vrouw die in de spiegel kijkt

Wat helpt tegen puistjes?

Bevrijd jezelf van puisten op het gezicht met de hulp van onze experts

Wat helpt tegen puistjes?

Acne kan erg frustrerend zijn om mee om te gaan, vooral als volwassene. Je blijft je afvragen "wat helpt tegen puistjes op je gezicht?" en het kan je zelfvertrouwen naar beneden halen. Hoewel je mooi bent zoals je bent, en het natuurlijk is om puistjes en huidtextuur te hebben, hebben onze experts wat advies samengesteld om je te begeleiden bij je vraag "wat helpt echt tegen puistjes"! De eerste stap naar het genezen van puisten op het gezicht is begrijpen wat puisten zijn?
De wetenschap achter puisten

WAT ZIJN PUISTEN?

De talgklier bevindt zich naast kleine haarzakjes in de huid en scheidt een olie af die bekend staat als talg, die voorkomt dat de huid en het haar uitdrogen. Vlekken zijn de manier waarop het lichaam zichzelf geneest. Ze ontstaan wanneer deze poriën verstopt en ontstoken raken Het lichaam probeert zichzelf dan te herstellen door extra bloed en chemicaliën naar het gebied te sturen. Dit veroorzaakt ontstekingen.

WELKE SOORTEN PUISTEN ZIJN ER?

Om puisten op je gezicht effectief te behandelen, is het essentieel om te bepalen welk type puisten je hebt. Ontdek de 6 belangrijkste soorten vlekken/puisten die je moet kennen:

  • Mee-eters – kleine zwarte bultjes die zich op de huid ontwikkelen; ze zijn zwart omdat de binnenbekleding van de haarzakjes kleur produceert
  • Whiteheads - Whiteheads worden gevormd wanneer de porie volledig is afgesloten en ontstoken raakt
  • Puisten - een kleine rode bult met een witte punt in het midden, veroorzaakt door een opeenhoping van pus
  • Papels - kleine pijnlijke rode bultjes
  • Knobbeltjes - grote harde knobbels die zich ophopen onder het huidoppervlak en pijnlijk zijn
  • Cysten - het meest ernstige type vlek; grote, pijnlijke, met pus gevulde knobbeltjes die het grootste risico met zich meebrengen op het veroorzaken van blijvende littekens
blonde vrouw lacht
blonde vrouw lacht

Wat veroorzaakt puisten?

De belangrijkste redenen waarom we puisten op het gezicht krijgen:

 gezond eten

DIEET

Het is niet verwonderlijk dat wat we eten van invloed kan zijn op hoe onze huid eruitziet. 'Hoge glycemische' koolhydraten die de bloedsuikerspiegel verhogen, zoals pasta, witte rijst, suiker en witbrood, kunnen de aanmaak van hormonen veroorzaken en de talgproductie verhogen. Zuivel, verzadigde en transvetten kunnen ook je kans op het krijgen van puistjes vergroten.
tiener huid nodig heeft

HORMONEN

De talgklieren zijn gevoelig voor hormonale veranderingen. Omdat de hormoonspiegels van tieners tijdens de puberteit drastisch veranderen, lopen ze een bijzonder risico op hormoongerelateerde acne. Bij vrouwen, als de androgeenreceptoren gevoelig zijn, kunnen ze meer talg produceren, waardoor de poriën verstopt raken.
applying skincare

HARSH HUIDVERZORGING

Het gebruik van de verkeerde huidverzorging kan je kansen op het krijgen van puistjes beïnvloeden, vooral als het hard is voor de huid. Het gebruik van agressieve producten, vooral met geur- en kleurstoffen, kan de huid irriteren en uitdrogen. Soms, wanneer onze huid droog is, zal deze overcompenseren en meer olie produceren, waardoor de poriën verstopt raken en puisten ontstaan.
wonen in de stad

MILIEU

Je omgeving draagt bij aan de gezondheid van je huid en het is van cruciaal belang om vast te stellen of deze een negatieve invloed heeft op je huid en een oorzakelijke factor is voor je acne. Als je in de buurt van grote wegen en steden woont of werkt, wordt je huid blootgesteld aan vervuiling en meer stof en vuil in de lucht. Dit kan zich vastklampen aan de olie op je huid en de poriën verstoppen, vooral als je je gezicht niet aan het einde van elke dag wast.

Ons lichaam is een zeer gecompliceerde "machine" die ons hints geeft. Wat er met verschillende delen van ons gezicht gebeurt, kan ons laten weten wat er met ons lichaam gebeurt.


GEZICHTSKAART - WAT BETEKENEN PUISTEN OP VERSCHILLENDE DELEN VAN HET GEZICHT?


DOEN:

1. VOLG EEN HUIDVERZORGINGSROUTINE.
Wat helpt echt tegen puistjes in je gezicht? Helpt water tegen puistjes? Een goede dagelijkse huidverzorgingsroutine is een belangrijk onderdeel van de acnebehandeling van een onzuivere huid en zal helpen voorkomen dat zich nieuwe puisten op het gezicht vormen. Zorg ervoor dat je twee keer per dag reinigt met een milde reiniger om de poriën te ontdoen van vuil, aanslag en vervuiling. Als je je gezicht wast, gebruik dan warm maar niet heet water om je poriën te openen, zodat je reinigingsmiddel alle onzuiverheden kan wegspoelen; We raden ons assortiment NIVEA Naturally Clean Gezichtsreinigingsbars aan die 99% natuurlijke ingrediënten bevatten, zeepvrij zijn en de pH perfect is geoptimaliseerd voor de pH-waarde van je huid, waardoor de huid zacht wordt. We raden ook aan om je gezicht een paar keer per week te scrubben met de NIVEA Rijst Scrub Zuiverend

Zuiveren voor een diepe reiniging en om de huid te exfoliëren. Wanneer u uw gezicht afdroogt, moet u de huid deppen met een schone handdoek in plaats van erover te wrijven. Eindig altijd met een hydraterende crème.

2. GEBRUIK ZONNEBESCHERMING
UV-blootstelling van de zon beschadigt de natuurlijke barrière van de huid en zorgt ervoor dat acne opdroogt, waardoor de olieproductie toeneemt. Een vette huid blokkeert de poriën en veroorzaakt de groei van bacteriën en als gevolg daarvan puistjes. Als je je afvraagt hoe je puisten op je gezicht kan verwijderen en denkt dat blootstelling aan de zon zal helpen, heb je het mis. Door je huidbarrière te beschermen met een niet-comedogeen zonnebrand product, voorkom je nog grotere ontstekingen, littekens en pigmentvlekken.

3. LEID EEN GEZONDE LEVENSSTIJL
Huidproblemen worden vaak veroorzaakt door stress. Om puistjes te voorkomen, doe een gerichte inspanning om angst en spanning te vermijden. Neem even tijd voor jezelf! Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de bloedstroom te verbeteren en je humeur te verbeteren. Zorg ervoor dat je je gezicht en haar niet aanraakt en, als je een man bent, je baard wast. Oliën uit je haar kunnen bijdragen aan acne.

4. Eet gezond:
Naast een consistente en op maat gemaakte huidverzorging, heeft je voeding ook een essentieel effect op je huid. Vitaminen en antioxidanten uit fruit en groenten zijn geweldig voor je huid en een geweldige manier om acne te helpen behandelen. Ook je bloedsuikerspiegel heeft invloed op het ontstaan van acne. Iedereen is anders, dus houd bij welke voedingsmiddelen je ongewenste reacties geven en vermijd het gebruik ervan.

NIET DOEN:

1. NIET UITKNIJPEN
Volgens dermatologen moet je nooit een puistje uitknijpen! Als je een puistje uitknijpt, verhinder je eigenlijk dat je huid geneest. Je kunt de huid ook scheuren, en dit leidt tot bloedingen en creëert een open wond, die meer bacteriën kan krijgen om de puist groter en erger te maken. Een puist uitknijpen kan er ook toe leiden dat meer vuil verder in de follikels wordt geduwd, waardoor puistjes erger worden. Een andere reden waarom je puistjes niet zou moeten uitknijpen, is omdat het leidt tot littekens die moeilijk te verwijderen zijn!

2. DROOG HET BETROKKEN GEBIED NIET TE VEEL
Vermijd overmatig wassen of het gebruik van agressieve producten, omdat een huid die last heeft van onzuiverheden erg gevoelig is. Minder is soms meer bij een acnebehandeling. Overmatig gebruik van actieve ingrediënten kan de huid irriteren. Als gevolg hiervan wordt het schilferig en pijnlijk.

3. DRAAG GEEN MAKE-UP MET INGREDIENTEN DIE PORIEN VERSTOPT.
Als je een huid hebt die gevoelig is voor puistjes, zijn er bepaalde ingrediënten die je moet vermijden. Make-upproducten die minerale oliën en lanoline bevatten, zijn comedogeen. Dit betekent dat ze poriën kunnen verstoppen en puisten kunnen veroorzaken. Voordat je een product gebruikt, moet je je onderzoek doen en de etiketten lezen. Vergeet niet om de make-up te verwijderen -Elke keer dat je de make-up een nacht laat staan, raken je poriën meer verstopt. Voorkomen is beter dan genezen. Als je al langere tijd worstelt met “wat helpt het beste tegen puistjes” of acne, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dermatoloog of arts voor advies.

Geloof niet elke doe-het-zelf-hack die je ziet.

3 huismiddeltjes voor puistjes

DIY is een zeer aantrekkelijke oplossing voor de behandeling van puisten, vooral met een beperkt budget; wees echter voorzichtig als het gaat om huismiddeltjes. Terwijl tandpasta, citroensap en frisdrank zijn aangehaald als uitstekende huismiddeltjes om puisten te verwijderen, raden dermatologen ze af omdat ze te hard, ineffectief en huidbeschadigend zijn.

Als je nog steeds in de verleiding komt om wat huismiddeltjes uit te proberen, bekijk dan deze 3 veilige thuisopties die door onze experts zijn geselecteerd.

Onthoud: als je tekenen van huidirritatie opmerkt, moet je de procedure onmiddellijk stopzetten!

honing

Honing- en kaneelmasker

Honing en kaneel hebben antibacteriële eigenschappen wanneer ze gecombineerd worden om acne-veroorzakende bacteriën te helpen verminderen. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en wondgenezing.

Hoe te gebruiken:
Maak een pasta door 2 eetlepels honing en 1 theelepel kaneel te mengen. Reinig je gezicht en breng vervolgens de pasta aan en laat het 10-15 minuten intrekken. Spoel het masker na 15 minuten af met warm maar niet heet water en dep je gezicht droog.

aloë vera ingrediënt

Aloë vera

Aloë vera is een ander plantaardig ingrediënt. Het bevat van nature voorkomend salicylzuur en zwavel om de huid te genezen en de huidconditie te verbeteren. Net als theeboomolie is aloë vera verkrijgbaar als extract of in OTC-huidverzorgingsproducten.

Hoe te gebruiken :
Pak een aloë-plantblad en pil de buitenste laag van het blad, zodat de gelinhoud binnenin zichtbaar wordt. Schraap met een eetlepel de gel uit het blad. Breng de gel direct op je gezicht aan als hydraterende crème. Herhaal indien nodig.

Tea tree olie

Tea tree olie staat bekend als een natuurlijke ontstekingsremmer. Het kan ook antimicrobiële voordelen hebben. Deze effecten betekenen dat tea tree olie vlekken kan helpen opruimen.

Hoe te gebruiken:
Om tea tree olie veilig te gebruiken om de voordelen ervan te benutten, bereidt je de oplossing voor met 1 deel tea tree olie met 4 delen niet-comedogene dragerolie zoals jojoba-olie. Breng de oplossing met een wattenstaafje aan op de aangetaste plekken. Herhaal de procedure 1-2 keer per dag en breng een hydraterende crème aan om een droge huid te voorkomen.