Oorzaken puisten - NIVEA

PUISTEN VERWIJDEREN EN VOORKOMEN DOE JE ZO!

Puistjes: we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Maar hoe kom je er weer vanaf? Wat zijn de oorzaken van puistjes? En hoe kan je puisten voorkomen? In dit artikel geven we je informatie en tips.

WAT ZIJN PUISTEN EIGENLIJK?

Een puist of pukkel is niets anders dan een kleine ontsteking van de huid die wordt veroorzaakt door een ontstoken talgklier. Je herkent een puist aan een rode kleur en/of wit puntje met pus. Vaak komen puistjes voor in het gezicht, maar soms ook op de rug en de schouders. 

Oorzaken acne - NIVEA

DE OORZAKEN VAN PUISTEN

Ineens zitten ze er, maar waar komen puistjes toch vandaan? De meest voorkomende oorzaken van pukkels zijn:

 • Genetische aanleg
  Sommige huidtypes hebben meer last van puistjes dan andere. Hier lees je zo meer over.
 • Hormonale schommelingen
  Zo kun je meer last hebben van puistjes in de puberteit of tijdens een zwangerschap.
 • Stress en zorgen 
 • Een ongezonde levensstijl
  Gewoontes zoals roken en ongezond eten hebben een negatieve impact op je huid.

WAT JE MOET WETEN OVER EEN HUID MET PUISTJES

Bij de ene huid komen puistjes vaker voor dan bij de andere huid. Dit heeft onder andere te maken met je huidtype. Deze twee huidtypes zijn het meest gevoelig voor onzuiverheden.

VETTE HUID

Een vette huid heeft de meeste aanleg voor puisten en acne, omdat deze huid veel talg produceert. Als de talgklieren te veel talg produceren, raken de haarzakjes verstopt – en zo worden puistjes zichtbaar. De natuurlijke zuurmantel van de huid raakt uit balans door overmatige talgproductie. Bacteriën kunnen de poriën binnendringen, waardoor de huid kan ontsteken.

EEN GECOMBINEERDE OF GEMENGE HUID

De gemengde huid bestaat uit twee huidtypes: sommige gebieden zijn droog (wangen), andere zijn juist vettiger (voorhoofd, neus, kin). Vooral de vette gedeeltes, ook wel de T-zone genoemd, zijn vatbaar voor puistjes en acne.

Zo verzorg je een vette huid

Een vette huid heeft veel aandacht en speciale verzorging nodig. De talgproductie moet onder controle worden gehouden, zodat de huid minder gaat glimmen en vervelende puistjes en mee-eters kunnen worden voorkomen. Ook met een vette huid kun je door de juiste verzorging een mooie teint krijgen.

Reinig de huid tot diep in de poriën

Grondig reinigen is erg belangrijk voor een vette huid. Maar gebruik liever geen klassiek stuk zeep, dit droogt de gezichtshuid onnodig uit en stimuleert bovendien de talgproductie. *NIVEA Essentials Dagelijkse Reinigingsscrub* met magnoliaschorsextract reinigt de huid grondig, beperkt het glimmen en zet de poriën open. Hierdoor worden bacteriën doeltreffend onder controle gehouden en de huid gaat er beter uitzien. Behandel je huid na het reinigen met een tonic. Tonics met weinig alcohol werken desinfecterend en zijn vooral geschikt voor de vette huid. Let op je T-zone: de zuiverende *Clear-Up Strips* van NIVEA werken in op onzuiverheden en verwijderen mee-eters. Voor een doeltreffende behandeling om puistjes te bestrijden en onzuiverheden te voorkomen adviseren we je producten uit hetzelfde assortiment te gebruiken zoals de speciale producten voor puistjes van NIVEA, deze vullen elkaar perfect aan.

Laat je huid stralen!

Als je een vette huid hebt, zou je steeds een vochtinbrengende crème moeten gebruiken, want ook een vette huid moet tegen kou, warmte en andere weersinvloeden worden beschermd. Lichte vloeibare crèmes en gels zijn uitermate geschikt. Zorg ervoor dat je vochtinbrengende crème antibacteriële en kalmerende ingrediënten bevat.

ZO KUN JE HET BESTE PUISTJES VERWIJDEREN EN VOORKOMEN

IS HET SLIM OM EEN PUIST UIT TE KNIJPEN?

Het is verleidelijk, maar je kunt puisten beter niet uitknijpen. Dit is waarom:

 • Doordat je aan beide kanten druk zet, scheurt niet alleen de puist, maar ook de huid open. Er ontstaat een wondje dat weer moet genezen. Ook krijg je een korstje, waardoor de restjes van de puist niet afgevoerd kunnen worden. Het resultaat? Vaak krijg je een nieuw puistje op dezelfde plek. Je schiet er dus niks mee op. 
 • Door het drukken, duwen en friemelen aan je puist stimuleer je de doorbloeding van de huid. Hierdoor wordt een puist alleen maar roder en opvallender. Zo wordt het nog verleidelijker om de puist uit te knijpen - en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Een puist uitknijpen is dus geen goed idee, maar er zijn wel andere manieren om van puisten af te komen.

EFFECTIEVE METHODEN OM PUISTJES TE BESTRIJDEN

Gelukkig bestaan er betere manieren om pukkels en onzuiverheden te beperken. Met deze tips krijg je een zuivere huid en hebben puistjes veel minder kans!

 • Heb je plots veel puisten? Probeer dan eens een scrub tegen puistjes: twee tot drie keer per week kun je dode huidcellen en vuil verwijderen met een scrub. In ons assortiment vind je ook milde scrubs waarmee je dagelijks je gezicht kan reinigen.
 • Een gezichtsmasker helpt ook tegen puistjes en onzuiverheden: kies zelf welke het beste bij jou past. 
 • Bezoek een schoonheidsspecialiste: laat je huid regelmatig reinigen door een professionele schoonheidsspecialiste. Zo zal je huid er langer stralend uitzien. 
 • Verander je (eet)gewoonten. Dit klinkt als een drastische maatregel, maar het helpt bijvoorbeeld al als je elke dag genoeg water drinkt en gezond en gevarieerd eet.

TIPS OM PUISTEN EN PUKKELS TE VOORKOMEN

 • Houd mee-eters in de gaten en verwijder ze op tijd. Mee-eters kunnen namelijk uitgroeien tot puistjes.
 • Stoom regelmatig je gezicht om puistjes te voorkomen. Doe een paar druppels kamille parfum in heet water, leg een handdoek over je hoofd en houd je gezicht boven de stoom voor ongeveer 5 minuten. Door de warme stoom zullen je poriën opengaan.
 • Natuurlijke kruiden zijn ook effectief tegen puisten en pukkels. De bloemblaadjes van de goudsbloem bevatten bijvoorbeeld ontstekingsremmende ingrediënten. Maak een thee van de bloemblaadjes en breng het brouwsel aan op een kompres, dat je dan op je huid moet leggen.

GEBRUIK NIVEA TEGEN PUISTJES

Helpt NIVEA tegen puistjes, vraag je je misschien af? NIVEA heeft verschillende producten om puistjes mee te bestrijden. Met de NIVEA Dagelijkse Reinigingsscrub - Zuivert Poriën worden de poriën gereinigd en geopend. Een goede gezichtsreiniger pakt ook pukkels en onzuiverheden aan. Onze Urban Skin Detox Micellair Water All-in-1 Make-up Remover is perfect voor een huid met aanleg voor puistjes.

De laatste tip: NIVEA Q10 POWER Anti-Rimpel + Verfijnt de poriën dagcrème. Het bestrijdt effectief fijne lijntjes en rimpels, maar verkleint ook de poriën. Hierdoor is deze dagcrème ideaal voor een gemengde en vette huid.