ZON & HUID
Wat is het effect van UVB stralen?
UVB stralen dringen diep door in de epidermis (huid) en zijn de oorzaak van verbranding, DNA schade, indirecte pigmentatie en de ontwikkeling van huidkanker.
Wat is het effect van UVA stralen?
UVA stralen dringen diep door in het bindweefsel en zijn de oorzaak van chronische lichtschade zoals huidveroudering. Daarbij zijn de stralen ook verantwoordelijk voor het ontstaan van vrije radicalen, directe pigmentatie, indirecte DNA schade die het risico op huidkanker vergroot en fototoxische en fotoallergische reacties.
Hoe werkt de beschermingsfactor (SPF)?
Van nature biedt je huid ongeveer 5 - 30 minuten bescherming tegen de zon, afhankelijk van je huidtype. Deze tijd, vermenigvuldigd met de SPF van het product, is hoe lang je in de zon kan zijn zonder te verbranden.
Wat zorgt ervoor dat de huid bruin wordt?
Onze huid wordt donkerder in de zon omdat UV licht ervoor zorgt dat melanine wordt aangemaakt. Melanine heeft als doel om de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV straling. Dat doet het door de huidcellen te voorzien van een schild.
Waarom worden sommige mensen makkelijker bruin dan anderen?
De cellen die het pigment aanmaken zijn genetisch bepaald. Hoe meer cellen een persoon heeft en hoe actiever deze cellen zijn, hoe sneller en dieper deze persoon bruin wordt.
Reflecteert water meer zonlicht dan andere oppervlaktes?
Water reflecteert 10% van de UV stralen van de zon. Maar het meest reflecterende oppervalkte is in werkelijkheid sneeuw, dat meer dan 30% reflecteert. Zand reflecteert ook meer dan water, met 15-25%. Wist je dat zelfs gras 6% zonlicht reflecteert? Zorg dus dat je altijd beschermd tegen de zon op reis gaat, vooral op wintersport.
Waarom is zonlicht goed voor onze stemming?
De meeste mensen voelen zich beter als de zon schijnt, en dat heeft een goede reden. Zonlicht is essentieel voor de aanmaak van vitamine D. Deze stof beïnvloedt veel onderdelen van onze lichamelijke gezondheid. En als je gezondheid niet optimaal is, is het ook logisch dat je je minder gelukkig voelt.
Wat zijn de hoofdoorzaken van zonneallergie?
Sommige mensen hebben een allergische reactie op UVA straling uit zonlicht, omdat het immuunsysteem reageert op UVA-opgewekte oxidative stress (polymorphic light eruption) of vanwege een huidreactie met cosmetische producten die reageren op UVA licht. Zonneallergie kan al ontstaan na korte blootstelling aan UVA. Zonneallergie kan leiden tot verschillende symptomen zoals roodheid, jeuk, bultjes en een gevoel van misselijkheid. Moderne zonbeschermingsproducten bieden de noodzakelijke UVA bescherming om het risico van zonneallergie te voorkomen.
ZONNEBESCHERMING
Hoe kies ik de juiste beschermingsfactor (SPF)?
De juiste beschermingsfactor, oftewel SPF (Sun Protection Factor), kiezen is afhankelijk van de tijd die je huid in de zon kan zijn zonder te verbranden. Hoe sneller je verbrandt, hoe hoger de SPF moet zijn. Afhankelijk van huidtype, locatie en seizoen is dit gemiddeld tussen de 5 en 30 minuten. De beschermingsfactor geeft aan hoe veel langer je in de zon kan blijven voordat je begint te verbranden, vergeleken met als je geen zonbescherming zou aanbrengen. De beschermingsfactor geeft dus een indicatie voor de mate van bescherming tegen verbranden. Hoe hoger de SPF, hoe minder UV straling de huid binnen kan dringen. De SPF moet gekozen worden afhankelijk van huidtype, seizoen en locatie.
Kan ik de bescherming tegen zon verlengen door zonnebrandcrème opnieuw op te doen?
Als je eenmaal een SPF gekozen hebt, bepaalt deze hoe lang je die dag in de zon kan zijn zonder je huid in gevaar de brengen. Regelmatig opnieuw aanbrengen (na afdrogen, zwemmen…) gedurende de dag helpt om het gekozen beschermniveau te behouden.
Wat betekent "onmiddelijke bescherming"?
Na aanbrengen bieden NIVEA SUN producten onmiddelijke bescherming tegen verbranden en vroegtijdige huidveroudering. "Onmiddelijke bescherming" betekent dat de aangegeven UVA en UVB bescherming meteen na het aanbrengen verzekerd is, en dat het product niet eerst hoeft in te trekken voordat het bescherming biedt. Je kan dus meteen na het aanbrengen de zon in gaan. Het blijft wel belangrijk om het beschermingsproduct al op te doen voordat je naar buiten gaat, omdat je anders al een hoge dosis UV straling krijgt voordat je op (bijvoorbeeld) het strand aankomt. Tenslotte: het is beter om te veel zonnebrandcrème te gebruiken dan te weinig.
Word je minder bruin van een hogere beschermingsfactor (SPF)?
Een hogere beschermingsfactor (SPF) vermindert de kracht van UV stralen meer dan een lagere factor, waardoor een betere bescherming geboden wordt. Het gevolg is dat je huid meer tijd nodig heeft om een natuurlijke kleur te krijgen, maar het zonnen wordt minder gevaarlijk en de kleur blijft langer behouden. NIVEA SUN heeft een product ontwikkeld met een actief ingrediënt dat het natuurlijke bruiningsproces van de huid activeert: Protect & Bronze. Bekijk ons productoverzicht voor meer informatie.
Is zonnebescherming ook nodig in de schaduw?
Hoewel schaduw veel bescherming biedt tegen UV licht, is deze bescherming niet totaal. Veel licht kan afkaatsen of gereflecteerd worden door omgevingsfactoren waardoor het licht alsnog bij plekken kan komen die in de schaduw lijken te liggen. Het risico op verbranding is in de schaduw hoger dan veel mensen denken.
Is het mogelijk om tijdens het zwemmen te verbranden?
Dit is helaas mogelijk. 60% van de UVB en 85% van de UVA straling bereikt zwemmers op een waterdiepte van 50 cm. Waterproof zonnebrandcrème vermindert het risico op verbranden in het water.
Hoe betrouwbaar is een waterproof zonbeschermingsproduct?
"NIVEA waterproof zonbeschermingsproducten zijn uitgebreid getest in overeenstemming met actuele internationale aanbevelingen. Onze ""waterproof"" producten bieden ten minste het EU-verplichte minimum van 50% van de oorspronkelijke SPF na 2 x 20 minuten in het water, terwijl onze ""extra waterproof"" producten dit voor 4 x 20 minuten in het water doen. Onze NIVEA Kids langwerkende waterproof producten bieden ten minste 50% SPF voor 6 x 20 minuten.
Op ieder NIVEA SUN product vind je een indicatie wanneer de waterproof zonbescherming opnieuw aan moet worden gebracht. Na afdrogen of zweten is opnieuw aanbrengen bijvoorbeeld zeker nodig."
Waarom hebben kinderen andere beschermingsproducten nodig dan volwassenen?
Kinderen zijn extra kwetsbaar voor UV-gerelateerde huidschade. Hun gevoelige huid is kwetsbaar en - in het geval van zeer jonge kinderen - nog niet in staat om UV-gerelateerde huidschade te herstellen. Bovendien houden kinderen ervan om lang te zwemmen en te spelen in water. Hierdoor neemt de zelfbeschermende werking tegen UV van hun huid sterk af en kunnen UV filters van sommige gewone beschermingsproducten afgespoeld worden. Verbranden als kind kan later leiden tot zware huidschade. De extra waterproof NIVEA SUN Kids lotions en sprays minimaliseren het verlies van UV bescherming en bieden voldoende bescherming, zelfs bij lang zwemmen en baden. Desalniettemin raden we sterk aan om het product opnieuw aan te brengen na elke keer zwemmen of baden.