Vrouw wrijft haar benen

HOE KUN JE STRIAE VERMINDEREN?

Alles over striae en wat je er tegen kunt doen
Ontdek alles over de oorzaken van striemen en hoe je striae kunt verminderen. Voer onderstaande stappen uit als hulp om je zekerder te voelen over je lichaam.

STRIAE: DE FEITEN

Leer meer over striemen en waarom we ze krijgen.

WAT ZIJN STRIEMEN?

De meeste vrouwen ontdekken op een bepaald punt in hun leven striemen. Niet gek, want het is een heel normaal verschijnsel. Ze zien eruit als iets anders gekleurde strepen op je huid. Overal op je lichaam kunnen ze ontstaan, maar ze komen het meeste voor op je buik, armen en dijen. Vaak zijn ze eerst rood of paars, in een later stadium vervagen ze naar een meer witte kleur. Soms kun je ze ook voelen, alsof je een soort deukjes op je huid hebt.

STRIEMEN ZIJN NIET GEVAARLIJK

Ze zien er soms misschien wat ernstig uit, maar dat zijn ze niet. Het is een natuurlijke reactie van je huid wanneer deze wordt opgerekt. Maak je er dus geen zorgen om. Het is belangrijk dat je de elasticiteit van je huid op peil houdt. Blijf je huid goed verzorgen met vochtinbrengende crèmes.

HOE ONTSTAAT STRIAE?

Rekt je huid snel op, dan kan het voorkomen dat je striae krijgt. Het oprekken zorgt ervoor dat de middelste laag van de huid ietsje scheurt, waardoor onderste lagen zichtbaar worden. Daar ligt ook direct de reden waarom de striemen paars of rood zijn: de bloedvaten worden zichtbaar.

Striemen worden vaak veroorzaakt door snel gewichtsverlies of -toename of door een zwangerschap. In deze gevallen staat er veel druk op de huid. De huid kan niet snel genoeg huidcellen aanmaken om mee te rekken, waardoor scheurtjes ontstaan.

IK BEN ZWANGER, KRIJG IK STRIAE?

Striae tijdens een zwangerschap komt vaak voor, ongeveer 80% van zwangere vrouwen heeft er last van. Tijdens je zwangerschap worden er hormonen geproduceerd die ligamenten in je buik verzachten, zodat je makkelijker kunt bevallen. Die hormonen zorgen er echter ook voor dat je huidvezels zachter worden, waardoor striemen sneller ontstaan.

WIE LOOPT HET MEESTE RISICO OP STRIEMEN?

  • Vrouwen
  • Mensen waarbij striae in de familie zit
  • Mensen met overgewicht
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met snelle gewichtstoename of -afname
  • Mensen met een lichte huid
  • Tijdens de puberteit


WAT TE DOEN TEGEN STRIAE?

Striemen verwijderen is heel lastig, maar er zijn wel manieren om de zichtbaarheid van striae te verminderen.

WELKE PRODUCTEN KAN IK GEBRUIKEN VOOR MIJN STRIAE?

De meeste striemen zijn niet heel zichtbaar en vervagen uit zichzelf. 

 

Het is echter wel belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden tijdens dit proces. Een huidolie die geschikt is voor het masseren van striemen zoals NIVEA Q10 Plus Verstevigende body olie helpt om de huid te voeden en stevig te houden.

 

Gebruik je liever een wat dikkere crème, dan helpt de unieke formule van NIVEA Crème om je huid soepel te houden. Masseer het wel goed in! Een massage ondersteunt de bloedsomloop, wat weer helpt om de zichtbaarheid van striae te verminderen.

DRINK VOLDOENDE WATER

Hydratatie is essentieel voor een gezonde en stralende huid. Daarnaast zorgt het ervoor dat je huid zijn maximale elasticiteit behoudt en zo soepel mogelijk blijft, waardoor je beschermd bent tegen striemen.

WAT HELPT TEGEN STRIAE?

Er is geen geheime formule voor het voorkomen van striae. Je kan echter wel de kans op striae zo klein mogelijk maken door gezond te eten, regelmatig te sporten en je gewicht op een gezond peil te houden. Ook het hydrateren en scrubben van de huid helpt.

HUIS-, TUIN- EN KEUKENMIDDELTJES TEGEN STRIEMEN

SUIKERSCRUB

Maak je eigen scrub van suiker tegen striae. Maak een mix van amandelolie en suiker en scrub hiermee de huid waar de striemen zich bevinden. Suiker is een natuurlijke exfoliant en versnelt de vernieuwing van de huidcellen, waardoor striemen sneller vervagen.

EIWIT

Opgeklopte eiwitten bevatten veel proteïne en aminozuren, die perfect zijn voor het behandelen van striae. Breng het aan op de striemen, laat het opdrogen en was het er daarna af. Je zult snel resultaat zien!

CITROENSAP

De zuren in citroensap zijn perfect om striemen en andere huidproblemen aan te pakken. Pers wat citroenen uit en gebruik het verse citroensap om de huid in te masseren. Was het er daarna af met warm water. Herhaal dit trucje regelmatig en je zult zien dat de zichtbaarheid van de striemen vermindert.