Striemen verminderen

STRIEMEN
VERMINDEREN: ZO DOE JE DAT

Bijna iedereen krijgt er mee te maken: striemen. Striae is een hele normale reactie van je lichaam en komt bij veel mensen voor op hun lichaam. Het kan zijn dat je striemen er niet zo fijn vindt uitzien en je ze liever
vermindert. In deze blog lees je meer over de oorzaken van striemen en hoe je striemen kunt verminderen.

WAT ZIJN STRIEMEN EN DE OORZAKEN?

Om striemen te verminderen of behandelen is het eerst goed om te weten wat striemen precies zijn en de oorzaken ervan.

WAT ZIJN STRIEMEN?

Hier geven we antwoord op de vragen: wat zijn striemen of wat is striae? Striae of striemen zijn scheurtjes in de huid die ontstaan wanneer jouw lichaam een snelle groei doorgaat. De huid kan niet zo snel mee rekken als dat je groeit en daardoor ontstaan de scheurtjes. Deze scheurtjes zijn vaak net iets anders gekleurd dan je huid. Meestal zijn ze eerst paars of rood, maar in een later stadium vervagen ze naar een wittere kleur. Naast dat je de strepen kunt zien, kun je ze soms ook voelen. Ze voelen als een soort deukjes in de huid. Over het algemeen kunnen striemen overal op je lichaam voorkomen. Echter komen striemen het meest voor op je buik, borsten, billen en dijen.

Striemen op lichaam

STRIEMEN ZIJN NIET GEVAARLIJK

Ze zien er soms misschien wat ernstig uit, maar dat zijn ze niet. Het is een natuurlijke reactie van je huid wanneer deze wordt opgerekt. Maak je er dus geen zorgen om. Het is belangrijk dat je de elasticiteit van je huid op peil houdt. Blijf je huid goed verzorgen met vochtinbrengende crèmes.

STRIEMEN: DE OORZAKEN

Rekt je huid snel op, dan kan je striae krijgen. De oorzaak van striemen is als volgt: het oprekken van de huid zorgt ervoor dat de middelste laag van je huid ietsje scheurt, waardoor onderste lagen zichtbaar worden. Daar ligt ook direct de reden waarom de striemen paars of rood zijn: de bloedvaten worden zichtbaar.

Striemen worden vaak veroorzaakt door een groeispurt, daarom worden het ook wel groeistrepen genoemd. Verder is een oorzaak van de striemen een snelle gewichtsverlies of -toename. Een zwangerschap, waar de huid van je buik uitrekt, is ook een oorzaak van striae. In al deze gevallen staat er veel druk op de huid. De huid kan niet snel genoeg huidcellen aanmaken om mee te rekken, waardoor er scheurtjes ontstaan.

WAAR KOMEN STRIEMEN HET MEESTE VOOR?

Zoals eerder benoemd komen striemen het meest voor op je buik, billen, borsten en dijen. Hieronder lees je meer over waarom striae vooral op deze plekken voorkomen.

STRIEMEN OP BORSTEN

Striemen op de borsten ontstaan meestal in de puberteit bij vrouwen. Tijdens de puberteit worden borsten vaak in een rap tempo groter. Door deze snelle groei ontstaan er op de borsten dus striemen.

STRIEMEN OP BILLEN

Net als voor borsten ontstaat er rondom de puberteit vaak ook striae op de billen van vrouwen. Tijdens de puberteit gaat je lichaam een flinke verandering door en worden vormen anders, zo worden je billen vaak ook wat groter. Dit gaat vaak snel, waardoor er striemen op de billen ontstaan.

STRIEMEN OP BENEN

Wanneer je een groeispurt hebt, aankomt of afvalt gaat je huid weer door een snelle ontwikkeling heen. Op de huid van je benen kunnen daardoor ook striemen ontstaan. Striemen op de benen komen vooral voor op je dijen, omdat dijen vaak snel groter kunnen worden.

STRIEMEN OP DE BUIK

Striemen op de buik kunnen ontstaan door een snelle gewichtstoename of zwangerschap. Net als voor een snelle gewichtstoename als voor een zwangerschap zet de huid rondom de buik vaak flink uit.

Oorzaak van striemen

WIE LOPEN HET MEESTE RISICO OP STRIEMEN?

Ook al kan vrijwel ieder mens te maken krijgen met striemen, striemen komen toch het snelst voor bij:

  • Vrouwen
  • Mensen waarbij striae in de familie zit
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met snelle gewichtstoename of -afname
  • Mensen met een lichte huid
  • Mensen die in de puberteit zitten

IK BEN ZWANGER, KRIJG IK ZWANGERSCHAPSSTRIEMEN?

Striae tijdens een zwangerschap, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd, komt vaak voor. Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap striemen. Wanneer je zwanger bent worden er hormonen geproduceerd die ligamenten in je buik verzachten, zodat je makkelijker kunt bevallen. Die hormonen zorgen er echter ook voor dat je huidvezels zachter worden, waardoor striemen op de buik sneller ontstaan.

Zwangerschapsstriemen

WAT TE DOEN TEGEN STRIEMEN?

Striemen, er is een grote kans dat je ze hebt. Zoals eerder gezegd, het is heel normaal om striemen op je lichaam te hebben. Striemen geheel verwijderen is heel lastig, maar er bestaan manieren om de zichtbaarheid van striae te verminderen. Van geschikte, bestaande verzorgingsproducten tot huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen striemen. Bekijk snel alle NIVEA-producten op onze website en vind een geschikt product dat jou helpt bij het verminderen van striae. Verder lees je over andere manieren die helpen met het verminderen van striae.

WELKE PRODUCTEN TEGEN STRIEMEN KAN IK GEBRUIKEN?

De meeste striemen zijn niet heel zichtbaar en vervagen uit zichzelf. Het is echter wel belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden tijdens dit proces. Gebruik hiervoor de juiste producten tegen striemen. Een huidolie tegen striemen die geschikt is voor het masseren van striae, zoals de NIVEA Q10 Verstevigende Body Oil helpt om de huid te voeden en stevig te houden.

Gebruik je liever een wat dikkere crème tegen striemen, dan helpt de unieke formule van NIVEA Q10Plus Verstevigend + Silhouet Bodycrème om je huid soepel te houden. Masseer het wel goed in! Een massage ondersteunt de bloedsomloop, wat weer helpt om de zichtbaarheid van striae te verminderen.

ANDERE MANIEREN OM STRIAE TE VERMINDEREN

Naast de bestaande huidverzorgingsproducten bestaan er ook huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die kunnen helpen met het verminderen van striemen.

Water drinken en striemen verminderen

DRINK VOLDOENDE WATER

Hydratatie is essentieel voor een gezonde en stralende huid. Daarnaast zorgt het ervoor dat je huid zijn maximale elasticiteit behoudt en zo soepel mogelijk blijft, waardoor je beschermd bent tegen striemen.

Scrubben en striae verminderen

SUIKERSCRUB

Maak je eigen scrub van suiker tegen striae. Maak een mix van amandelolie en suiker en scrub hiermee de huid waar de striemen zich bevinden. Suiker is een natuurlijke exfoliant en versnelt de vernieuwing van de huidcellen, waardoor striemen sneller vervagen.

Eiwitten voor verminderen striae

EIWIT

Opgeklopte eiwitten bevatten veel proteïne en aminozuren, die perfect zijn voor het behandelen van striae. Breng het aan op de striemen, laat het opdrogen en was het er daarna af. Je zult snel resultaat zien!

Striae verminderen met citroensap

CITROENSAP

De zuren in citroensap zijn perfect om striemen en andere huidproblemen aan te pakken. Pers wat citroenen uit en gebruik het verse citroensap om de huid in te masseren. Was het er daarna af met warm water. Herhaal dit trucje regelmatig en je zult zien dat de zichtbaarheid van de striemen vermindert.