Vrouw met jeukende huid

Jeukende huid, oorzaak en tips

Ontdek wat de oorzaak is van een jeukende huid en wat je best er tegen kan doen

Help for Itchy Skin: Causes, Treatments & Tips

Itchy skin can be unpleasant and irritating to deal with, however, if you’re worried about your itchy skin you will be glad to hear that it is not usually a sign of anything serious. 

So… what causes itchy skin? There are many reasons why you may be experiencing itchy skin, the best way to decipher what the causes are; is to categorise it. This can be done by the area that is itchy or whether there are additional symptoms such as itchy skin with or without a rash.

Jeukt uw huid op uw gezicht, uw lichaam of overal?

Het lichaam

De meest voorkomende jeukende huid is veroorzaakt door droge huid, seizoensgebonden allergieën of wanneer je huid in contact is gekomen met iets irriterent. Andere oorzaken van jeuk op het lichaam kunnen verband houden met insectenbeten zoals muggen, spinnen of andere insecten, deze beten zijn zo klein dat je ze vaak niet ziet maar wel de jeuk ervaart. Zulke insectenbeten zijn meestal niets om u zorgen over te maken, maar als de jeuk aanhoudt, raden wij u aan een arts te bezoeken voor verder onderzoek.

Het gezicht

Jeukende huid op je gezicht komt het meeste voor in de winter, dit komt door de koude, droge lucht die kan leiden tot een droge geïriteerde huid. Seizoensgebonden of omgevingsgebonden allergieën kunnen overal jeuk veroorzaken, vooral in het gezicht. Andere oorzaken van een jeukende huid in het gezicht zijn voedsel-/medicijnallergieën en rosacea, een huidaandoening die jeuk en tintelingen op de wangen veroorzaakt.

Overal

Dit wordt vaak in verband gebracht met huidaandoeningen zoals eczeem, xerose, schurft of brandwonden. In de meeste gevallen is er niets aan de hand, maar als de jeukende huid lang aanhoudt, kan het de moeite waard zijn zich te laten controleren, omdat jeukende huid overal verband kan houden met onderliggende ziekten zoals leverziekten, nierziekten, diabetes, schildklierproblemen, bloedarmoede en lymfeklierkanker.


Jeukende huid maar geen uitslag?

De meest voorkomende oorzaak van een jeukende huid zonder uitslag is weer een droge huid. Deze droge huid is meestal het gevolg van omgevingsfactoren, als je te lang in de zon bent geweest, koude winterse omstandigheden, droge condities of zelfs een te droge huid. Een droge huid wordt ook vaak erger naarmate iemand ouder wordt, omdat onze huid na verloop van tijd wat van haar natuurlijke oliën verliest. 
Groep vrouwen lachend

Jeukende huid 's nachts?

De technische term voor nachtelijke jeuk is nocturnale pruritus, die zo onaangenaam kan zijn dat je er slapeloze nachten van kunt krijgen. De oorzaken van nachtelijke jeuk kunnen worden onderverdeeld in: 

- Natuurlijke oorzaken 

- Medische oorzaken
Natuurlijke oorzaken van een jeukende huid 's nacht heeft meestal te maken met het circadiane ritme; dit is de interne cyclus van 24 uur die het lichaam doorloopt in reactie op de omgeving. Dit kan leiden tot een jeukende huid 's nachts, omdat zowel de bloedcirculatie als de lichaamstemperatuur 's avonds toenemen. Volgens het circadiane ritme geeft je lichaam ook bepaalde stoffen vrij gedurende de dag, dit verschilt ook per tijdstip. Gedurende de nacht geeft je lichaam meer cytokinen af, die ontstekingen kunnen doen toenemen, evenals een vermindering van de productie van hormonen zoals corticosteroïden die ontstekingen verminderen.   

Verschillende medische aandoeningen kunnen leiden tot een jeukende huid s' nachts, maar het is belangrijk dat u naar uw huisarts gaat voordat u besluit dat dit de oorzaak is en het probeert te behandelen. De medische aandoeningen omvatten: huidziekten (zoals eczeem), insecten (schurft, luizen of bedwantsen), nier- of leveraandoeningen, bloedarmoede, schildklierproblemen, leukemie of lymfoom of zelfs zenuwaandoeningen. 

Je gedachten kunnen namelijk een van de vele oorzaken van een jeukende huid zijn. Het gevoel van een jeukende huid 's nachts kan intenser worden, omdat je het overdag drukker hebt en dus meer afgeleid bent van het gevoel, terwijl je gedachten zich 's nachts kunnen fixeren op het jeukende gevoel, waardoor het erger lijkt dan het is.
Vrouw die bodylotion aanbrengt

Remedie tegen jeukende huid

Wat kan je doen tegen jeukende huid? Er bestaan verschillende remedies tegen jeukende huid, waarvan de meeste thuis kunnen worden toegepast. Voor een directe remedie tegen jeukende huid raden wij je aan een koel nat kompres op de jeukende plek aan te brengen. Een handdoek met koud water gedurende 5 tot 10 minuten kan zeer effectief zijn als remedie tegen een jeukende huid overal.
Twee meisjes lachend
Voor andere remedies tegen een jeukende huid, met name een jeukende huid die wordt veroorzaakt door droogte, moet je in de eerste plaats je huid hydrateren. Wij raden u aan een langdurige vochtinbrengende crème of lotion te gebruiken die intensieve verzorging biedt, wij adviseren NIVEA Verzorgende Body Milk.

Als uw huid jeukt en droog is door overmatige blootstelling aan de zon, raden wij u aan een vochtinbrengende after-sun crème met aloë vera aan te brengen, zoals onze Hydraterende After Sun Lotion. Deze biedt onmiddellijke verlichting en hydrateert de huid tot 48 uur lang. 

Als je een gevoelige huid hebt, raden we je aan een vochtinbrengende crème of dagcrème te gebruiken die parfumvrij is, zoals onze Kalmerende 24 uur vochtinbrengende dagcrème. Deze dagcrème biedt je huid niet alleen vocht, maar ook SPF 15 en ondersteunt de natuurlijke weerstand van je huid tegen irritaties.

Hoe een jeukende huid te voorkomen?

Om jeukende huid tegen te gaan zijn er voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen, dit kunnen voorzorgsmaatregelen zijn in de producten die je gebruikt, de omgeving waaraan je je huid blootstelt en zelfs de kleding die je draagt.  

Wat betreft de omgeving waaraan u uw huid blootstelt, moet u extreme temperatuurschommelingen vermijden; de optimale omstandigheden om een jeukende huid te voorkomen zijn een neutraal vochtige omgeving. Bent u gevoelig voor een droge huid en eczeem, dan is een luchtbevochtiger in de winter aan te bevelen.  

De kleding die u draagt kan helpen om de jeuk te stoppen; wij adviseren u om loszittende, katoenen kleding te dragen en stoffen zoals wol en synthetische materialen te vermijden. Deze kunnen de huid verder irriteren en leiden tot hevige jeuk, vooral bij mensen met een gevoelige huid.

Tot slot

Het komt erop neer dat u zich over jeukende huid geen al te grote zorgen hoeft te maken, want in de meeste gevallen is de oorzaak van jeuk vrij onschuldig en kan het geen kwaad. Als je merkt dat de jeuk langere tijd aanhoudt, kun je het beste een arts raadplegen voor een nader onderzoek.

Als u toekomstige problemen met een jeukende huid wilt voorkomen, moet u de omstandigheden waaraan u uw huid blootstelt en de producten die u op uw huid aanbrengt in de gaten houden. Zoals gezegd komt de meest voorkomende oorzaak van een jeukende huid voort uit een droge huid - om dit te voorkomen kun je ons assortiment bodylotions bekijken en de juiste voor jou kiezen.

Vrouw die bodylotion aanbrengt

De beste producten voor een jeukende huid