Wat helpt haaruitval voorkomen?

Wat helpt haaruitval voorkomen?

Handige tips en informatie
Haaruitval – dit is een term die makkelijk verbonden wordt met mannen. We denken dan bijvoorbeeld aan een terugtrekkende haarlijn en een kale plek aan de achterkant van het hoofd. Maar er zijn ook veel vrouwen die dit probleem kennen. Hier zijn de oorzaken en wat je kunt doen om het tegen te gaan.

Als je haar verliest hoeft er niet direct sprake

Symptomen van haaruitval

Niet elke haar die je verliest, wijst op haaruitval. We verliezen ongeveer 100 haren per dag. Maar als dat er aanmerkelijk meer worden, kan er sprake zijn van haaruitval.

Haaruitval, ook wel bekend als alopecia, wordt bepaald door je genen en is niet uitsluitend een mannenprobleem: vrouwen kunnen ook te maken krijgen met haaruitval, maar worden niet per definitie kaal.

Maak je geen zorgen als je een paar haren op je kussen vindt, normaal haarverlies wisselt van dag tot dag en betekent niet per definitie dat er sprake is van haaruitval.

Haar dat uitvalt: tot 100 haren per dag is normaal

Let bij de aanschaf van borstels en kammen vooral op de kwaliteit. Kies bijvoorbeeld voor borstels met natuurlijk haar.

Hoe ontstaat haaruitval?

Oorzaken van haaruitval

Het is moeilijk te bepalen wat de oorzaken zijn van haaruitval. In principe is het altijd verstandig naar de dokter te gaan wanneer je vermoedt dat je haar uitvalt, want haaruitval is altijd verbonden met je persoonlijke situatie. 

Mogelijke oorzaken van haaruitval : 
  • genetische bepaling
  • hormonale schommelingen (bijv. veroorzaakt door zwangerschap of de menopauze)
  • ernstige aandoeningen van het lichaam (bijv. schildklieraandoeningen, ijzertekort, infecties)
  • slechte voeding (veroorzaakt door een radicale verandering in je eetpatroon of een streng dieet)
  • ongezonde levensstijl
  • stress
  • huidziekte (soms vanwege mycose)
Laten we dit onderwerp wat nader bekijken. Het kiezen van de juiste borstels en kammen is essentieel voor de verzorging van je haar.

Milde haarverzorgingsproducten

Behandelen van haaruitval

Als je al een expert gesproken hebt en haaruitval is vastgesteld, moet je goed nadenken over de juiste behandeling. Doe dit in overleg met je arts en aangepast aan je persoonlijke behoeften en die van je lichaam.

Verwacht geen wonderen

Terwijl er veel producten zijn die beloven haaruitval te stoppen, is er geen 'haarhersteller’ die de tekenen van haaruitval onmiddelijk laat verdwijnen. Als je denkt dat je haar uitvalt omdat je niet juist eet, bespreek dit dan rechtstreeks met je arts.

Je kunt er ook voor zorgen dat je een gebalanceerde levensstijl hebt, bewust ontspanning zoekt en stress vermijdt – met een beetje geluk groeit je haar dan gewoon weer.

De juiste manier om haaruitval te helpen voorkomen: 

Gezond haar: voorkomen is beter dan genezen

Sterk en stevig haar ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is ook een teken van gezondheid.

Raadpleeg je huisarts of specialist

Als je haaruitval vermoedt, stel dan niet zelf een diagnose – raadpleeg altijd een arts

Belangrijke informatie: er staan alleen algemene tips in dit artikel en het kan niet worden gebruikt om zelf een diagnose te stellen of om zelfstandig een behandeling te starten. Het is zeker geen vervanging van een bezoek aan je huisarts.

Raak niet in paniek omdat je denkt dat je meer haar verliest dan normaal, omdat de normale hoeveelheid haaruitval kan variëren. Maar als je je zorgen maakt en denkt dat je haaruitval hebt, maak dan een afspraak met je huisarts of een specialist, zodat de aandoening professioneel kan worden behandeld.

Opmerking

Voorkomen is beter dan genezen: neem haaruitval serieus en raadpleeg bij twijfel een arts of specialist.

DIY hair treatment

Create a caring hair treatment in 1 minute
Onze aanbevelingen, speciaal voor jou