meisje met krullend haar

Droge handen verzorgen

Ontdek wat de oorzaak is van een droge, schilferige, gebarsten huid op onze handen, hoe je dit kunt voorkomen en verlichting krijgt met NIVEA

Droge handen verzorgen

Droge huid op de handen is een veelvoorkomend probleem en zijn meestal niets ernstigs. Echter, gezien hoeveel we onze handen gebruiken, kan het irritant en ongemakkelijk zijn, en je misschien zelfs een beetje bewust maken. Dus als je tips wilt over hoe je ze het beste kunt verzorgen of zelfs wat huismiddeltjes wilt proberen om je droge handen te verlichten, lees dan verder voor meer informatie.

Symptomen van droge, gebarsten handen

Droge handen zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van hoe droge handen eruitzien en aanvoelen:

· De huid op de handen is schilferig en schilferig
· De huid op de handen kan jeuken en kloven
· De huid op de handen kan rood zijn, of een donkerdere huid kan grijs lijken
· De huid kan strak aanvoelen alsof hij trekt
· De huid kan ruw aanvoelen bij aanraking
· Er kunnen kleine lijntjes zijn die zich vervolgens tot scheurtjes ontwikkelen.

Als uw huid erg droog is, kunnen de scheurtjes in uw hand gaan bloeden en pijnlijk worden. Dit betekent dat zelfs de eenvoudigste taken, zoals typen, kleren dichtknopen of gewoon omdraaien in je slaap, erg pijnlijk zijn. Als er bacteriën in de open huid komen, bestaat de kans dat je handen geïnfecteerd raken.


Droge handen : oorzaak?

Als je je afvraagt 'waarom zijn mijn handen zo droog', zijn hier enkele veelvoorkomende factoren die bijdragen aan droge handen.

1. Het weer

Een van de belangrijkste boosdoeners die ervoor zorgen dat onze handen droog en jeuken, zijn de elementen. In de winter, als de lucht kouder wordt, zorgt het gebrek aan vocht in de lucht ervoor dat de huid van onze handen uitdroogt, en de wind verergert dit. Het is echter niet alleen de koude lucht. De lagere luchtvochtigheid van de verwarming binnen kan ook vocht uit onze huid trekken. In warme zomermaanden of drogere klimaten kan de zon hetzelfde uitdrogende effect hebben op onze handen.

2. Handen wassen

Goed, regelmatig handen wassen is een must om de verspreiding van ziektekiemen te stoppen en gezond te blijven. Toch kan het zijn tol eisen van onze handen en ervoor zorgen dat ze uitdrogen. Heet water en sommige zepen kunnen de huid ontdoen van zijn natuurlijke vettige barrière die hem niet alleen glad maar ook gehydrateerd houdt. Denk aan alle keren dat we onze handen per dag wassen – afwassen of douchen – en wat dat betekent voor onze handen. Voeg daarbij de uitdrogende effecten van de grote hoeveelheden handdesinfecterend middel die we allemaal gebruiken, en het is geen wonder dat onze handen eronder lijden.

3. Medische aandoeningen

De meeste gevallen van droge handen worden veroorzaakt door een of beide van de bovenstaande factoren. Soms kan deze uitdroging echter te wijten zijn aan een onderliggende medische of huidaandoening.

Eczeem en psoriasis kunnen onze huid bijvoorbeeld droog, schilferig, rood en jeukend maken. Onderliggende aandoeningen zoals atopische dermatitis kunnen ervoor zorgen dat onze handen plotseling droog, ruw en ontstoken aanvoelen. Droge handen kunnen ook een symptoom zijn van ziekten, zoals diabetes en schildklieraandoeningen.

Als uw huid extreem droog en pijnlijk is, is het een goed idee om medisch advies in te winnen bij een arts of dermatoloog.

4. Lifestyle-triggers

Veel van de veelvoorkomende leefstijlfactoren die een negatieve invloed hebben op ons lichaam, kunnen ook schade aanrichten aan de huid van onze handen:

· Niet genoeg drinken kan droge, schilferige handen veroorzaken
· Alcohol droogt ons lichaam uit, waardoor de huid er droger en minder mollig uitziet en aanvoelt.
· De ouder wordende huid verliest van nature vocht en is over het algemeen droger en minder elastisch.
· Nicotine beïnvloedt het immuunsysteem en kan de huid ontsteken, wat kan leiden tot aandoeningen zoals psoriasis.
· Stress activeert onze zweetklieren, waardoor we meer uitgedroogd raken en bij aandoeningen zoals eczeem of psoriasis kan stress opflakkeringen veroorzaken.with conditions like eczema or psoriasis, stress can trigger flare ups.


Hoe droge handen voorkomen?

Het goede nieuws is dat er veel dingen zijn die we kunnen doen om onze handen gehydrateerd te houden en te voorkomen dat ze uitdrogen.
Vrouw die Nivea handcrème aanbrengt

1. Investeer in een vochtinbrengende handcrème
Dit is een must. NIVEA 3in1 Q10 Anti-Age Handcrème heeft een voedende formule voor 24-uurs beschermende verzorging. Door gebruik te maken van huideigen co-enzym Q10 en UV-filters, vermindert het zichtbaar de verschijning van rimpels, helpt het bij regelmatig gebruik door UV veroorzaakte ouderdomsvlekken te voorkomen en maakt het de handen prachtig glad.

2. Bescherm je handen tegen de zon
We weten allemaal dat de zon onze huid kan uitdrogen. Vergeet niet om ook zonnebrandcrème op uw handen te gebruiken en ze te beschermen tegen de uitdrogende, schadelijke effecten van de zon.

3. Verander onze zeep
Hoewel handen wassen een van de grote oorzaken van droge handen is, kunnen we handen wassen niet vermijden. Als u op zoek bent naar zachtere zeep die uw handen zowel reinigt als kalmeert, kunt u irritatie voorkomen

Handen worden vaak over het hoofd gezien in onze huidverzorgingsroutines, maar handverzorging is vooral belangrijk als je gevoelig bent voor een droge huid. Ontdek het complete assortiment NIVEA Handcrèmes. Met alles van zeep met milde formule tot bundels verrijkt met huidverzorgende ingrediënten, is het gemakkelijk om het juiste product te vinden om je handen te voeden.

4. Draag handschoenen
Als je veel tijd met je handen in het water doorbrengt, is het dragen van handschoenen ideaal als beschermingslaag om uitdroging van de handen te voorkomen.

5. Vermijd hitte
Heteluchtdrogers kunnen de huid echt uitdrogen, omdat de hete lucht de handen te veel kan uitdrogen. Gebruik in plaats daarvan papieren handdoeken en dep de huid voorzichtig droog in plaats van te wrijven, wat irritatie kan veroorzaken. Evenzo droogt heet water voor het wassen van de handen en bij het douchen op de huid uit. Gebruik in plaats daarvan lauw water.


Hoe droge handen te behandelen?

Voorkomen is vaak de beste behandeling, maar voor handen die extreem droge, gebarsten en herstelde handen zijn, volgen hier enkele behandelideeën:

NIVEA 3in1 Repair Care Handcrème met Provitamine B5 geeft onmiddellijke verlichting aan extra droge en schrale handen. De geconcentreerde formule herstelt ook de droge huid grondig met intensief vocht, en biedt 24 uur per dag bescherming voor goed verzorgde handen, de hele dag door.

Er zijn ook een hele reeks kalmerende remedies die we thuis kunnen proberen om dorstige handen te kalmeren en de natuurlijke vochtbarrière van onze huid aan te vullen.

Hand creme

Wat te doen bij droge handen : 3 huismiddeltjes

1. Baden in haver

Rauwe of gekookte haver kan de huid echt verjongen. Voeg wat toe aan een kleine kom gemengd met olijfolie en laat je handen er een tijdje in weken, of geniet in een bad van haver met water - maar onthoud dat het niet te heet is.

2. Exfoliëren

Exfoliëren kan echt helpen om dode, droge en beschadigde huid te verwijderen. Probeer thuis een zachte oplossing te gebruiken door olijfolie, kokosolie (of een andere dragerolie, zoals jojoba-, amandel- of druivenpitolie) te mengen met 1 of 2 eetlepels kristalsuiker. Of vervang suiker door zout om een zachtere scrub te maken.

3. Breng aloë vera aan

Met natuurlijke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen is het geen wonder dat aloë vera zo'n veelgebruikt huidverzorgingsingrediënt is. Aloë vera-gel is een geweldige natuurlijke remedie om droge, ruwe en schrale handen te kalmeren. Slather op schone handen na een bad of douche om vocht vast te houden.


Zorgen voor droge handen in de winter

Twee meisjes lachend

De winter kan hard zijn voor onze handen. Zelfs als je normaal gesproken gladde, soepele handen hebt, ontnemen het koude weer en de hitte onze huid van natuurlijke oliën, waardoor ze droog, schraal, ruw en rood worden. Hier zijn enkele manieren om je voor te bereiden en te verzorgen onze handen tijdens de koudere maanden

1. Hydrateren, hydrateren, hydrateren
De sleutel is om te beginnen met hydrateren voordat er een probleem is. Doe je favoriete handcrème op en zorg ervoor dat je dit regelmatig doet – ongeveer 5-6 keer per dag om vocht vast te houden en houd uw handen beschermd

2. Draag handschoenen
Over bescherming gesproken, het aantrekken van handschoenen in de winter houdt niet alleen de kou weg als de temperatuur daalt, maar is ook een must om de handen te beschermen op koude dagen

3. Gebruik een luchtbevochtiger
In de winter is het een goed idee om een luchtbevochtiger te gebruiken om vocht in de lucht te houden. Een verhoogde luchtvochtigheid zal droge handen verzachten en ze kalmeren als ze ook jeuken. Het werkt ook op dezelfde manier als de huid van je gezicht droog aanvoelt of je gebarsten lippen hebt.

Een paar laatste tips voor droge handen

In ons drukke leven is het gemakkelijk om te vergeten om voor onze handen te zorgen, totdat het te laat is. Zorg dat je goed voorbereid bent met deze laatste tips: Bewaar

Handcrèmes
Houd potten handcrème naast de wastafel thuis en op het werk, en stop er een in je tas. Zo heb je altijd wat bij de hand en word je eraan herinnerd om het te gebruiken. Het aanbrengen van crème na het handen wassen is vooral goed omdat een vochtige huid actieve ingrediënten sneller opneemt.

Smeer 's nachts
Voordat u naar bed gaat, smeert u uw meest vochtinbrengende handcrème op uw handen en dekt u af met een paar zachte handschoenen of sokken. Het vocht trekt 's nachts in, zodat je 's ochtends gladdere, meer gehydrateerde handen hebt.

Advies zoeken
Denk eraan, als uw symptomen ernstig zijn en u veel pijn en ongemak bezorgen, lijd dan niet in stilte. Het kan een teken zijn van een ernstiger aandoening, dus neem contact op met uw arts voor meer hulp en advies.