Jeukende huid

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN EEN JEUKENDE HUID?

Iedereen kent het: een jeukende huid. Ontdek meer over de jeukende huid en de oorzaak, hoe je het verhelpt en wanneer je advies kunt inwinnen.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN EEN JEUKENDE HUID?

Iedereen kent het: een jeukende huid. Ontdek meer over de jeukende huid en de oorzaak, hoe je het verhelpt en wanneer je advies kunt inwinnen. 

Droge lippen oorzaak

DE SCHENEN JEUKEN HET VAAKST

Jeuk aan de benen komt veel voor. De huid bij onze schenen heeft minder talgklieren, waardoor de huid sneller uitdroogt. Het gevolg is een droge huid met jeuk. Wanneer de huidbarrière door uitdroging verzwakt, kunnen schadelijke stoffen gemakkelijker de huid binnendringen. Een verzorgende body milk kan helpen om de huid gehydrateerd te houden. 

WAAROM EEN ​​DROGE HUID JEUK KAN HEBBEN

Een droge huid heeft meestal de neiging om te jeuken. De oorzaken zijn verschillend: het kan zijn dat de huid minder natuurlijke factoren aanmaakt die de hydratatie in stand houden, zoals bv. transpiratie en talg, die het vocht in de huid vasthouden. Veelvuldig contact met schoonmaakmiddelen, zonnebrand door langdurige blootstelling aan de zon kunnen ook leiden tot het verlies van deze hydratatiefactoren en het uitdrogen van de huid. Dat geldt ook voor jeuk na het douchen door te lange baden of te warme douches. 

De jeukende huid kan ook worden verklaard door de verzwakking van de huidbarrière door kou of contact met water: een gezonde huid vormt een beschermende lipidenfilm. Als er een tekort aan lipiden (vet) is, wordt de natuurlijke barrière van de huid beter doorlaatbaar en verdampt het vocht gemakkelijker. Omgekeerd kunnen schadelijke stoffen uit de omgeving, zoals pollen, stofdeeltjes of chemicaliën, gemakkelijker de huid binnendringen en zo kleine verwondingen veroorzaken die een jeukende huid kunnen veroorzaken.

Een droge jeukende huid komt vaak voor in de winter: als het koud is en in verwarmde ruimtes, bevat de lucht minder vocht. De huid raakt daardoor eerder uitgedroogd. Daarnaast zijn je talgklieren minder actief bij lage buitentemperaturen en produceren ze niet meer voldoende beschermende lipiden. Een jeukende huid bij de benen of schenen komt veel voor, omdat de huid daar minder talgklieren heeft.

Ongeacht het seizoen kunnen stress en ergernis jeuk veroorzaken: onze zenuwuiteinden lopen tot de bovenste laag van de opperhuid. Als we geïrriteerd of boos zijn, kan dit hormonale veranderingen veroorzaken die het zenuwstelsel stimuleren en kleine ontstekingen op het huidoppervlak veroorzaken die tot jeuk leiden.

 

WAT TE DOEN BIJ JEUKENDE HUID?

Vaak kan de jeuk met eenvoudige tips worden verzacht: ontdek hoe zachte reiniging, voedende verzorging en de juiste kleding de jeukende huid kunnen helpen kalmeren.

6 tips voor een jeukende huid

VERNIEUWEN IN PLAATS VAN KRABBEN

Krabben maakt de situatie alleen maar erger. De nagels kunnen de beschermlaag beschadigen, wat de kans op het binnendringen van schadelijke stoffen vergroot en daardoor ontstekingen versterkt. Het is beter om de huid te verfrissen met een koud, nat washandje.

 

6 tips voor een jeukende huid

DOUCHEN MET RESPECT VOOR JE HUID

De huid kan jeuken na het douchen als je je te lang of te vaak wast. Bescherm de natuurlijke zure beschermlaag van je huid en douche niet vaker dan één keer per dag en gebruik altijd een milde doucheproducten en bodylotion voor hydratatie.

 
 

Jeukende huid benen

6 tips voor een jeukende huid

VERZORGING NA HET SCHEREN OF HARSEN

Als de jeuk optreedt na het scheren, is dit vaak te wijten aan scheerbrand. Vaak verschijnt jeuk na het harsen of scheren, het wordt veroorzaakt door micro-verwondingen. Gebruik scheerschuim en scheer het haar in de groeirichting om scheerbrand te voorkomen. Met de Body Lotion Repair & Care kun je de genezing verlichten en versnellen.  

 

6 tips voor een jeukende huid

VOORKOM EN VERZACHT JEUK MET HUIDVERZORGING

Wanneer je regelmatig je huid verzorgt met voedende producten die bij jouw huidtype passen, kun je een jeukende huid vaak voorkomen. Een goede bodycrème of balsem kan zelfs de acute jeuk onmiddellijk verlichten door de natuurlijke barrière van de huid te ondersteunen en te behouden 

6 tips voor een jeukende huid

DE JUISTE TEMPERATUUR OM TE SLAPEN

Slaap je slecht door droge huid jeuk? ‘S Nachts neemt het niveau van cortisol, een natuurlijke hormoon in het lichaam, toe. Experts zien dat dit verband houdt met jeuk. Wat zeker is: de warmte versterkt de jeuk. Geef daarom eerder de voorkeur aan een vrij koele temperatuur in de kamer. 

6 tips voor een jeukende huid

DRAAG LOSSE KLEDING IN DE ZOMER

Jeuk treedt niet alleen in de winter op: in de zomer jeukt de huid vaak waar het in contact komt met wrijvende kleding. Het zweet is vaak een oorzaak van deze jeuk. Het beste is daarom om losse kleding te dragen, gemaakt van natuurlijke materialen. 

VERZORGINGSTIPS VOOR DE DROGE EN GEVOELIGE HUID

Droogte of gevoeligheid van de huid vergroot de kans op een jeukende huid. Ontdek hier hoe je je huid kunt verzorgen en welke producten het beste aansluiten bij jouw behoeften.

WAT TE DOEN BIJ EEN ZEER DROGE HUID?

Voedende crèmes en milde oliën helpen de zeer droge huid op natuurlijke wijze te regenereren. Ga aan de slag met huidverzorging die het beste bij jou past, zodat je huid al zijn zachtheid terugkrijgt en het niet langer jeukt. 

Jeukende huid oorzaak

VIND DE JUISTE CRÈME VOOR JOUW HUID

Liever lichaamsolie, lotion of milk onder de douche? De verschillen zijn groter dan je zou denken! Ontdek wat elk van deze producten kenmerkt en welke variant het meest gunstig is voor uw huid. 

KAPOTTE LIPPEN SNEL HERSTELLEN

Op zoek naar producten om je gesprongen lippen te verzorgen? NIVEA heeft het voor je! Bekijk onze lip verzorgingsproducten die je mooie lippen zullen geven:

WANNEER JEUK CHRONISCH WORDT

Als de huid langdurig of bijzonder intens jeukt, is het absoluut te adviseren om een arts te raadplegen. In sommige omstandigheden kan een huidziekte of allergie namelijk verantwoordelijk zijn voor chronische jeuk.

MEDISCHE OORZAKEN VAN PERMANENTE JEUK

Chronische jeuk kan een teken zijn dat er iets mis is met het lichaam. In de meeste gevallen is het een huidziekte. De neurodermitis en psoriasis komen het meest voor.

Bij patiënten met neurodermitis is de beschermende functie van de huid sterk verminderd. Er kunnen daardoor gemakkelijk ontstekingen ontstaan die jeuk veroorzaken. Terwijl neurodermitis vaak voorkomt in de kindertijd, verschijnt psoriasis meestal op volwassen leeftijd. Het bedekt meestal de ellebogen, knieën en hoofdhuid met glanzende, zilverachtige plekken op de huid die schilferen en kunnen jeuken.

Een jeukende huid is echter niet altijd te wijten aan een huidziekte. Er zijn ook allergieën en ziekten die jeuk kunnen veroorzaken. Als deze erg sterk zijn of enkele weken aanhouden, is het verstandig om een arts of dermatoloog te raadplegen om erachter te komen wat de oorzaken van de jeuk zijn.