Wat te doen tegen mee-eters

MEE-ETERS VERWIJDEREN DOE JE MET DEZE TIPS

Je kent ze vast wel: witte of zwarte puntjes op de neus, het voorhoofd of de kin. Dit zijn mee-eters, ook wel blackheads of comedonen genoemd. Veel mensen zijn mee-eters op de neus of ergens anders op het gezicht liever kwijt dan rijk. Gelukkig bestaan er manieren om mee-eters te verwijderen. In dit artikel lees je wat mee-eters zijn, hoe je de zwarte puntjes kunt verwijderen en wat te doen om mee-eters te voorkomen.

WAT ZIJN MEE-ETERS?

Een mee-eter is een verstopping van een talgklierzakje in je huid. Wanneer we het over
mee-eters hebben, praten we dus ook wel over ‘verstopte poriën’. Mee-eters lijken op
kleine zwarte puntjes.

Oorzaken mee-eters en acne

Er zijn veel oorzaken voor acne en mee-eters: naast hormonale schommelingen en erfelijke factoren spelen ook psychologische factoren een belangrijke rol. Bepaalde medicijnen en een vochtige omgeving kunnen ook onzuiverheden veroorzaken. Kort samengevat, de oorzaken van mee-eters en acne zijn:

  1. Hormonale schommelingen
  2. Stress en zorgen
  3. Een ongezonde levensstijl
  4. Erfelijkheid
  5. Luchtvochtigheid

Hoe mee-eters ontstaan

Onzuiverheden ontstaan altijd bij de talgzakjes. Deze zakjes, die uit een klein haartje en een talgkliertje bestaan, bevinden zich vooral in het gezicht, op de borst en de rug. Als het zakje verstopt raakt of als er bacteriën in de poriën komen, verschijnt er een mee-eter.

Mee-eters worden ook wel 'open comedonen' genoemd. Zij ontstaan als de talgkliertjes verstopt raken en het teveel aan vet niet afgevoerd kan worden. Als de huid aan het einde van het kliertje openbreekt, wordt de talg donker door contact met de lucht. Zo ontstaat een mee-eter.

Acne: als mee-eters de overhand krijgen

Wanneer je acne hebt, krijg je vaak last van puistjes of mee-eters. Het huidoppervlak raakt meer verhoornd dan de normale huid en blokkeert de poriën. Bij de mildste vorm van acne, acne comedonica, verschijnen er veel niet-ontstoken mee-eters. 

 

Mee-eters verwijderen

 

Van mee-eter naar puist

Als mee-eters niet vanzelf openbarsten, worden ze een echt probleem: bacteriën nestelen zich in de opgebouwde talg en dit kan leiden tot met pus gevulde ontstekingen. Dan kan er een rode pukkel ontstaan. Knijp nooit een ontstoken pukkel uit! Als hij openbarst, kan het omliggende weefsel ontstoken raken. Dan komen er al snel meer.

Laat puistjes altijd verwijderen door een professionele schoonheidsspecialiste. Veel dermatologen hebben ook hun eigen schoonheidsspecialisten die gespecialiseerd zijn in het reinigen van de huid en die het beste weten hoe zij puistjes en mee-eters moeten verwijderen. Dit voorkomt ontstekingen en laat de huid zichzelf herstellen.

ZWARTE PUNTJES OP NEUS & KIN

Zwarte puntjes vormen zich voornamelijk op de neus en kin. Op deze plekken zijn je haarzakjes wat kleiner en liggen ze minder diep. Hierdoor raken ze sneller verstopt. Verder verspreiden mee-eters zich over onze T-zone, doordat talgkliertjes daar een stuk actiever zijn dan op de rest van onze huid. 

MEE-ETERS VERWIJDEREN MET DEZE 5 TIPS

  1. Gezichtsmaskers: regelmatig je huid behandelen met een gezichtsmasker of peeling verwijdert dode huidcellen. Dit maakt je huid zacht en voorkomt dat mee-eters alleen al verschijnen.
  2. Scrubs: het ideale product voor een pukkelige huid met veel mee-eters is een scrub. Scrubs vermijden overmatig vet en voorkomen mee-eters en pukkels. 
  3. Antibacteriële cover-up sticks: gebruik als je mee-eters of pukkels aan het zicht wilt onttrekken geen normale make-up. Cover-up sticks of gezichtspoeders met een ontsmettende werking zijn beter. 
  4. Professionele cosmetische behandeling: bij de schoonheidsspecialiste kunnen mee-eters behandeld worden door een ervaren expert. Met een stoombad voor het gezicht gaan de poriën openstaan, zodat de mee-eters verwijderd kunnen worden. Daarna wordt de huid ontsmet, getonifieerd en extra verzorgd. Je huid zal stralen!
  5. Levensstijl: verander je eetgewoonten en levensstijl. Zorg ervoor dat je gezond eet en veel water drinkt. 

HUIDTYPES DIE GEVOELIG ZIJN VOOR BLACKHEADS

Is jouw huid gevoelig voor onzuiverheden? Met preventieve verzorging die is toegespitst op jouw huidtype, kun je mee-eters voorkomen.

Gecombineerde huid

De gecombineerde huid bestaat uit twee huidtypes: sommige gebieden zijn droog (wangen), andere zijn juist vettiger (voorhoofd, neus, kin). Zorg ervoor dat jouw huidverzorgingsroutine is toegespitst op de behoeften van de gecombineerde huid! Kies een vochtinbrengend en vetvrij verzorgingsproduct om pukkeltjes in de T-zone te voorkomen. Lees hier meer over de ideale verzorging van een gemengde huid.

 

Vette huid

Een onzuivere, vette huid produceert te veel talg en laat de huid glimmen. De poriën raken gemakkelijk verstopt en er ontstaan mee-eters en pukkels. Intensieve reiniging is dan vooral belangrijk. Verwijder de overtollige talg met een milde wasgel die huidvriendelijk is en voor voldoende vocht zorgt.

ZWARTE PUNTJES VERWIJDEREN MET DEZE PRODUCTEN

NIVEA heeft verschillende producten waarmee je mee-eters kunt verwijderen. Zwarte puntjes op de neus verwijderen kan bijvoorbeeld met de NIVEA Clear-Up Strips Zuiverend. Deze strips breng je aan gemakkelijk aan op je neus, kin of voorhoofd. De strip verwijdert mee-eters, vuil en olie van je gezicht. Een andere manier om zwarte puntjes te verwijderen is met een gezichtsscrub, zoals de NIVEA Dagelijkse Reinigingsscrub – Zuivert Poriën. Deze scrub reinigt jouw poriën diep en zorgt ervoor dat verstopte poriën weer openen, zodat ze kunnen ademen.