Brunette met volume verstop haar lach

Schoonheids-mythes: waar of niet waar?

Tijd om die ouderwetse feiten overboord te gooien! Tips van je oma of moeder zijn vaak goed en waar. Maar sommige zijn sprookjes. Wij zullen twintig schoonheids-mythes grondig onderzoeken en je op de hoogte brengen van de huidige wetenschappelijke stand van zaken.


Over onschuldige fouten en valse waarheden

Wat is een mythe?

De term komt uit het Grieks en betekent een misvatting waar veel mensen in geloven zonder het te controleren, ondanks het feit dat het al lange tijd het tegendeel wetenschappelijk bewezen is. Waarom blijven mythes zo lang in ons hoofd zitten? Eén reden is dat wij ze als kinderen horen en ze nooit zijn meer vergeten. En ook dat wij bepaalde dingen steeds hebben herhaald in onze badkamerroutine. Gewoon omdat wij denken dat ze waar zijn en er aan gewend zijn om ze uit te voeren. Laten we de mythes over huidverzorging en haarverzorging eens testen en enkele huiveringwekkende fouten en naakte waarheden onthullen. Weg met die foute mythes!

MYTHES OVER JE GEZICHT

Wie denkt er nou echt dat tandpasta helpt tegen pukkeltjes? Sommige mythes ontstaan per ongeluk en blijven generaties lang overeind. We hebben enkele mythes verzameld over gezichtsverzorging en leggen de waarheid achter veel misvattingen bloot.
Exfoliëren
Gezichtsverzorging: kunnen deze mythes niet waar zijn?

Mythe: exfoliëren droogt de huid uit

Helemaal niet. Door te exfoliëren, worden onzuiverheden en dode huidcellen voorzichtig verwijderd, wordt het herstel van de cellen gestimuleerd en wordt de bloedsomloop in de bovenste lagen van de huid vergroot. Het vermindert ook overmatig vet zonder de balans van de huid te verstoren of
Droog
Gezichtsverzorging: kunnen deze mythes niet waar zijn?

Mythe: Je kunt een handdoek gebruiken voor een gezichtsmassage

Helemaal niet waar. Je moet je gezicht juist heel voorzichtig afdrogen. Dep de huid voorzichtig met een handdoek nadat je hem gereinigd hebt. Dit duurt misschien langer maar veroorzaakt minder stress voor je huid.
Moisturizer
Gezichtsverzorging: kunnen deze mythes niet waar zijn?

Mythe: Je huid raakt verslaafd aan vocht

Zeker niet. Je huid past zich niet aan aan de verzorging die je hem geeft door vocht aan zichzelf te onttrekken en de productie van lipiden te verminderen. Crèmes vullen het ontbreken ervan alleen maar aan en maken de natuurlijke beschermlagen van de huid sterker.
Tandpasta
Gezichtsverzorging: kunnen deze mythes niet waar zijn?

Mythe: tandpasta helpt pukkeltjes voorkomen

Geen goed idee! Sommige tandpasta's bevatten zink en hebben echt een uitdrogend en ontsmettend effect. Maar veel bevatten ook fluor en menthol. Deze bestanddelen irriteren de huid en kunnen pukkeltjes zelfs verergeren.

Mythes over haar

Wij hebben zo'n zes miljoen haren op ons hoofd. En er bestaan veel mythes over hoe wij ons haar moeten verzorgen en hoe het groeit. Wat hebben mythes over haar gemeen met shampoo? Op enig moment moeten ze zorgvuldig weggespoeld worden. Aan de slag!
fullmoon
Haarverzorging: geen ouderwetse tradities meer!

Mythe: je kunt je haar het beste laten knippen als het volle maan is

Misschien. De getijden bewijzen hoe sterk de invloed van de maan is op de zee. Mensen die in de kracht van de maan geloven, geloven ook dat de maan invloed heeft op het vochtbalans in ons lichaam en op ons haar. Zij geloven dat haar sneller groeit als je het laat knippen tijdens een tijdens een volle maan.
Brushing
Haarverzorging: geen ouderwetse tradities meer!

Mythe: je haar gaat glanzen door het per dag 100 keer door te borstelen

Helemaal niet. Het vaak kammen van je haar stimuleert de circulatie in de hoofdhuid en daardoor de productie van sebum waardoor het vet dat van nature aanwezig is door je hele haar verspreid wordt. De laag vet laat je haar dus glanzen.
cutting tips
Haarverzorging: geen ouderwetse tradities meer!

Mythe: door je haar bij te punten, groeit het harder

Helaas niet. Haar wordt niet dikker of groeit niet sneller. Zelfs niet als je iedere maand naar de kapper gaat. De haarwortel is verantwoordelijk voor de haargroei en wordt niet gestimuleerd door het knippen van je haar. Maar door het bijpunten van je haar ziet het er wel gezonder uit.
Egg yolk
Haarverzorging: geen ouderwetse tradities meer!

Mythe: bier en eieren zorgen voor sterk haar

Zeer zeker. Meng eigeel met olijfolie, laat het lange tijd intrekken en spoel het dan goed uit. Deze eigengemaakte versie van een conditioner zal er voor zorgen dat je haar gaat glanzen. Bier zorgt voor een sterkere grip maar ruikt jammer genoeg niet zo lekker.

Mythes over het lichaam

We nemen enkele schoonheidsmythes onder de loep: van top tot teen. Val je af door te transpireren? Dat is alleen maar een gerucht. Moet je pas water gaan drinken als je dorst hebt? Wat de waarheid ook is, accepteer het.
Scheren van benen
Lichaamsverzorging: de naakte waarheid

Mythe: door te scheren, komen de haren dikker terug

Niet waar. Als het afgeschoren haar teruggroeit, zien de stoppels er alleen dikker uit omdat ze allemaal even lang zijn.
Met benen over elkaar zitten is slecht
Lichaamsverzorging: de naakte waarheid

Mythe: spataderen ontstaan als je met je benen over elkaar zit

Niet waar. Hoewel spataderen meestal in de knikken van onze knieën ontstaan, heeft met je benen over elkaar zitten daar niets mee te maken. Aandoeningen aan aderen worden voornamelijk veroorzaakt door erfelijkheid.
Oksels
Lichaamsverzorging: de naakte waarheid

Mythe: transpiratie onder de oksels ruikt altijd vies

Helemaal niet! Vocht onder de oksels is geurloos. De vieze geur ontstaat alleen als de eigen bacteriën van het lichaam het transpiratievocht afbreken.
Transpireren in de sauna
Lichaamsverzorging: de naakte waarheid

Mythe: door te transpireren, krijg je een mooi figuur!

Niet echt. Door te transpireren voelen wij ons beter, maar het maakt ons niet slanker. Tijdens het sporten of in de sauna: het vocht dat wij verliezen door te transpireren, wordt direct aangevuld als wij daarna drinken.
Water
Lichaamsverzorging: de naakte waarheid

Mythe: het is onmogelijk te veel water te drinken

In tegendeel . Te veel water kan schade toebrengen aan het lichaam. Vooral als je veel transpireert, krijgt je lichaam te maken met een zouttekort. Een zeer grove aanbeveling is om ongeveer 2 tot 3 liter per dag te drinken. Dit hangt af van je lichaamsgewicht en hoeveel je beweegt.
Slapen
Lichaamsverzorging: de naakte waarheid

Mythe: je haalt het meest uit je slaap in de uren voor middernacht

Fout: wat belangrijk is, zijn de fases van diepe slaap: de tijd dat de geest en het lichaam herstellen. Deze vinden voornamelijk plaats in de eerste vijf uur van je nachtrust. Het maakt niet uit of dit voor of na middernacht is.
Lang in bad zitten is slecht
Lichaamsverzorging: de naakte waarheid

Mythe: te lang in bad zitten droogt de huid uit

Dit is in principe waar, maar als je een paar basisregels in acht neemt, kun je zonder zorgen van je bad genieten. Temperatuur: 38 graden. Duur: niet langer dan 30 minuten. Door vochtinbrengende en hydraterende middelen aan je bad toe te voegen, geef je je huid extra bescherming.

Alledaagse mythes

Wat zit er achter het gerucht dat auto’s eigenlijk zonnebanken op vier wielen zijn? Enkele vastgeroeste mythes begrijpen en sommige vreemde schoonheidsmythes onthullen.
Mythes voor binnen en buiten

Mythe: in de auto word je niet bruin

Maar gedeeltelijk waar. 35% van de UVB-stralen en de meeste UVA-stralen komen door glas heen. Dit betekent dat je bruin kunt worden en dat ze de huid kunnen beschadigen, behalve als je een crème met een goede zonbeschermingsfactor gebruikt.
Bruin worden
Mythes voor binnen en buiten

Mythe: een gebruinde huid beschermt tegen verbranden

Gedeeltelijk waar. Als je al een beetje een bruin kleurtje hebt als je op vakantie gaat, heb je een lagere UV-beschermingsfactor nodig. Maar denk niet dat dit ook geldt als je een zelfbruiner hebt gebruikt, omdat deze je niet tegen verbranden beschermt.
Lezen met slecht licht
Mythes voor binnen en buiten

Mythe: lezen met slecht licht is slecht voor je ogen

Niet waar. Je krijgt geen slechte ogen door met een zaklamp onder de dekens te lezen. Hoewel de oogspieren harder moeten werken door het gebrek aan licht, wordt je zicht daar niet slechter door.
Vlekjes op nagels
Mythes voor binnen en buiten

Mythe: vlekjes op nagels ontstaan dor kalkgebrek

Niet waar. Deze plekjes worden waarschijnlijk veroorzaakt door kleine scheurtjes in het nagelbed.
Chocolade
Mythes voor binnen en buiten

Mythe: van chocolade krijg je pukkels

Fout. Een ongezond eetpatroon kan negatieve gevolgen hebben voor je huid. Maar verstopte poriën zijn hoofdzakelijke verantwoordelijk voor pukkels door de verhoogde productie van talg. De redenen hiervoor zijn je hormonale conditie, je huidtype en je huidverzorging.