels, dit zijn horizontale inkepingen die over de bovenkant van onze T-zone lopen. Ze vallen het meest op wanneer we bepaalde gezichtsuitdrukkingen maken, zoals het optrekken van onze wenkbrauwen

2. Fronslijnen

Deze lijnen worden soms zorglijnen genoemd en hebben de neiging zich tussen de wenkbrauwen te ontwikkelen en een vorm te creëren die het getal elf nabootst. Herhaalde gezichtsuitdrukkingen zoals fronsen kunnen ervoor zorgen dat deze na verloop van tijd prominenter worden.

3. konijntjes

Deze verwijzen naar de fijne horizontale lijntjes en kleine plooien die verschijnen op de brug van onze neus en aan weerszijden wanneer we hem rimpelen, zoals wanneer we lachen of glimlachen. Dit zijn voorbeelden van mimische rimpels, die als een van de eersten verschijnen als gevolg van herhaalde bewegingen.

4. Kraaienpootjes

Dit is de term voor die fijne lijntjes die vanuit de buitenste ooghoeken uitstralen. Ze lijken op de voeten van kraaien, vandaar de naam, maar worden ook wel 'glimlachlijnen' genoemd, omdat ze zich vaak vormen als we glimlachen. De huid rond de ogen is uitzonderlijk dun, dus dit soort rimpels kunnen zich vrij vroeg vormen.

5. Lachlijnen

Zoals de naam al doet vermoeden, verschijnen deze lijnen op delen van het gezicht die plooien als we lachen. Deze plooien, ook wel neus-lippenplooien genoemd, strekken zich uit van beide kanten van onze neus tot aan de mondhoeken. Ze kunnen prominenter en permanenter worden naarmate we ouder worden, vooral als we roken of onze huid niet beschermen tegen de zon. 

6. Liplijnen

Deze kleine verticale rimpels zien er voor iedereen iets anders uit, maar ze vormen zich meestal op zowel de lip als de huid boven de bovenlip. Op de lippen strekken ze zich vaak uit van de ene kant van de mond naar de andere.

7. Marionetlijnen

Naarmate onze huid naar beneden zakt, kunnen wangen en plooien zoals marionetlijnen ontstaan. Ook wel melomentale plooien genoemd, dit zijn lange verticale lijnen die beginnen bij de mondhoeken en doorlopen tot aan de kin en kaaklijn. Ze kunnen ervoor zorgen dat onze mond er neerwaarts uitziet als een marionettenpop, vandaar de naam.

Wat veroorzaakt rimpels?

Als je jezelf hebt afgevraagd waarom je rimpels krijgt en hoe ze ontstaan, lees dan verder.

Rimpels, vouwen en lijnen beginnen zich te ontwikkelen naarmate de huid dunner en droger wordt en na verloop van tijd haar elasticiteit verliest.

 

Naarmate we ouder worden, nemen de niveaus van collageen en elastine in ons lichaam af. Dit zijn beide eiwitten die van nature in de huid voorkomen en verantwoordelijk zijn voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.
 
Onze gezichtsuitdrukkingen zijn ook een factor. Glimlachen, lachen, fronsen, loensen en andere herhaalde gezichtsuitdrukkingen veroorzaken kleine spiersamentrekkingen die kunnen leiden tot fijne lijntjes en rimpels die zich kunnen ontwikkelen als we jonger zijn. Deze lijnen kunnen dan dieper worden naarmate we ouder worden en soms een permanent kenmerk van ons gezicht worden. Dit komt grotendeels omdat onze huid terugveert als we jonger zijn, maar naarmate een oudere huid minder flexibel is, verliest het zijn jeugdige veerkracht.

Vrouw die lacht in de zon


Dynamische versus statische rimpels

De plooien of plooien die verschijnen, vallen in twee categorieën:

 • Dynamische rimpels – deze worden veroorzaakt door het uiten van emoties of herhaalde gezichtsbewegingen. Dus bijvoorbeeld liplijntjes die kunnen ontstaan als we vaak een rietje gebruiken.

 • Statische rimpels – deze ontstaan door een verlies van elasticiteit en hebben de neiging om met het ouder worden dieper te worden. Voorbeelden hiervan zijn lijnen in de mondhoek en nek.

Na verloop van tijd kunnen dynamische rimpels statische rimpels worden. Een voorbeeld hiervan is dat wanneer onze wangen hun stevigheid verliezen, fijne lachrimpels kunnen veranderen in meer prominente plooien. 


Wat is goed tegen rimpels?

Helaas kunnen we het verouderingsproces niet stoppen of bepaalde factoren veranderen, zoals genetica, die onvermijdelijk een rol spelen bij rimpels. Er zijn echter enkele veranderingen in levensstijl die we kunnen toepassen om rimpels te helpen voorkomen en de huid er langer jeugdiger uit te laten zien.
Vrouw met een Nivea gezichtscrème

Vrouw die serum op haar gezicht aanbrengt

1. Verander onze huidverzorging

Ons assortiment NIVEA Anti-Ageing Creams & Products is speciaal ontwikkeld om rimpels te voorkomen en te minimaliseren en de huid te voeden. Het assortiment omvat herstellende serums die zijn ontworpen om de eigen antirimpelbescherming van onze huid op te bouwen, innovatieve vochtinbrengende crèmes met collageenverhogende formules en verstevigende oogcrèmes die zich richten op dit gevoelige gebied.

Onze ogen kunnen bijzonder vatbaar zijn voor tekenen van veroudering, lees onze gids voor onze toptips om oogrimpels te voorkomen.

2. Bescherm de huid tegen de zon

Zonnestraling beschadigt het collageen van de huid, waardoor het zijn elasticiteit verliest en het uitdroogt, aangezien een rijpe huid van nature droger is. Te veel blootstelling aan de zon kan onze huid vroegtijdig verouderen. Dit staat bekend als fotoveroudering en verschilt van natuurlijke veroudering. Het veroorzaakt diepe rimpels, een leerachtige huid, sproeten en huidverkleuring.

Weten hoe u uw huid kunt beschermen tegen beschadiging door de zon is een eenvoudige stap die u kunt nemen om dit te voorkomen, inclusief het aannemen van goede zonnebrandgewoonten.

3. Stoppen met roken

Roken is een andere boosdoener die snelle veroudering veroorzaakt. Een gezonde huid zal voortdurend regenereren. Roken vermindert echter sterk de collageenproductie en minder collageen betekent meer rimpels. Verhoogde gezichtslijnen rond de mond zijn veelbetekenende tekenen van roken.

4. Dieet en lichaamsbeweging

Ongezonde gewoontes tasten de textuur van onze huid aan en kunnen het verouderingsproces versnellen. Het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet boordevol vitamine A en C en eiwitten (gevogelte, vis, eieren en mager vlees) is een goed begin. Voeg wat regelmatige dagelijkse lichaamsbeweging toe om de bloedsomloop te stimuleren en stress te verminderen. Te veel suiker en alcohol kunnen collageen en elastine beschadigen, dus wees met mate.

5. Blijf gehydrateerd

Het is altijd belangrijk om onze huid gehydrateerd te houden. Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt en probeer zelfs kruidenthee met antioxidanten die onze huid op andere manieren kunnen verbeteren. Vermijd te veel cafeïne, omdat dit de snelheid waarmee ons lichaam collageen aanmaakt kan vertragen.

6. Slaap lekker

Onze huid bedankt ons altijd voor het krijgen van de aanbevolen 8 uur slaap per nacht - of zo dicht mogelijk bij. Maar wist je dat onze slaaphoudingen ook van invloed zijn op rimpels? Onze huid kan kreukels krijgen als we elke nacht in dezelfde houding slapen. Op onze rug slapen of investeren in zijden kussenslopen die minder wrijving met ons gezicht veroorzaken, kan hierbij helpen.


Rimpels bestrijden

Hoewel er geen remedie is om voorgoed van rimpels af te komen, zal het volgen van een anti-aging huidverzorgingsroutine rimpels en fijne lijntjes helpen verminderen en onze huid na verloop van tijd een jeugdigere glans geven. Hier zijn enkele anti-rimpelbehandelingstips om te proberen

 • Tip1: Reinigen naar behoren
  Wrijven over de huid kan irritatie veroorzaken en huidveroudering versnellen, terwijl te veel reinigen de huid kan uitdrogen. Was je gezicht twee keer per dag met een zachte reiniger. Onze micellaire waters van NIVEA zijn geweldige opties om de huid zachtjes te reinigen en tegelijkertijd make-up en vuil tegen te gaan. Vergeet niet om altijd make-up te verwijderen voordat je naar bed gaat.

 • Tip 2: Bevochtig regelmatig
  De ouder wordende huid is minder goed in staat zichzelf te beschermen tegen schade van buitenaf, dus het kiezen van een echt gerichte vochtinbrengende crème is nog belangrijker. Een van onze beste anti-rimpelcrèmes is onze NIVEA Q10 Power Anti-Rimpel Dagcrème SPF30. Het is speciaal ontwikkeld om 3 soorten rimpels te verminderen: voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes en rimpels rond de wang en mond voor een gladdere en meer gevoede huid. Er is ook een toegevoegde bonus: met SPF beschermt het tegen UVA/UVB-stralen die vroegtijdige huidveroudering veroorzaken.

 • Tip 3: Gebruik kwaliteitsproducten
  Investeren in kwaliteitsproducten en een goed huidverzorgingsregime toepassen, helpt onze huid vrij te houden van onzuiverheden, maar het kan soms moeilijk zijn om het bij te houden. Met een enorm scala aan huidverzorging bij NIVEA en gemakkelijk te volgen huidverzorgingstips, zou het vinden van de perfecte huidverzorgingsroutine voor je huid eenvoudig moeten zijn.

Een teken van een gevuld leven

Rimpels hebben natuurlijk geen behandeling nodig. Ze zijn een pijnloos, natuurlijk en mooi teken van een rijpere huid. U kunt ervoor kiezen om ze te behandelen als u niet houdt van de manier waarop ze uw huid eruit laten zien of voelen. Evenzo kun je die lachrimpels en oogrimpels omarmen voor wat ze zijn - een weerspiegeling van een leven dat ten volle wordt uitgedrukt.