Donkere kringen onder ogen oorzaak

DONKERE KRINGEN ONDER DE OGEN VERMINDEREN EN VOORKOMEN

We hebben er allemaal weleens last van: donkere kringen onder de ogen. De oorzaak van donkere kringen onder je ogen verschillen van slapeloze nachten tot aan genetische redenen. In dit artikel lees je over de oorzaken van donkere of blauwe kringen onder de ogen, maar natuurlijk ook hoe je donkere kringen onder jouw ogen kunt verwijderen.

DE OORZAKEN VAN DONKERE KRINGEN ONDER DE OGEN

Hoe ontstaan donkere kringen rond de hogen? Donkere kringen rond de ogen verschillen van persoon tot persoon. Ze verschijnen vaak als je te weinig slaap hebt gehad. Maar er zijn nog tal van andere oorzaken voor donkere kringen rond de ogen.

WAT ZIJN DONKERE KRINGEN?

Donkere of blauwe kringen onder de ogen zijn eigenlijk het zichtbare effect van bloedvaatjes die donker worden wanneer je lichaam te weinig zuurstof of vocht krijgt. Het is niet zo gek dat de ogen als eerste worden aangetast: de huid onder de ogen is namelijk heel dun, want deze bevat geen vetweefsel. In plaats daarvan vind je daar vele bloedvaten en lymfeklieren. Als het lichaam te weinig zuurstof of vocht krijgt, stroomt het bloed trager en is het ook donkerder van kleur. Bloedvaatjes zijn zichtbaar door de fijne, bijna doorzichtige huid onder de ogen. Afhankelijk van je huidtype zullen de schaduwen onder je ogen bruin- of blauwachtig zijn. In sommige families zijn donkere kringen genetisch bepaald. Dat betekent dat de heel dunne huid rond de ogen erfelijk is.

Donkere kringen rond ogen

DE OORZAKEN VAN DONKERE KRINGEN ROND DE OGEN

 • Onze manier van leven is vaak verantwoordelijk voor het verschijnen van donkere kringen rond de ogen: een nachtje doorhalen, een wijntje te veel of roken zorgt ervoor dat er te weinig zuurstof in het bloed komt. 
 • Als je ongezond eet, zal je vaak een tekort aan vitamines en mineralen hebben: bij een gebrek aan vitamine C, ijzer of zink kunnen de eerste tekenen donkere kringen onder je ogen zijn. 
 • Donkere kringen onder de ogen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook een medische oorzaak hebben. Je kunt hier altijd over praten met je huisarts.
 • Heb je last van hooikoorts en wrijf je veel in je ogen? Vaak wrijven veroorzaakt irritatie van de gevoelige huid en kan donkere schaduwen onder de ogen verergeren. 
 • Lange uren achter elkaar achter je computer zitten, is een grote belasting van je ogen en kan ook een oorzaak van donkere kringen zijn. 
 • Onderliggende psychische oorzaken? Stress op het werk, opzien tegen een examen, of angst kunnen ook redenen zijn voor donkere kringen onder je ogen.

KRINGEN ONDER DE OGEN VERZORGEN

Met een paar simpele trucjes voorkom je donkere kringen: zorg voor voldoende nachtrust en drink veel water. Huismiddeltjes en speciale oogcrèmes voor donkere kringen kunnen ook helpen bij het wegwerken of camoufleren van donkere kringen onder je ogen. 

De beste huismiddeltjes tegen donkere kringen

 • Tannine in zwarte thee vermindert de zwelling en geeft antioxidanten af aan de huid: leg twee koude theezakjes 10 minuten op je gesloten ogen. 
 • Een massage met amandelolie voor een betere bloedcirculatie: masseer de huid rondom je ogen voorzichtig met een paar druppeltjes olie. Werk daarbij altijd van binnen naar buiten. 
 • Komkommer is een beproefde methode voor het wegwerken van donkere kringen onder de ogen. Ze bevatten veel vitamines en hebben een hoge vochtinbrengende werking. Leg dus schijfjes komkommer op je gesloten ogen.
 • Eerste hulp uit de koelkast: speciale oogmaskers met gel zijn een iets duurdere oplossing. Je bewaart ze in de koelkast. Ze helpen de lymfevaten en bloedvaatjes rond de ogen te vernauwen. 
 • De natuurgeneeskunde adviseert Schüssler-zouten aan om donkere kringen te bestrijden, want deze herstellen het evenwicht aan mineralen in het lichaam.

Wegwerken donkere kringen ogen

OOGCRÈMES VOOR DONKERE KRINGEN ONDER DE OGEN

Oogcrèmes kunnen donkere kringen onder je ogen helpen verdwijnen. Ze voorzien de huid van belangrijke ingrediënten die een positief effect hebben op het dunne weefsel onder de ogen. Wil je een jongere uitstraling? Gebruik dan de NIVEA Q10 Plus Anti-Rimpel Oogcontourcrème. Deze formule bevat dezelfde actieve ingrediënten als die van de huid en vermindert rimpels en donkere kringen onder of rondom de ogen. Hoe gebruik je een oogcrème? Klop oogcrèmes zachtjes in de huid en wrijf niet: gebruik hierbij je vingertop en klop van de binnenste ooghoek naar buiten toe.

Snelle oplossing: verminder donkere kringen met een getinte dagcrème

DONKERE KRINGEN ONDER DE OGEN WEGWERKEN

Of je donkere kringen genetisch bepaald zijn of dat je te weinig slaap hebt gehad, een wondermiddeltje om donkere kringen onder je ogen te camoufleren is concealer. Concealer is te verkrijgen in stickvorm of als dunne crème. Kies bij voorkeur een tint lichter dan je natuurlijke huidskleur of de make-up die je gebruikt. De regel is: een kleine hoeveelheid is voldoende om donkere kringen te verbergen. Breng de concealer recht onder het oog aan met een fijne borstel of met je vingertoppen en strijk gelijkmatig uit.

Laat de kleur van de concealer voorzichtig een worden met je huidskleur, zodat je de contrasterende kringen niet ziet. Als alternatief kun je dagelijks NIVEA Hyluron Cellular Filler + Verstevigend Oogcontourcrème gebruiken. Dit product activeert huidcellen om huideigen hyaluronzuur en collageen te produceren. De formule bevat een combinatie van cel-activerende ingrediënten.

 

Oogcrème donkere kringen

ZEG VAARWEL TEGEN JOUW DONKERE KRINGEN ROND DE OGEN

Oogcrèmes, concealers, massages of gewoon een goede nachtrust. Met ons advies ben je binnen de kortste keren af van die donkere kringen onder je ogen. Bekijk nu snel alle NIVEA oogverzorgingsproducten die helpen je huid weer te laten schitteren.