twee meisjes die naast elkaar staan

Hoe talgklieren te verminderen

Talgklieren zijn volkomen natuurlijk, maar waarom ontstaan ze en kunnen we ze verminderen?

WAT ZIJN TALGKLIEREN?

Talgklieren zijn kleine samenstellingen van talg en dode huidcellen die een cilindrische structuur vormen rond elke haarfollikel. Deze samenstellingen bekleden de binnenkant van poriën en helpen talg naar het huidoppervlak te transporteren om een gezond vochtgehalte te behouden. Ze komen meestal voor op de neus, maar ook op andere delen van de T-zone, zoals de wangen, neus en voorhoofd.

Talgklieren, die donker, geel of bruin van kleur kunnen zijn, zijn onschadelijk, volledig natuurlijk en aanwezig op alle huidtypen. Hun uiterlijk kan echter worden versterkt door een reeks factoren die hen eruit laten zien als, en uiteindelijk mee-eters kunnen laten ontstaan.

De overproductie van talg kan de poriën vergroten en daardoor talgklieren zichtbaarder maken, wat waarschijnlijker is voor mensen met een vette huid. Andere factoren die kunnen bijdragen aan vergrote poriën zijn: genetica, dikkere haarfollikels, leeftijd en blootstelling aan de zon.

Ongeacht of je talgklieren meer opvallen, is het belangrijk te onthouden dat hun zichtbaarheid geen directe weerspiegeling is van de reinheid van je huid. Er is geen reden tot bezorgdheid als die van jou meer opvallen.

Talgklieren worden vaak verward met mee-eters omdat ze qua uiterlijk op elkaar lijken - en mee-eters kunnen inderdaad ontstaan door onvoldoende reiniging. Maar wat is nu precies het verschil tussen mee-eters en talgklieren?

blond haar vrouw met haar ogen dicht

Talgklieren versus mee-eters

Om het verschil tussen mee-eters en talgklieren duidelijk te maken, kunnen we twee verkeerssituaties als voorbeeld nemen: een snelweg en een file. Talgklieren vormen een soort snelweg waardoor talg, vuil en dode huidcellen het huidoppervlak bereiken. Wanneer er te veel van deze stoffen zijn, ontstaat er een opstopping, oftewel een mee-eter.

Qua uiterlijk lijken mee-eters enigszins boven de porie uit te steken en hebben ze een propje aan het oppervlak dat zwart wordt door oxidatie met lucht. Mee-eters zijn ook opvallend breder dan talgklieren, die meestal niet groter zijn dan een speldenknopje en gelijk liggen met het huidoppervlak.

Een belangrijk verschil is dat mee-eters voorkomen en verwijderd kunnen worden met behulp van een effectieve gezichtsreiniging en huidverzorgingsroutine. Dit is echter niet mogelijk met talgklieren - maar waarom is dat zo?


TALGKLIEREN KUNNEN NIET WORDEN VERWIJDERD? HIER IS WAAROM...

meisje met kort haar dat aan haar linkerkant kijkt

Simpel gezegd, talgklieren zijn een belangrijk onderdeel van je huid. Hoewel ze soms onaantrekkelijk kunnen ogen, is het belangrijk te beseffen dat ze een cruciale rol spelen in het behouden van de vochtbalans van je huid.

Het is beter om te voorkomen dat je ze probeert te verwijderen. Wanneer je ze toch probeert te verwijderen, kan er een geelachtig talgklier ontstaan. Dit kan echter het risico vergroten dat de omliggende huid uitdroogt of littekens krijgt en bacteriën in de nabijgelegen poriën verspreidt, wat tot puistjes kan leiden.

Als je je afvraagt hoe je talgklieren kunt verminderen, lees dan verder om manieren te ontdekken om hun zichtbaarheid te minimaliseren.


HOE TALGKLIEREN OP GEZICHT TE VOORKOMEN

Bij het minimaliseren van de zichtbaarheid van talgklieren, ligt de focus vooral op het beperken van overmatige talgproductie en het verkleinen van de poriën zelf.
Hoe talgklieren te voorkomen

Actieve ingrediënten

Er zijn verschillende manieren om de grootte van je poriën te verkleinen. Exfoliëren en het gebruik van actieve ingrediënten zoals salicylzuur kunnen een goed begin zijn. Salicylzuur is bijzonder effectief in het grondig reinigen van de huidporiën en het afbreken van dode huidcellen die anders de zichtbaarheid van talgdraadjes kunnen vergroten.

Hoe talgklieren te voorkomen

Regelmatige reiniging

De basis van alle huidverzorgingsadviezen: vergeet niet om je gezicht elke ochtend en avond te wassen, en zeker na het sporten en zweten.

Hoe talgklieren te voorkomen

Evenwichtige voeding

Een ander vaak gegeven advies betreft je dieet. Door een gezond, voedingsrijk dieet te volgen - met name vitamine E en vitamine A - kun je overmatige zichtbaarheid van talgklieren voorkomen, omdat deze vitamines helpen overtollige talgproductie te beperken.

Hoe talgklieren te voorkomen

Kies voor je huidtype

Gebruik producten die afgestemd zijn op jouw huidtype. Het kennen van de juiste producten voor jouw huidtype helpt om overtollige droogheid te verminderen, wat kan leiden tot overmatige talgproductie.

Hoe talgklieren te voorkomen

Gebruik SPF

Breng dagelijks zonnebrandcrème aan op je gezicht, ongeacht het weer. UV-stralen van de zon kunnen je huid bereiken op bewolkte, grijze dagen, dus het is belangrijk om SPF te dragen als je buiten bent. Kies, als je een vette huid hebt en gevoelig bent voor uitbraken, voor een zonnebrandcrème die olievrij en niet-comedogeen is, aangezien deze minder snel je poriën zal verstoppen en je huid zal verslechteren.

Hoe talgklieren te voorkomen

Vermijd op olie gebaseerde cosmetica

Probeer zware, op olie gebaseerde huidverzorgingsproducten te vermijden als je gevoelig bent voor uitbraken, omdat de dikke consistentie je poriën verder kan blokkeren. Dit geldt vooral voor oliën die bij kamertemperatuur vast zijn.

Hoe talgklieren te voorkomen

Hydrateer

Last but not least: houd je huid gehydrateerd. Breng twee keer per dag een moisturizer aan na het afronden van je huidverzorgingsroutine. Dit helpt om overmatige talgproductie, die nodig is om een uitgedroogde huid weer in balans te brengen, te voorkomen.


STAP-VOOR-STAP-REINIGINGSROUTINE OM DE ZICHTBAARHEID VAN VERSTOPTE TALGKLIEREN TE MINIMALISEREN

Nu we weten welke ingrediënten kunnen helpen om de zichtbaarheid van talgbultjes te minimaliseren, is het tijd om een effectieve routine samen te stellen. De nieuwe NIVEA Derma Skin Clear-lijn is ideaal omdat deze specifiek is samengesteld voor de huid die gevoelig is voor onzuiverheden. Elk product bevat salicylzuur en andere actieve ingrediënten zoals niacinamide en glycolzuur, waardoor deze serie bijzonder geschikt is om de zichtbaarheid van talgbultjes te verminderen.
 
vrouw die Nivea Derma Skin Toner gebruikt

- Begin met het grondig reinigen van opgehoopte olie en vuil die mogelijk in de poriën achterblijven. De NIVEA DERMA Skin Clear Reinigingsgel combineert salicylzuur met niacinamide om diep in de poriën te reinigen en de omliggende huid gehydrateerd achter te laten, wat helpt om overmatige talgproductie te voorkomen.

- Gebruik daarna een voedend masker om de huid te zuiveren. Dit helpt om eventuele resterende onzuiverheden te verwijderen en een stralende teint te bevorderen. De NIVEA DERMA Skin Clear Scrub is ideaal omdat het verrijkt is met magnolia-extract en kaolien om diep te reinigen en de huid er verfijnd uit te laten zien. Als je huid de neiging heeft om droog aan te voelen, kies dan in plaats daarvan voor de NIVEA Derma Skin Clear Anti-Blemish Scrub, die 2-3 keer per week kan worden gebruikt om hetzelfde poriën-ontstoppings-effect te bereiken en tegelijkertijd optimale hydratatie te bieden.

- Neem minstens één keer per week een exfoliatie op in je nachtelijke verzorgingsroutine. Dit helpt om het natuurlijke vernieuwingsproces van je huid te ondersteunen en een verfijnde teint te behouden. De NIVEA DERMA Skin Clear Daily Care Night Exfoliant is geschikt voor dagelijks gebruik en werkt het best als deze 's nachts wordt aangebracht. De vegan formule bevat 8% salicylzuur, glycolzuur en niacinamide om de celvernieuwing van de huid te stimuleren en in slechts zeven dagen de zichtbaarheid van onzuiverheden te verminderen.

- Rond de routine af met een toner. Toner helpt de huid gehydrateerd te houden en het natuurlijke zure pH-niveau in balans te brengen, wat helpt om vocht vast te houden en bacteriën te weren. De NIVEA Derma Skin Clear Toner gebruikt salicylzuur om olieachtigheid te reguleren en kan binnen zeven dagen bijdragen aan een zichtbare verbetering van de huid. De ideale keuze voor wie op zoek is naar het herstellen van de balans en hydratatie van de huid zonder de poriën te verstoppen.

- Ga verder met je verzorgingsroutine met serums, oogcrèmes en sluit af door een laag van je favoriete hydraterende crème aan te brengen.

- Voor degenen met een vette en acne-gevoelige huid, kies indien mogelijk voor een lichte, matterende crème. En natuurlijk, wanneer je je ochtend huidverzorgingsroutine doet, breng altijd SPF aan - beperking van de blootstelling aan de zon is immers een gemakkelijke manier om te helpen voorkomen dat poriën vergroten

Nivea Derma Skin Anti Onzuiverheden Scrub

NIVEA DERMA SKIN CLEAR RANGE

Het is volkomen natuurlijk om een huid te hebben die gevoelig is voor onzuiverheden en puistjes. Het is ook volkomen natuurlijk om de uitstraling ervan te willen verbeteren. Dus als er dingen zijn die je wilt verbeteren, kan NIVEA helpen.

Ontdek zeker de nieuwe NIVEA Derma Skin Clear-lijn, speciaal geformuleerd om een helderdere, meer verfijnde huid te verkrijgen.

Zoals altijd, raadpleeg een dermatoloog voordat je nieuwe huidverzorgingsproducten probeert en volg altijd de instructies op de verpakking.