Close up blonde vrouw met sproeten en blauwe ogen

Mee-eters verwijderen: ze hebben geen schijn van kans

Wat te doen tegen onzuiverheden die mee-eters veroorzaken? Bijna iedereen heeft weleens last van witte of zwarte pukkels op de neus, het voorhoofd of de kin. Mee-eters dus. Dat ziet er niet zo mooi uit. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je huid er mooier uit te laten zien zonder mee-eters!


Dit moet je weten over mee-eters

Oorzaken mee-eters en acne

  1. Hormonale schommelingen
  2. Stress en zorgen
  3. Een ongezonde levensstijl
  4. Erfelijkheid

Acne: als mee-eters de overhand krijgen

Als je acne hebt, krijg je vaak puistjes of mee-eters. Het huidoppervlak raakt meer verhoornd dan de normale huid en blokkeert de poriën. Bij de mildste vorm van acne, acne comedonica, verschijnen er veel niet-ontstoken mee-eters. 

Er bestaan veel oorzaken voor acne en mee-eters: naast hormonale schommelingen en erfelijke factoren, spelen ook psychologische factoren een belangrijke rol. Bepaalde medicijnen en een vochtige omgeving kunnen ook onzuiverheden veroorzaken.

Hoe mee-eters ontstaan

Onzuiverheden ontstaan altijd bij de talgzakjes. Deze zakjes, die uit een klein haartje en een talgkliertje bestaan, bevinden zich vooral in het gezicht, op de borst en de rug. Als het zakje verstopt raakt of als er bacteriën in de poriën komen, verschijnt er een mee-eter.

Mee-eters worden ook wel 'open comedonen' genoemd. Zij ontstaan als de talgkliertjes verstopt raken en het teveel aan vet niet afgevoerd kan worden. Als de huid aan het einde van het kliertje openbreekt, wordt de talg donker door contact met de lucht. Zo ontstaat een mee-eter.

Van mee-eter naar puist

Als mee-eters niet vanzelf openbarsten, worden ze een echt probleem: bacteriën nestelen zich in de opgebouwde talg en dit kan leiden tot met pus gevulde ontstekingen. Dan kan er een rode pukkel ontstaan. Knijp nooit een ontstoken pukkel uit! Als hij openbarst, kan het omliggende weefsel ontstoken raken. Dan komen er al snel meer. 

Laat puistjes altijd verwijderen door een professionele schoonheidsspecialiste. Veel dermatologen hebben ook hun eigen schoonheidsspecialisten die gespecialiseerd zijn in het reinigen van de huid en die het beste weten hoe zij puistjes en mee-eters moeten verwijderen. Dit voorkomt ontstekingen en laat de huid zichzelf herstellen.

Het draait allemaal om jouw huidtype!

Is jouw huid gevoelig voor onzuiverheden? Met preventieve verzorging die is toegespitst op jouw huidtype, kun je mee-eters verwijderen.

Gecombineerde huid

Bij een gecombineerde huid zijn de wangen vaak droog, terwijl de huid van het voorhoofd, de neus en de kin pukkelig en vettig is. Dit huidtype vormt een uitdaging als het gaat om huidverzorging. Zorg ervoor dat jouw huidverzorgingsroutine is toegespitst op de bijzondere behoeften van de gecombineerde huid! Kies een vochtinbrengend en vetvrij verzorgingsproduct, zoals *Anti-Blemish Moisturizer* om pukkeltjes in de T-zone te voorkomen. 

Lees hier meer over de ideale verzorging van de gecombineerde huid.

Vette huid

Een onzuiver, vette huid produceert teveel talg en laat de huid glimmen. De poriën raken verstopt en er ontstaan mee-eters en pukkels. Intensieve reiniging is dan vooral belangrijk. Verwijder de overtollige talg met een milde wasgel die huidvriendelijk is en voor voldoende vocht zorgt.

Wat kun je doen tegen mee-eters? Tips en trucjes in het gevecht tegen verstopte poriën.

  • Gezichtsmaskers: Regelmatig behandelen van de huid verwijdert dode huidcellen. Dit voorkomt dat mee-eters alleen al verschijnen! Waarom niet bijvoorbeeld Peeling uitproberen? 
  • Scrubs: Het ideale product voor een pukkelige huid met veel mee-eters is Essentials Dagelijkse Reinigingsscrub met vitamine E en Hydra IQ. Het verwijdert overmatig vet en voorkomt mee-eters en pukkels. 
  • Clear-up strips: Gebruik Zuiverende Clear-Up Strips in de T-zone. Verwijder de strip een één beweging nadat je hem een tijdje hebt laten zitten. Hierdoor wordt de overtollige talg uit de poriën verwijderd. Mee-eters zijn hier niet tegen bestand! 
  • Antibacteriële cover-up sticks: Gebruik als je mee-eters of pukkels aan het zicht wilt onttrekken geen normale make-up. Cover-up sticks of gezichtspoeders met een ontsmettende werking zijn beter. 
  • Professionele cosmetische behandeling: Bij de schoonheidsspecialiste kunnen mee-eters behandeld worden door een ervaren expert: door een stoombad voor het gezicht gaan de poriën openstaan, zodat de mee-eters verwijderd kunnen worden. Daarna wordt de huid ontsmet, getonifieerd en extra verzorgd. Je zult versteld staan hoeveel beter jouw huid er uit zal zien! 
  • Levensstijl: Verander je eetgewoonten en levensstijl: vet eten met minder vitamines en sporenelementen beschadigen jouw huid. Zorg ervoor dat je gezond eet en veel water drinkt. Roken is als gif voor de huid en heeft gevolgen op de lange termijn op hoe jouw huid eruit ziet!