Vrouw met stralende huid raakt gezicht aan

Hardnekkige puisten bestrijden en voorkomen

Tips voor een verontreinigde en vette huid Een vette glans en puistjes maken dat de huid een probleemgebied wordt. Als je te veel puistjes krijgt, kan dit ook emotionele stress veroorzaken. Maar dat is binnenkort allemaal verleden tijd. Nu is het mogelijk om altijd een perfecte teint te hebben, zelfs bij een vette huid!

Wat je moet weten over een vette huid

Een vette huid produceert meer talg dan nodig is. Daar zijn meerdere oorzaken voor: genetische aanleg, stress, hormonale schommelingen en een ongezonde levensstijl stimuleren de talgklieren en veroorzaken huidonzuiverheden.

Deze symptomen zijn tekenen van een vette huid

  • Glimmende huid: talg is zichtbaar als een vette film over de huid.
  • Grote huidporiën: wanneer de huid te veel talg produceert, zetten de wanden van de poriën blijvend uit.
  • Bleke huidskleur: een vette huid heeft geen goede bloedcirculatie, waardoor je een bleke teint krijgt.
  • Puistjes op de T-zone: vooral de huid van het voorhoofd, neus en kin zijn vatbaar voor onzuiverheden.

De oorzaak en het gevolg van puistjes

De talgklieren bevinden zich in de dermis (opperhuid) en zijn rechtstreeks verbonden met de haarzakjes. Als de talgklieren te veel talg produceren, raken de haarzakjes verstopt – en zo worden puistjes zichtbaar. De natuurlijke zuurmantel van de huid raakt uit balans door overmatige talgproductie. Bacteriën kunnen de poriën binnendringen, waardoor de huid kan ontsteken. Lees hier meer over mee-eters en hun oorzaken.

Zo verzorg je een vette huid

Een vette huid heeft veel aandacht en speciale verzorging nodig. De talgproductie moet onder controle worden gehouden, zodat de huid minder gaat glimmen en vervelende puistjes en mee-eters kunnen worden voorkomen. Ook met een vette huid kun je door de juiste verzorging een mooie teint krijgen.

Reinig de huid tot diep in de poriën

Grondig reinigen is erg belangrijk voor een vette huid. Maar gebruik liever geen klassiek stuk zeep, dit droogt de gezichtshuid onnodig uit en stimuleert bovendien de talgproductie. *NIVEA Essentials Dagelijkse Reinigingsscrub* met magnoliaschorsextract reinigt de huid grondig, beperkt het glimmen en zet de poriën open. Hierdoor worden bacteriën doeltreffend onder controle gehouden en de huid gaat er beter uitzien. Behandel je huid na het reinigen met een tonic. Tonics met weinig alcohol werken desinfecterend en zijn vooral geschikt voor de vette huid. Let op je T-zone: de zuiverende *Clear-Up Strips* van NIVEA werken in op onzuiverheden en verwijderen mee-eters. Voor een doeltreffende behandeling om puistjes te bestrijden en onzuiverheden te voorkomen adviseren we je producten uit hetzelfde assortiment te gebruiken zoals de speciale producten voor puistjes van NIVEA, deze vullen elkaar perfect aan.

Laat je huid stralen!

Als je een vette huid hebt, zou je steeds een vochtinbrengende crème moeten gebruiken, want ook een vette huid moet tegen kou, warmte en andere weersinvloeden worden beschermd. Lichte vloeibare crèmes en gels zijn uitermate geschikt. Zorg ervoor dat je vochtinbrengende crème antibacteriële en kalmerende ingrediënten bevat.

Methoden om puistjes te bestrijden

Tips voor een zuivere huid: zo ben je puistjes te slim af!

  • Vermijd irriterende factoren zoals warmte, hitte, schaafwonden en een agressieve reiniging, een vette huid iis daar heel gevoelig voor. 
  • Ga de strijd met een glimmende huid aan: matte poeders en olievrije make-up absorberen het teveel aan talg op je gezicht. Wanneer je merkt dat je gezicht erg glimt, kun je ook een papieren zakdoekje nemen en de talg er voorzichtig afdeppen. 
  • Huidscrubs en -maskers tegen puistjes: twee tot drie keer per week kun je dode huidcellen en vuil verwijderen met een milde scrub, gebruik vervolgens een tonic en een vochtinbrengend masker. 
  • Bezoek een schoonheidsspecialiste: laat je huid regelmatig reinigen door een professionele schoonheidsspecialiste. Zo zal je huid er langer stralend uitzien. 
  • Verander je voeding en gewoonten: een ongezonde levensstijl, zoals roken of stress, kan een negatieve impact hebben op je huid. Zorg ervoor dat je gezond eet en veel water drinkt.
  • Heb je echt problemen met de onzuiverheden op je huid en krijg je snel acne? Lees hier meer over de juiste behandeling van deze huidproblemen.

Huismiddeltjes

Puistjes en onzuiverheden op je gezicht kun je ook bestrijden met geneeskrachtige kruiden. De bloemblaadjes van de goudsbloem bevatten bijvoorbeeld ontstekingsremmende ingrediënten. Maak een thee van de bloemblaadjes en breng het brouwsel aan op een kompres, dat je dan op je huid moet leggen. Snel een reinigend stoombad nemen, kan ook bijdragen aan de bestrijding van puistjes en mee-eters. Doe een paar druppels kamilleparfum in heet water, leg een handdoek over je hoofd en houd je gezicht boven de stoom voor ongeveer 5 minuten. Door de warme stoom zullen je poriën opengaan. Daarna zal je huid een reinigend masker veel beter opnemen.

Bloemblaadjes van de goudsbloem of kamilleplant, of een vrouw met een kompres of in een stoombad.