Onderhuidse puist voorkomen - NIVEA

ONDERHUIDSE PUIST OF ONTSTEKING: TIPS EN VERZORGING

We hebben er allemaal weleens last van: een onderhuidse puist. Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam. Zo’n puist voelt vaak erg hard aan en wordt daarom ook wel een onderhuidse steenpuist genoemd. Meestal zijn onderhuidse puisten groter dan normale puistjes. Zoals de naam al zegt: de puist zit onder je huid, waardoor het lastiger is om hem weg te halen. Ook al zitten ze onder je huid, de grote bult en roodheid zijn vaak alsnog goed te zien.

Maar hoe ontstaan onderhuidse steenpuisten nou eigenlijk? En misschien nog belangrijker: wat kun je ertegen doen? Wij vertellen je meer over de oorzaken van onderhuidse pukkels en leggen uit hoe je ervan afkomt.

WAT KUN JE DOEN TEGEN EEN ONDERHUIDSE PUIST?

Heb je een onderhuidse puist op je kin of neus zitten? Dat is natuurlijk vervelend, onderhuidse ontstekingen op je gezicht wil je het liefst voorkomen. Of zo snel mogelijk behandelen als ze er eenmaal zitten. De huid op je gezicht is ook gevoeliger dan andere plekken op je lichaam, waardoor zo’n onderhuidse steenpuist ook vaak een pijnlijke puist is. Wij hebben wat stappen voor je op een rij gezet voor de behandeling van onderhuidse puisten:
Vrouw gezichtsverzorging onderhuidse puist voorkomen - NIVEA

1. Drink genoeg water

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar het drinken van water is essentieel voor het behouden van een mooie huid. Door genoeg water te drinken houd je jouw lichaam en huid goed gehydrateerd. Hierdoor droogt je huid minder snel uit en voorkom je puistjes en onderhuidse ontstekingen.

2. Reinig je gezicht

Gedurende de dag komt er van alles op je huid terecht: vuil, make-up en stof. Wanneer vuil langdurig op je huid zit, raken je poriën sneller verstopt en ontstaan er onzuiverheden en onderhuidse ontstekingen. Daarom adviseren wij je om tweemaal per dag je gezicht grondig te reinigen. NIVEA heeft verschillende gezichtsreinigingsproducten die jouw huid vrijmaken van viezigheid en je poriën goed leeghalen. Probeer bijvoorbeeld onze reinigingsdoekjes of tonics voor een intense reiniging van je gezicht.

3. Gebruik de juiste gezichtsverzorging

Na het reinigen van je gezicht is het goed om je huid te verzorgen met een crème. Breng na het reinigen van je gezicht een dagcrème of nachtcrème aan. De crèmes voeden en hydrateren de huid intensief. Ze houden de huid zacht, jong en soepel. Een gezonde huid vermindert de kans op onzuiverheden en onderhuidse steenpuisten.

HEB JE VAAK LAST VAN PIJNLIJKE PUISTEN OP JE LICHAAM?

Lees onze tips over het bestrijden van hardnekkige puistjes.

Ontdek meer

WAT MOET JE NIET DOEN TEGEN EEN ONDERHUIDSE PUIST?

We hebben eerder wat stappen benoemd over wat je kunt doen om onderhuidse puisten tegen te gaan. Maar wat moet je nou eigenlijk niet doen?

Onderhuidse puist niet uitknijpen - NIVEA

  • Uitknijpen: een onderhuidse puist uitknijpen is een stuk lastiger dan een normale puist uitknijpen. Over de puist zit namelijk een laag huid. Wanneer je de puist probeert uit te knijpen, maak je jouw huid kapot en vergroot je de kans op littekens.
  • Doorprikken: net als uitknijpen, beschadig je je huid met een onderhuidse steenpuist doorprikken. Ook gaat de onderhuidse pukkel sneller irriteren als je eraan zit. Hoe verleidelijk het ook is, wij adviseren je om niet aan je puist te komen.
  • Scrubben: je gezicht scrubben met een grove scrub maakt je huid sneller kapot en verspreidt zo bacteriën veroorzaakt door de onderhuidse steenpuist. Gebruik daarom een zachte scrub speciaal voor het gezicht. NIVEA heeft gezichtsscrubs die de huid zachtjes reinigen en beschadiging van de huid voorkomen.
  • Ongezond eten: wanneer je vettig en ongezond voedsel eten, is dit vaak terug te zien op je huid. Je huid wordt vettiger en produceert meer talg. Hierdoor wordt de kans op onderhuidse puisten groter.

HOE ONTSTAAN ONDERHUIDSE PUISTEN EN ONTSTEKINGEN?

Je vraagt je misschien af hoe onderhuidse puisten ontstaan. Je hebt ontzettend veel kleine haartjes op je huid zitten en aan ieder haartje zit een talgklier verbonden. Deze kliertjes maken talg aan, wat vervolgens op je huid terecht komt. Het kan weleens voorkomen dat je talgklieren te veel talg produceren, hierdoor raken je poriën verstopt en ontstaan er mee-eters. Door de verstopping gaan bacteriën zich vermenigvuldigen en veroorzaken zo een ontsteking. Zo’n ontsteking leidt uiteindelijk tot de productie van puistjes en onderhuidse steenpuisten.

ONDERHUIDSE (STEEN)PUISTEN VOORKOMEN

Wat te doen tegen een onderhuidse puist of ontsteking? Wij hebben een lijst met tips voor je! Volg ons advies en kom eenvoudig van onderhuidse steenpuisten af:

Goede nachtrust voorkomt onderhuidse ontstekingen - NIVEA

  1. Zorg voor een goede nachtrust: zo krijgt je huid de tijd om te ontspannen en zich te herstellen.
  2. Verkoel de huid: gebruik producten met aloë vera erin. Dit natuurlijke ingrediënt verkoelt en verzacht je huid. Probeer bijvoorbeeld NIVEA Naturally Good Dagcrème.
  3. Gezonde voeding: een gezonde huid begint bij de juiste voeding. Het is belangrijk genoeg vitamines binnen te krijgen. Die houden je huid namelijk gezond. Eet dus voldoende fruit en groente en zorg voor een gebalanceerd dieet.
  4. Onderhuidse steenpuist sneller rijpen met tea tree olie: zo komt hij eerder omhoog en kun je de steenpuist verwijderen.