Verbrand door de zon? Wat echt direct helpt

Essentieel bij verbranding is snel reageren De beste tip voor zonverbranding? Voorkomen is beter dan genezen! Maar als je vergeten bent jezelf in te smeren, dan is het belangrijk om direct in actie te komen. Lees hier enkele tips voor noodgevallen bij een verbrande huid.

Welke lichaamsdelen zijn extra kwetsbaar?

Helaas kun je overal verbranden, maar er zijn een paar die vooral blootgesteld worden aan UV-straling en zonnebrand. Dit komt deels omdat ze niet beschermd zijn en deels doordat de huid op die plekken gevoeliger is.

Risicogebieden voor de zon – lichaamsdelen die extra bescherming nodig hebben

De zogenaamde 'risicogebieden voor de zon’ zijn het gezicht, vooral de neusbrug, de lippen, het gebied rondom de ogen, het voorhoofd en de wangen. De gezichtshuid wordt elke dag zonder bescherming blootgesteld aan de zon. Daarnaast is de huid van je gezicht veel dunner en daardoor veel gevoeliger. Daarom dient het gezicht extra beschermd te worden. Zorg er op vakantie voor dat je zonnebrandcrème gebruikt die speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige huid. En gebruik in het dagelijks leven een dagcrème met een beschermingsfactor. Plekken die gemakkelijk verbranden zijn de huid aan de bovenkant van de borst, de nek, de bovenkant van de voeten, de schouders, de oren en de hoofdhuid. Naast zonnebrandcrème of een zonnemelk met een hoge beschermingsfactor, is je kleding de beste bescherming tegen gevaarlijke UV-straling.

Lees hier alles over zonbescherming.

Vergeet niet je hoofd te bedekken!

Wanneer je in de zon zit, kun je het beste je hoofd bedekken. Dat is vooral belangrijk voor kinderen.

Bescherm je huid met de Beste van de Test volgens Test Aankoop en hou van de planeet

In 2020, is onze NIVEA SUN Protect & Hydrate zonnemelk SPF 30 de Beste van de Test volgens Test Aankoop.  Deze zonnemelk beschermt de huid onmiddellijk tegen schadelijke effecten van de zon en vroegtijdige huidveroudering en hydrateert haar langdurig voor een zacht huidgevoel.

 

Naast de titel van Beste van Test, respecteert dit product ook de Hawaïaanse wet op het koraal, in 2018 goedgekeurd (zoals alle Europese NIVEA SUN producten) en de formule is ook makkelijk biologisch afbreekbaar.

NIVEA Sun Protect & Hydrate

Tips voor zonnebrand

Hoe kun je het herstel van je huid ondersteunen?

Zonverbranding is vaak een eerstegraads brandwond: slechts zeer zelden is er sprake van tweedegraads brandwonden. Ongeacht de mate van zonnebrand: het aantal keer dat kinderen verbranden wanneer ze jong zijn, is nauw verbonden met huidkanker op latere leeftijd. Daarom moet je verbranden bij kinderen zo veel mogelijk zien te voorkomen. Ondersteun het herstel van je huid met aftersun-producten. Hydraterende producten bevatten natuurlijke ingrediënten zoals Aloë Vera, verzachten de huid en helpen bij het herstel. Blijf een paar dagen uit de zon totdat de roodheid en dus de verbranding is weggetrokken.

Aftersun

After-sun verzacht en verfrist de huid na het zonnen.

Te veel zon – eerste hulp bij noodgevallen

Wanneer je te veel zon hebt gehad, is het belangrijkste afkoelen, veel drinken en natuurlijk direct in de schaduw gaan. Zonnebaden heeft tot gevolg dat je lichaam veel water verliest. Dit vochtverlies moet zo snel mogelijk weer worden aangevuld. Dus drink veel, het liefst water. Zodra je merkt dat je te veel zon gehad hebt, moet je direct uit de zon gaan, een lauwwarme douche nemen en dan even ontspannen. Je kunt de roodheid van de huid het beste verkoelen met een aftersun-product van NIVEA. Het is belangrijk dat je een hydraterende aftersun-lotion gebruikt en geen volle crème. Deze is eenvoudig aan te brengen en kalmeert de huid.  

Opmerking: als je ernstig verbrand bent, blaren hebt, misselijk bent en/of pijn hebt, ga dan direct naar een dokter!

Eerste hulp van moeder natuur

Voor een effectieve koeling en bescherming tegen ontsteking, gebruik je koude kompressen van linnen of katoenen doeken gedrenkt in water. 
Deze hebben een verkoelend en ontstekingsremmend effect. Natte kompressen die in plantaardige olie of groene thee zijn gedrenkt, bieden ook snel verkoeling bij zonverbranding: voeg enkele druppels goudsbloem- of kamille-extract toe aan het koude kompres. Het is ook belangrijk om de aangetaste huid minimaal twee uur te koelen en de volgende dag te beschermen tegen de zon. Het kan wel een week duren voordat verbranding volledig weg is.

Kalmerend kamille-extract

Een koud kompres met kamille-extract kan de huid op de verbrande plekken kalmeren.